Men neme twee broers met (samen) vier rechterhanden, een Triumph TR6, een voorliefde voor jaren ’50 Le Mans racewagens en een enorme portie oog voor detail. Meng deze ingrediënten zorgvuldig en zeer langdurig. Het resultaat: de HB Special.
‘Wat is het? Een Cobra?’ of ‘Oud zeker he?’ Zomaar twee van de vele vragen die Tino Huet op zich afgevuurd krijgt. In de tijd dat ik stond te fotograferen moest hij keer op keer uitleggen dat dit eigenlijk helemaal geen oude auto is. Het geeft aan met hoeveel oog voor detail de auto gebouwd is. De details liegen er dan ook niet om: Eigenhandig gedraaide knopjes voor de schakelaars, een prachtige handrem, geïnspireerd op de bedieningselementen van een Piper Cub uit de jaren ’50. Maar ook de zorgvuldig gekozen kleuren van de lak en het leer dragen bij aan de illusie. De velgen zijn rechtstreeks afkomstig van de donorauto, maar dragen wel naafkappen met het HB logo. Een leek zal de ‘ordinaire’ afkomst niet eens opmerken.
Het idee voor de HB Special ontsproot ongeveer in 2004 aan de breinen van de gebroeders Tino en Paul Huet. ‘HB’ staat dan ook voor ‘Huet Brothers’. De broers hebben het zeldzame geluk een Bugatti-bezittende oom te hebben, die zijn neven graag liet delen in zijn passie. Paul en Tino reden regelmatig mee met de Bugatti Type 35B, om later ook zelf achter het stuur te mogen plaatsnemen. De echte liefhebber verdiept zich ook graag in de techniek en zo kwam het dat ook dit aspect eigen gemaakt werd. Het sleutelen ging beide broers erg goed af. Zo goed zelfs, dat ook andere Bugatti eigenaren hun waardevolle automobiel aan beide heren toevertrouwden.
De Bugatti’s zijn tegenwoordig echter zulke kostbare automobielen dat Paul en Tino ze respectvol ‘untouchables’ noemen. Slechts weinigen zullen ondervinden hoe het is om zo’n auto te besturen. Om de pure rijsensatie toch beschikbaar te maken voor een groter publiek werd de HB Special gebouwd. Ik had het geluk om vóór ‘het grote publiek’ te mogen proeven aan het grijnsverbredende vermogen van de in een racy overall gestoken TR6 motor.
Die ‘overall’ is vervaardigd van koolstofvezel. Het materiaal blijkt makkelijker te verwerken dan meestal gedacht wordt, en er is ook geen autoclaaf nodig om de carrosseriedelen vacuüm te trekken en ‘af te bakken’. Een groot voordeel ten opzichte van een met glasvezel versterkte carrosserie is onder andere het gewicht. Koolstofvezel is veel sterker, waardoor dunnere carrosseriedelen gemaakt kunnen worden. De motorkap til je met twee vingers op, de complete carrosserie is in principe met twee handen te dragen: 23 kilo! Colin Chapman zou goedkeurend knikken…
Een ander voordeel is het gebrek aan penetrante geurtjes tijdens het productieproces. De koolstofvezelmatten worden met epoxy doorweekt, hetgeen in tegenstelling tot polyester nauwelijks geurt.
Ondanks dat is er voor de ‘moedervorm’ toch het goedkopere met glasvezel versterkte polyester gebruikt. Op een frame van ijzeren staven werd met behulp van kippengaas de vorm gemodelleerd. Daarover werd met glasvezelmatten de basisvorm gemaakt. Deze werd waar nodig gecorrigeerd, geplamuurd en geschuurd. Net zolang tot de vorm glad genoeg was om een mal te maken.
Op advies van een rot in het vak maakten Tino en Paul de mal direct maar zo goed dat deze kon dienen voor de beoogde kleine serieproductie. Dat dat goed gelukt is, wordt geïllustreerd door het feit dat de auto zó in de lak gezet kon worden, zonder verder plamuurwerk. Anders dan bij -bijvoorbeeld- een Ferrari F40 is de lak superstrak en is er niets van de onderliggende weefselstructuur te bespeuren.
In het interieur valt een ander materiaal sterk op: Aluminium. Vele popnagels houden dit blanke lichtmetaal op z’n plek en geven de cockpit het uiterlijk van een racewagen uit de jaren ’50. Dat is niet geheel toevallig, want de hele auto is geïnspireerd op de geliefde Le Mans racewagens uit die periode. Het aluminium komt ook terug op de beide flanken, waar de dorpels voorzien zijn van vele louvres. Het misstaat de auto niet. Sterker nog: het versterkt het -volledig terechte- gevoel dat de auto lichtgewicht is. Slechts 750 kilo brengt de auto op de schaal. Wellicht dat de dorpels bij een volgend exemplaar in kleur gespoten worden, gewoon om te zien of dat mooi is. Van mij hoeft het niet. Het blanke metaal past goed bij het pure karakter van de auto.
De motor van de TR6 overigens ook. Deze produceert een heerlijk diepdonkere -maar niet te luide brom, die naarmate het toerental klimt transformeert in een heerlijke ‘VROAARRR!!!’ zoals het zo treffend in de Michel Vaillant boeken weergegeven wordt. De motor is voorzien van een overmaat zuigers waardoor de cilinderinhoud iets groter is dan standaard, en de kleppen worden bediend door een iets scherpere nokkenas. Maar de motor wordt er niet nerveus door. De SU carburateurs en de lange slag van de motor maken lui rijden prima mogelijk. Koppel is in vrijwel elk toerenbereik voldoende voorhanden, maar het lijkt wel of de koppelkromme blijft stijgen tot aan de redline die bij 5500 toeren begint.
Vloer je het gaspedaal, dan perst de leernerf van de kuipjes zich in je rug en drukt de kont van de auto zich stevig op het asfalt. De Vredestein Classic’s klauwen zich vast aan het wegdek en de auto wordt naar de horizon gekatapulteerd. Alsof de auto aan een reusachtig gespannen bungee-koord vastzit en plots losgelaten wordt. Heerlijk!
De korte versnellingspook biedt verrassend weinig weerstand bij het inleggen van de diverse verzetten. Alleen wanneer je de redline aantikt, kan de ongeoefende bestuurder (ik dus) bestraft worden met een licht gekraak van de tandwielen wanneer de derde versnelling ingelegd wordt. Iets wat na meer kilometers in de auto zeker afgeleerd moet kunnen worden, en bijdraagt aan een enorm voldaan gevoel. Het is alsof de auto je waarschuwt: ‘Je moet natuurlijk wel kunnen rijden sukkel! Je weet toch dat de tandwielen nog door draaien!’ De HB Special is een auto die je met de neus op de technische feiten drukt. Ook dat hoort bij het rijden met een dergelijke auto. Wanneer je niets met techniek hebt, kan je maar beter een moderne auto kopen en met een grote boog om dit wezen van koolstofvezel en aluminium heen lopen.
Kan je je echter voorstellen wat er zich allemaal onderhuids afspeelt in motor en aandrijflijn, dan bezorgt de HB Special je een nauwelijks te verbergen grijns en een moeilijk te evenaren rijgenoegen.
Tino en Paul, bedankt voor deze onvergetelijke ervaring!
Een korte video van deze rij-impressie kan je bekijken op autojunk:
Met dank aan Klassiekerrally voor het schrijven van de tekst en het maken van de video!
cheetacars zegt
Heel mooi geschreven Klassiekerrally! Mooi in elkaar gezet en een mooie auto natuurlijk, weer wat Nederlandse glorie erbij :D
btw ligt het aan mij dat ik niet kan inloggen??
hp zegt
vet man!
Henk zegt
staat ook in de nieuwe TopGear
MATSS zegt
mooi karretje! hij ziet er wel een beetje klein uit met die kerel ernaast
lincoln zegt
die gast met die helm .. dat lijkt wel “Willempie” ..
sonnyG zegt
hoeveel pk heeft dit kunstwerk ?
Thatsme zegt
@ Henk
in de nieuwe TopGear?
Nee hoor:O Hij stond er al veel langer geleden in:P
@ artikel
Leuk geschreven en gave auto :D
Ferrari_Fan zegt
Super blog! Thanks Klassiekerrally;)
Het heeft wel iets zo’n oldies jaren ’50 racewagen:D
Nostalgie, nostalgie 8)
Citrofiel zegt
Ik dacht al, wat komt het me bekend voor. Totdat ik zo slim was om te bekijken in welke categorieën het was geplaatst. ;) Goed gedaan Wim, en leuk dat je deze kans kreeg!
bleegh zegt
@ thatsme
hij staat weldegelijk in de nieuwe topgear
Cantago zegt
Ziet er gaaf uit! Wat moet zo’n beestje kosten??
RenesisHP zegt
Zo´n auto zou ik ook best overwegen als speeltje erbij. Overigens alleen de auto. De kleding en de rest van de lifestyle is niet mijn ding.
Veel puurder dan dit kun je tegenwoordig nauwelijks vinden of betalen. Laat staan dat je het nieuw kan kopen.
wim zegt
mooie auto met een mooi verleden maar daarnaast is
AZ ALKMAAR DE NIEUWE KAMPIOEN VAN NEDERLAND!!-edit: Rot op met je proletensport!-
Klassiekerrally zegt
@ cheetacars, Thatsme, Ferrari_Fan en Citrofiel: dank u!
@ MATSS: de Special is ook erg laag en vrij smal, net als de basisauto, de Triumph TR6
@ lincoln: heel grappig! ;)
@ sonnyG: 180 pk, en da’s ruim voldoende bij een gewicht van 750 kg
@ mx5owner: de kleding hoort bij de HB Experience. Tino Huet vroeg me of ik de overall ook aan wilde. Ja natuurlijk! Ik hou daar wel van. En veel puurder dan dit is inderdaad lastig. Je komt dan uit bij een Donkervoort of Lotus Exige of zo…
Een uitgebreidere versie van dit artikel -voor de liefhebbers- is op mijn site te lezen: http://www.klassiekerrally.nl/index.php?page=hb-special
vla zegt
:mrgreen: Zoveel mensen die denken dat dit een oude auto is!! Wel spijtig, getuigt ervan dat ze niet vaak lezen…
Klassiekerrally zegt
Oh ja, die gast die zo krampachtig z’n buik inhoudt naast de HB Special, dat ben ik :mrgreen:
Klassiekerrally zegt
@ vla: helemaal ongelijk hebben ze natuurlijk niet. De basis is oud, de carrosserie nieuw, maar retro. Wat ik knap vindt, is dat de auto niet lijkt op een specifiek model, maar wel helemaal de jaren ’50 sfeer ademt.
RenesisHP zegt
@Klassiekerrally.
Donkervoort oké vanwege de Lotus 7 “basis”. Die is inderdaad erg puur.
Lotus exige is te modern. Zeer puur en een “echte” Lotus, maar met te moderne circuiteigenschappen om het echt puur te maken.
1 van de broers omschreef het rijden als positief afzien(mijn interpretatie). Dus inclusief bepaalde ongemakken(zoals hitte) uit die tijd. Dat maakt het echt puur. ;)
En over die kleding.. Dit is compleet jouw ding. Ik had niet anders van je verwacht. :D
vla zegt
@ Klassiekerrally
De eerste die zegt “Ha, mooie TR6!” moet ik nog lezen hoor! ;) En die vorm: een mooie vorm, ademt idd de jaren ’50, maar geen eigen identiteit hebben is ook iets waar je als designer van moet vrezen. Then again, deze auto heeft (voor mij althans) wel degelijk een identiteit, namelijk die van Le Mans racer – Superleggera! :D Een concept dat opzich al leuk is verbeteren is vragen om kudos hé! ;) :P Maar die grotere voorruit is wel een must, het is mss niet jaren ’50, maar ik denk dat je de vliegjes nu nog steeds proeft, of niet? :mrgreen:
Ps ik vindT?! Eerlijk, ik kan haast niet geloven dat je deze site zelf gemaakt hebt. ;) :P
RenesisHP zegt
“180 pk, en da’s ruim voldoende bij een gewicht van 750 kg”
Mwah. Iets meer dan 4kg per PK is toch wel akelig snel te noemen.
Dat zijn Lotus cijfers.
Simpele vertaling. Met de rx8 hou ik het zeker niet bij tijdens een rechtuit sprintje.
tt zegt
is dit een eenmalige bouw? of de start van een leuke speelgoedfabriek?
Klassiekerrally zegt
@ vla: oeps… Kan iemand die ’t’ weghalen!? :oops:
Die grotere voorruit zal misschien iets helpen tegen vliegjes en dergelijke, maar zal vooral de looks ten goede komen. Overigens heb ik geen last gehad van vliegen. De rijwind is wel heftig, maar dat is zeker niet negatief bedoeld. Die stofbrillen zijn echter geen overbodige luxe bij langere ritten. De tranen stonden nu al in m’n ogen :)
Klassiekerrally zegt
@ tt: Ze zijn sinds kort op bestelling te koop met keuze uit drie motorvarianten. Check http://www.huetbrothers.com voor meer info.
vla zegt
@ Klassiekerrally
Ahzo! Ik dacht dat het zou beschouwd worden als een ding van de 21e eeuw, niet van de jaren ’50, want als je kijkt naar de Jags, de Aston Martins, de Lotussen (of Loti? :P ), Nash Healey’s, Panhards, Cunninghams, Frazer-Nashes,… Dan zie je overal een klein ruitje. Ik denk persoonlijk dat het de looks eigenlijk niet zullen verbeteren…
De rijwind, daar kan ik me iets bij voorstellen, maar heb nog geen ervaring in iets van deze klasse. Wel heb ik al meegereden in een Alfa Spider, al een behoorlijk dakloze roadster, maar je zit nog steeds laag in de auto en van wind is er enkel een fijne gewaarwording. :) Maar als je er tranen in de ogen van krijgt, amai! Nouja, ik krijg al tranen in mijn ogen als ik 42 km/u doe met mijn race… Fiets. ;) :P
HDM zegt
Leuk logo, leuk idee, leuk uitgevoerd. Leuk ding. :)
Klassiekerrally zegt
@ vla: ‘de looks niet ZULLEN verbeteren’??? :P ;)
Nou, het blijft een klein ruitje dat iets schuiner zal staan en over de deuren door zal lopen. Een beetje zoals bij deze Lotus:
Maar goed, het is ook nog niet uitgevoerd. Vooralsnog is het slechts een idee.
De rijwind in auto’s als de Spider komt meer van achteren. Hier knalt het frontaal in je smoel! :)
Casper zegt
VETTE auto
ik heb hem gezien bij de interclassics in maastricht!
Tom307 zegt
machtig mooie rijtest klassiekerally,wat geweldig om dit stukje te lezen en het filmpje,was gewoon goed.
chapeau
de sjonnies zegt
Mooi gemaakt door de HB heren, met veel oog voor detail en de zes-in-lijn van een TR6 zal het zeker lekker doen als het gewicht slechts 750 kilo is.
Ik denk dat een TR6 PI deze carbu-versie niet of moeilijk zal kunnen bijhouden !
SyriX zegt
hele mooi auto, alleen jammer van dat rooster geval langs de zijkant.
vla zegt
@ Klassiekerrally
Haha! You got me on that one mate! :P Een schuinere ruit zou inderdaad zeer esthetisch zijn, zoals je zegt. :) Nou, je hebt me overtuigd!
Klassiekerrally zegt
@ Tom307: bedankt voor het compliment :)
@ de sjonnies: een TR6 PI heeft inderdaad het nakijken omdat die minder pk’s heeft en zwaarder is.
@ SyriX: de louvres zou je dicht kunnen laten, maar dan lijkt de auto massiever, zwaarder.
Neluz zegt
Mooi geschreven ! en natuurlijk mooiie auto :D ga zo door!
Vinny_93 zegt
Goeie blog Klassiekerrally!
Zeer informatief!
De auto is echt mooi gemaakt, goed werk.
Sprakeloos.
Rob USA zegt
Klasse filmpje en auto..Respect.
Nimba zegt
Vond dit wel grappig in hun prijslijst:
Dog gears – if you need to ask you don’t need them
Klassiekerrally zegt
@ Nimba: inderdaad… Hoewel elke handgeschakelde versnellingsbak zogenaamde dog gears heeft…
Wat bedoeld wordt is een ‘dog box’, wat in feite een race-bak is. De tandwielen voor alle verzetten hebben daarin een rechte vertanding, waardoor minder vermogensverlies optreedt. De dog gears hebben minder tanden die meer speling hebben. Theoretisch moet hierdoor het schakelen eenvoudiger worden. In de praktijk blijkt dat vaak wat tegen te vallen. Maar het jankende geluid dat zo’n bak maakt is wel muziek voor de liefhebbers!
Ook niet onbelangrijk: de dog boxes kunnen hogere vermogens aan zonder kapot te gaan.
lincoln zegt
op 1 of andere manier hoort deze column ook echt op de zondag ..
had em al gelezen .. maar dat was op donderdag ofzo ..
klopt niet ..
goed werk @Klassiekerrally ..
enne .. volgende week weer een zondag ..
Klassiekerrally zegt
@ lincoln: dank!
Dus je leest klassiekerrally.nl ook? :thumbup: :)
vla zegt
@ lincoln
Leuk! Ik lees de site ook geregeld, maar er zit zo’n eikel op genaamd Christophe! Al tegengekomen?
Citrofiel zegt
@ vla; :lol: Grapjas…
JanJansen zegt
Complimenten, erg leuk stuk!
Heerlijke pk/gewichtsverhouding en zoals Colin Chapman al zei:
“horsepower makes you fast in a straight line, lightness makes you fast everywhere”
gogogomagazine.com zegt
Wat een prima stukje schrijfwerk Wim, eigenlijk zoals ik van je gewend bent! Lekker, wind door je haren (helm) en lekker schakelen.
Trouwens ik moet zeggen dat je helemaal gelijk hebt met het feit dat de auto jaren ’50 ademt maar eigenlijk op geen een andere auto uit die tijd lijkt. Knap en origineel van HB!
Klassiekerrally zegt
Wederom dank voor de complimenten…
Ik ga nu weer verder met ‘Grand Prix’, die DVD heb ik laatst voor m’n 40 jarig jubileum ( ;) ) gekregen. Flutverhaal, maar prachtig om te zien hoe bijvoorbeeld Spa er toen (1966 geloof ik) bij lag… Tot later!
bozewolf zegt
Leuk stukje, man. En een fantastisch project van die broers. Prachtig autootje.
Entwicklung88 zegt
Ziet er erg goed uit inderdaad! Zit erg veel passie en enthousiasme achter naar mijn idee, erg mooi om te zien.
Klopt het dus dat van de 3 motor-varianten de ‘standaard’-motor 180 pk levert, en de variant met de compressor 210+?
Klassiekerrally zegt
@ Entwicklung88: Standaard heeft de Special 160 pk. De tweede versie 180 en de supercharged versie heeft 210+ pk.
Ralph zegt
Het lijkt wel de Mille Miglia, Dutch Edition.
On Days like these… : )
De HB Speziale is dus een nuovo Klassieker… géén Youngtimer.
Ik moet ook gelijk denken aan de auto van Speed Racer!
Natan zegt
Ontzettend gaaf, maar hoe hebben ze dat met het kenteken gedaan, want er zitten blauwe platen onder en dat is toch alleen voor behouden aan 25+ auto`s of vergis ik me hier in
Esprit_de_Flandre zegt
De liefde voor en invloed van Bugatti blijkt ook uit het logo:
Klassiekerrally zegt
@ Ralph: met de HB dezelfde soort passen bedwingen als in de intro van The Italian Job… Da’s precies waar de auto voor gebouwd is!
@ Natan: op kenteken is het gewoon een Triumph TR6, een klassieker dus.
@ Esprit de Flandre: inmiddels is het logo (onder druk van Bugatti geloof ik) ook licht aangepast. Beetje flauwe actie van VAG/Bugatti, maar goed het is niet anders…
CasperH zegt
Mooi stuk, heerlijk om te lezen, en stiekem ben ik jaloers dat ik niet mee mocht ;)
EJS zegt
Prachtig man! Ben jaloers:O Ik had al eerder over hun gelezen(oude Top Gear..?), en vind het machtig wat ze gedaan hebben! Hij ziet er echt super uit, zou dit liever willen hebben dan bijna alle andere nieuwe sportauto’s.. Zelfs als je me een 1001pk Veyron aanbiedt!
Klassiekerrally zegt
@ EJS: dat verbaast me niets, gezien de foto in je profiel :)
EJS zegt
@Klassiekerrally
ja, mocht ik ooit rijk worden is dat wat er voor de deur staat:D
Edwin zegt
Geweldig initiatief! Een neo-klassieker met een LM racer lijnenspel waarin je de ‘oude kanonnen’ van Jaguar, Ferrari en Porsche in herkent. Fantastisch geluid ook.
Ik hoop dat Ruben deze auto nog eens aan de tand gaat voelen.
MATSS zegt
nooit geweten dat er in een Triumph TR6 een 6-lijn lag en aangezien
die echt wel goed klinkt zal het hier ook niet misstaan
Klassiekerrally zegt
@ Edwin: Ruben? Die kans is klein: geen airco, geen stuur- of rembekrachtiging, geen comfort! ;)
@ MATSS: het klinkt formidabel!
Jan C. zegt
Leuk stukje!!
Svenska_Aeroplan_AB zegt
@ Klassiekerrally: kijk eens aan, nog meer verborgen talenten!
Naast lopende auto-encyclopedie dus ook nog schrijver…
Erg leuk geschreven en absoluut een fraaie auto.
Nu vraag ik me toch af waarom hij op de RAI dan toch zo enorm tegenviel…
Vreemd, want op deze fotos en video: schitterend!
Klassiekerrally zegt
@ Svenska Aeroplan AB: ja, die Wim kan er wat van! :mrgreen:
Op de RAI stond ‘ie waarschijnlijk niet in de juiste omgeving. In ‘het wild’ is ‘ie prachtig!
Heb vandaag ook nog de plaatselijke krant gehaald met m’n rit in de Special. Uiteraard heb ik ze gewoon zelf een berichtje en een foto gestuurd :twisted:
Kevski-Style zegt
@ Klassiekerrally:
Van liefhebber tot liefhebber: Gevoel tijdens het rijden? En dan meer kwa rammelen en kraken? Ben wel benieuwd namelijk of dat met een carbon shell ook zo geldt?Ik zou best eens het 180hp blokje uit elkaar willen trekken trouwens om te kijken wat er nog mogelijk is. Zonder die compressor moet 225hp toch wel haalbaar zijn, voor de NA/racy feel….
@ Iedereen die het weet:
Carbon zonder autoclaaf? Hoe dat dan????
Klassiekerrally zegt
@ Kevski Style: de auto voelt heel degelijk aan. Uiteraard hoor je de carrosserie wel iets werken, maar niet meer dan in een originele TR6.
Carbon zonder autoclaaf: volgens mij is de werkwijze vergelijkbaar met die die gebruikt wordt bij het maken van een carrosserie van met glasvezel versterkt polyester.
Het uitharden duurt langer, maar kan bij een autospuiter in de cabine versneld worden bij een graadje of 70.
Fordfan zegt
Dat apparaat lijkt wel een straaljager! Mooi uitgevoerd dashboard trouwens!
Kevski Style zegt
@ Klassiekerrally:
Ja ok, maar dan zit je dus met een probleem met de spanning van het materiaal wat niet gelijkmatig verdeeld is lijkt me? Bij deze auto niet erg natuurlijk, omdat de carrosserie niet dragend is, maar dat is bij veel auto’s wel anders….
Het rammelen en kraken hoort er ook bij. Zou niet best zijn als het niet zo was geweest.
Klassiekerrally zegt
Klopt… Wanneer je geen rammeltjes en kraakjes wilt horen moet je misschien in een Mercedes gaan rijden. En dat is nou net niet helemaal mijn ding. Ik ben namelijk de honderd nog niet gepasseerd ;)
Kevski Style zegt
@ Klassiekerrally:
Mwah, 300SL???? Of een SSK? Kan me vervelendere dingen bedenken. Maar snap wat je bedoelt :D Daarom kom je tegenwoordig ook zo snel bij Kitcars of een Lotus Elise uit als je iets soortgelijks zoekt, maar dan nieuw. Juist omdat een auto niet perfect is maakt het hem juist perfecter….
Klassiekerrally zegt
@ Kevski Style: och, in die klasse zijn er wel wat alternatieven te bedenken hoor… (al is het wel een uitdaging, dat geef ik toe)
Ik hou toch meer van ’t Britse en Italiaanse geweld.
Dus voor de SSK een Bentley 4,5 liter Blower of Alfa Romeo 8C 2600.
En voor de 300 SL… *krabt even flink achter z’n oren* euh… een Aston Martin DB4 GT Zagato of een Lamborghini 350 GT (beide wel een paar jaar jonger dan de 300SL, zegt genoeg over de Mercedes denk ik…)
Kevski Style zegt
@ klassiekerrally:
Nou vooruit, daar neem ik ook genoegen mee :P Ik heb die voorkeur trouwens eigenlijk niet, gaat me meer om de auto zelf als waar hij vandaan komt. Bijna alle automerken hebben wel mooie auto’s gemaakt wat dat betreft. Aziaten, Europeanen, Amerikanen, Australiers en Afrikanen….
Klassiekerrally zegt
@ Kevski Style: Lekker dat je daar zo open naar kan kijken. Bij mij is de voorkeur gewoon zo gegroeid. Natuurlijk hebben de Duitsers fijne auto’s gebouwd, maar ik ‘heb’ er vaak minder mee dan met auto’s uit andere landen. Hetzelfde geldt wat mij betreft voor de Amerikanen. Ook daar werd/word best leuk spul gebouwd, maar het is meestal iets compleet anders dan waar mijn voorkeur naar uit gaat.
Kevski Style zegt
@ Klassiekerrally:
Misschien iets voor het magazine: Je partner de auto laten uitzoeken en vervolgens er geblinddoekt naartoe worden gereden. Erin gaan zitten en vervolgens een stukje over die ervaring schrijven. Daarna blinddoek afdoen. Ik denk dat je je mening dan wel wat bijsteld. Zoals je zelf al zegt gaat het om gevoel. Je ogen willen je alleen nog wel eens bedriegen. Het zal misschien geen 180 graden ommedraai zijn, maar het is een begin.
Ikzelf heb gewoon geluk ik dat ik niet merkgebonden en modegebonden ben. Tenminste, denk ik? ant ja, ik weet niet hoe dat is om het wel te zijn. En als extra bijkomstigheid heb ik het voordeel dat ik in staat ben een auto aan te passen. Daarom vergeef ik misschien wel sneller fouten van het beestje.
Als ik jou trouwens in moet schatten wat betreft autosmaak zou ik het houden op een zekere vorm van “air”. Kortom, iets wat luxe/klasse uitstraald, zonder ordinair te worden. Daarom vallen bij jou de meeste amerikanen af denk ik?Maarreh, hoe zit ht dan met een Corvair of het eerse model Corvette? Bij Duits denk ik dan al snel al snel aan een Kever of Ponton of 356. En natuurlijk niet te vergeten de SSK, 300SL (al mag een 190 eigenlijk ook wel) en de BMW 507. Frans zo’n beetje elke willekeurige Bugatti behalve de nieuwe. De DS (die ik dan overigens weer helemaal niks vind), Traction, XM (voor mij ook helemaal niks). Of wat te denken van de P1800 of Aamazone? En dan hebbn we Azie nog met de 2000GT, S800 of misschien zelfs wel een 360?
Ik moet trouwens wel zeggen dat de meeste auto’s die ik mooi vind ronde koplampen hebben. Niet 100% nauwkeurig, maar het klopt aardig….
Klassiekerrally zegt
@ Kevski Style: ach, wat heer ‘air’. Een bepaalde vorm van elegantie vind ik een betere omschrijving. Dus inderdaad wel luxe/klasse zonder ordinair te worden…
En verder kan ik prima leven met m’n vooroordelen hoor. Ik heb zelfs al eens in een Cadillac Seville gereden en was positief verrast over het niet-schommelen van die auto! (verder vond ik er overigens geen zak aan)
Wat de genoemde voorbeelden betreft: er zijn er een paar die me wel aanspreken. De SSK uiteraard, de 300 SL alleen in dichte uitvoering (de cabrio vind ik niks) en de 2000GT. Zelf heb ik twee Kevers gehad, voor ik verliefd werd op de MG B en Mini. Nu heb ik een Morris 1300 Super de Luxe (zoals je waarschijnlijk weet).
Wat de Amerikaanse auto’s betreft zijn er een paar die ik erg fraai vind (ik heb geen idee hoe ze rijden). Dat zijn de Cadillac Toronado (vraag me niet waarom) en deze Buick Riviera:
Daarnaast staan me de Corvette C2 en C3 wel aan. De eerste Corvette doet me weer minder…
Klassiekerrally zegt
Toevoeginkje: zo’n Corvette C3 is wel weer een beetje ordinair, maar dat is dan de uitzondering die de regel bevestigd ;)
De mate van ordinairiteit hangt overigens wel af van de omgeving. Wat hier ordinair is, is in Amerika misschien wel onopvallend…
Kevski Style zegt
Bick riviera kan ik mee leven, maar die Toronado (is een Olds trouwens) heeft voorwielaandrijving, met ook nog eens een heel zwaar blok boven de voorwielen. Ik kan je vertellen dat die krengen echt heel erg onderstuurd zijn. C2 vind ik de mooiste, maar trust me, hij is ordinair. Caddy’s zijn ook mijn ding niet echt, al zijn de blokken op zich super om ziekelijk hard mee te gaan, wat eigenlijk maar weinig mensen beseffen (500cui=8,2)
En ja, van de morris weet ik. Stage 1 al eens gedaan?
Ik ben voorzichtig aan naar kevertjes aan het speuren, aangezien de mini een aantal maanden geleden gejat is :( Natuurlijk net uit de all-risk gehaald :( Genoeg plannen waarvan ook al het nodige is uitgewerkt op papier…..
Klassiekerrally zegt
Oldsmobile… Stom! Wist ik wel…
Stage 1 (eigenbouw) completed, maar de motor zuipt olie en is dringend aan (deel)revisie toe. Ik heb een inlaatspruitstuk van een race-Midget, een zelf aangepaste LCB van een Mini, andere naald in de carb en een eigenbouw uitlaat met de demper zo ver mogelijk naar achteren geplaatst. Alleen het juiste luchtfilter ontbreekt nog.
WAT!? De Mini gejat? F#ck!ng bastards! Aanknopingspunten?
Kevertjes zijn leuk, maar alleen met achterlijk veel vermogen. Denk daarbij aan 125+ PK. Been there, done that. In de vorm van een GTI motor. Verhaal ken je waarschijnlijk al?
Kevski Style zegt
@ Klassiekerrally:
Nee verhaal ken ik niet. Het principe wel. Ik ga gewoon voor het kever blok. Heb al wat in gedachten om te ontwikkelen voor een verbeterde koeling en meer grip. Eerste simulatietest laten bijna 2x zoveel vermogen zien als wat jij nu zegt. Verder een concept voor meedraaiende koplampen.
Wat betreft de revisie: Wacht daar eerst ff mee en test ff wat. Ik denk dat je namelijk nogal last hebt van bore wash. Oftewel, veel te reik afgesteld. Dat verdunt je lie waardoor die krengen gaan lekken. Kan jij eens foto’s maken van je bougies en de binnenkant van je uitlaat? Wat voor naald gebruik je? Staat erop namelijk in de vorm van letters. En wat voor carb heb je; HS4 (38mm) of HS6 (44mm). HIF44 zijn leuke upgrades trouwens. Ohja, e de doorlaat van je inlaatspruit, hoe groot is die?
Dan filters; K&N Blijft nog steeds het beste. Gewoon de open connical will do. Pipercross of ITG maken ze van schuim, maar heb er geen ervaring mee.
Van de mini heb ik geen enkel aanknopingspunt. Hij moet op een vrachtwagen zijn geladen, want het stuur heb ik nog, net zoals de benzinetank. Opdrachtwerk dus….
EJS zegt
@Klassiekerrally
Zo’n gti-motor in een Kever is zonde van het geluid! Dan kan je beter kijken of je ergens een oude, 4-cylinder boxer motor van porsche kan vinden, weet niet of Porsche bijvoorbeeld de blokken uit de 356 carrera nog (nieuw) maakt? Dan klinkt je kever nog redelijk authentiek en kan je meteen ook goed doorrijden! Heel veel mensen die ik ken hebben overigens zo’n volkswagen Westfalia blok in een kever liggen.. Wat in feite weer een opgevoerd keverblok is;)
Klassiekerrally zegt
@ EJS: geloof me: het klonk beestachtig mooi. Maar inderdaad niet meer als een Kever.
Type 4 blokken (busmotoren) zijn gruwelijk duur om op te voeren. De onderdelenprijzen rijzen de pan uit. Maar het geluid blijft wel dichter bij dat van de Kever. Nog een voordeel is het verschil in gewicht. Zo’n GTI blok achter de achteras zorgt echt voor een slinger-effect. Heeft mij al eens de nodige zweetdruppels opgeleverd ;)
EJS zegt
@Klassiekerrally
Ja, GTI-blokken kunnen zekerweten beestachtig mooi klinken:D Maar, al met al vind ik dat typische kever (boxer) geluid gewoon bij een Kever horen, en ’t is trouwens nog mooi ook! En die type 4 blokken zijn idd gruwelijk duur om op te voeren.. en ze draaien ook gruwelijk vaak in de soep ook(vandaar ook dat zoveel Westfalia’s weer met normale keverblokken zijn uitgevoerd, en dus niet vooruit te branden zijn..), maar het rijdt wel erg leuk;) M’n oom heeft een witte kever cabriolet, met zwart dak en bordeaux rood interieur, ook met een type 4 blok, echt geweldig;) Jammer alleen dat die al een jaar stil staat in een schuurtje omdat er nog zoveel aan gedaan moet worden..
En als ’t zo slingerde had je eigenlijk een aluminium blok van een of andere auto moeten nemen, stukken lichter.. Maarja, dan kom je wel weer vrij snel bij een voor een kever erg modern blok uit.. en in een andere prijscategorie;) En de plaatsing van de motor in de kever is ook gewoon nog steeds debiel, maarja..
Kevski Style zegt
@ EJS en Klassiekerrally:
Je kan ook een Frankensteiner bouwen. Maar ja, het is duurder als de 1.6 of 1.8 van de golf, dus dat moet je wel willen/kunnen….
EJS zegt
@Kevski Style
dat is ook het leuke van tuning, je kunt zo ver gaan als je zelf wilt/kan/financieel voor jou veroorloofd is/etc. De term Frankensteiner zegt me overigens niets en google levert weinig op;)
Kevski Style zegt
Ik ben niet zo thuis in de typebenamingen van de Type 1 t/m 4 motorblokken. maar als ik het goed heb is een type 4/Westfalia een campermotor. De watergekoelde variant van de boxer uit de kever, niet?
Zo ja, dan passen de nodige onderdelen op elkaar. De krukas van de 2.1 Past bijvoorbeeld in het kever blok. gevolg is een stukje grotere inhoud. gevolg is al snel, zonder verdere aanpassingen (alleen diegene die nodig zijn om hem erin te kruigen), zo’n 75 Pk, waar 50 normaal zijn.
De term Frankensteiner wordt gebruikt omdat Frankenstein bestaat uit meerdere mensen. Bij motorblokke is dat hetzelfde. Het geld echter alleen voor het interne gedeelte. Dus alles wat in het blok zelf past. Andere voorbeelden zijn bv een Honda CRV onderblok met een kop van de 1.6 of 1.8 vtec van honda.Een 1000cc A-series onderblok met een kop van een 1275cc A-series of omgekeerd. Of hezelfde 1000cc a-series onderblok met de kop van een BMW K1000 motorfietsmotor. Het grootste blok van Harley met de kop van de sportster (kleinste blok van harley) leverd ook een meer dan leuke boost op. Verder nog alle generaties Harleyblokken waarbij onderdelen door elkaar gemixed worden. En zo zullen er meerdere zijn, maar die ken ik zelf niet. het past overigens niet zomaar, maar je kan het met wat lijnboren en pluglassen wel laten passen….
EJS zegt
Met de typebenamingen van type 1 t/m 4 ben ik zelf ook niet zo goed bekend, dus ik gebruik altijd gewoon de namen Westfalia blok etc. (Westfalia is de camper uit die tijd van volkswagen, die technisch gezien vrij veel overeenkomsten had met de kever, plaatsing blok, maar ook basis van ’t blok etc.), maar als ik de stukjes van Klassiekerrally goed heb opgevat heet de motor van de Westfalia Type 4..
Maar, in feite is ’t allemaal van ver voor mijn tijd, en al pak ik hier en daar wel wat brokkeltjes info uit die tijd op, over kevers/westfalia’s uit die tijd weet ik lang niet alles..
En dank je voor de uitleg van de term Frankenstein! Het principe is me wel bekend, alleen de naam kende ik niet dus! Maar het is, vind ik persoonlijk, een mooie manier van tuning, omdat als je onderdelen van hetzelfde merk gebruikt, dit vaak leidt tot een grotere gelijkenis qua karakter en geluid met het originele motorblok dan wanneer je onderdelen van derden gebruikt…
Kevski Style zegt
Lama, heb het ff opgezocht. De type 4 is de porsche variant uit de 914 o.a. Die is niet eens zoveel beter als die van de kever in werkelijkheid.Compressie is iets hoger. Poorten in het blok staan anders en verder is dat het wel zo’n beetje op de legering na volgens mij….
EJS zegt
Haha, ok. Naja, de 914 leverde iig méér pk, en is krachtiger dan ’t blok in de kever, bovendien klinkt het aardig hetzelfde, waardoor ik dat dus een logischer motorblok vind in een kever dan dat van een gti;)
Kevski Style zegt
@ EJS:
Het is ook redelijk voor mijn tijd. Ik ben dan wel 10 jaar ouder, maar nog steeds te jong. Dat geluid wat jij bedoeld is gewoon het geluid van een luchtgekoeld blok. Luister anders maar eens naar een oude porsche 911 of een ciitroen 2cv (lelijk eend). Die klinken ook ongeveer zo….
EJS zegt
@Kevski Style
toch klinkt ook niet elk luchtgekoeld blok hetzelfde;) Watergekoelde blokken klinken toch ook niet allemaal hetzelfde? een 911, kever en een 2cv kan je nog wel uitelkaar houden als je ze hoort hoor;) Maar neemt niet weg dat luchtgekoelde blokken vaak wel het mooist klinken, vind ik iig;)
Klassiekerrally zegt
Een type 4 blok is in verschillende varianten gebouwd. Je had de 1.7 liter, maar ook -en die is ’t meest interessant- de 2 liter versie. Die is makkelijk en betrouwbaar -zij het met veel geld- op te porren tot > 150 pk.
Het zijn compleet andere blokken dan de Kever blokken. Ze werden inderdaad in de 914 gebruikt, maar ook in de bussen.
De term ‘Westfalia’ motor zegt me niets, ik denk dat dat ook een gewoon standaard type 4 blok is. Kan me niet voorstellen dat Westfalia de motoren aan zou passen. Denk alleen al eens aan garantie van VW en zo…
Kevski Style zegt
@ Klassiekerrally:
Er kan wel een stukje meer uit als je wilt hoor. Met de huidige specs hoe ik hem wil gaan bouwen met een type 1 blok kom je boven de 200 pk uit volgens de simulatie. Maar goed, das wel met een turbo. Het probleem zit hem er alleen in hoe je de boel koel gaat houden. Want extra brandstof erin dumpen heeft geen zin na een bepaald punt. Daarom ben ik in eerste instantie nu in simulatie een aangepaste koeling aan het maken. Want ik wil ook weer geen liters olie die ik warm moet rijden. Kortom, heb je de koeling voor elkaar dan heb je de rest voor elkaar bij die luchtgekoelde blokken. En ook al heeft de ontwikkeling van luchtgekoelde blokken stilgestaan, de technik n het algemeen zeker niet….
Klassiekerrally zegt
Tuurlijk kan er meer uit met een turbo! Heb ooit -echt jaren geleden- wel eens een Kever gehoord met turbomotor. Klonk bruut, en scheen ook gruwelijk snel te zijn.
Ik ben benieuwd naar wat je gaat bouwen!
Kevski Style zegt
@ Klassiekerrally:
Het komt erop neer dat het een soort volksrod (een hoop plaatwerk gaat eraf.moet worden. Vooras een stukje verder naar voren. Smalle banden voor, brede achter. Meedraaiende koplampen. Achterkant omhoog, voorkant gelijke hoogte, want ik wil hem eventueel ook op een strand kunnen gebruiken. Stinger spruitstuk, dan de turbo, en daarna de demper die omhoog loopt zodat het onder de kap past met een gat erin. Verder moet ik nog a gaan denken over een systeem waarbij ik kan servicen zonder het hele blok te hoeven lichten, maar daar heb ik wel al ideeen voor….
Klassiekerrally zegt
OK, da’s heftig… Niet helemaal de stijl die ik toepaste op mijn Kever ;)
Ondertussen wijken we overigens wel heel erg af van het HB verhaal, maar ik plaats toch nog even een foto’tje van mijn Kever:
Kevski Style zegt
@ Klassiekerrally:
Behoorlijk ja (zowel het verhaal als kwa ideeen voor een kever. Zit er netjes uit hoor! Het enige wat ik op het eerste gezicht anders zou hebben gedaan is de uitlaat, maar das 1 van mijn afwijkingen, zoals je misschie wel weet.
Ennuh, info over de SU en bougies enzo? (Zie 1 van de bovenstaande stukjes)
Terugkomend op de HB: Wat kost zoiets eigenlijk????
Kevski-Style zegt
Al;s er mensen zijn die eens meer te weten willen komen over de carburateurs in deze auto’s dan kun je dat hier lezen:
http://www.klassiekerrally.nl/techniek-suhitachi/