Je bent jong en hebt net je rijbewijs gehaald. Dan wil je natuurlijk ook een mooie auto rijden.
Als echte autoliefhebber rijd je het liefst meteen in een snelle bak. Als 18-jarige besluit je een snelle auto aan te schaffen. Nu nog even de auto verzekeren, want dat is zeker noodzakelijk.
Maar dat blijkt gemakkelijker gezegd dan gedaan. Want omdat je net je rijbewijs hebt, ben je nog een ‘beginnend bestuurder.’ Als je 18 bent en je rijbewijs hebt gehaald, ben je 5 jaar lang beginnend bestuurder. Als je op je 17e je rijbewijs haalt, ben je 7 jaar lang een beginnend bestuurder. En die status blijkt behoorlijk uit te maken voor het verzekeren van je auto.
Snelle auto als beginnend bestuurder
Nu je net je rijbewijs hebt gehaald, komt je droom uit. Je mag autorijden. Er zijn best wat beginnende bestuurders die graag meteen een snelle auto aanschaffen, vooral mannen dan natuurlijk. Maar in de praktijk blijkt het niet gemakkelijk om zo’n auto goedkoop te verzekeren.
Zolang je beginnend bestuurder bent, betaal je in ieder geval aanmerkelijk meer premie. Jongeren veroorzaken namelijk het vaakst schade. Maar dat is niet het enige probleem. De meeste verzekeraars kiezen er namelijk voor om een limiet te stellen aan de auto die je wilt verzekeren. Zo hebben de verzekeraars een maximaal aantal PK en kW voor beginners. Je snelle Volkswagen Golf verzekeren kan dat een behoorlijke uitdaging zijn. Maar het is niet geheel onmogelijk.
Maximum aantal PK / kW verzekeren
De meeste verzekeraars laten een beginnend bestuurder niet zomaar een snelle auto verzekeren. Als beginnend bestuurder moet je in ieder geval een auto verzekering afsluiten, dat is namelijk verplicht voor iedereen die een auto rijdt. Volgens de Nederlandse wet moet dat tenminste een WA-autoverzekering zijn.
Je bent dan niet verzekerd voor de schade aan je eigen auto, maar wel voor de schade van de tegenpartij bij een ongeluk. En dat is maar goed ook, want in de praktijk komen dergelijke schades namelijk vaak voor. Je kunt ook kiezen voor een WA+- cascoverzekering of alles laten verzekeren aan de hand van een allrisk autoverzekering.
Welke polis je ook kiest, de meeste verzekeraars beperken het aantal paardenkracht of de Kilowattuur van een auto als je een beginnend bestuurder bent. Er is niet een standaard limiet. Deze kan per verzekeraar dus verschillen.
De meeste verzekeraars leggen de grens ergens tussen de 75 Kilowatt en 85 Kilowatt. Als je een bloedsnelle auto hebt met 100 Kilowatt aan vermogen, dan wordt het erg lastig om de auto te verzekeren. Een Kilowatt is gelijk aan 1,362 PK. Goed om te weten als je een verzekering af wilt sluiten.
Vermogen en gewicht van de auto
De autoverzekeraar kijkt niet alleen maar naar het aantal PK’s van je wagen. Zo kijkt de verzekeraar naar de combinatie van het gewicht en het vermogen samen. Als je een zwaardere auto hebt, is het namelijk logisch dat je meer vermogen nodig hebt om vooruit te komen.
De verzekeraar vindt het dus niet meteen een probleem als je een auto kiest met meer vermogen, in het geval de auto ook iets zwaarder is. De snelheid van de auto blijft dan gelijk.
Maar kies je voor een lichte auto in combinatie met veel vermogen? Dan zullen de meeste verzekeraars huiverig zijn om een autoverzekering af te sluiten. Deze bloedsnelle auto’s zorgen vaak voor veel problemen op de weg.
Schadeverleden
Je kunt goedkoop een auto verzekeren bij Allianz Direct of een andere autoverzekeraar. Als je net beginnend bestuurder bent, kijkt de autoverzekeraar voor je aanvraag ook naar het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd. Mede op basis daarvan beslist de verzekeraar of de autoverzekering je een dekking wil bieden voor je snelle auto.
Als je net 18 bent, heb je geen schadevrije jaren en zal je waarschijnlijk genoegen moeten nemen met een iets minder snelle auto. Maar als je 22 jaar bent, kun je al 4 schadevrije jaren hebben opgebouwd als je meteen bent begonnen met rijden.
Heb je in die jaren altijd netjes gereden en nooit schade gehad? Dan kun je dankzij deze schadevrije jaren gemakkelijker je auto met veel PK verzekeren. Dankzij de schadevrije jaren heeft de verzekeraar er meer vertrouwen in dat je ondanks je leeftijd zo’n snelle auto kunt besturen.
Maar als je 22 bent en al meerdere keren schade hebt gereden, kun je een zogeheten malusregistratie krijgen. Met zo’n registratie zijn alle autoverzekeraars zeer huiverig om je te verzekeren, laat staan in combinatie met een bloedsnelle bak.
Premie duurder
Mocht je dankzij je schadevrije jaren wel als jonge bestuurder in aanmerking komen voor het verzekeren van een snelle auto, houd er dan rekening mee dat je flink wat premie gaat betalen. De autopremie is voor jongeren sowieso al erg duur, maar dat wordt nog erger als je een snelle auto wilt verzekeren. Bovendien kan de premie zelfs per straat in de wijk verschillen. Je doet er daarom goed aan om autoverzekeringen te vergelijken. Wil je minder premie betalen? Misschien kun je dan beter voor een minder snelle auto kiezen.