Tesla heeft een oplossing gevonden voor een probleem met hun infotainment. Althans, voor aandeelhouders dan.
Tesla gaat als een speer gegooid in het International Space Station momenteel. De fabrikant van EV’s geleid door de markante CEO Elon Musk bevindt zich op het juiste moment exact op de juiste plaats. Net nu overheden massaal besluiten om enorme subsidies tegen elektrische auto’s aan te gooien heeft Tesla een aardige range aan auto’s klaarstaan. Andere concerns zijn er nog steeds mee bezig hun aanbod op te voeren en bijten dus voorlopig in het stof. Aanstaande woensdag publiceert Tesla haar cijfers over Q2 2020. Het belooft een spannende aangelegenheid te worden. Bij goede berichten en S&P 500 inclusie verwachten de echte fans dit plaatje te vinden op Google.
Enfin, waar Tesla dus veel dingen goed doet, gaan er ook nog steeds wat dingen mis. Er valt nog weleens een bumpertje af in de regen bijvoorbeeld. De panel gaps en lakkwaliteit zijn inmiddels berucht. En dan is er ook nog het infotainment, in de vorm van het grote scherm dat zoveel opzien baarde een kleine tien jaar geleden.
De originele versie van dit systeem (MCU) gaat met enige regelmaat kapot. Mensen met verstand van zaken denken dat dat ligt aan het embedded Multi-Media-Card Memory (eMMC). Dit geheugen geeft uiteindelijk de geest na herhaaldelijk overgeschreven te zijn. De National Highway Traffic Safety Association (NHTSA) onderzoekt inmiddels deze kwestie. Tesla-rijders hebben namelijk geklaagd over hoge kosten als de unit vervangen moet worden buiten de garantieperiode, terwijl het om een designfout zou gaan van Tesla.
Op de unit zat oorspronkelijk een garantie van 4 jaar of 50.000 mijl. Als het ding faalde binnen die parameters, werd ‘ie onder garantie vervangen. Daarna zat op de austausch-unit opnieuw een garantie van 4 jaar of 50.000 mijl. Inmiddels beginnen de kosten kennelijk toch in de papieren te lopen voor Tesla. Onlangs besloot het bedrijf namelijk om de garantie precies te halveren naar 2 jaar of 25.000 mijl. Een dikke vette middelvinger naar de NHTSA en naar klanten dus.
Tesla lijkt hiermee klanten te willen bewegen naar een upgrade. Niet eentje die door de lucht gaat, maar een echte update. Voor 2.500 Dollar kunnen klanten namelijk hun auto’s laten voorzien van MCU2. Deze opvolger van MCU kampt naar verluidt minder met dit specifieke probleem. Misschien zou het echter handiger en netter zijn als ze falende MCU’s gewoon vervangen met MCU2’s. Maar ja, in dit soort gevallen blijkt Tesla net een gewoon bedrijf te zijn, met een paar kille bonentellers in de gelederen die ook als het wel zou moeten vooral geen geld uit willen geven aan goede service. Foei.
ghost zegt
Gewoon geen Tesla kopen. Service bij Tesla is gewoon ronduit slecht en krankiejorum!
Pascal zegt
Die verhalen zie ik online ook vaak, maar zelf kan ik gewoon bij ze langsrijden en word keurig te woord gestaan, en als ik een probleem heb kan ik het aanmelden in de app en komen ze op m’n huis- of werkadres langs om het te fixen. Zelf heb ik werkelijk horrorverhalen achter de rug met Pon; dus uit eigen ervaring zeg ik: doe mij maar Tesla.
grasvreter zegt
Pon, noem je ook meteen de ergste op aarde. Die ontkennen nog steeds dat tfsi’s olie zopen alsof er überhaupt geen schraapveren aanwezig waren, of dat distributiekettingen oprekten bij bosjes.
Bij Tesla, en ieder ander merk, is het vooral vervelend als je onderdeel niet op voorraad is. Dan kan het echt weken duren.
crepito zegt
@Pascal: Lees het ook vooral van niet-Teslarijders. Service die ik heb Tesla heb gehad is velen malen beter dan voorgaande merken (bmw, mercedes, psa etc). Overigens nam dit wel af gedurende de jaren..
davelepeef zegt
@Pascal: ik weet niet hoe lang je die Tesla in bezit hebt, maar als je zodanig veel ervaring met de “service” hebt, dat je recht van spreken, speelt er nog wel meer dan enkel schijnbaar falende service. Toch?
davelepeef zegt
@davelepeef: -recht van spreken hebt :(
Pascal zegt
13 maanden in bezit. ik ben 2x bij ze langs geweest met een vraag, en 1x bleef het binnenhalen van een update hangen, wat ze bij me thuis voor de deur in 10 minuten hebben opgelost. De auto heeft nu 15000km op de teller, geen piepje of kraakje en 0 euro onderhoud. Tesla laat elders heus wel steken vallen, het enige wat ik hier zeg is dat je je geen illusies hoeft te maken dat je bij vele ‘traditionele’ importeurs ook maar 1 haar beter af bent.
silenro zegt
@Pascal: verrassend, 15.000km en nog geen euro onderhoud. Dat is toch heel normaal of ben ik gewoon gezegend met mijn voertuigen dat ik dat ook kan zeggen zonder dat ik EV rijd?
wimof zegt
Bij eender of welke VW is het onderhoudsinterval 2 jaar -30.000 km, dus ook voor hen geen euro onkosten.
Anderzijds zeer raar, iedereen klaagt over windgeruis op autosnelweg (nu ja tegen 100 km/h) en u hoort niets.
Ik hoop dat de verklaring een te luid ingestelde audio is.
Pascal zegt
Ik zei niet dat het iets bijzonders was, toch? Een probleemloze Tesla past niet in het plaatje van vele bezoekers hier waaronder trouwe anti-EV commenter @wimof. Ga allen gerust door met spijkers op laag water zoeken en de gebruikelijke ‘circlejerk’ discussies over panelgaps en ander geneuzel. Dan geniet ik ondertussen nog even verder van de met afstand fijnste auto die ik tot nu toe gehad heb (en dat komt van een ex bmw en audi rijder).
bugboy zegt
@wimof: 55.000km en alleen nieuwe bandjes. Windgeruis bij 100+ is inderdaad een issue bij velen. Opnieuw afstellen en het is opgelost. Het is alleen jammer dat dit niet af-fabriek goed is. Model S is een hele fijne auto, maar ik kan helaas niet ontkennen dat de eind controle bij Tesla dramatisch is. Ik ken niemand waarbij de auto perfect was afgeleverd. Mijn 4 voorgaande auto’s (2xVW, Mazda en Audi) waren bij aflevering perfect en alleen regulier onderhoud tot 225.000km. De Mazda was kwalitatief het beste. De VW New Beetle het slechts (vaak koplampen defect en lastig te vervangen). Tesla moet eens langsgaan bij Toyota of Mazda om te kijken hoe dit hoort. En onderdelen goed testen. Airco, koplampen, MCU1, gele MCU2 schermen gaan gewoon te vaak kapot en zijn erg prijzig. Regulier onderhoud is relatief goedkoop, maar dit soort onderdelen kunnen de prijs flink opdrijven. Ook zou een betere eind controle kleine afleverproblemen kunnen wegnemen. Tevreden klanten en minder belasting op servicecenter. Bij de eind 2019 run snap ik het wel. Iedereen wou 4% bijtelling en toen kon het niet anders. Nu wel en gebeurt het volgens mij nog steeds niet.
kareljansen zegt
@Pascal: Wacht maar tot je er een deukje in rijdt (of ok, iemand anders dat voor je doet). Dan zal je merken dat het bij Tesla toch echt andere koek is dan met een willekeurig ander “normaal” merk.
kareljansen zegt
@kareljansen: m’n compagnon heeft van de 3 jaar Tesla 14 maanden vervangend vervoer gereden. Oorzaak 2 schades van zo’n 1000-4000 euro (bij een normale auto, weet niet wat het hier gekost heeft)
HyperTeHK zegt
Dus je compagnon kan niet rijden en verwijt Tesla?
lekbak zegt
@Pascal: 15.000km zonder een cent aan onderhoud of reparatie is voor mij ook de norm, die ik tot nu toe altijd haal (afkloppen). Echter rij ik auto’s van 15 tot 20 jaar oud met minimaal 2,5 ton ervaring…
Elke nieuwe auto moet dat kunnen. Het zou niet eens de moeite van vermelden waard moeten zijn.
vreekfonk zegt
Klopt, een coulance regeling is echter geen recht en is ook geen verlengde fabrieksgarantie (na beëindiging van de fabrieksgarantie zul je voor coulance bij de leverende partij aan moeten kloppen. Dat is of, in dit geval bij een Tesla servicepunt, of bij de handelaar/autobedrijf waar je de auto gekocht hebt. Zaken als leeftijd, km stand en onderhoud bij de dealer zijn dan bepalend. De regeling die Tesla hier toepast ik marktconform en is eigenlijk geen nieuwsitem waardig (ook bij de overige “premium” merken zul je na 6/7/8 jaar geen verkapte fabrieksgarantie meer ontvangen)
Pascal zegt
Als ze in dit tempo doorgaan met het verminderen van de service, zitten ze over ongeveer 100 jaar op het serviceniveau van Pon.
dees zegt
De MCU2 heeft hetzelfde probleem als de originele MCU, het verschil is dat de nieuwe simpelweg groter is.
Om de een of andere reden word er continu data geschreven naar de embedded Multi-Media-Card Memory. Als je een knopje indrukt of rijd etc, ook als je niet doet word er data weg geschreven, maar des te meer je de auto en zijn opties gebruikt des te meer word er weg geschreven.
Nu heb je het nadeel dat deze data chip vrij klein is en als deze vol is kun je wel nog rijden maar het infotainment werkt niet en je kunt de auto niet opladen.
De chip zelf kan niet vervangen worden volgens Tesla en hun oplossing is het hele systeem te vervangen, derhalve het hoge prijskaartje.
Nu zijn er veel specialisten in de VS die de fouten van Tesla fixen, en dus ook deze. Er is een specialist die het kaartje eraf haalt en vervangt voor slechts een paar 100 dollar.
Dit hele ding is gewoon een flinke design fout, maar dit zal Tesla nooit vrijwillig toegeven.
crepito zegt
@dees: Je zou kunnen zeggen dat het een onderdeel is dat slijt.. net zoals tig onderdelen in een ICE.
dees zegt
Neen. Het is geen slijtage onderdeel.
Of zou je het normaal vinden dat zodra je auto 200.000km erop heeft zitten de hele kilometerteller en boordcomputer vervangen moet worden. Want de gebruikte kilometerteller is niet instaat om verder dan 200.000km te gaan en dus kan de auto niet meer rijden.
Reden waarom het geen slijtage onderdeel is is dat de data die word weg geschreven volstrekt nutteloze info is.
De specialist die ermee werkt neemt aan dat het een overblijfsel is uit de prototype fase.
Tesla had diverse opties.
Deze functie uitzetten, het data kaartje verwijderbaar maken zonder solderen, een kaartje gebruiken welke men kan wissen.
Maar vanuit Tesla is er tot dusver nog geen enkel antwoord over waarom deze functie erin zit.
riel zegt
@dees: Bij mijn V70 moet het klokwerk vervangen worden. Een externe persoon kan dit fixen, kosten Volvo vergelijkbaar als dit Tesla grapje. Laten we nu niet doen alsof dit hier iets unieks is zeg.
lekbak zegt
@dees: ik geloof er geen zak van dat dit een ongelukje is of een overbodig overblijfsel is van een prototype. Data, hoe knullig en ogenschijnlijk onbelangrijk ook is super belangrijk. Ze vinden ongetwijfeld een manier om dit te gebruiken, en dat weten ze.
mashell zegt
Flash geheugens hebben een beperkt aantal malen dat ze beschreven kunnen worden. Dus ja, die zijn een slijtage onderdeel. Normaal gesproken is de strategie dat je het aantal schrijf cycli zo klein maakt dat het hoogstens 1x en aan het eind van elke rit gebeurd. Dat Tesla dat blijkbaar niet helemaal goed gedaan heeft is een beginnersfout.
vreekfonk zegt
Hoeveel design fouten zal ik opsommen die, ook bij andere merken, niet vergoed worden? Feit blijft dat er nu eenmaal onderdelen zijn die pas problemen gaan vertonen na meerdere jaren. De meeste fabrikanten zullen hier een regeling voor treffen, echter, die regelingen zijn niet voor eeuwig. Zoals eerder gezegd, zoals Tesla hiermee omgaat is marktconform.
raoufff zegt
Wauw, een bedrijf dat geen goede service verleent, het moet niet gekker worden in deze onstuimige hedendaagse moderne samenleving!
Erik zegt
Ben ik blij dat ik afgelopen week een Dacia Logan MCV Bi-Fuel 15th Anniversary heb gekocht met 5 jaar garantie / 100.000 km met een hele waslijst aan extra’s zonder bijbetaling voor € 17.440,-.
Daarnaast ook maar een All-Risk verzekering afgesloten via Dacia bij Bovag (Bovemij) met maar liefst 5 jaar (!!) nieuwwaarde dekking.
En deze auto rijdt ook van A naar B zoals elke andere auto :-)!
Pascal zegt
Van a naar b zal vast wel, maar hoe een Dacia eruit ziet en rijdt schieten mij wel echt de tranen van in de broek…. doen ze er toevallig ook een verzekering bij tegen arbeidsongeschiktheid wegens depressieve neigingen? Zo’n overdekte rolstoel is aan mij in elk geval niet besteed.
davelepeef zegt
@Pascal: alles is relatief hè. Want wat verwacht je nou eigenlijk voor een kwart van de prijs van de *instapper* van Tesla? En vergeet niet dat Tesla enorm scoort in Nederland, maar we weten ook allemaal waarom. Sla de verkoopnummers van Dacia erop na en je zou kunnen stellen dat dat merk de laatste 10 jaar een grotere prestatie neerzet dan Tesla – dat vooral leunt op de aandrijflijn en verder nerds hitsig maakt met digitale gadgets. Ik ben ook niet dol op Dacia’s, maar het vult
davelepeef zegt
@davelepeef: -was nog niet klaar- het voorziet wel in opties voor een hele grote doelgroep. In het buitenland kan ik soms de Tesla’s op 1 hand tellen waar ik bijkans struikel over Dacia’s. Iets meer respect voor Dacia dus ;)
Pascal zegt
Mee eens hoor Dave, ik geef nogal mijn ongezouten mening, (wat ook wel mag, deze Dacia koper kwam immers zelf even showen in dit Tesla-topic, dus een stukje feedback moet hij tegen kunnen :) maar ik snap prima dat er een doelgroep voor Dacia is en juich toe dat er auto’s in alle soorten, maten en prijsklasses zijn.
boomhauwer zegt
@Pascal: tja, dat gevoel heb ik met Tesla.
Erik zegt
Tja, o.a. augustus 2019:
De Volkswagen Golf was in de maand augustus de bestverkochte auto van Europa, maar ook de budget-auto is zeer populair in Europa. De Dacia Duster en de Dacia Sandero staan allebei in de top 5.
https://www.hln.be/auto/dit-is-de-op-een-na-bestverkochte-auto-van-europa~a9548fb8/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F
HyperTeHK zegt
Daar wordt je toch droevig van.
Hoe kan iemand daar nu meer mee ophebben een elektrische auto.
goodvibrations zegt
Rationeel een hele goede keuze.. En goedkoper per km dan een bev.. Veel plezier ermee!
Erik zegt
Dat plezier zal zeker lukken :-)
HyperTeHK zegt
Kolder veel duurder. Restwaarde van 0 en zuipt brandstof. TCO van een tweedehands ioniq ligt veel lager met verruit superieus rijplezier en comfort.
Renault prijzen zijn alleen goedkoop als het snel kapot gaat.
Erik zegt
@HyperTeHK:
LPG prijzen en MRB van € 54,- per maand.
Na 10 jaar zet je hem bij de sloop en is de afschrijving € 1.774,- per jaar. Dat haalt geen een ander merk.
wimof zegt
En ik durf wedden dat de bumpers er blijven opzitten.
HyperTeHK zegt
Gefeliciteerd met je auto die het op alle vlakken verliest van een willekeurig tweedehandsie uit 2005 voor 1/3 van de prijs.
scrmeagle zegt
Je Iphone en Ipad moet je toch ook iedere 4 jaar vernieuwen. Dat geldt natuurlijk ook voor een rijdende Ipad.
jarnobakker zegt
@scrmeagle: het enige verschil is de prijs. Qua rommel is het hetzelfde
wimof zegt
Een Iphone moet je niet om de 4 jaar vervangen, ik ben het levende bewijs ervan, en dat ding werkt nog zoals de eerste dag.
Anderzijds is er nog geen enkel onderdeel-versleten-afgebladderd-onbruikbaar en bovendien krijg ik nog steeds updates, gratis.
HyperTeHK zegt
In tegenstelling tot Apple rommel blijft Tesla wel updaten. Wil je het belachelijke beleid van werelds meest overhypte fabrikant niet vergelijken met Tesla (die nu een bubble is)
pivavar zegt
Er klopt iets niet. Garantie op garantie is iets dat geen enkel merk geeft. Als er iets vervangen wordt onder garantie, eindigt de garantie op die reparatie op het moment dat de algehele garantie vervalt. Heb jij 4 jaar garantie op de auto en wordt een onderdeel op de dag voor het einde van die periode vervangen, dan zit er 1 dag garantie op. Tenzij je het zelf betaald hebt.
Erik zegt
Ook al is de garantie verlopen, dan nog bestaat de coulance regeling en de regeling dat je van een X-product mag verwachten dat het een bepaalde levensduur heeft waarmee zeker gesteld is dat je als klant misschien nog een tegemoetkoming kunt ontvangen onder aftrek van de reeds gebruikte tijdsperiode.
vreekfonk zegt
Klopt, een coulance regeling is echter geen recht en is ook geen verlengde fabrieksgarantie (na beëindiging van de fabrieksgarantie zul je voor coulance bij de leverende partij aan moeten kloppen. Dat is of, in dit geval bij een Tesla servicepunt, of bij de handelaar/autobedrijf waar je de auto gekocht hebt. Zaken als leeftijd, km stand en onderhoud bij de dealer zijn dan bepalend. De regeling die Tesla hier toepast ik marktconform en is eigenlijk geen nieuwsitem waardig (ook bij de overige “premium” merken zul je na 6/7/8 jaar geen verkapte fabrieksgarantie meer ontvangen)
wimof zegt
Daar bestaat een trucje voor, stel je weet dat een onderdeel risico’s inhoud, je dringt erop aan om een deel van de vervanging te betalen (10 à 15 %) en hups je bent vertrokken voor 2 jaar waarborg met een onbepaald aantal kilometers. Althans in België waar de wet zo is. Heb het als dealers vaak aan mijn klanten aanbevolen.
mashell zegt
Nee hoor. Zo kan de fabrieksgarantie geregeld zijn maar dat is maar een extra bovenop de wettelijke garantie en die wettelijke garantie zegt gewoon dat het product zo lang moet mee gaan als dat je dat redelijkerwijs mag verwachten. Dus als 1 dag voor het aflopen van de 4 jarige fabrieksgarantie een onderdeel is vervangen dan mag jij verwachten dat het onderdeel opnieuw ongeveer 4 jaar meegaat. Zo lang heb je dus wettelijke garantie. Maar wettelijke garantie claimen is lastig omdat heel veel mensen redeneren zoals jij hierboven dat garantie slechts iets met absolute termijnen is. Maar dat is helemaal niet zo, zie: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/bescherming-van-consumenten/vraag-en-antwoord/welke-garanties-heb-ik-op-een-product
vreekfonk zegt
Logischerwijs zou je dit verwachten maar de praktijk is toch echt anders. Je hebt fabrieksgarantie zoals vermeld op je aankoopcontract. De leverancier verplicht zich hierbij binnen deze periode een defect onderdeel te kosteloos te vervangen, gaat een onderdeel 1 week voor afloop van de garantie defect en nogmaals in de week daarna dan geld vanaf dat moment een coulance regeling en niet de fabrieksgarantie (in deze uitzonderlijke gevallen wordt dit meestal wel netjes opgelost maar het “Luik” bij de fabriek is dicht…)
mashell zegt
En de wetgever heeft dat heel elegant opgelost. Het is niet fabrikant die garantie verleent (fabrieksgarantie is een misleidende term) maar de verkopende partij.
Maar in de wereld van garantie is theorie en praktijk maar zelden hetzelfde. Verkopers die wijzen naar de fabriek en niemand die de wet kent.
davelepeef zegt
God jongens… Vroeger kocht je een nieuwe klokkenwinkel op de sloop. Stond je teller niet goed, vervelend, even uitleggen bij verkoop. Problemen met je radio? Kocht je een leuke nieuwe Kenwood voor een tiende van de prijs waar je nu een schraal basissysteem voor koopt… Leuk hoor, dat alles aan elkaar geknoopt wordt, zolang het allemaal maar goed gaat. Sorry voor het ouwe zakken gezeik…:)
wimof zegt
Tot mijn vreugde kan ik je alleen maar gelijk geven. PS, ben zelf ook zo een oude zak , bouwjaar ’56 ingeschreven begin ’57.
pivavar zegt
Als het onderdeel vervangen is onder de fabrieksgarantie is gebeurd en het gaat op korte termijn weer kapot, heb je blijkbasr recht op reparatie, nieuw onderdeel of geld terug. Geef ik je wel het geld terug. Wel de aankoopbon overhandigen….
degrotemuis zegt
@pivatar Ja, dat recht heb je inderdaad. Het apparaat dient een conforme levensduur te hebben, dus stel na anderhalf jaar en 65.000km kapt je motor ermee omdat je krukas lagers het begeven hebben en je krijgt een vervangende die na 8 maanden en 25.000km ook ermee kapt, is de levensduur niet conform, heb je recht op reparatie. Ook als je fabrieksgarantie 2 jaar was. Het is niet zo dat garantie opnieuw moet tellen bij reparatie, maar de totale levensduur moet conform zijn. Zou het normaal zijn dat krukas lagers na 2 jaar je blok slopen, heb je dus maar 6 maanden wettelijke garantie op die tweede en wel pech de tweede keer. En als het normaal is dat zoiets bij 4 ton pas gebeurt, dan heb je garantie tot 4 ton.
Garantierecht hebben en krijgen zijn alleen 2 verschillende dingen, precies door dat soort onwettige eisen als jij wil stellen, maar ook omdat de tegenpartij kan claimen dat de schade is ontstaan door oneigenlijk gebruik. Dan zal de garantie claimer vaakhet tegendeel moeten bewijzen (uit het hoofd, privaatrecht is even geleden: na 6 maanden gebruik) Vaak zijn de kosten voor een rechtzaak hoger dan je verlies nemen en betalen, dus een bedrijf dat niet de wettelijke garantie verleent komt daar vaak mee weg, maar dat maakt het recht niet minder geldig.
degrotemuis zegt
Als ik het elektrek artikel waarnaar gelinkt wordt lees, is de verkorting van de garantie alleen op de vervangende unit van toepassing. Op zich nog steeds best netjes, veel merken laten je lekker opnieuw betalen. Ja, misschien coulance…
Twee jaar fabrieksgarantie op een vervangend systeem is dan best netjes. Meer dan Mini en Peugeot gaven op hun lekker rekkende distributiekettingen op de Prince blokjes, iets dat ook een slijtage onderdeel / fabrieksfout was…
Nog steeds best smerig dat je als klant na max 6 jaar aan de beurt bent zodra de unit faalt, dat had nog wel wat netter gekund, maar 2 jaar is beter dan 0 jaar na de eerste vervanging.