We horen het al jaren, maar wanneer is de stekkerauto een betaalbaar alternatief?
Een goede elektrische auto. Met ruimte genoeg voor het gezin, een fatsoenlijke actieradius en geen prehistorische snellaadmogelijkheden. De meeste auto’s in deze categorie beginnen met een prijs met het getal 4 en een aantal nullen daarna. Kortom, onbetaalbaar voor het gewone volk.
Stekkerauto betaalbaar
Een probleem, zegt Huub Dubbelman, voorzitter van de sectie Personenauto’s van de RAI Vereniging tegenover de Telegraaf. De gemiddelde catalogusprijs van een nieuw verkochte elektrische auto lag in 2022 op 53.000 euro. Terwijl een vergelijkbare benzineauto een gemiddelde had van 35.000 euro. Een enorm verschil.
Als je nu voor een nieuwe auto gaat shoppen, is het dan een elektrische auto, een hybride of een benzine? De RAI Vereniging spreekt over een ‘duivels dilemma’. Er zijn nog veel zaken onduidelijk wat de keuze er niet makkelijker op maakt. Overheidsbeleid bijvoorbeeld, maar ook de onzekere energieprijzen.
Voor de meeste mensen is een goede elektrische auto nog gewoon te duur. Binnen dit landschap zijn er wel veranderingen gaande. Forse prijsverlagingen, waardoor de EV’s vaker in aanmerking komen voor SEPP-subsidie van 2.950 euro. De Nissan Ariya had laatst zo’n forse prijsverlaging. En ook bij Tesla vinden ze het maar al te leuk om aan de knoppen te draaien als het om de prijs gaat.
Het prijsverschil tussen een stekkerauto en een auto op benzine is de laatste vier jaar flink teruggelopen, eerstgenoemde is steeds beter betaalbaar. Eerst kostte een auto met stekker nog 26.000 euro meer, later 17.000. Toch is er nog een hoop winst te behalen. De Hollander kijkt eerst naar zijn of haar portemonnee en dan naar het milieu. Als een benzineauto (flink) goedkoper is, zal toch altijd de neiging zijn om hier voor te kiezen in plaats van een hybride of volledig elektrische auto.
Robert zegt
Ik denk dat de echte prijsverlagingen op occasion PHEV’s en EV’s gaat plaatsvinden vanaf medio 2024, in de wetenschap dat vanaf 2025 er (stevige) MRB voor mag worden betaald.
denx zegt
Ik sta nu op de keuze, welke genoemd wordt in het artikel. Ik heb een c-klasse uit 2018 en ben mij aan het oriënteren op een vervanger. Na mijn berekeningen is op dit moment een nieuwe Tesla goedkoper dan een fossiel apparaat, maar ik blijf twijfels houden. Ik denk dat ik daarom nog maar even doorrij met de C.
Gulli zegt
Een vriend van me heeft hetzelfde (zij het een paar treden lager op de automobiele ladder).
Hij rijdt in een A-segmenteer uit 2011 die hij toen nieuw heeft gekocht. Hij zou heel graag elektrisch rijden maar vanwege de afstand naar zijn werk moet dat wel een auto zijn met een beetje een nette actieradius. Dan kom je dus in de bovengenoemde 40k categorie uit en dat wordt teveel.
Een benzineauto kopen durft hij niet goed want hij weet niet wat de overheid gaat doen met rekeningrijden en wegenbelasting, plus de prijs van benzine is ook nog steeds vrij hoog.
Een tweedehands EV is ook nog steeds duur (mijn eNiro uit 2020 zou nu nog steeds 35k kunnen opleveren bij verkoop, dat is maar 12k afschrijving in 3 jaar!) en ook daar weet hij niet wat de overheid gaat doen rond de belastingen van EV’s. Dus hij twijfelt ook.
Voor nu is het oprijden wat hij heeft maar hij heeft geen idee waar hij voor moet sparen.
ghost zegt
Wordt het net bereikbaar voor de gewone man als je zo’n beetje wegenbelasting mag gaan betalen…
Gulli zegt
Ik zeg al tijden dat de overheid te vroeg is met het draaien aan de knoppen.
Ze hebben tien jaar geleden de voorspelling gedaan dat EVs nu betaalbaar zouden zijn en dat ze nu de subsidies wel terug konden draaien.
De EVs zijn niet goedkoper geworden maar ze gaan wel door met hun plan, waarmee ze zometeen een hoop mensen weer de ICE in jagen.
marcomanta zegt
Droom verder, het gros van de mensen is blij dat ze een Nissan Micra van 2003 of Opel Astra van 2010 kunnen betalen en hebben geen oplaad mogelijkheid.
fanboy zegt
@marcomanta: Ja in dat budget is er natuurlijk nog niet veel.
Maarja als je die Nissan Micra gebruikt als boodschappenwagentje, kun je ook wel een oude Nissan Leaf kopen met een rijbereik van niks voor weinig.
Toch zo’n beetje van 15 a 20k koop je nu heel erg bruikbare EVs. Heb ik zelf ook gedaan.
Een nieuwe brandstofauto zit al zo dicht bij de prijzen van EVs dat het wat mij betreft een no-brainer is om EV te kopen. Ondanks dat wegenbelasting terugkomt.
marcomanta zegt
@fanboy: dan nog, wie heeft er 15 a 20k over voor een gebruikte EV met nog teveel beperkingen. De tijd is nog niet rijp voor de massa, die transitie duurt zeker nog 10 jaar en dan is waterstof al een heel stuk verder doorontwikkeld.
fanboy zegt
@marcomanta: Wat ga je ontwikkelen aan waterstof dan? Geloof niet in sprookjes, je kan de natuurkunde niet omzeilen.
Net als dat je een elektromotor ook niet efficiënter gaat krijgen. Betere accu’s komen er wel.
Je hebt het over dat de tijd nog niet rijp is maar dat zien veel mensen anders. Er worden ondertussen gewoon een kwart van de auto’s elektrisch verkocht. Dus het is al in volle gang.
Het duurt nog wat langer voordat dat doordruppelt natuurlijk, maar het gaat de goede kant op.
marcomanta zegt
@fanboy: waterstof is geen sprookje, onlangs is er een deel van een woonwijk op waterstof aangesloten en met succes, de volgende stap is dat je je auto dan ook thuis kunt tanken, mits de auto industrie meters gaat maken. Ja, je hebt gelijk dat accu’s beter worden, daarom schreef ik ook dat de transitie zeker 10 jaar duurt. Benzine en diesel zullen altijd blijven.
steephh zegt
@marcomanta 12 woningen gaat het om: https://www.deingenieur.nl/artikel/lochemse-woningen-stappen-over-op-waterstof en tegelijkertijd is het verwarmen op waterstof in Hoogeveen op losse schroeven komen te staan:
https://www.wattisduurzaam.nl/30271/energie-besparen/warmte-koude/consortium-achter-waterstofwijk-hoogeveen-struikelt-open-deur-in/
Thuis tanken gaat niet gebeuren. Apparatuur om alles op 700 bar druk te brengen is gigantisch duur en vrij groot. Daarnaast zijn er allerlei lastige veiligheidseisen en moet apparatuur (net als de huidige tankstations) gekeurd en gecertificeerd zijn. Als het allemaal zo eenvoudig en rendabel zou zijn, zou iedereen nu ook zijn auto vol met diesel/benzine/gas tanken aan huis.
Benzine en diesel blijven nog zeker een tijd, maar uiteindelijk slechts in synthetische variant voor oldtimers. We stoken onze kachel in huis immers ook niet meer met kolen, bellen niet meer met de vaste lijn en zijn ook niet meer afhankelijk van het paard voor vervoer.
marcomanta zegt
@steephh: de tijd zal het leren.
steephh zegt
@marcomanta Eens dat de transitie nog wel wat tijd gaat kosten, maaruhh.. Waar EV’s pas serieus om de hoek zijn komen kijken zo’n 12 jaar geleden (in 2011) is waterstof is niet bepaald nieuw…. Toyota zegt bijvoorbeeld zelf op hun website het volgende: “De brandstofcel van de Toyota Mirai is het resultaat van tientallen jaren ontwikkeling en onderzoek.”
Bron: https://www.toyota.nl/elektrisch-rijden/waterstof-elektrisch/wat-is-de-levensduur-van-waterstofbrandstofcellen-voor-autos
10 jaar extra voor waterstof gaat dus waarschijnlijk weinig verschil maken qua baanbrekende veranderingen. In de tussentijd worden EV’s verder ontwikkeld en daar zijn significante verbeteringen mogelijk. Met behulp van Nederlandse bedrijven zelfs die super innovatieve oplossingen bouwen zoals bij Leydenjar:
“En misschien wel het meest essentiële voor nu: rijden in je elektrische auto zonder range anxiety.” Lubberman belooft een toekomst waarin je op één lading van Amsterdam naar München kunt rijden. “En nadat je hem in vijf minuten hebt opgeladen, kun je helemaal terug naar Helmond zonder te hoeven stoppen om opnieuw te laden.””
Bron: https://innovationorigins.com/nl/lessen-van-leydenjar-bij-de-ontwikkeling-van-batterijen-draait-alles-om-de-oplaadcycli/
De meeste constructeurs zijn daarnaast ook nog eens gestopt met ontwikkelen van FCEV’s en in verschillende landen worden zelfs al waterstoftankstations opgedoekt. Daarnaast zullen mensen die nu al geen geld hebben om een tweedehands EV te kopen, over 10 jaar al zeker geen geld om een nieuwe auto op waterstof te kopen. :-) En laten er nog maar amper waterstofauto’s in Nederland rondrijden… een tweedehands markt is er dus niet echt.
marcomanta zegt
@steeph: kortom, er is nog een lange weg te gaan.
steephh zegt
@marcomanta Dat zeker!!
Rokende Wielen zegt
Tussen een Micra uit 2003 en 15 a 20k zit nog wel een verschilletje. En met die Micra uit 2003 kun je wel even op en neer naar een andere uithoek van het land met 1 a 2 keer tanken (en direct weer door). Dat zie ik je met een Leaf van de eerste generatie nog niet doen. Plan even wat meer “reistijd” vanwege laadsessies tijdens “de reis”. Daarbij, als er wat gebeurd met dat accupakket van die Leaf is ie economisch total loss. Voor een paar maanden MRB van die Leaf heb je weer een andere Micra uit 2003 waar je weer een APK verder mee komt. Misschien wel 2x een APK.
De politiek wil dit gewoon te snel, ze forceren de transitie in een veel te kort tijdsbestek. De producten zijn nog te duur, de benodigde randvoorwaarden zijn nog niet op orde en een grote groep mensen die geforceerd worden kunnen het nog niet betalen. De politiek kan een ander pad bewandelen, want er zijn vele wegen die naar Rome leiden. Doe het in een lager tempo, minder geforceerd zodat leveranciers producten goed uit kunnen ontwikkelen, energieleveranciers hun spullen op orde kunnen krijgen en het gros van de mensen het betaalbaar kan houden. Doe wat aan de loonbelasting aan de ene en aan de andere kant, laat accijnzen nou maar voor wat ze zijn en voer een slooppremie in voor echt oude/vervuilende vervoersmiddelen (ja ook busjes, vrachtwagens, scooters naast auto’s). Nu wordt “van boven” de automarkt geforceerd naar een EV gedrukt maar wat daardoor op de occasionmarkt komt is vaak al niet te betalen door Jan Modaal. Dan stokt het. Je kunt ook “van onderen” de oude vervuilende voertuigen van de markt halen door een slooppremie te geven waardoor een Euro2 of Euro3 vervoersmiddel door een Euro4 of Euro5 vervoersmiddel wordt vervangen. En weet je wat? Doe’s gek en doe eens allebei? Betaalbaar gemaakt door een aanpassing in loonbelasting.
fanboy zegt
@Rokende Wielen: voor 15 a 20k koop je natuurlijk heel wat meer dan een 1e gen Leaf.
In die range zit bijvoorbeeld een Ampera-E, die wij ook hebben. Daar rij je prima door Nederland mee. Wij in ieder geval wel. Soms in de winter even een beetje bij laden als je naar de andere kant van het land bent geweest.
Het is allemaal heel bruikbaar. Dit jaar hadden we geen camper en zijn we er mee naar Engeland geweest. Had een Tesla of een benzine auto dat sneller gedaan? Ja zeker, maar het ging helemaal prima. De rest van het jaar is het makkelijker en ook veel goedkoper met thuis laden.
Nieuw is het in ieder geval niet zinnig meer om iets anders dan elektrisch te kopen naar mijn mening, tenzij je echt een hele specifieke use case hebt, bijvoorbeeld grote caravan waar je perse mee wil.
Habanero zegt
Ik denk dat in Nederland (en ook Belgie) vaak de fout gemaakt wordt te vergeten dat we tot zeer welvarende landen horen. Waar het gemiddelde bestedingsbedrag aan niet-essentiële goederen oneindig veel hoger ligt dan zelfs de meeste EU-landen. Die fout maakt de politiek ook voortdurend. In veel gezinnen richting zuiden en oosten is een gedeukte Peugeot 207 een luxe en is aan het woonhuis of appartement de voorbije 50 jaar nauwelijks iets veranderd. Een goedkope microgolf en TV zijn vaak de enige luxe die aangeschaft werd. De volgende 50 jaar gaat ook daar niets veranderen, integendeel, de armoedegrens schuift met de dag meer in de richting van de middenklasse die de inflatie niet meer baas kan.
kas_par zegt
En dus? Vroeger was een auto ook een luxeproduct een dat is het nog steeds, al beschouwen we het ten onrechte vaak als eerste levensbehoefte.
Johanneke zegt
Ik heb zonnepanelen. Als ik een EV koop scheelt dat sowieso al zo’n 2000 euro per jaar aan benzine. En de restwaarde van een EV zal veel hoger zijn. Mijn volgende daily wordt een EV. Denk in 2029 of 2030 ofzo. Hou er wel een oude benzine met handbak voor de lol naast.
fanboy zegt
@Johanneke: Precies. Als ik echt wil autorijden pak ik de MR2. Maar de rest zoef ik lekker weg in de EV die ik laad op de zon of goedkope uren.
HZW zegt
Meer uitgeven aan een (EV) auto dan je jaar inkomen, is de stomste investering die je maken kan, en al helemaal aan een nieuwe auto.
Elektrisch rijden is alleen voorbestemd voor de bovenmodale rijkere mensen met eigenhuis en zonnepanelen op het dak.
Voor de gewone man of vrouw, die deze keuze niet heeft, is een EV rijden niet haalbaar, op basis van aanschaft en opladen, want je bent overgelaten aan de onvoorspelbare toekomstige energie prijzen.
Prive autobezit van de gewone man of vrouw zal de komende 10 jaren niet verschuiven naar EV auto’s, omdat het voor hun onbetaalbaar zal zijn.
Ik vermoed dat autobezit in de toekomst alleen voorbestemt is voor de rijken der aarde, jan en janny modaal gaan dat niet meer kunnen betalen, of het enkelvoudige Modaal inkomen moet naar € 100K gaan.
Want met het huidige modaal inkomen kan je bijna niets, niet eens een fatsoenlijk huis kopen.
kas_par zegt
Valt best mee, is ook een prioriteiten kwestie. Met een laag inkomen is een nieuwe auto geen optie en elektrisch ook tweedehands niet. Maar met tweeverdieners iets boven modaal kan het wel, als je wilt. En onder de streep ben je dan wellicht goedkoper uit want elektrisch rijden is ook veel minder onderhoud en hogere restwaarde. Maar ja, moet je wel voor sparen. Voor een huis trouwens ook. Ikzelf ben alleenstaande, heel goed salaris, maar netto is dat minder dan tweemaal modaal verdieners (en als alleenstaand ouder zijn de lasten niet echt veel lager dan bij een stel). Toch een prima eigen huis, zonnepanelen, warmtepomp en een EV in de lease die ik dan wel moet laden aan de publieke paal, maar dat gaat prima. Vooral kwestie van keuzes maken, niet van rijk zijn of niet
Elja zegt
In mijn ogen moet je een EV ook wel op de juiste manier vergelijken. Als ik een Tesla Model 3 (het standaard model voor 42k) koop dan heb ik een koopje in handen.
Het ligt er maar aan waar je hem mee vergelijkt. Pak bijvoorbeeld een Golf GTI. Die kost 59k, maar die is iets trager, iets minder ruim en ik moet er nog mee langs het tankstation ook. 17.000 euro goedkoper dus dan een ‘vergelijkbare’ Volkswagen Golf.