De natte droom van elke EV-eigenaar wordt werkelijkheid: rijden en opladen tegelijkertijd.
Zweden gaat de eerste permanent geëlektrificeerde weg voor onderweg opladen van elektrische voertuigen in 2025 openen. En daar blijft het niet bij, want het land is van plan om meer dan 2.900 kilometer snelweg te elektrificeren.
Rijden en opladen tegelijkertijd
Ja, toch wel de oplossing voor het eindeloos klooien met laadkabels. Tevens behoort laadstress dan tot het verleden. Gewoon op de snelweg cruisen en tegelijkertijd je auto opladen, het kan niet beter. Zweden is van plan om hiermee geschiedenis te gaan schrijven en heeft besloten om 2025 ’s werelds eerste permanent geëlektrificeerde weg te openen. Dankzij het elektrische wegennet (ERS) kunnen elektrische auto’s onderweg worden opgeladen, waardoor er grotere afstanden kunnen worden afgelegd tussen laadstations. Opladen bij een station is uiteindelijk dus nog wel nodig, maar niet zo snel en vaak.
De eerste snelweg waar ze dit willen gaan doen is de E20. Deze weg ligt tussen verschillende grote steden zoals Stockholm, Göteborg en Malmö. Het is het eerste deel van een groter plan dat voorziet in bijna 3.000 kilometer van snelwegen, waarop je je elektrische auto kan opladen.
Hobbel op de weg
Echter, er is wel een probleempje dat nog overwonnen moet worden. De Zweden hebben namelijk nog niet besloten welke techniek ze zullen gebruiken, weet Euro News te melden. Toch wel cruciaal als je het mij vraagt. De Zweden hebben wel al veel ervaring met verschillende technieken. Ze testen namelijk al een tijdje drie oplossingen.
In 2016 werd al een stukje snelweg uitgerust met bovengrondse elektrische leidingen. Net zoals een tram bijvoorbeeld. Dit is echter niet ideaal voor EV’s, maar meer voor zware voertuigen. In 2018 introduceerde het land ’s werelds eerste oplaadrail op een traject van twee kilometer, waarmee elektrische vrachtwagens een bewegende arm konden laten zakken die stroom oppikte. In Gotland ligt er op dit moment 1,6 kilometer asfalt dat geëlektrificeerd werd met behulp van laadspoelen die onder het asfalt waren geplaatst.
Ervaring
Veel ervaring dus, maar het meest geschikt is de technologie dat een beetje hetzelfde werkt als het draadloos opladen van je mobieltje. Een pad of plaat wordt onder de weg ingebed en elektrische voertuigen die zijn uitgerust met een ontvangstspoel worden opgeladen terwijl ze erover rijden.
Zweden gaat nu samenwerken met Duitsland en Frankrijk om onderzoeksresultaten te delen om deze geëlektrificeerde wegen (sneller) aan te kunnen leggen. Hopelijk sluit Nederland daar snel bij aan, want dit willen wij ook hebben.
Foto: zwarte Audi e-tron GT RS, gespot door @bjornnn
fanboy zegt
Tja, pantografen voor de vrachtwagens, heel praktisch.
Maar voor de auto’s kan toch alleen maar met de spoelen in de weg?
Het zou technisch gezien wel heel mooi zijn, maar ik vrees toch dat het goedkoper en praktischer is om gewoon een EV te hebben met een redelijke range (400+ km) die je weer snel op kan laden.
Straks ligt er zo’n mooie oplaadbaan maar wordt die alleen maar door een paar mensen gebruikt omdat thuis opladen goedkoper is en je niet zo vaak zo’n lange rit doet.
Voor lange afstand vrachtwagens hoop ik wel dat het komt.
aerohead zegt
Ik ben wel benieuwd hoe ze zoiets dan verrekenen.
Met een laadpaal is dat vrij statisch: men kan meten wat er door het touwtje gaat en daar een rekening voor opmaken.
Maar wat als je over zo’n draadloos pad vliegt, hoe weten ze dan hoeveel (k)W-tjes er dan zijn afgenomen ?
En dan zal er dus iets van identificatie van het voertuig moeten worden bijgehouden wat dan weer aan een natuurlijk persoon of organisatie is gekoppeld om een rekening te kunnen sturen …. is wel een beetje een privacy dingetje.
theghost zegt
Rekeningrijden…. Dan gaat gewoon de prijs voor het gebruik van de weg omhoog….
dare2think zegt
Er zijn twee opties:
1) De auto kan meten hoeveel er opgeladen wordt en dat draadloos terugsturen. Hoeft niet perse via de spoelen terug, dit kan ook via een ander netwerk. De auto moet wel geidentificeerd worden omdat er betaald zal moeten worden voor de stroom.
2) Dan kan je ook nog per sectie van de weg meten hoeveel stroom er afgenomen wordt en dit verrekenen met het daarover rijdende voertuig. Dit vraagt om identificatie en mogelijk ook lokalisatie van de auto, immers er moet een ID gekoppeld worden aan een bepaalde stroomafname op een bepaalde plaats om de betaling te kunnen uitvoeren.
Linksom of rechtsom (pun intended) heeft het ‘softe’ gedeelte van deze techniek dus ook aardig wat voeten in de aarde. De anonimiteit is er wel af zo.
Het grote voordeel van kleinere vereiste accu’s wordt tenietgedaan door de enorme hoeveelheden metaal die in de wegen zullen moeten komen. Voor kleine landen zijn de snelwegen misschien nog wel goed te doen, maar in grotere landen zal het zich moeten concentreren rond steden (weinig afname dus niet rendabel op lege lange stukken), waardoor je alsnog een grotere accu moet meezeulen om de eigen bubbel te verlaten.
Als laatste is draadloos opladen nog erg inefficient. Strooien en sneeuwschuiven zal niet meer hoeven; de wegen zullen winter en zomer (!) lekker warm zijn.
Kortom, nog wel een aantal technische en juridische hobbels te nemen. Eerst maar eens aan de magnetische parkeerplaats.
gekketurbo zegt
Dit soort infrastructuur verlaagt de kosten voor de maatschappij enorm. Ipv 45kWh is een auto met 20kWh ook goed genoeg. En dit gaat vooral de overgang voor zwaar vervoer versnellen, tijd is daar een belangrijkere kostenpost. Als je met dit soort wegen de batterij behoeft van vrachtwagens door drieën deelt, zijn de kosten van je komende vrachtwagen significant lager. Bij een Volvo FM met 540 kWh heb je dan ineens maar 180kWh nodig, scheelt grofweg €36.000 in kosten. Het verbruik is maximaal 136kWh per uur bij 80km/h. Met een laadsnelheid van 100kW (ze zijn al aan het testen met systemen van 200kW inductie) kom je ongeveer uit op ~350km range, wat redelijk hetzelfde is als de versie met 540kWh.
In de realiteit zal het verbruik nog iets lager zijn omdat er flink wat gewicht uit de wagen is gehaald. De kosten van infra stijgt wel flink, maar hierdoor kunnen auto’s lichter en goedkoper worden, wat op andere vlakken giga voordelen met zich meebrengt…
mashell zegt
We vinden het al jaren normaal om een auto van 1300 kilo te gebruiken om een persoon van 80 kilo te vervoeren en waar dan brandstof in gaat waarvan twee derde niet wordt omgezet in aandrijving maar in warmte en geluid. En nu moeten auto’s kleine batterijen krijgen want dat is zo gunstig? Infrastructuur is ongelooflijk duur en dat opladen tijdens het rijden vrij zinloos als het niet overal kan. Ik denk dus at we beter kunnen inzetten op de ontwikkeling van grote maar compacte en lichte batterijen.
Flutterbear zegt
Die vrachtwagenchauffeurs gun ik ook hun pauze. Lekker laden langs de weg, of natuurlijk bij de thuisbasis. Zelfs al rijdt de vrachtwagen autonoom dan maakt die laadtijd ook niet meer uit.
erce zegt
Ben heel benieuwd. Inductie lijkt een geweldig idee, maar het laden gaat enorm langzaam. Destijds heeft BMW op een blauwe maandag een inductieplaat die je als BMW5 hybride eigenaar kon kopen, zodat je in je garage je accu via inductie (net als een mobiele telefoon of een elektrische tandenborstel) kon laden door je BMW er boven te plaatsen. Nadeel was dat het echt tergend langzaam ging en dus is het ding uit de markt gehaald.
fanboy zegt
Als ik het zo even omreken, laadde hij met 2.5kW o.i.d. op. Prima voor een PHEV, beetje langzaam voor een full EV.
Maar goed, het is gewoon een duur ding, en je moet er ook nog goed boven positioneren. En 85% efficientie.
Ik vind het wel leuk, maar ik zou daar amper zoveel voor willen betalen. Stekker erin doen is weinig moeite en veel (kosten)efficienter.
Ik denk niet dat het aan de oplaad snelheid lag. Wel is die snelheid veel te laag voor bijvoorbeeld commercieel, als je ergens een half uur staat. Maar goed, het kan ook vele malen sneller dan de 2.5kW, dus dat is het probleem niet.
gdjnl zegt
Nadeel is vooral de lage efficiëntie om een grote afstand dmv spoelen te overbruggen. Dit kost heel veel energie. Daarnaast gaat het laden langzaam en je staat niet stil: dus je hebt kilometers van dit wegdek met spoelen nodig om een beetje energie te kunnen laden. Even snelladen of een grotere accu lijkt mij handiger…
ghost zegt
Net botsauto’tjes 🤣
Johanneke zegt
Lekker efficiënt. QI draadloos laden van je telefoon heeft maar een efficiëntie van rond de 70%, ga je er nog meer ruimte en een bak asfalt tussen zetten, gaat dit natuurlijk alleen maar verder omlaag.
fanboy zegt
@Johanneke: Je moet niet alle EVs met telefoons gaan vergelijken, want telefoons zijn niet het beste.
Bijvoorbeeld de bovengenoemde BMW inductieplaat haalde 85%.
En wellicht wordt de snelweg techniek nog aangedreven door hogere voltages of hoe ze het ook doen.
Prijs zal bepalender zijn.
Maar goed, er zijn ook mensen die waterstof willen met een efficientie van maar 30% ofzo, dus het is sowieso beter dan dat.
ecknine zegt
Ookal had die inductieplaat van BMW een efficiëntie van 85%, alsnog werd beslist om deze te schrappen wegens té inefficiënt en teveel verlies door de grote afstand van de plaat en het ‘contactpunt’ van de batterij. Kan me niet inbeelden dat die baan een hogere efficiëntiegraad gaat halen. Nutteloos en verspilling van belastingsgeld.
krisp zegt
Het klinkt ideaal, maar dit systeem is veel te duur om gemeengoed te worden. De kracht van een autoweg (ten opzichte van bijvoorbeeld rails) is dat de complexiteit in het voertuig zelf zit. De weg is relatief dom: een laag asfalt, en dat was het dan wel. Rails heeft allerlei aansturing nodig, en is inflexibel.
Door inductiespoelen aan te leggen, verhoog je de complexiteit van de weg enorm. De kosten per kilometer gaan daardoor ook enorm omhoog, terwijl maar een beperkt deel van de gebruikers (EV-rijders met een spoel) er gebruik van kan maken. Bovendien zijn er prima alternatieven aanwezig in de vorm van steeds beter wordende accu’s en snelladers. Daar komt bij dat op locatie laden met een kabel efficiënter is, en dus goedkoper.
kennone zegt
Gaat ook een berg energie verloren tijdens dit proces
milanomt zegt
‘Zet aluminium hoedje op’, maar lijkt mij dat hier toch gigantisch veel straling geregenereerd wordt? Stap eerlijk gezegd zelf altijd uit mijn Mach-E bij het opladen omdat er nogal wat verschillende meningen over zijn, kleine moeite en ben er liever toch voorzichtig mee.
fanboy zegt
@milanomt: Als jouw Mach-E bij een snellader staat, dan is alles gelijkstroom (behalve de laadkast)
En met gelijkstroom heb je geen straling. Dan heb je alleen bij wisselstroom (of daar waar wisselstroom naar gelijkstroom gaat)
Bij dit inductie verhaal zal er wel straling zijn denk ik, want volgens mij werkt dat altijd met snel wisselende frequenties. Maarja, het is heel gericht, en je zit in een rijdende kooi van faraday, dus ik vraag me af of er uberhaupt iets binnen komt.
utregcity zegt
Elektrische wegen zijn ook handig voor de winter daar, zijn ze meteen sneeuwvrij. 🤪
Irukandji013 zegt
De grote vraag is wat gaat er met het EV verhaal gebeuren als deze belast gaan worden als elke andere auto? Als je ook accijnzen en andere taksen gaat betalen op de stroom die je oplaad. Blijft de EV dan nog interessant? Want ik hoor steeds hoe goed mensen het vinden dat ze zo goedkoop kunnen rijden en dan de (beperkte) nadelen er graag bij nemen. Maar wat als het elektrische verhaal door gelijke belasting nu eens duurder uitkomt, of even duur? Blijven alle overtuigde EV rijders nog zo overtuigd? Want ik denk dat iedereen wel weet dat het voordeel dat nu gegeven wordt aan de EV’s niet kan blijven duren. Dat is niet houdbaar. Dat is iets waar ik nog niemand iets heb over zeggen. Dit is toch wel belangrijk als men zulke grote en ingrijpende investeringen gaat doen.