De Rijksoverheid heeft een eerste onderzoeksrapport daarover namelijk openbaar gemaakt. Al noemen ze het geen rekeningrijden, maar dat geheel terzijde…
Ik weet niet hoe oud jij bent, maar ik ben met mijn 45 jaar niet meer de jongste die hier ter redactie rondstrompelt. Maar zelfs ik, die het tijdperk van de houten gulden en de in het wild rondrennende dinosaurussen nog heeft meegemaakt, kan het woord ‘rekeningrijden’ al herinneren vanuit mijn prilste jeugddagen.
Al jaren wordt erover gesteggeld en al jaren gaan ze het invoeren, maar dan uiteindelijk toch weer niet. Maar nu lijkt er dan toch écht schot in de zaak te zitten. Want, zoals de overheid zelf zegt : Het eerste onderzoeksrapport naar tariefstructuur voor betalen naar gebruik is opgeleverd. En wat dat eerste onderzoeksrapport inhoudt, gaan we eens proberen te vertalen naar gewone mensentaal.
Vanaf 2030 gaan we allemaal rekeningrijden
Het komt er in het kort op neer dat je vanaf 1 januari niet meer betaalt voor het bezit van de auto, maar voor het gebruik. Een plan wat eigenlijk veel eerlijker is, denken wij. Alleen, hoe ha je er dan voor zorgen dat er een beetje een eerlijke verdeling komt. Het zou lullig zijn als een Kia Picanto hetzelfde moet betalen als een Mercedes-Maybach G Landaulet, om maar iets zwaars te noemen.
In het rapport zegt de overheid daar het volgende over:
Er zijn opties onderzocht waarbij elke auto hetzelfde tarief per kilometer betaalt en opties onderzocht waarbij rekening wordt gehouden met het gewicht, de brandstofsoort of de CO2-uitstoot van de auto. Steeds is daarbij gekeken wat de effecten zijn voor onder andere de overheidsinkomsten en de CO2-uitstoot.
Maar is er ook iets nieuws uit dat rapport gekomen?
In principe is alles wel zo’n beetje bekend wat er in dat rapport staat. Zie onderstaande quote maar.
Vanaf 2030 betalen autobezitters niet meer voor autobezit, maar voor autogebruik. Het kabinet wil de huidige motorrijtuigenbelasting hervormen naar een kilometerafhankelijke belasting voor personen- en bestelauto’s. Automobilisten betalen in het nieuwe systeem voor het daadwerkelijk gebruik van de weg en niet langer een vast bedrag voor het bezit van een auto. Waar en wanneer deze kilometers gereden zijn, maakt niet uit. De lasten van automobiliteit worden zo evenwichtiger en rechtvaardiger verdeeld. Dit systeem van betalen naar gebruik levert bovendien een belangrijke bijdrage aan de twee doelstellingen: het op peil houden van de belastingkomsten in het autodomein en CO2-reductie in de mobiliteit.
Maar hoe gaat het in z’n werk?
Tja. Da’s dus nog altijd een lastig verhaal. De overheid wil dus wel dat we vanaf 2030 gaan betalen voor het gebruik van de auto, maar ze weten nog niet hoe ze dat gaan controleren. En bovendien willen ze ook dat je gaat betalen als je met de auto naar het buitenland gaat. Maar ook hier geldt, hoe ze dat willen gaan controleren is nog niet bekend.
Het klinkt een beetje als het oude liedje. De wil is er, de ideeën zijn er, maar de uitvoering laat vooralsnog flink te wensen over. Wantr reken maar dat er genoeg partijen zijn die de privacy hoog in het vaandel hebben staan en er alles aan zullen doen om deze meeglurende overheid een halt toe te roepen…
Dus wat hebben we nu geleerd?
We hebben geleerd dat we vanaf 2030 geen gewone wegenbelasting meer gaan betalen, maar betalen naar gebruik. Rekeningrijden dus. Maar hoe? Dat weet nog helmaal niemand.
En oh ja, over de zo gehate BPM op nieuwe auto’s is nog niks bekend. Maar nadat onze juridische afdeling zich hierover heeft gebogen, horen jullie meer. Wil je er zelf meer over lezen, dan kan dat via deze link.
Tot zover zeggen wij alleen; het lijkt er nu dan toch eindelijk van te gaan komen, van dat rekeningrijden. Maar hoe? Zeg jij het maar!
Computer Freak zegt
Ik betaal nu 20 euro per maand voor een auto van 800 kilogram. Rij er wekelijks 50 kilometer mee. Ben benieuwd of het straks duurder of goedkoper gaat worden.
seba zegt
Wat denk je zelf?
audirs3 zegt
Zal wel stuk goedkoper worden met zo’n laag kilometrage
fritsvrolijk zegt
En dan kunnwe eindelijk die zware lucht vervuilende diesel kopen Toppyyy
techniekmeneer zegt
Duurder. Met plannen van de overheid word het altijd duurder.
audirs3 zegt
Wat een onzin. Bij een jaarlijkse kilometrage van 10km ofzo betaal je je nu relatief blauw aan wegenbelasting. Wordt dus straks haast gratis er een auto naast te houden. Juich ik alleen maar toe.
maotje zegt
Exact!
awesome zegt
Dat valt wel mee.
Het bezit van een auto zal weer toenemen bij een (iets) goedkoper tarief. Dat zorgt voor een impuls bij autobedrijven en verzekeraars dus goed voor de economie.
De huidige generatie vervloekt het bezit van een auto momenteel want vaste lasten.
florisje zegt
Prima, dit staat natuurlijk los van wij autoliefhebbers. Tenzij je het leuk vind om elke dag in de file te staan.
Flutterbear zegt
Spitsheffing en verplichte onbelaste reiskostenvergoeding van 40-50 ct/km graag.
potver7 zegt
Welkom in Utopia.
theghost zegt
Zul je zien dat de verzekeraars de premies sky-high maken zodat ’t alsnog niet goedkoper is voor de automobilist…..
Homer55 zegt
Zal me niet verbazen dat heel Nederland de auto laat staan vanwege de gereden kosten en massaal de fiets pakken met elektrische “ondersteuning”. Zal me ook totaal niet verbazen als de gereden kosten van de auto weinig oplevert, de fiets belast wordt…..
Flutterbear zegt
Completdenker.. natuurlijk is iedereen eropuit om jou te pakken. Die verzekeraars en ambtenaren zijn ook allemaal gewoon normale mensen hoor. De economie draait op vraag en aanbod en niets anders.
V8Vantage zegt
Dat zijn zeker normale mensen. Mensen die alleen maar met elkaar praten en niet naar buiten kijken en zich daarmee compleet vervreemden van de maatschappij. Kijk maar naar het NPS. Geen hond die het nog snapt en uit kan leggen. Dit zijn overigens allemaal aardige mensen die het beste voor hebben met mensen maar gewoon menselijk gedrag vertonen. Kijk maar naar jezelf. Jij gaat om met mensen die min of meer hetzelfde denken en doen als jij zelf. Daarmee creëer je een bubble en is het al snel hun en wij.
AudiRS zegt
Ben benieuwd. Ze hadden het een half jaar geleden over 1 tarief voor elke auto.
Nu krabbelt men al weer voorzichtig terug door naar papieren uitstoot, gewicht e.d. te kijken.
Daarmee zal een zwaardere auto opnieuw zwaar belast worden. Terwijl je bij die al meer btw, accijns, bpm e.d. betaalt.
florisje zegt
Ergens logisch natuurlijk, al moet het wel binnen proporties blijven.
karhengst zegt
https://www.rijksoverheid.nl/documenten/rapporten/2022/10/27/varianten-voor-tariefstructuur-betalen-naar-gebruik
Er worden meerdere opties overwogen. In het rapport worden ook concrete knaken genoemd bij de verschillende varianten.
Overigens zijn de eerste gaten al gevonden, zo is er geen rekening gehouden met het feit dat er ook diesel PHEVs bestaan. Voer voor fiscalisten en advocaten.
Welke optie het ook wordt, het gaat geld kosten.
kniesoor zegt
Het Haagse gribus is in ieder geval wel eerlijk : de belastinginkomsten hebben de hoogste prioriteit, die worden als eerste genoemd. ’t Kan maar duidelijk zijn, heh ?
sportabgasanlage zegt
Is de overheid een keer eerlijk. Is ’t weer niet goed. Linksom of rechtsom zullen we met z’n allen toch echt moeten betalen voor zorg, onderwijs, infrastructuur, veiligheid en noem maar op. En hoewel niemand het wil horen, hier in NL is de belastingdruk helemaal niet extreem hoog. Belgen en Duitsers betalen alles opgeteld bijvoorbeeld meer belasting dan wij. Het enige wat bij ons relatief duur is, is de aanschaf en ’t bezit van ’n (vervuilende) auto. Helaas…
julez zegt
Top, zo wordt het bezit én gebruik van meerdere auto’s dus goedkoper. Ik heb er 4, dus ik betaal dan niet meer voor de auto’s die stil staan. Best nice.
mynameisjeroen zegt
Ja zo denk ik er ook over. Top.
Edge zegt
Ik vind het nogal wat dat de overheid nu al beslist dat alle gereden kilometers gaan tellen, zonder onderscheid te maken tussen kilometers die in Nederland gereden zijn en kilometers die in het buitenland gereden zijn. Kijk, het gaat mij niet om die paar kilometer die ik in Duitsland maak als ik boodschappen ga doen of pre-oorlog maar ik vind het toch wel oneerlijk dat je de Nederlandse staatskas mag spekken als je enkele duizenden kilometers buiten Nederland klokt omdat je bijvoorbeeld op wintersport gaat.
Aansluitend ben ik ook zéér benieuwd naar de prijsstelling. Enerzijds zal de overheid de kilometerheffing natuurlijk niet te goedkoop willen maken. Daarmee zou autogebruik gestimuleerd worden en zouden ze tevens een aardige som belastinggeld mislopen. Anderzijds moet de overheid met oog op de klimaatmaatregelen ook oppassen dat kilometers niet zo ontzettend duur gemaakt worden dat de mensen die nu met de auto op wintersport gaan dan maar het vliegtuig pakken.
Waarom kiest men niet voor een veel simpelere oplossing? Schaf de MRB af en vraag in plaats daarvan een extra aantal cent accijns per liter of kWh brandstof. Iemand die meer kilometers maakt of een onzuinige auto heeft staat vaker aan de pomp dan iemand die minder rijdt, dus dan heb je twee vliegen in één klap: Je hebt betaling naar gebruik, maar je moedigt mensen tevens aan om een schonere auto te kopen.
r525 zegt
Tja een blackbox is natuurlijk een prima oplossing om de gereden kilometers in het buitendland te verrekenen. Maar ik vermoed dat weinig mensen daar fan van zijn.
Betreffende de additionele accijns in de brandstof, dat is niet echt wenselijk voor de grensstreken denk ik?
rollingstoned zegt
Accijns wordt doorgegaans geheven en niet ergens ingestopt ;-)
PunicaOase zegt
Ik denk omdat NL nogal veel grensstreek heeft en mensen dan bij onze buren gaan tanken. Familie in Brabant doet dat al, doen ze gelijk ook boodschappen en eten een schnitzel.. Allemaal goedkoper dan hier..
Ons wagenpark is al best wel oud. En nieuwe auto’s zijn duur.. Ben benieuwd of er ook iets aan die BPM verandert.. Zal wel niet.. geld verdwijnt dan voor een deel naar het buitenland want hier maken we geen auto’s..
Roskampies zegt
Je betaald nu toch gewoon wegenbelasting in de vakantie maanden. Ook al ben je in het buitenland met je auto. Of huur je een week of 2 een auto in het buitenland. Is toch hetzelfde. Straks dus minder betalen als je een auto huurt in het buitenland. Die kms tellen niet mee.
Accijns duurder maken zorgt voor grens gebieden weer dat men tankt in het buitenland. Als het heeel veel scheelt wordt grensgeboed dat in buitlenland tankt veel groter.
sabrerator zegt
Als ik nu in het buitenland ben, loopt mijn MRB ook gewoon door.
Computer Freak zegt
Niet als je je auto schorst. En dat is volkomen legaal, zolang je maar niet in Nederland komt.
Kennis doet dat met zijn motoren. Achterop met trailer naar Italië, daar uitladen en lekker rondrijden. Zolang je maar verzekerd bent volledig legaal.
DeGoudenRaket zegt
Exact, vervelend om meer aan de pomp te betalen natuurlijk, maar wel eerlijker. En bovendien ga je dan niet uit van uiterst twijfelachtige officiele verbruikswaarden, maar van daadwerkelijk gebruik. Is er direct een motivatie om wat zuiniger en minder te gaan rijden.
Daarnaast zou je bijvoorbeeld ook al bestaande camera’s op drukke punten kunnen gebruiken. Verreweg de meeste files staan er elke dag, op dezelfde tijd en op dezelfde plek. Als je daar een kleine prijs tegenover zet (afhankelijk van bijvoorbeeld het tijdstip) gaan mensen vanzelf de spits mijden.
maotje zegt
Een aantal extra centen accijns per liter? Aan hoeveel cent per liter benzine denk je dan aan?
Heb je daar al eens over nagedacht?
petroldrinker zegt
De NL overheid en eerlijk handellen, je gelooft zeker ook nog in sinterklaas, de paashaas en de kerstman?
Johanneke zegt
Iedere auto van een kastje voorzien dat de kmstand bijhoudt, vet goed voor het milieu.
rollingstoned zegt
Ik vond Big Brother op tv al 3x niks, dus laat staan in de auto…
PunicaOase zegt
Denk dat daar veel hacks voor gaan komen.. kmstand terugdraaien trouwens ook.. dat loont dubbel met rekening-rijden :-(
e38ossie zegt
Ik wil geen gepruts met “vreemde” elektronica in mijn volledig originele auto’s.
outlook zegt
Hahah het lijkt wel een Alfa Romeo…
audirs3 zegt
Ik hoop hier al jaren op, hoef ik mijn youngtimers niet steeds uit te schrijven! Voor de verzamelaars is dit goed nieuws.
Homer55 zegt
Als de brandstofprijs tegen die tijd record op record breekt denk ik dat er maar weinig verzamelaars blijven…
Ik kan me ook niet voorstellen dat mensen elektrische auto’s gaan verzamelen.
audirs3 zegt
Als je er weinig mee rijdt, dan kost het je toch ook nauwelijks brandstof? Ik rij max 500km per jaar met mijn klassieker-in-wording.
En waarom zouden mensen geen EV’s verzamelen? Daar krijg je straks ook gewoon exclusieve auto’s van, of straks hot hatches zoals een IONIQ 5 N. Toekomstige rally kanonnen zullen ook EV’s zijn, net als RS6en of M4’s.
Homer55 zegt
Ik hoop het. De enige die mij enigszins kan verwarmen is de Porsche Taycan. Maar onbetaalbaar en tegen de tijd dat ik er een kan bemachtigen waarschijnlijk afgeschreven. Voor de rest vind ik ze allemaal zaaddodende rijdende gadgets. Wellicht dat ik over 15 jaar er anders over denk. Voorlopig moet ik er niks van hebben.
Flutterbear zegt
Oldtimers elektrificeren wordt steeds populairder..
Variomatic zegt
Kappen nou!!!
awesome zegt
Hoe ze dit gaan doen?
Reken er maar op dat de vrachwagenheffing een blauwdruk gaat zijn voor het rekeningrijden.
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/goederenvervoer/vrachtwagenheffing
roadster zegt
De overheidsinkomsten moeten minimaal gelijk blijven. En de kosten van het systeem komen er nog bovenop. Dus wordt het duurder. Maar aangezien dit dan een enorm automatiseringsproject van de overheid wordt, is het nooit op tijd klaar. 2030 wordt dus niet gehaald. Kilometerheffing laten betalen over in het buitenland gereden kilometers, mag niet. De Nederlandse regering is niet bevoegd belasting te heffen in het buitenland, dus dat wordt dan net zo’n debacle als met de spaartaks. Ze kunnen ook geen btw heffen over de boodschappen die je in Duitsland doet. Dat je ook houderschapsbelasting betaalt gedurende je vakantie, is geen argument. De auto is dan immers nog altijd in je bezit.
melcon zegt
Dit zal één van de grootste obstakels worden inderdaad, het kan niet zo zijn dat je betaald voor een tolweg waarbij je in Nederland vervolgens ook nog voor deze kilometers mag betalen waar je reeds voor betaald hebt. Dat gaat juridisch nog wel een dingetje worden. Het is extreem onrealistisch dat het voorgestelde scenario in 2030 ingevoerd wordt (of dat ze überhaupt 2030 halen…).
cloverleaf zegt
Ik vrees dat je gelijk hebt. Dan ga ik wel bij Nijmegen de grens over ipv Venlo of Maastricht. Kan ik besparen door om te rijden ;)
Robert zegt
Ik rij elke dag twee keer 35 km om op het werk te komen. Als m’n werkgever dan niet met een of andere compensatieregeling gaat komen voor de reiskosten, dan zal het autorijden schier onbetaalbaar gaan worden. En zoek ik t.z.t. wel ander werk, dichter bij huis.
Oh, en deze werkgever is gevestigd in de Achterhoek, dus het OV is daar géén passend alternatief.
petroldrinker zegt
In de basis voor, zolang elke auto gelijk belast word naar gewicht, wn dus de EV’s het meest betalen voor het gebruik, zij belasten de weg immers het meest.
Maar nl (onderdeel van dat vreselijke EU) zal wel weer niet dat doen, ev’s zullen vast weer korting krijgen, en de leuke autos gaan ze natuurlijk bizar belasten, zulke tering honden zijn het wel in den haag
maotje zegt
Nee, vrachtverkeer belast de weg het meest en daar word de weg ook op ontworpen.En ook vrachtverkeer krijgt van de Nederlandse overheid korting op de wegenbelasting.
dree16v zegt
Als het betekent dat autobezit goedkoper wordt en autorijden duurder dan is het goed nieuws voor liefhebbers om een auto erbij te kopen. Een elektrische auto voor de dagelijkse kilometers (zal neem ik aan gunstig km tarief hebben) en voor de hobby wat leuk benzinegestookt spul. Ik zie het wel zitten. Ben alleen bang dat dit een te rooskleurig beeld is
cloverleaf zegt
Ik rijd ruim de helft van mijn km in het buitenland? Moet ik die ook gaan betalen? An sich ben ik best voor rekeningrijden. Het idee is juist maar met onze overheid heb ik er heel weinig vertrouwen in dat het niet uitdraaid op ordinair melken van de autorijder.
ozzytrk zegt
Ik wordt er alleen maar misselijk van. Succes