Er is weinig keuze voor de werknemer als de werkgever een elektrische auto verplicht.
Bij steeds meer bedrijven, groot en klein, zie je dat de keuze voor een leaseauto beperkt is tot een uitstootvrij voertuig. Oftewel als je een leaseauto wil rijden moet je een elektrische auto uitkiezen. Met een gesteld budget is het maar de vraag of je uiteindelijk een EV krijgt waar je op zit te wachten. Of dat je eigenlijk helemaal geen elektrische auto wil.
Elektrische auto verplicht
Uit het Nationaal Zakelijke Mobiliteitsonderzoek (NZMO) 2024 blijkt dat Nederlandse werkgevers de belangrijkste aanjager zijn voor een elektrische auto. Inmiddels is het zo dat bijna één op de drie bedrijven in Nederland werknemers verplicht om in een elektrische auto te rijden. Het percentage bedrijven dat zo’n verplichting hanteert is afgelopen jaar gestegen van 14 naar 30 procent.
Bij de grotere bedrijven is dat aandeel nog groter met zelfs 60 procent. Je vraagt je af wat er van de elektrische automarkt overblijft als werkgevers niet met zo’n verplichting kwamen. In Europa is de verkoop van EV’s sterk gedaald. De elektrificatie van het wagenpark gaat langzamer dan verwacht. Men voorspelde dat het wagenpark inmiddels 39 procent elektrisch zou zijn, dat gaat dit jaar uitkomen op 32 procent.
De NZMO denkt dat dit iets tijdelijks is. Op basis van gesprekken met bedrijven concluderen ze dat over 5 jaar ruim 61 procent van het zakelijke wagenpark elektrisch zal zijn.
Wat willen werknemers?
Goed, dat is de situatie vanuit het oogpunt van werkgevers. Maar wat willen werknemers nou eigenlijk? Driekwart van leaserijdend Nederland geeft aan weer opnieuw voor een elektrische auto te kiezen. 25 procent zegt voor een andere aandrijflijn te kiezen als de keuze er zou zijn. Nog altijd is een grotere actieradius (65%) de grootste factor in dit verhaal. Een alternatief zou bijvoorbeeld een plug-in hybride kunnen zijn, mits de werkgever hiervoor openstaat.
Verder concludeert Onderzoeksbureau VMS | Insight dat Volvo en BMW de aantrekkelijkste merken zijn onder leaserijders. Daarmee heeft de Zweedse merk de Duitsers ingehaald, want BMW stond steevast op één. 32 procent van de zakelijker rijders geeft aan open te staan voor een nieuw automerk. Denk aan XPeng, een Lynk & Co, MG of BYD. (via Automotive Online)
waterisnat zegt
De EV, de spaarlamp van de jaren ’20 in de 21ste eeuw. Onrijpe technologie die door bureaucraten (tbv eigen gewin) zwaar gepushed wordt en straks ingehaald door de een technologische doorbraak dat echt werkt. Miljarden geroofde euros en vele frustraties verder zal er niks verandert zijn en gaat het deugroven door (totdat de wal het schip keert).
https://nl.wikipedia.org/wiki/Spaarlamp
Hawkeye72 zegt
Precies dat.
RutgerK zegt
Wat bedoel je met ‘bureaucraten’ en wat met ‘eigen gewin’? Hou toch op met zulke reacties hier!
Nee, een ICE op loodhoudende brandstof met uitlaatgas waar je zelfmoord mee kan plegen was lekker uitontwikkeld technologie!
De ICE heeft zich marginaal ontwikkeld en dan ook nog onder druk van overheidsregels. Er is niets aan de ICE dat zonder druk zich zou doorontwikkelen. Tenzij iemand de autoindustrie aanklaagt dat de uitstoot tot gezondheidsproblemen leidt en de autofabrikanten dit risico kenden.
Als je geen EV wil rijden laat je toch lekker je budget uitkeren als salaris en voer je een kilometeradminstratie met maandelijkse declaratie.
Een leaseauto is een arbeidsvoorwaarde waarmee je van wonen nar werken kan of van werk naar werk. Je vakantieproblemen is niet iets voor de werkgever.
Voor bedrijven telt het wagenpark mee in het duurzaamheidshoofdstuk en is daarmee een relatief makkelijke optie voor verduurzaming van je bedrijf.
Wat je zou kunnen zeggen is dat de EV markt op dit moment misschien juist bemoeilijkt wordt door de snelle opeenvolgende ontwikkeling. Er zit een grote inflatie in de technologie. Binnen 5 jaar heeft de EV enorme ontwikkelingen doorgemaakt.
Mijn Model 3 LR doet nog ruim 400 kilometer op een lading maar de nieuwste modellen doen daar 20% bovenop. Dit zie je ook bij de Taycan en etron GT. Meer accucapaciteit, efficiëntere motoren, meer prestaties en kortere laadtijden.
Maar goed als je de voorkeur geeft aan een 8 jaar oude ICE auto die op ongeveer dezelfde prestaties en actieradius heeft als de nieuwste versie van het model dan moet je dat lekker doen.
Diesel Rocks zegt
Of je gaat werken bij een bedrijf waar je wel een normale leaseauto mag uitkiezen.
steephh zegt
@speedyconzalig Ik ken geen enkele petrolhead van wie het hartje sneller begint te kloppen van zo’n downscaled grasmaaier motor die in de gemiddelde leasewagen zit.
Wat @rutgerk zegt is gewoon waar, wil je geen EV rijden dan laat je lekker je budget uitkeren als salaris en ga per km rijden. Dat is vaak wel een optie en dan kan je rijden wat je wil. Zonder beperkingen.
melcon zegt
Exact, ik laat mijn mob. budget. ook uitkeren en rij gewoon een leuke auto i.p.v. een saai leasehok (of het nou een 3 cilinder of EV is, geen van beide gaat mijn hart sneller van kloppen). Grootste voordeel is dat je ook nog mooi je schadevrije jaren op bouwt / behoudt, mocht je een keer ergens gaan werken waar je geen lease auto krijgt zit je daar ook niet mee.
b088y zegt
Uitkeren van een leasebudget is helaas niet overal een optie. Maar ik ben blij met mijn EV, als ik budget kon laten uitkeren zou ik privé ook een EV kopen om op werk te komen.
Voor woon-werk verkeer is EV perfect, snel, stil, comfortabel, nooit meer ‘tanken’.
Voor de leuke ritten een ICE
't Peugje zegt
@RutgerK – Goed verhaal en ik ga ver met je mee met wat je verteld.
Lood houdende brandstof was niet perse de schuld van benzinemotor. Er wordt bovendien nog veel stroom opgewekt met bruinkool (vooral Duitsland).
Verder ben ik het redelijk met je eens, Nederland is bij uitstek het perfecte landje voor de huidige EV. Ik heb zelf een EV gereden van de baas en waar ik wel tegenaan liep was dat ik zelf geen oprit had en geen paal binnen 10 minuten lopen van mijn huis. Dat zorgde er nog wel eens voor dat ik de snellaadpaal moest opzoeken onderweg. Ik moet eerlijk zeggen, onderweg als vertegenwoordiger nergens problemen gehad met het vinden van oplaadmogelijkheden, ook niet in het buitenland.
Tot ik na een jaar weer in een benzine auto ging rijden bij een andere werkgever. Ondanks minder power en meer herrie ervoer een enorme rust merkte ik. Dat zelfde gevoel had ik toen ik na 15 jaar roken eindelijk gestopt was. Niet meer constant in je achterhoofd bezig zijn met dat sigaretje. Of, ontopic, met de actieradius. De huidige 3 cilinder bromtorretjes met wat mild hybride ondersteuning komen zo’n 930 km ver en met de tankpas opzak kun je na maximaal 10 minuten weer 930 kilometer de file in.
Kortom mijn ervaring, rij je van woning met eigen laadpaal naar werk met laadpaal, dan is een EV veel beter dan een benzine (diesel is al de nek omgedraaid). Zit je veel op de weg voor de baas en heb je thuis niet de mogelijkheid om makkelijk te laden dan is 1 op 20 rijden met een 140 pk bromtorretje nog altijd fijner. En met de huidige huizencrisis is het niet makkelijk om een huis met oprit en zonnepanelen te kopen. Het is dan te makkelijk om te zeggen dat dit je “eigen probleem” is als werkgever. Op zijn minst voor de medewerkers die veel aantoonbaar veel voor de baas de weg op moeten en aantoonbaar moeilijker kunnen laden thuis.
RutgerK zegt
@straatzakelijk, het toevoegen van lood aan benzine was wel degelijk bedoeld om motoren beter/efficiënter te laten lopen. Ik dacht dat GM een pionier was hiermee.
melcon zegt
@rutgerK het toevoegen van lood had helemaal niets met efficiëntie te maken, lood beschermde de klepzittingen/kleppen. Pas toen we geharde kleppen en klepzittingen gingen gebruiken konden we afscheid nemen van lood in benzine. Voor oudere auto’s (minimaal 40+) moet je dus loodvervanger toevoegen.
RutgerK zegt
@melxon ik denk dat we het linksom of rechttsom over hetzelfde einddoel hebben van loodfoevoeging..
Met het beschermen van de kleppen kon er meer gevraagd worden van de kleppen waardoor er een efficiëntere verbranding kon plaatsvinden omdat het pingelen kon worden voorkomen.
maotje zegt
@straatzakelikk wat heeft t opwekken van stroom met bruinkool te maken met autorijden?
audirs3 zegt
@waterisnat De technologische doorbraak is er al, in de vorm van de betere EV’s als de Emeya (meer dan 100kwh accu en 400kw snelladen). Ook biedt Nio in China al een 150kwh solid state accu aan die net zoveel weegt als hun normale 75kwh accu. Het is nu alleen wachten tot die techniek omlaag sijpelt naar de goedkopere en kleinere modellen.
Er zal geen andere doorbraak komen, de FCEV zal altijd te duur blijven om tanken. Hetzelfde geldt ook voor synthetische brandstoffen die altijd inefficiënt zullen blijven en 70% van de energie weggooien.
Een EREV met synthetische brandstof range extender zie ik misschien nog wel wat toekomst in, zeker op plekken als Australië.
Diesel Rocks zegt
Ja, het is altijd wachten op de solid state accu, al 20 jaar minstens.
audirs3 zegt
@speedyconzalig Begrijpend lezen is ook een kunst… Het is dus niet wachten op de solid state accu als je in China woont, daar kan je gewoon een Nio met 150kwh solid state accu bestellen. Daar hoeven we echt niet 20 jaar op te wachten in Nederland…
Diesel Rocks zegt
Ik woon niet in China en eerst zien dan geloven.
melcon zegt
De accu in de Nio is dan ook geen solid state accu maar een semi solid state (marketing op zijn best). Pro EV figuren laten uiteraard bewust het woordje semi weg. Een semi solid state accu maakt nog steeds geen gebruik van vast elektrolyt maar het is wel minder vloeibaar dan het elektrolyt in eerdere generatie accu’s/cellen. De semi solid state is overigens ook niet de heilige graal, deze heeft ook last van dezelfde nadelen als een echt solid state maar in mindere mate. De kans dat dit type accu voortijdig overlijdt is aanzienlijk groter als bij de reguliere accu’s die over het algemeen toch behoorlijk lang mee gaan.
Solid state zal nog wel even op zich laten wachten gezien de enorme nadelen die nog steeds overwonnen moeten worden (warmte/kou cyclussen die de accu slopen, vorming dendrieten, barstend/scheurend dendriet, een nog complexer productie proces, enorme investeringen die terugverdiend moeten worden welke gaan leiden tot astronomische prijzen).
Of je een nio of eender andere chinese auto moet willen kopen kun je wat van vinden, genoeg redenen om het niet te doen in elk geval en die zijn niet alleen technisch.
THSD zegt
@audirs3
Begrijpend lezen is is voor jou zeker niet weggelegd of je speelt voor struisvogel.
Nu al in jouw glazen bol zien dat er geen andere doorbraak…
maotje zegt
&waterisnat en wat is volgens u dan deze technologische doorbraak dat echt werkt?
ookopautoblog zegt
Zelfs als je nieuwe bedrijfsauto voor dagelijks gebruik geen minimaal 200 pk heeft, is dat niet voldoende om enthousiast over te zijn. Elektrische voertuigen leveren vaak meer dan 200 pk, zelfs in de middenklasse, en presteren veel beter dankzij hun efficiënte elektromotoren. De oude techniek van spaardiesels en geknepen benzinemotoren klinkt tegenwoordig nog maar als een opgevoerde grasmaaier of losgeschoten stofzuigerslang. Terwijl je voor die motoren elke 25.000-30.000 km een oliewissel nodig hebt, waarvoor je 6-8 weken moet wachten en de hoofdprijs betaalt om je garantie te behouden, laten modellen zoals de Polestar 2, Audi Q4 e-tron, Kia EV6 en Volvo XC40 Recharge zien dat EV’s krachtige prestaties leveren zonder al dat gedoe. De ICE-varianten van dezelfde tijd kampen bovendien met dezelfde storingsprofielen, omdat we allemaal verbonden willen zijn en gemak belangrijk vinden. Dus dat is niet het punt van discussie.
spec zegt
Een zo laag mogelijke bijtelling.
rogerzz zegt
Vroeger was een lease-auto een soort statussymbool maar dat is het in mijn optiek zeker niet meer. Afhankelijk van je functie kun je er bij mijn werkgever één krijgen, maar sinds de fiscale voordelen is de sfeer toch veranderd. De populairste modellen zijn de Polestar en de Tesla model 3, als een werknemer uit dienst gaat zijn ze alleen gewild als ze nog een gunstige bijtelling hebben. Ook worden leaseauto’s minder snel weggegeven dus het aantal leaseauto’s loopt al jaren terug, bij meer werkgevers lijkt mij.
Dus dan kies je voor kilometervergoeding en de auto die je wil/moet rijden, en ondertussen heeft de werkgever op papier volledig groen lease-park. Op papier lekker groen allemaal, terwijl de gemiddelde leeftijd van de auto’s in Nederland alleen maar oploopt.
b088y zegt
Met de huidige bijtellings regels word het vanzelf weer een status symbool. Als je leasebudget uitgekeerd kan worden, is het zeker met een EV, goedkoper om privé een auto te kopen (en dan heb ik het niet over een 3e hands gebakje van 7 jaar oud)
escort77 zegt
Lease wordt voor veel werknemers helemaal niet meer interessant. Door hybride/thuiswerken staan die auto’s vaker stil dan voorheen en ondertussen betaal je een hoog percentage bijtelling over een steeds hogere aanschafprijs.
Jantje_555 zegt
maar 25% wil geen EV? Dat lijkt me weinig. Ik ken hier op het werk alvast niet veel mensen die een EV willen, maar het wel MOETEN rijden.
scrmeagle zegt
Ik heb als Petrol Head het aangedurft om als dagelijkse auto een BMW pluginhybride te kopen. Voor mijn dagelijks woon verkeer bevalt het me uitstekend. 110KM electrisch voor ca €16 voor de lange afstanden met behulp van fossiele brandstof. Q
scrmeagle zegt
Sorry 110km voor €8
Diesel Rocks zegt
Mijn kosten zijn € 6,76 per 110 km op basis van een lokale dieselprijs van € 1,50 en 1:24,4 verbruik. Opvallend dat elektrisch duurder is.
maotje zegt
@diesel rocks. En nu je mrb meerekenen ;-)
racerx zegt
Hierboven al een keer aangehaald: prima en fijn als je een eigen oprit hebt, anders eigenlijk niet.
audirs3 zegt
@racerx Ik woon in een oude binnenstad, zonder oprit, maar ook hier is een EV veel fijner. Ik heb 2 auto’s, en de EV kan ik altijd wel ergens kwijt aan de laadpaal. Met de ICE moet ik meerdere rondjes rijden en 3 straten verderop parkeren.
HZW zegt
Je hoeft geen eigen oprit te hebben om te opladen, opladen doe je bij je werkgever.
En als je de EV naast woon werk, ook veel privé rijd, dan hang je hem aan de snellader, als het nodig is.
Als je vrijdag middag naar huis gaat met een volle bij de werkgever opgelade accupack, dan kan je daar het hele weekend mee rond rijden, en maandag ochtend weer aan de stekker bij de werkgever.
herve11f zegt
Vind je dat zelf geen profitariaat?
Mike zegt
Als je een ICE lease auto hebt dan tank je toch ook met je tank pas dus wat bedoel je met profitariaat?
THSD zegt
Een auto van de zaak die je privé gebruikt is eigenlijk altijd profiteren.
okmer zegt
Ga jij iedere dag nog naar kantoor? #ouderwets