En terecht natuurlijk. Al ligt het in sommige gevallen wat genuanceerder.
We zijn niet roomser dan de paus: we hebben allemaal wel eens een telefoon in onze handen in de auto. Dat betekent natuurlijk niet dat het een goed idee is. Als je daar een boete voor krijgt is dat gewoon volkomen terecht.
De boete die je riskeert met op je telefoon zitten is niet mals: dit jaar is dat €420 geworden. Daarmee is het een van de duurste verkeersboetes die je kunt krijgen. Maar dat is natuurlijk niet het enige risico: je riskeert ook een ongeluk. En vervolgens is de kans weer groter dat jij als schuldige wordt aangewezen.
Dit laatste gebeurt steeds vaker, zo bericht de Telegraaf. “Wij zien dat rechters steeds vaker de mobiele telefoongebruiker aanwijzen als de aansprakelijke partij voor een ongeval,” zo vertelt een jurist van DAS tegenover de krant.
Als je zit te appen tijdens het rijden en je klapt vervolgens op je voorligger, dan is het natuurlijk niet zo gek dat je wordt aangewezen als schuldige. Het is echter niet altijd zo zwart-wit. Wie is bijvoorbeeld de schuldige als de één geen voorrang gaf en de ander op zijn telefoon zat?
Volgens DAS wordt degene die op zijn telefoon zat vaak als schuldige aangewezen: „Vorig jaar hadden wij een zaak waarin een klant met zijn auto vanuit een uitrit de weg opkwam, waarna er een motorrijder op hem botste. Toen beide partijen na het ongeluk Whatsapp-contact hadden, gaf de motorrijder toe dat hij voor het ongeluk op zijn mobiel keek. Dat vond de rechter voldoende bewijs om hém aansprakelijk te houden.”
Om een telefoongebruiker aan te wijzen als schuldige moet er uiteraard wel bewijs zijn. In dit geval was dat een bekentenis via Whatsapp, maar dat kan bijvoorbeeld ook een dashcamvideo zijn. Dat je de schuld krijgt betekent overigens niet dat je moet opdraaien voor alle kosten. Schade aan de ander wordt in principe nog wel vergoed door de verzekering, ook al zat je fout met je telefoon.
Bron: Telegraaf
Robert zegt
Dit zouden ze bij de ongevallen met ‘zwakke’ verkeersdeelnemers (fietsers, e-bikes, (snor-)scooters, etc.) ook moeten doen. Helemaal bij de jongste generaties verkeersdeelnemers is het ‘normaal’ dat je al whatsappend, snapchattend of beeldbellend door het verkeer begeeft.
potver7 zegt
Je vergeet erbij te melden dat je een gruwelijke hekel hebt aan generaliseren.
werf76 zegt
Hij heeft gelijk. Als het de automobilist betreft is 1000% fout, wanneer het om een fietser gaat is dat 1% fout. De ene rijd iemand dood. De andere wordt dood gereden door zijn EIGEN gedrag.
petroldrinker zegt
1000000000000000000000000% eens, tis een belachelijke regel dat je als automobilist (in principe) altijd fout bent als je een fietser ofzo raakt ondanks dat die fietser door rood gaat of op zn telefoon zit of noem het maar op… Mooie manier van zelfmoordplegen en te verhullen als een ongeluk denk ik altijd….
jlvanleeuwen zegt
Helaas is dit werkelijkheid geworden, kom zelf van rechts en fietser schiet me ervoor.
Het antwoord van de verzekeraar, je had moet stoppen. Daar komt gelijk het vreemde, rechts heeft voorrang en als ik stop is er geen ongeval.
Het ergste van alles is nog dat zelfde verzekeringsmaatschappij het niet eens wordt wie er schuldig is. Uiteindelijk via rechtsbijstand en maanden verder “ in het gelijk “ gesteld. Oftewel geen gevolgen voor de no-claim😂
potver7 zegt
Tsja, hetzelfde geldt bij alcomobilisme en andere misdragingen. Je zet jezelf gewoon behoorlijk op achterstand op het moment dat er wat gebeurt. Het feit dat je ervoor zorgt dat je niet adequaat kunt reageren op manoeuvres van andere weggebruikers, maakt dat je ook daadwerkelijk (mede) schuldig bent aan een ongeluk.
petroldrinker zegt
Blijft bijzonder dat de telefoon duurder is dan rijden zonder rijbewijs of door een rood licht rijden….
Simpel voorbeeld, sta ik bij een rood licht te wachten ff op mn telefoon te kijken, is er niks gevaarlijks aan, maar als je door rood rijdt, is dat 99/100x gewoon gevaarlijk, laat staan zonder rijbewijs (ervanuit gaande dat het iemand is zonder lessen etc)
ukbob zegt
Mij lijkt dat een prima idee.:
Met een toevoeging:
Als je bewijs hebt dat de andere weggebruiker met z’n mobiel zat te klooien, draait die persoon op voor alle schade.
Dan is dat ge… met telefoons tijdens het rijden zo afgelopen!
Voorbeeld:
Je hebt een sterretje in de voorruit en kleine beschadiging aan je buitenspiegel..
zoek een appende idioot, zorg dat je dashcam draait en ‘pok!’ Gratis fix is geregeld ✅
Appen, instagrammen en TikTokken wordt dan een dure hobby..
alfaqv zegt
Boetes op telefoon gebruik mogen van nog veel en veel hoger en inkomens gebonden. Minimu van €1500,- of 1 maand salaris en voor ondernemers een maand omzet.
Maar beter nog, stel je eens voor. Een wereld wijd totaal verbod op sociale media. Telefoons alleen nog gebruiken om te bellen en als de GPS registreert dat je niet in beweging bent, dan kan je text berichten versturen alsmede ook e-mails. Verkeersveiligheid gaat er op vooruit en mensen worden weer socialer want we gaan met elkaar praten ipv haat spuien achter een toetsenbord.
Mini Joe zegt
👍
mashell zegt
In plaats van steeds hogere boetes die 0.0% afschrikkende werking hebben (dat heeft alleen pakkans maar een hoge pakkans geeft weer een nare politiestaat) ben ik er ook voor het in de smartphone op te lossen, ga je sneller dan voetgangers tempo dan gaat het scherm op zwart. Vervelend voor pubers op de achterbank, ministers in de limo, buspassagiers en treinreizigers maar dat is een kleine prijs voor verkeersveiligheid. Zolang we collectieve smartphone verslaving niet behandelen moet dit maar.
gwnbmw zegt
Blijkbaar ben ik met mijn 21 jaren jong toch roomser dan de paus. Ik heb mijn telefoon exact 1 keer in mijn handen gehad tijdens het rijden de afgelopen 4 jaar, toen ik net mijn rijbewijs had en dacht wel even te kunnen reageren. In de 5 seconde dat ik bezig was reed ik plots op de stoep, en veels te hard. Sinds dien zit dat ding altijd in de houder met spotify of navigatie open, meer niet. Als iets echt heel belangrijk is bel je maar.
dracae zegt
Op je telefoon kijken tijdens het rijden… behalve dan als de navigatie-app aanstaat.. is gewoon ontzettend fout.
Alleen degene die dat deed schuldig verklaren als de ander ook iets fout deed is dat alleen ook!
Over hoge boetes gesproken…
Ik heb er niet veel gehad, maar kreeg er laatst weer eentje. Er wordt bij mijn werk verbouwd, dus de parkeerplaats is overvol. Het ligt bij ons in de gemeente vol van ‘ fiets-suggestiestroken’, daar mag je op parkeren en dat deed ik dan ook.. want er was nergens een fietsje te zien op die strook.
Blijkt dat het toch een fietsstrook was, maar boven dat fietsje stond dus een andere auto..
Geen extra borden bij het begin van de straat.. en er staan regelmatig auto’s, dus hoe kan iemand dat dan nog weten.
We zullen wel zien wat de rechter er van vind, baat het niet, schaad het niet.. voor mij dan.. Zo’n procedure kost de overheid geld, maar die moet dan ook zorgen dat het duidelijk is.
vindik zegt
Voor een rood stoplicht sraand mag je je telefoon gebruiken..