Een onopvallend technologisch hoogstandje.
Het is een beetje het Ralf Schumacher syndroom. Nee, niet het rondlopen met een blote-billen gezicht of het uiten van uiterst dubieuze smaak. Het Ralf Schumacher syndroom gaat veel verder en dieper dan dat. Ralf Schumacher was een heel redelijke Formule 1 coureur. Hij wist in 10 jaar tijd 27 keer op het podium te staan, waarvan 6 keer op nummer 1. Normaal gesproken genoeg om een tijdje herinnerd te worden, maar als je het over de periode ‘Schumacher 1997 tot 2007’ hebt, dan zijn daarvan behoorlijk wat jaren die gedomineerd worden door zijn broer Michael Schumacher.
Hetzelfde lot overkwam de Subaru Legacy. Ondanks het feit dat die auto erg veel betekent heeft voor Subaru, ook in de jaren ’90, heeft bijna niemand het er meer over. Dit terwijl deze auto eigenlijk voor de grootste veranderingen heeft gezorgd bij het merk. Als je denkt aan een jaren ’90 Subaru, dan denkt iedereen eigenlijk aan de Impreza GT Turbo. Vergeet ook niet dat Subaru echt een vreemd merk was tot de jaren ’80. Het merk bouwde kleine sedans, stationwagons en hatchbacks, naast kleine pickups en bedrijfswagentjes. Net als veel andere Japanse merken begon Subaru in de jaren ’60. In dit geval onder de vleugels van Fuji Heavy Industries.
De meest belangrijke Suabru kwam in 1989: de Legacy. Dit was een model die boven de Leone (voorloper van de Impreza) geplaatst werd. Het was de vaandeldrager voor het merk. Ook was het een auto die wereldwijd een voet aan de grond moest krijgen. Subaru zat toch net even teveel in een hoek van niches, dankzij hun aparte vormgeving en bijzondere techniek. Zie een Subaru als een soort saaie Japanse Saab. Het nadeel voor Subaru was dat het lastig was om te groeien met zo’n imago. Subaru moest een nieuw vlaggenschip hebben dat de waarden van het merk vertegenwoordigde, zonder dat het een inwisselbare Japanse sedan was, waarvan er al zoveel waren.
Net als bij Saab waren er puristen die vinden dat de Legacy blasfemie was. Een Subaru waarvan het reservewiel zich niet in het motorcompartiment bevindt? Schande! Speciaal voor de komst van de Legacy werd het Subaru logo met de zeven pleiades aangepast en waren de wielen voorzien van maar liefst vijf wielbouten, terwijl Subaru dat altijd deed met vier of minder. Kleinzerige punten om over te vallen, maar hoe obscuurder de afwijking, hoe fanatieker de purist.
In technisch opzicht was de Legacy vrij bijzonder, zeker als je de auto vergelijkt met de concurrentie. De meeste auto’s in deze klasse waren (toen al) voorzien van een overdwars geplaatste viercilinder lijnmotor met de transmissie ernaast. Subaru koos ervoor om gebruik te maken van een in lengte geplaatste viercilinder boxer motor, die net over de vooras hangt. Deze dreef in eerste instantie de voorwielen aan, maar Subaru koos voor deze layout omdat verreweg de meeste modellen uitgerust gingen worden met vierwielaandrijving.
Tegenwoordig heeft de eerste generatie Legacy een vrij generieke Japanse middenklasser-look. Het design was echter wel bijzonder als je er iets langer naar keek. De Legacy was zeer aërodynamisch vormgegeven. De stationwagon had een ‘zwevend dak’, wat een designkenmerk voor deze auto zou worden. Ook typisch was het ontbreken van deuren zonder raamstijlen. Bij een cabriolet of coupé kwam dit uiteraard wel voor, maar op een sedan en stationwagon was (en is) het vrij bijzonder.
Ook bijzonder was het feit dat de Legacy vol zat met noviteiten die je niet eerder zag op een Japanse middenklasser. Denk aan items als centrale deurvergrendeling, onafhankelijke ophanging rondom, remschijven rondom, elektrische ramen en airco. Tegenwoordig is dat gemeengoed, maar bijna elk uitvoeringsniveau van de Legacy was ermee uitgerust. Over uitrustingsniveau’s gesproken: dat scheelde per continent waar je woonde. In Nederland was het allemaal niet zo heel erg spannend. Er waren diverse viercilinder boxers van 1.8, 2.0 en 2.2 liter inhoud. Allemaal typische Subaru motoren: zeer betrouwbaar, maar ze lusten een flinke slok. Dat gold al helemaal voor de leukste Legacy die je in Nederland kon krijgen, namelijk de Legacy 2.0 Turbo AWD. Jazeker, net als de latere Impreza kende de Legacy ook zo’n vlotte uitvoering.
De Legacy 2.0 Turbo AWD had, zoals de naam al verklapt, een 2.0 viercilinder boxer turbomotor. Deze was gekoppeld aan een handgeschakelde vijfbak en dreef uiteraard alle wielen aan. De motor leverde 200 pk bij 6.000 toeren en 260 Nm bij 4.800 toeren. Daarbij produceerde de motor een geweldig gegorgel, gesis (van de turbo) en gebrom. Heel gek dat Porsche het geluid van zijn 718 absoluut niet in orde heeft, terwijl Subaru er in 1991 geen probleem mee had om het goed te laten klinken. De Legacy GT Turbo was een van de snelste auto’s in zijn klasse. Om de 0-100 km/u sprint in 6,7 seconden af te leggen was destijds erg vlot, evenals de topsnelheid van 230 km/u.
In Japan lag het iets anders qua snelle Legacy’s. Er waren er namelijk drie: de Legacy GT, Legacy RS en Legacy RS Type R. De GT leek het meeste op onze Legacy 2.0 Turbo AWD en was verreweg het meest compleet. De RS was een stuk kaler (en betaalbaarder), maar had dezelfde hardware. De 2.0 RS Type R was een soort homologatiespecial. Bij de Japanse varianten had de EJ20G motoren net even wat meer vermogen: zo’n 220 pk.
Over homologatie gesproken, Subaru had met de Legacy grootste plannen voor de rallysport. De jaren ’80 met de Group B dinosauriërs lag achter ons en Lancia moest toch wel een keer stoppen met het winnen van titels (met de Delta HF Integrale). Subaru had met de Legacy het voordeel dat de auto was gebouwd als een vierwielaandrijver. In tegenstelling tot de Audi’s met hun ver voor de vooras uitstekende vijfcilinder lijnmotoren, was de Boxermotor erg kort en lag het zwaartepunt juist bijzonder laag. Hierdoor had Subaru veel minder last van het ‘motor voor de vooras’-syndroom.
De Legacy was overigens geen groot succes in de motorsport. Al vrij snel stapte Subaru af van de Legacy. De auto was net even te groot voor de rallysport en het was mogelijk om dezelfde hardware in een kleiner model te stoppen. Echter, mocht je denken aan een vroege jaren ’90 Subaru rallyauto in het blauw, met gouden velgen en de Schotse coureur Colin McRae achter het stuur: de Legacy was dus eerder.
Ook als het gaat om extra stoere stationwagons was Subaru het eerste. Tegenwoordig zijn de Allroads en Cross Country modellen niet meer weg te denken uit het straatbeeld van de betere vinexwijk (je moet toch wat met die drempels). Al in 1992 had Subaru in Duitsland de ‘Legacy Hubertus’. Dit was een Allroad ‘Avant-la-lettre’. In tegenstelling tot de huidige softroaders leek de Hubertus niet alleen cool, hij was het ook. De Hubertus was uitgerust met de standaard 1.8 motor, goed voor iets meer dan 100 pk. Meer heb je niet nodig. Wat je wel nodig hebt is een handbak, vierwielaandrijving en een lage gearing. Die kwamen later er wel op. De Legacy Hubertus stond hoger op zijn poten en had een carroseriekleur gespoten bullbar. Over carrosseriekleur gesproken: alleen groen was mogelijk.
In 1992 kon men in Japan kiezen voor de Legacy 2.0 GT Type S2, een iets sportievere variant van de reguliere GT. De grootste visuele verschillen waren een achterspoiler en BBS hoograat velgen. Van binnen zit je in dikke sportkuipen en hield je een Momo-stuurwiel vast. Er was keuze uit een handbak of automaat. Ook kon de 2.0 GT Type S2 als stationwagon geleverd worden.
Waar de Legacy ook snel mee was, was een STI uitvoering. Subaru Technica International zou internationale faam vergaren met een legioen aan snelle Impreza’s, maar het was toch echt de Legacy die de drie hardroze letters als eerste mocht voeren. De STI was een non-plus ultra model. Niet alleen qua performance, maar ook qua luxe. De Legacy Touring Wagon STI was absoluut geen uitgekleed hardcore monster. Alles zat erop en eraan, inlsusief geweldige recaro’s, airco en zelfs een automaat. De motorische upgrades waren nog niet zo groot, de motor leverde 220 pk dankzij wat kleine tweaks aan de ECU, turbodruk en brandstofpomp. Er zijn er 200 van gebouwd. Het was een van de eerste snelle stationwagons. Auto’s als de M5 Touring (E34) en Audi RS2 Avant zouden pas later volgen. Van de Legacy Touring Wagon STI zijn 200 exemplaren gebouwd.
Ondanks alle noviteiten is de eerste generatie Legacy maar heel erg kort in productie geweest. De tweede generatie stond eind 1993 al te trappelen om het stokje over te nemen. Dat was de Japanse benadering. Je brengt een model uit en blijft deze verbeteren om deze na een paar jaar alweer te vervangen. De Legacy’s van de generaties erna zouden beter, sneller en competenter worden. Met de Legacy BC had Subaru in elk geval de blauwdruk voor de ideale multifunctionele gezinsauto in handen. Zakelijk verantwoord, dankzij de vierwielaandrijving kwam je overal waar je moest zijn en de techniek zou onverwoestbaar blijken. Echt last van het Ralf Schumacher syndroom heeft de Legacy dus eigenlijk niet gehad. Er zit een enorm groot verschil tussen de successen van de Legacy I en die van Ralf Schumacher. Ralf Schumacher kon onmogelijk in de voetsporen van zijn voorganger staan, terwijl de Legacy juist de weg plaveide voor méér succes.
Meer lezen? Check ook deze 9 hoogtepunten uit de historie van Subaru’s boxermotor.
alfapeter zegt
ontbreken van deuren zonder wil dus zeggen deuren met
grandvitara zegt
Subaru, das mien merk :-)
mikje90 zegt
@grandvitara: waarom heet je dan niet grandlegacy of grandjusty?.
grandvitara zegt
@mikje90: tja die is goed. Omdat ik de moeite nooit heb genomen om m’n nickname te veranderen. Maar de Grand Vitara en de Outback verschillen qua interieur iets heel veel van elkaar. Beide geen hip interieur maar hard plastic en een super kwaliteit.
mikje90 zegt
@grandvitara: beetje het niveau van een russische T-72 tank dus.
grandvitara zegt
@mikje90: hahaha zoiets. Alleen dan met japanse kwaliteit
thomassnelweg zegt
Patatje met?
sjouveur zegt
Heb zelf in de states een ’98 Legacy 2.5GT Limited gehad (helaas nooit in Nederland geleverd), wat een alleskunner was dat zeg. Genoeg bodemvrijheid om behoorlijk offroad uit de voeten te kunnen, maar ook een prima auto op de snelweg en bochtige wegen.
E550 zegt
@sjouveur: heb je ‘m meegenomen naar Nederland?
sjouveur zegt
@e550: Nee, dat vond ik het niet waard. Hij was al behoorlijk oud en had veel mijlen gelopen.
pa045 zegt
Echte kwaliteitsbeleving. Doet wat het pretendeert, gaat niet kapot en is leuk.
Liever dit dan “premium kwaliteit”. Dat is echt een Duits ding. En we weten allemaal hoe Duitsers mensen kunnen indoctrineren. Het werkt klaarblijkelijk echter nog steeds..
lebeaunl zegt
@pa045: je zou bijna denken dat het ‘45’ in jouw nickname op een bepaald jaar in de vorige eeuw slaat.. “Indoctrineren”? Ga maar gauw een tin hat opzetten.
BaRa zegt
@lebeaunl: je mag het ook ‘marketing’ noemen, het resultaat blijft hetzelfde. Het is opvallend hoe disproportioneel veel de ‘premium’ merken uitgeven aan marketing.
dwersbongel zegt
Lekker artikel weer hoor. Leest lekker weg. Volgens mij had desjonnies een goeie quote over de techniek en design.
Robert zegt
@dwersbongel: iets van de strekking “als je zo’n Subaru op de brug zet en er onder kijkt snap je waarom het in- en exterieur er zo suf uitzien. Alle budgetten waren namelijk al opgemaakt aan het ontwikkelen van de techniek. Prachtige uitspraak.
Esprit_de_Flandre zegt
“Ook typisch was het ontbreken van deuren zonder raamstijlen. ”
Innovatief! Bij mijn auto ontbreken die ook…
pa045 zegt
Bij een sedan of station is dat typisch. Ja. Misschien kan jij nog een aantal opnoemen, ik niet zo veel. @esprit_de_flandre:
BaRa zegt
@pa045: dude… deuren zonder raamstijlen… en ze ontbraken op die auto. Dus ofwel heeft de auto simpelweg geen deuren, ofwel heeft-ie deuren met raamstijlen.
pa045 zegt
Scherp! @bara:
ghost zegt
Altijd wel een gave auto gevonden. Als ik nog een keer Subaru-rijder zou worden dan een Forester.
haroldt zegt
De nieuwe 2020 model https://www.motor1.com/news/304368/2020-subaru-legacy-see-changes/
haroldt zegt
Ik volgende maand een verse Subaru rijder..nw Outback bestelt
Robert zegt
@haroldt: u bent een held. Een eenzame held weliswaar, maar een held.
haroldt zegt
@RRRobert: txs. Foto’s komen later..nl nogal wat extra’s…
Breinstein zegt
In die tijd reed mijn opa in een ik meen ’88 Leone. Ik vond toen alles wat betreft Subaru cool. Zo ook deze Legacy. Zo’n eigen karakter en uitstraling. Blijft gaaf. Mooi artikel weer.
vaakbenjetebang zegt
Onafhankelijke ophanging rondom zag je wel degelijk eerder op een Japanse middenklasser, aldus Honda.
emping zegt
@vaakbenjetebang: en Mitsubishi
memyselfandi zegt
Ik had een super kale ’91 legacy 1.8DL midden jaren negentig. Geen toerenteller, geen airco maar wel met raamslingers. Was leuke auto. Had toen al standaard hill hold (hoewel dat blijkbaar al in 1936 bestond).
henkp1 zegt
‘Meest belangrijk’
‘’Meest compleet’
‘Een model die’
‘Velgen’
Serieus?
Belangrijkst
Compleetst
Een model dat
Wielen
Geweldige wagens die Subaru’s, vreemd genoeg worden deze auto’s door velen gewaardeerd, maar door relatief weinigen gekocht. Da’s jammer, want het zijn uitstekende automobielen en zeker niet saaier dan populaire Duitsers.
Centrale vergrendeling? Was eind jaren ‘60 al standaard op de Renault 16 TS, met elektrische ramen.
Stoere stationsagens? Jaren ‘70: Peugeot 504 Break Dangel, Renault 18 Break 4×4, AMC Eagle stationcar 4×4.
BaRa zegt
@henkp1: je vergeet hoograat.
alloallo zegt
Ik kan me herinneren dat dit model verkocht is in NL met een bijzondere actie: ‘na 10 jaar kreeg je je geld terug’.
jeroenwz zegt
@alloallo: Hoe was die actie bedoeld dan? Heb je meer informatie, ik ben wel benieuwd!
alloallo zegt
@jeroenwz: Ik weet ook niet alle details! Maar de actie was een aanhaker op een succesvolle actie bij Megapool.
Kern was dat de auto 10 jaar in het bezit van dezelfde eigenaar moest blijven. Toendertijd reed een klasgenoot met de Legacy van zijn vader met als doel de 10 jaar te halen.
jeroenwz zegt
Leuk verhaal weer @Willeme! Zeldzame auto’s ook. Op gaspedaal staat er geen enkele van die generatie. De jongste is er een uit 1995.
seicilindri zegt
Ik weet nog dat ik in de markt was voor een leaseauto in die klasse. Vomd het model van buiten destijds niet gek ogen en de techniek sprak me zeker aan. In de showroom kwam echter de deceptie. Toen ik gedesillusioneerd wegwankelde kon ik nog net tegen de toegesnelde verkoper uitbrengen dat ik zo depressief geworden was van het interieur dat ik een hoog flatgebouw ging opzoeken. (Gelukkig bleek die stad weinig hoogbouw te hebben en blunderde ik ondertussen tegen een Lancia showroom aan. )
subarudriver zegt
Inmiddels m’n 4e Legacy touring, de huidige is 19 jaar oud en krijgt een update want is in cocourstaat.
Dutchdriftking zegt
Blijft een wijze wagen.
bmwfe zegt
Subaru was en is heel populair in Zwitserland. Dit komt natuurlijk vooral door de Awd. Wij hebben er meerdere gehad. Zij hebben ons nooit in de steek gelaten. Mijn zus reed met de Legacy maandelijks tussen Zwitserland en Nederland. Het hoge benzine gebruik klopt zeker. Vooral als je hem op de Duitse Autobahn de sporen gaf. Het was een fijn auto, zeer betrouwbaar en werd in ons geval door een super dealer in Davos geleverd.
vaakbenjetebang zegt
In 1990 kochten onze buren een nagelnieuwe Legacy 2.2, in een heel vieze bronstint die het voor elkaar kreeg om tegelijkertijd saai en hondslelijk te zijn – een prestatie op zich. Die auto stond vooral in de garage en werd er eigenlijk alleen voor weekendritjes uit gehaald, en dan nog niet eens ieder weekend. Rond 1997 (ik was inmiddels het ouderlijk huis uit) was daar ineens een opvolger, ook weer een nieuwe Legacy. Nu ik dit artikel gelezen heb vraag ik me af wat er van die eerste auto geworden is, die zal op het moment van inruilen vast nog geen 50.000km op de teller gehad hebben.