De aanleiding voor het onderzoek is een Tesla ongeval in Den Haag
De RDW onderzoekt na vragen van het Financieel Dagblad dat zij een Tesla ongeval in Den Haag onderzoekt wat twee maanden geleden heeft plaatsgevonden. Een Tesla Model 3 reed toen met hoge snelheid door een slagboom van een parkeerplaats bij een kantoor. De bestuurster kwam er met lichte verwondingen van af maar de Tesla van tien dagen oud was total loss. De auto reed er volgens de bestuurster vanuit stilstand ineens vandoor.
In de Verenigde Staten werd al onderzoek gedaan naar Tesla’s die plotseling accelereren. Tesla heeft de bestuurster laten weten dat uit data blijkt dat het gaspedaal van de Model 3 drie keer is ingedrukt. Volgens de RDW komt dit niet overeen met de beleving van de bestuurster. De RDW ziet toe op de veiligheid van voertuigen. Zij stellen dan ook een onderzoek in omdat de verklaring van de bestuurster afwijkt.
In de Verenigde Staten zijn er al meerdere klachten over Tesla’s die vanzelf zouden accelereren. Het National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) stelde al een onderzoek in na klachten van 127 Tesla-eigenaren. De RDW heeft voor het onderzoek ook contact gezocht met het NHTSA. Mocht er iets mis zijn met de Model 3 kan de RDW Tesla dwingen tot een terugroepactie. De RDW zal dan ook instanties die toezicht houden op de verkeersveiligheid van andere landen inlichten.
Tesla ontkende de aantijgingen in de VS en schoof dit af op een shortsellers.
Als reactie op dit artikel geeft een woordvoerder van Tesla tegenover ons het volgende aan: “We hebben dit incident onderzocht en vastgesteld dat er geen sprake is van een technisch mankement aan het voertuig. We hebben de data vorige week reeds gedeeld met de bestuurder en verder toegelicht.”
Wanneer de resultaten van het RDW onderzoek en het NHTSA bekend worden is niet bekend.
Fotocredit: @Thomaster via Autojunk.
Dutchdriftking zegt
Zou voor ons petrolheads toch wel humor zijn, alle Model 3’s moeten aan de kant blijven en mogen niet de weg op omdat ze onbetrouwbaar zijn….
paginl zegt
Lekker milieuvriendelijk total loss in 10 dagen.
karhengst zegt
@paginl: Vooral balen dat je vervangend vervoer tegen de dubbele bijtelling de boeken in gaat.
fransananas zegt
Ben benieuwd naar de uitkomst. Voor vele valt het niet mee vanuit je polo bluemotion naar een Tesla m3
ghost zegt
@fransananas: een m3 is een bmw, gewoon model 3 typen graag.
kennone zegt
@ghost: BMW Model 3
ghost zegt
@kennone: slecht voor mijn OCD dit??
florisje zegt
Ik meende dat dat gewoon een groot lulverhaal was van die man die Tesla stocks aan het shortsellen was?
bertorelli zegt
“Tesla heeft de bestuurster laten weten dat uit data blijkt dat het gaspedaal van de Model 3 drie keer is ingedrukt.”
Innovatie is prima, maar hier zit je ook niet op te wachten.
Ben ook wel benieuwd wat Elon en consorten allemaal aan data bijhouden. Volgens mij is dat véél meer dan waar de gemiddelde Tesla rijder zich van bewust is.
flutterby zegt
@bertorelli: ze moeten wel om dit soort incapabele bestuurders met te groot ego het tegendeel te bewijzen.
olivier420 zegt
@flutterby: Mwoah dit verhaal is wel vrij serieus. Ken de persoon persoonlijk en Tesla is vrij dubieus in dit verhaal.
Is helaas niet een makkelijke-internet-toetsenbord ridder-afgooien op incompetentie bestuurder.
flutterby zegt
@olivier420: mensen zijn onbetrouwbaar, mensen in paniek helemaal. Ons brein kan niet altijd de werkelijkheid goed op slaan, meestal vanuit zelfbescherming.
Computers daarintegen doen precies wat er gevraagd wordt en zijn een ster in onthouden wat er gebeurd is. Het probleem zit meestal echter in de vraag.
Niets ten nadelen van de bestuurder trouwens. Veel sterkte in ieder geval en hoop dat ze (toch?) hier snel overheen stapt.
crepito zegt
@bertorelli: U gaat ook de deur uit zonder telefoon?
barendbotje zegt
@bertorelli: Dit is over t algemeen toch bekend met Tesla? Zou me eerder zorgen maken over locatie en die auto pilot data, je bent letterlijk het proefkonijn van Tesla als je dat gebruikt.
Ram-G-maN zegt
Wat ik mij afvraag is of Tesla het logboek OTA kunnen manipuleren op afstand. Dat zou nog een engere gedachte kunnen zijn. Ik ga denk ik thrillers schrijven.
karhengst zegt
@AutomotiveDesigner: Dat kan, je hebt dan echter slechts één klokkenluider nodig om aan de schandpaal genageld te worden. Een duur geintje voor een bedrijf die ongetwijfeld in z’n voorwaarden heeft staan enkel het Amerikaans recht te accepteren.
SimonMc zegt
@AutomotiveDesigner: je bent in ieder geval al behendig in het schrijven van sciencefiction.
hehe zegt
@AutomotiveDesigner: aangezien Tesla de enige partij is die de kennis heeft om de logboeken in te zien en juist te interpreteren, hoeven ze in de auto helemaal niets aan te passen.
De uitkomst waar Tesla mee komt, kun je zonder kennis van de systemen niet aanvechten en die kennis zal Tesla niet openbaar willen maken, lijkt mij zo.
flutterby zegt
@hehe: er is een hacker die root toegang heeft tot zijn Tesla en ze complimenteert op goed zij de stand van het acceleratiepedaal waarnemen.
https://insideevs.com/news/394068/jason-hughes-sua-tesla-cases-impossible/
mashell zegt
@hehe: dus dat rapport van Tesla is net zo waardeloos als een WC eend reclame.
baklava zegt
Net als de stint onveilig verklaren. Verbieden op de weg.
balboni zegt
@baklava: waarom?
tazmania zegt
Bestuurster. Dan weet je toch genoeg?
cazzo046 zegt
Broodje aap.
Turbo S zegt
Dikste Model 3 op de header foto die ik ooit gezien heb.
911targa zegt
Op BNR-radio is hier ook een podcast over geweest.
Probleem is, dat de vrouw ervan overtuigd is, dat de auto spontaan versnelde, door de slagbomen reed en tegen een muur aan knalde. Om deze bewering te onderzoeken, heeft de RDW gegevens nodig. Die worden echter online overgedragen naar Tesla en maar weinig informatie blijft achter in de auto zelf. Kortom: RDW is voor haar onderzoek afhankelijk voor de data die bij Tesla is opgeslagen en Tesla is niet direct coöperatief te noemen.
Goed; dit onderwerp snijdt m.i. een veel fundamenteler probleem aan en dat is van wie de informatie is die door een auto wordt verzameld. Is dit van de koper? Blijft de fabrikant hier eigenaar van? Hoe verloopt de informatie-uitwisseling van informatie bij de fabrikant met een overheidsinstantie?
Allemaal zaken waar nog weinig over is geregeld, maar dat wel moet worden geregeld.
karhengst zegt
@911targa: Mag Tesla de data überhaupt verder geven binnen de context van de Europese privacywetgeving?
Ik denk dat de vrouw zelf hier een aanvraag voor alle data zal moeten doen zodat zij het dan aan het RDW kan geven. Alleen denk ik niet dat ze dat wil, want als ze daarmee haar ongelijk bewijst geeft ze Tesla een verrekte harde stok om mee terug te slaan.
gregorius zegt
Er zijn dus meer dan 100 mensen die claimen dat een Model 3 vanzelf gaat rijden op het moment de bestuurder dat niet verwacht.
Wat we niet weten is of het aan de bestuurder ligt or niet.
En het probleem is dat Tesla er alles aan gaat doen om het publiek ervan te overtuigen dat het aan de bestuurders ligt of dat er niks is gebeurd.
En dan zijn er mensen die het er aan gelegen is dat er nieuws komt over Tesla, maar het geen ruk uitmaakt of het echt is; simpel omdat ze er op kunnen wedden op de beurs.
Tesla moet 2 dingen doen: goede uitvindingen op auto’s toepassen en auto’s maken. En dat terwijl het eigenlijk altijd over de financiele situatie van Tesla gaat. Yippie.
RutgerK zegt
Hier zat toch een trader achter die short zit?
arta zegt
De auto maakt geen geluid; even een parkeerkaart in de automaat doen en uitrekken, klein beetje op het pedaal en……
RutgerK zegt
Data is er waarschijnlijk te over vanuit de auto.
Wat ik zelf wat tricky vind bij de Model 3 is dat de hendel voor RND dezelfde hendel is als voor de cruisecontrol. Tik je de hendel tijdens het rijden nogmaals naar beneden dan schakelt de cruisecontrol in en afhankelijk van je instelling is dat de snelheid die je rijdt, de snelheid plus de km/u die je hebt ingesteld of de snelheid die je daar mag rijden. Ik heb in het begin ook wel gehad dat ik op een weg zat waar je 100 km/u mag en bij 80km/u de cruisecontrol aanzette en de auto vervolgens naar 103 km/u accelereerde.
ouwedibbes83 zegt
Op Tweakers stond gisteren veel info over het voorval, daar vormden de reacties ook een bijdrage. O.a. over het delen van data met Tesla. De vrouw heeft een auto die ze mogelijk niet goed kent, total loss gereden. Ik ben heel benieuwd in hoeverre Tesla daar schuldig aan is.
stephane8200 zegt
@ouwedibbes83: ik vermoed iets met een autopilot die aan stond.
Ik ken behoorlijk wat mensen met een Tesla en nog niemand heeft soortgelijke problemen meegemaakt. Dat vind ik zo typisch.
trasimo zegt
Is deze site eigenlijk een beetje fatsoenlijk getest in Google Chrome? De ‘beantwoorden’ functie doet bij mij (Mac+Chrome op desktop) in elk geval precies niks.
Het is zeer aannemelijk dat het om mensen gaat die niet goed met de auto kunnen omgaan. Zoals hierboven wordt genoemd kan de ACC ook zorgen voor ‘spontane’ acceleratie al lijkt me dat dit bij andere merken ook zo werkt. Goed dat het uitgezocht wordt want het moet natuurlijk wel uitgesloten worden dat er echt iets aan de hand is.
Voor die lapzwansen die meteen bij voorbaat gaan zitten blaten dat de hele auto en/of autopilot verboden moet worden: Er is inmiddels al meer dan 2 miljard kilometer met ingeschakelde autopilot gereden en staan de kranten al jaren vol met Tesla’s die overal dood en verderf zaaien? Niet bepaald he… hoeveel levens zouden er eigenlijk inmiddels door zijn gered en ongelukken voorkomen? Maarja, daar lijken die roeperts dan weer niet zo in geinteresseerd; die gaan liever gewoon meteen terug naar paard en wagen.
RutgerK zegt
De Model 3 is echt anders dan de meeste merken. De R N D kies je met dezelfde hendel als je de Cruise control inschakelt. De P moet je aan de zijkant van de hendel indrukken.
Om weg te rijden moet je met de voet op de rem de hendel naar beneden klikken om D te selecteren. Als de auto in D staat en in beweging is activeer is met 1 klik naar beneden de cruise control. Met twee keer klikken naar beneden wordt de volledige autopilot ingeschakeld dus ook het sturen.
Ik vind het zelf ook een vreemde combinatie in dezelfde hendel. Bij de Audi die ik reed en rijdt is de CC een aparte hendel en de lane assist een apart knop.
RiKe zegt
En het kan niet aan een liegende bestuurder liggen die een Amerikaans verhaal heeft gehoord waar ze hoopt mee weg te kunnen komen?
thomassnelweg zegt
Dat de auto slechts 10 dagen oud is kan natuurlijk toeval zijn, maar de kans is natuurlijk aanwezig dat deze mevrouw nog even moest wennen aan dit acceleratiekanon, of dat ze er überhaupt niet voor geschikt is. Het kan zijn dat er een storing was in de software door autopilot of cruise control. Het kan misschien ook zijn dat ze even met een voet aan het gaspedaal zat en van schrik ook nog de resume acceleration knop indrukte, hoewel Tesla dat wellicht had kunnen zien. Volgens Tesla is het gaspedaal 3 keer ingedrukt. Misschien 1 keer uit lompigheid en 2 keer als lompe reactie in plaats van de rem. De kans lijkt mij klein dat de RDW er met zekerheid achter gaat komen wat er precies gebeurd is en dat er dus een grote kans is dat de uitkomst van het onderzoek is dat er geen bewijs is voor een storing in de software. In dat geval zal Tesla dit uitleggen als bevestiging dat het om een bestuurdersfout gaat. Ik zou me zeker kunnen vermaken met niet nieuws dat er bewijs is dat een Tesla op hol slaat, maar ik denk dat er een sterkere case voor nodig is met videomateriaal vanuit de auto of iets dergelijks.
melkkoe zegt
Doen wij ook vaak. “ja meneer/mevrouw.. Uit het logboek is gebleken dat het om een gebruikersfout gaat”
Ga daar maar eens tegenin, want wie twijfelt er nu aan een computer?
dappers zegt
dit doet me een beetje denken aan dat AUDI-acceleratie verhaal eind jaren ’80 in de US, waar mensen het gaspedaal met de rem verwarden, maar AUDI op moest draaien voor de kosten en door wat journalistieke fraude amper meer aan de bak kwam.
SimonMc zegt
Men zou beter eens de kunde van sommige bestuurders onder de loep nemen.
bernoulli zegt
Drie keer het gaspedaal achtet elkaar indrukken activeert launch control. In 3, 2, 1 …. ?
racerx zegt
Geen Tesla fan, maar ik kan me niet voorstellen dat dit de schuld van de auto is.
dijan zegt
En niet alleen bij Tesla bestuurders.
joki zegt
Hierom koop ik geen nieuwe wagen meer. Je wordt constant gevolgd, ze weten continue hoe je rijdt en wat je doet, bvb slaperigheid, snelheid… Dit doen tegenwoordig alle constructeurs. Er zullen nog wel wetten komen waarbij voorgeschreven wordt dat de verzamelde data moeten gedeeld worden met politiediensten en verzekering bij ongeval. Dan is het hek helemaal van de dam…
crepito zegt
@joki: Heb je wel een smartphone?
nietcreatief zegt
Hoe direct is de pedaal reactie van een Tesla eigenlijk? Dat het vlotter reageert dan een TSI of ecoboost motortje van de afgelopen paar jaar kan ik me nog wel voorstellen. Maar hoe direct is het?
Is het val-/ dwarsstroom carb met acceleratie sproeiers direct of is het begin jaren 90 injectie met gaskabel direct?
Enige E waar ik zelf wat ervaring mee heb is de Kangoo ZE en die reageert wel sneller dan een turbodiesel maar niet sneller dan een Prius in eco modus. En daarmee langzamer dan ‘gaskabel injectie’ en ruimschoots langzamer dan bovengenoemde valstroom carburateur.
Dan de claim “3 keer het pedaal ingedrukt” dat kan natuurlijk zo zijn, uit onbekendheid met de auto of gewoon per ongeluk.
Maar zo’n claim heeft alleen waarde als je die in een grafiek weergeeft. Zijn het steile pieken in de standmelder of veranderd de waarde blokvormig? Waarin blokvormig duidt op een grassende sensor of een communicatie foutje tussen sensor en besturingscomputer.
RutgerK zegt
Hoe direct het gaspedaal is? Als je een week in een Tesla rijdt en daarna in een ICE stapt reageert alles traag. Ook een 911 of BMW M4. :-)
madhatter zegt
@RutgerK: Ik stapte na een maand in mijn Model 3 weer eens in mijn AMG met 5.5 liter V8 en dat viel ineens zo tegen qua respons.
Boven de 100 trok de auto duidelijk sneller, maar even vlug gas geven voelde zoveel langzamer dan met mijn Tesla.
Ik dacht altijd dat ik het verschil niet zou ervaren omdat ik een auto met 500pk gewend was…
citrorob zegt
In een Tesla zitten een aantal beveiligingen om een slechte sensor te detecteren.
1. Als het signaal blokvormig is wordt het signaal geweigerd en accelereert de auto niet. Sterker nog de volledige curve moet door de software zijn gedetecteerd. (Ergo: de auto kan alleen gaan rijden als ook feitelijk het gaspedaal is ingetrapt en kan nooit een storingssignaal zijn.)
2. In het rempedaal zit een sensor waarbij het gaspedaal wordt overruled als beide pedalen worden ingetrapt. (Ergo: de auto accelereert niet als je ook het rempedaal intrapt.)
3. Als alles gesaboteerd is en ook nog eens kapot dan hebben de remmen meer remvermogen dan de motoren power hebben en zal de auto afremmen ook al gaan de motoren op vol vermogen.
Al deze acceleratie smoesje lijken dan ook meer op een Marco Bakkertje dan dat er iets mis met deze Tesla’s.
https://www.trouw.nl/nieuws/marco-bakker-schuldig-aan-ongeval-bij-arena~b6bdd272/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F
awesome zegt
@citrorob: ga je dit nu onder alle artikelen dumpen?
al69 zegt
Ik hoop dat de RDW de juiste, dwz niet door Tesla gesjoemeld, data ontvangt om zelf het geval te analyseren en een valide conclusie te trekken over de veiligheid van de boomknuffelende Tesla leasers.
nietcreatief zegt
@RutgerK ha, ok.
Ik ben benieuwd, misschien komt het er ooit nog wel eens van dat ik er met eentje rond mag rijden.
Voorlopig kan, qua pedaal respons nog niets tippen aan de 33 1.3 op carbu. Dat er na de initiële respons niet al teveel gebeurd omdat er maar 89 pk in zit is een tweede maar de reactie is direct.
Zo’n Tesla met je grote teen op het gaspedaal over een hobbelige klinkerstraat rijden is dan dus best een zenuwslopende bezigheid?
RutgerK zegt
Het is goed te doseren maar je heb wel directe respons. Trap je per ongeluk het gaspedaal dieper in dan zit je binnen 2 seconden op 50 km/u. Met een kleine onoplettendheid rijd je snel al 30 km/u en dan maak je een serieus klapper in een parkeergarage.
Als je geen automaat gewend bent is de overgang helemaal groot maar zelfs vanuit een ICE met automaat zijn er behoorlijke verschillen in bediening.