McLaren gunt ons wat meer inzicht in de technologie van de Speedtail.
De legendarische McLaren F1 was niet alleen bloedsnel voor jaren ’90 begrippen, maar ook voor hedendaagse begrippen. Dat bleek uit het feit dat het anno 2019 nog steeds de snelste McLaren was. Tot december 2019. Toen verbrak de Speedtail dan eindelijk McLaren’s persoonlijke record. Met een topsnelheid van 403 km/u werd de F1-topsnelheid van 386,4 km/u ruimschoots overtroffen.
Hoe kregen ze dat voor elkaar? McLaren doet een boekje open. Om even met de open deuren te beginnen: de Speedtail profiteert onder meer van zijn bijzondere vorm, die zorgt voor een uitstekende aerodynamica, en het lage gewicht. De grootste innovaties zijn echter in de aandrijflijn te vinden.
P1
Hoewel de Speedtail de spirituele opvolger is van de McLaren F1, borduurt de auto in technisch opzicht voort op de P1. De V8 is namelijk een doorontwikkelde versie van de motor uit de P1. Deze motor leverde destijds 737 pk en 720 Nm aan koppel. Dankzij een nieuw lichtgewicht luchtinlaatsysteem, verbeterde cilinderkopkoeling en een herzien zuigerontwerp levert de V8 nu 757 pk en 800 Nm aan koppel.
Formule E
De V8 wordt, evenals bij de P1, bijgestaan door een elektromotor. Die borduurt op zijn beurt weer voort op technologie uit de Formule E. Deze motor levert 313 pk, wat het totale vermogen van de McLaren Speedtail op 1.070 pk brengt. Het vermogen van 8,3 kW/kg is volgens McLaren het hoogste specifieke batterijvermogen van alle productieauto’s.
Batterij
McLaren heeft veel aandacht besteed aan de 1,6kWh-batterij. Ze hebben hun best gedaan om de batterij zo compact mogelijk te maken en een optimale verhouding tussen gewicht en vermogen te creëren. Dat is gelukt: de vermogensdichtheid van de batterij is namelijk vier keer zo hoog dan die van de McLaren P1.
Ook qua koeling van de cellen in de batterij heeft McLaren winst weten te behalen. De cellen worden continu ondergedompeld in een isolerende olie de de warmte snel wegvoert. Op die manier kan de De Britten claimen dat dit systeem het eerste in zijn soort is in een productiewagen.
In december viel alles op zijn plek: de Speedtail wist, met testcoureur Kenny Bräck achter het stuur, de 403 km/u aan te tikken. Dit was geen gelukstreffer, want in totaal lukte dit dertig keer op de baan van de Kennedy Space Center. Daarmee hebben de mannen van McLaren, ruim 21 jaar na de F1, weer een technologisch hoogstandje neergezet. Er zullen 106 exemplaren gebouwd worden, evenveel als er destijds van de McLaren F1 gebouwd zijn.
henk123456 zegt
De snelste en de lelijkste. Mijn hemel zeg…
rolov zegt
@henk123456: ik snap nooit wat hoe het eruit ziet mee te maken heeft met zulke auto’s. Ze zijn gemaakt voor snelheid. Het zijn geen sportieve gt’s .
mashell zegt
@rolov: ik snap niet dat McLaren nu nog een auto maakt die 403 km/h gaat. Dat kon de Veyron jaren terug ook al, die was misschien niet mooi maar visueel wel een stuk gemakkelijker te verteren dan deze “peacocktail”.
fisto zegt
Ik snap juist nooit dat mensen onderschatten hoe belangrijk het uiterlijk van een (extreem dure) auto is. Van de snelheid kun je bijna nooit genieten, maar van de schoonheid elke seconde. Waarom denk je dat de 250 gto zo’n klassieker is? Omdat ie zo snel is?
lucasvg92 zegt
@fisto: racehistorie, zeldzaamheid werken ook vaak mee in de waarde. Schoonheid is subjectief.
mashell zegt
De reclame industrie weet heel goed dat schoonheid helemaal niet subjectief is, de mode industrie weet het vaak zelfs bij de mensen te conditioneren.
carfreakjim zegt
@fisto: De 250 gto is inderdaad nu een extreem waardevolle klassieker omdat hij zo snel was in zijn tijd. Dat het ook nog eens een bloedmooie auto is helpt natuurlijk ook wel mee in de waarde, maar het grootste gedeelte komt toch echt vanwege het feit dat het ding bloedsnel was voor zijn tijd en dus heel veel won.
poes zegt
@carfreakjim: de waarde van de GTO is allang nergens meer op gebaseerd. Puur speculatie en elkaar wijs maken dat zoiets zo ontzettend veel waard is. Elke ratio is daar allang uit verdwenen.
Jochen zegt
@fisto: vanwege de mooie achterkant ?
goodolddays zegt
@rolov: aangezien 0,01% ze gebruikt voor topsnelheid maar 99% om voor de dat te komen in monaco zou ik zeggen dat uiterlijk er wel degelijk toe doet.
okdoei zegt
@henk123456: mening
screamer zegt
Gelukkig valt over smaak niet te twisten, want ik vind hem prachtig
jiltjes zegt
@henk123456: deze valt nog wel mee in vergelijking met de Senna….
staal zegt
Ik vind ‘m niet lelijk, ik zie snelheid in een druppelvorm.
mashell zegt
@staal: jij ziet dingen… en blijkbaar ook dingen niet (zoals de onvoorstelbare lelijkheid van deze wagen).
fisto zegt
Het lage gewicht? Hij weegt bijna 400kg meer dan de F1..
rolov zegt
@fisto: andere tijden. Is nog best licht en nog steeds sneller.
fisto zegt
Dat ie sneller is dat mag ook wel een keer na dik 25 jaar. Maar dat maakt het nog geen lichte auto. Voor huidige maatstaven is hij wellicht niet zwaar, maar om dit aan te prijzen als een lichte auto vind ik overdreven.
baf07 zegt
Gewoon een vet ding! Wat anders als al de rest
unknown234 zegt
@baf07: Nee, beter he
Papageno zegt
Ook al is deze sneller…. doe mij toch maar de F1.
dare2think zegt
Wat misschien nog een toevoeging voor het artikel is: wat deden de heren bij Bugatti al in 2005? Ze gebruikten 1.001 pk om de auto 431 te laten lopen. De Mclaren loopt met 1.070 pk 15 jaar later ‘slechts’ 403 km/h. Ik zeg slechts omdat die laatste 27 km/h erbij gigantisch veel meer energie vragen (derde macht). Laat toch wel zien wat voor kunststukje de Veyron was.
SimonMc zegt
Dat heb je verkeerd. De Veyron met 1001 pk, haalt 407 km/u. De Super Sport versie met 1200 pk ( uitgebracht in 2010 ), haalde de 431 km/u.
dare2think zegt
Dankje! Ik dacht het goed te hebben gelezen, maar toch verkeerd dus. Maar de conclusie verandert weinig, de Mclaren heeft 70 pk meer en gaat niet eens harder. Waar zou dat dan aan liggen?
notsobig zegt
@dare2think: Kan zoveel zijn. Bijvoorbeeld bak verhoudingen, misschien dat hij met 403 aan max rpm zit. Of misschien dat de electro motor met die snelheden niet meer meewerken en hij dus alleen met de pk’s van de V8 moet doen…
tjorque zegt
1,6 kWh batterij? Dus genoeg om 22 seconden de 254kW elektromotor te voeden?
Indrukwekkend ???
lekkerlinksrijden zegt
@tjorque: maar wel lekker klein en licht
ericd zegt
Tail is net te lang om optisch een looker te zijn. Ford GT Mk IV was wat dat betreft helemaal spot on: https://www.racedepartment.com/attachments/s2015-07-31_00022-jpg.100539/
lucasvg92 zegt
Veel vallen over t ontwerp. Maar ik vind t prachtig. T voelt tijdloos. Net als de f1.
Dutchdriftking zegt
Hij is het snelste, maar de 765LT is wel heeel erg veel mooier. Dan maar ietsje minder hard.
HzR zegt
@dutchdriftking: eens, doe mij die ook maar!
autodrome zegt
Vind 400 km/h maar ‘lafjes’, even doortrappen joh … De Bugatti’s en Koenigseggen van deze wereld tikken al bijna de 500 km/h aan, duussssss ….
michaelcorleone zegt
Het zegt al genoeg als een deel van de potentiele kopers hebben afgezien en de koop hebben geannuleerd na het zien van de auto.