Een vierzits Porsche 356 Coupé? Ja hoor die bestaat, zelfs met officiële Porsche logo’s. We reden één van de drie exemplaren op de wereld.
Toen ik voor het eerst met 500+ pk ging rijden op smalle Italiaanse weggetjes was ik zenuwachtig, maar vandaag zijn de zenuwen een veelvoud van wat ik voelde toen ik met de Audi R8 V10 Plus ging rijden. En dat terwijl ik vanochtend met slechts 60 pk op stap ga. Jep, 60 pk, nooit eerder reed ik zo weinig pk’s voor Autoblog. Maar deze auto staat niet op radiaalbanden, heeft geen enkel elektrisch hulpmiddel aan boord, is zo spartaans dat ik zelfs geen verwarming kan vinden en het herfstweer heeft ons land definitief bereikt. De eigenaar heeft me net verteld dat er geen prijs op deze auto te drukken is: er zijn er vijf gebouwd en daarvan zijn er voor zover bekend nog drie over. Op de vraag of ik aan een half miljoen genoeg heb om het ding mee te nemen wordt meewarig met het hoofd geschud. Ik vraag maar niet verder, wat niet weet wat niet deert, zo zullen we maar zeggen.
De eigenaar geeft me de sleutel en met zijn nonchalant “veel plezier” tussen mijn oren stap ik in. De geuren van oude auto’s zijn altijd een genot, het oude en in dit geval ongerestaureerde(!) leer voelt heerlijk soepel. Terwijl cameraman Martijn zijn spullen in de kofferruimte aan het laden is word ik iets rustiger. Het voelt hier vertrouwd, het is niet de eerste keer dat ik in een Porsche 356 zit. Het contactslot links van het stuur, de knoppen, de tellers, de Blaupunkt radio, het Nardi stuurwiel, het oogt allemaal bekend. Het enige verschil met eerdere 356’s hier binnen is de van de Kever afkomstige schakelpook en de achterbank. En laat juist die achterbank deze auto zo speciaal maken. Tijd voor een stukje geschiedenisles.
Eind jaren ’40 willen de uit het Zwitserse Thün afkomstige broers Ernst en Fritz Beutler graag speciale auto’s maken. Ze bouwen een stel 356 cabriolets met aluminium koetswerk, waarvan er één op de autosalon van Genève tentoon wordt gesteld. De auto wordt zo goed ontvangen dat Porsche het liefst ziet dat Beutler de auto’s in serie gaat bouwen maar Beutler slaat het aanbod af. Ze denken dat hun fabriek te klein is voor de door Porsche gevraagde productie. De samenwerking met Porsche komt even op een laag pitje te staan. Tot ze in 1956 een auto bouwen die in 1957 op de autosalon van Genève komt te staan: een ruime 2+2 Coupé op basis van de Porsche 356 die het naamplaatje Beutler Special draagt. Ferry Porsche keurt het voeren van de officiële Porsche logo’s goed.
Helaas loopt ook deze samenwerking weer spaak. Porsche wil de Special in serie door Beutler laten bouwen, maar dan moet hij meer op de Porsche 356 gaan lijken. Tevens moet de verkoop via het bestaande dealernetwerk. Beutler wil persoonlijk contact met haar klanten en Porsche besluit dat een ruime vierzits coupé op dat moment niet interessant genoeg is. Er worden uiteindelijk slechts vijf Beutler Specials gebouwd en van die vijf auto’s zijn er (voor zover bekend) nog drie over.
Beutler bouwde de Special op de bodemplaat van een Volkswagen Kever maar de aandrijflijn was die van de Porsche 356: een 1582 cc grote viercilinder boxer met 60 pk gekoppeld aan een versnellingsbak met vier versnellingen plus een achteruit. De eerste versnelling schakel je alleen in vanuit stilstand overigens, om tandengeknars te voorkomen. De koets is volledig custom maar toch zijn er -los van de logo’s- een paar subtiele hints die verklappen dat dit pareltje gebaseerd is op de Porsche 356. De voor- en achterruit zijn afkomstig van de Porsche 356 en ook het ventilatierooster in de motorklep is van de 356 afkomstig. Die motorklep bevindt zich overigens nog altijd aan de achterkant van de auto, het blok hangt ook bij deze Beutler Porsche áchter de achteras. Verder is de koets volledig vervangen.
De koets van Carrosserie Gebrüder Beutler is geheel uit aluminium vervaardigd en lijkt geïnspireerd op een aantal andere auto’s uit de fifties. Een vleugje Engels, een flinke lepel Italiaans en hier en daar wat Duits. Al die invloeden zijn vervolgens in de blender gemikt met de Zwitserse precisie van de gebroeders Beutler. De afwerking van dit apparaat is werkelijk impressive. De naden tussen het plaatwerk zijn zo nauw dat ik het bijna eng vind om de deur dicht te doen, zo dicht sluiten de naden op elkaar aan.
Het vlagele exemplaar uit 1958 waar wij vandaag mee rijden is in opdracht van de vorige (Amerikaanse) eigenaar volledig gerestaureerd. Dat had nog heel wat voeten in de aarde want aluminium combineren met de stalen bodemplaat van de Kever bleek een garantie voor hardnekkige roest. Uiteindelijk werd het een volledige body-off restauratie. Het enige wat niet gerestaureerd hoefde te worden was het prachtig groene interieur. De auto werd na de restauratie in Maple Yellow -een klassieke Mercedes kleur- gespoten omdat de eigenaar dat mooier vond dan de beige kleur waarin hij de auto had gekocht.
Nu is de auto dus in Nederlandse handen, en de eigenaar laat mij erin rondrijden. De links van het stuur geplaatste sleutel omdraaien, iets indrukken en verder draaien resulteert direct in het heerlijk mechanische geluid van een luchtgekoelde boxer. Porsche-genen? Check. De eerste versnelling is niet gesynchroniseerd (of de synchronisatie werkt niet naar behoren) en gebruik je dus alleen vanuit stilstand. Schakel je de eerste versnelling in terwijl je in beweging bent dan laat de bak je middels tandengeknars duidelijk weten het daar niet mee eens te zijn, zo ontdek ik bij de eerste kruising waar ik moet stoppen. Een leerpuntje dat er direct voor zorgt dat de net een beetje weggetrokken zenuwen weer terug zijn.
Gelukkig wint de Beutler al snel mijn vertrouwen. De auto voelt eigenlijk behoorlijk stabiel aan voor zoiets ouds. Het dunne maar prachtige Nardi stuur geeft niet al te precieze signalen aan de voorwielen maar deze auto is dan ook meer bedoeld als luxe reisauto dan als bochtenkoning. Zou je een auto als deze kopen (mocht je er één kunnen vinden die te koop is) dan doe je dat waarschijnlijk om hem in een museum of garage te zetten en ernaar te kijken. Mocht je er echter geen moeite mee hebben dat ermee gereden wordt, dan zijn lange ritten geen enkel probleem. Natuurlijk maakt het meer herrie dan een moderne auto, en is het allemaal nogal spartaans, maar nooit eerder had ik zo’n brede glimlach op mijn hoofd van zo weinig pk’s. De paar keer dat ik de viercilinder tot in de buurt van het rode gebied van de toerenteller durf te trappen is het genieten van alle heerlijke mechanische klanken die de cabine van deze unieke auto vullen.
Achter mijn scherm probeer ik tot een conclusie te komen maar dat blijkt verdomd lastig. Alle vragen die je normaal stelt aan het eind van een rijtest zijn irrelevant: Is hij beter of slechter dan andere auto’s? Prijs-kwaliteitsverhouding? Verstandige aankoop? Zelfs de vraag “Wil ik hem hebben?” kan ik niet beantwoorden want “ja” het is een prachtig hebbeding maar “nee” want stel je voor dat ik hem sloop. Feit is dat dit een uniek stukje autohistorie is, een ultiem verzamelstuk dat gekoesterd moet worden. Daar valt geen oordeel over te vellen en de liefhebber betaalt voor zoiets unieks datgene wat nodig is om het te bezitten. Dat het een fantastische ervaring was om erin te mogen rijden behoeft ook geen verdere uitleg.
tupperware zegt
@CasperH
Maar deze auto staat op radiaalbanden?
Je bedoelde waarschijnlijk Diagonaalbanden, zoals destijds gebruikelijk, Radiaalbanden zijn sinds de 70er jaren gewoon de standaard.
Van diagonaalbanden kan je met recht een beetje bang worden.
Wel een erg gave test, mijn dank daarvoor.
Ik ga nu even verder lezen en kijken.
CasperH zegt
@tupperware: slip of the toetsenbord ;)
StijnB zegt
Leuk dat jullie nu ook klassiekers testen!
gregorius zegt
Leuke video, mooi verhaal, lachen liefhebbersauto! Good job guys!
rocky zegt
Dit heb ik nooit geweten maar wat een leuke en mooie auto!
fiscaal zegt
@rocky: Omdat er Porsche op staat zeker? Ik vind het niks.
rocky zegt
@fiscaal: Nee hoor, ik vind het echt een leuke auto… zo heeft iedereen een andere smaak, ja toch?
fiscaal zegt
@rocky: Daar ben ik het wel mee eens!
escher93 zegt
Een van de leukste rijtesten van de afgelopen maanden! Top dat de auto overigens niet staat te verstoffen in één of ander museum.
larsdbs9 zegt
Mooi uitgelegd, gave auto en wat een leuke video! Graag meer van dit! En veel dank voor de eigenaar dat hij deze prachtige wagen gewoon uitleent!
Arnoud zegt
Deze stond ook op het Porsche Fest in Rosmalen. Dat was een leuke show.
9000cse zegt
Ik houd niet zo van vergelijkingen, maar het komt mij zo voor, dat Pietro Frua van carrosseriebouwer Ghia, met een scheel oog naar dit model heeft gekeken, toen hij de Renault Floride (1958) ontwierp.
mpwpeter zegt
@9000cse: Of heeft Beutler met een scheef oog naar de VW Karmann Ghia uit 1955 gekeken? ;-)
Wel grappig om te zien dat VW en Porsche van de neefjes iets anders, maar toch hetzelfde wilden maken: De 4 persoons kever werd een 2 persoons Karmann sportwagen, de 356 werd een 4 persoons Beutler. En dat beide met min-of-meer hetzelfde koetswerk…
Corrado16v zegt
Wat een mooi ding! Tof dat je zo iets unieks mag rijden.
alcantara zegt
@Corrado16v: Lijkt me echt geen zak aan om hierin te rijden, elke 911 rijdt veel toffer.
Corrado16v zegt
@alcantara: Ik denk een 911 inderdaad spannender is om te rijden, maar dat neemt niet weg dat me deze ook leuk lijkt om te rijden. Gewoon rustig toeren met z’n vieren op een brakke zondag.
alcantara zegt
Deze kende ik nog niet, waarom zat die niet in NFS: Porsche 2000?
Doet me denken aan de P1800, al is dat een beetje een belediging voor de laatstgenoemde want die is toch wel een stuk sexier.
rob68 zegt
Zet het alsjeblieft in een donker hoekje van het Porsche (of VW ) museum.
timdrogt zegt
@rob68: nee, een auto is gemaakt om te rijden.
Dat moet je er mee blijfen doen maakt niet uit hoe zeldzaam
viencentbussens zegt
@CasperH ik vindt?
CasperH zegt
@viencentbussens: ouch, fixed!
oxymoron zegt
Radiaal of juist niet?
Leuk, raamstijlen die niet in de weg zitten zodat je er niet nadrukkelijk omheen moet kijken. Maar als je ooit ondersteboven gaat ben je vrijwel zeker plat.
Citrofiel zegt
Eigenlijk is dit toch veel leuker dan zo’n modern, gevoelloos pk-monster, Casper?
Leuke impressie, zo zie ik ze graag vaker verschijnen.
woot zegt
Leuk dit, en ook zeer keurige foto’s bij de tekst!
Avi zegt
Ik vind het maar niks, anders had ik me wel geabonneerd op Autoweek Classics!
lemster zegt
De eerste autotest die ik heb gelezen op Autoblog ;) Leuk!
desjonnies zegt
Ik krijg hier geen warme gevoelens bij, ’t mag dan een ultiem zeldzame auto zijn, zoals @9000cse terecht opmerkt koop je voor een heel, heel pak minder de zeker zo charmante Renault Caravelle of Floride.
Die vind ik er stukken beter uitzien dan deze auto, en zijn net zo’n mix van Italiaans design met Amerikaanse barbecue saus.
Denk dan aan zo’n 10 tot 12 mille maximaal.
jweelden zegt
Een soort vw karmann chia 2.0?
lacker zegt
Alleen al, dat het een Porsche sedan is, maakt ‘m al briljant.
lamborgfan zegt
Behoorlijke lap tekst casper! Maar leest lekkuhr weg heur..
E34M5Touring zegt
Mooie impressie! Auto vind ik niet zo. Heel uniek zal ik maar zeggen. Maar vaker een leuke classic test, hoor je mij niet over klagen!
steelboy zegt
Hele toffe en onverwachte test / video, Casper. Hulde!
zondagsrijder zegt
Wat ontzettend gaaf dat jullie klassiekers testen. Hoopte al heel lang dat dit een keer gaat gebeuren. Wel niet vergeten om even te zeggen hoe het optrekt, stuurt, remt en door de bochten gaat. Of het nog een beetje een sportwagen is of gewoon een saai maar zeldzaam sedannetje. En of het bijvoorbeeld niet precies hetzelfde rijdt als de Kharmann Ghia (want ’t doet er wél een beetje aan denken). Wegdromen over mooie zondagen en rijden met je meisje kan ik zelf ook.
Hupke zegt
Leuke wagen, maar hij heeft niet echt de HEBBE, HEBBE, HEBBE factor. Zonder die porsche badge had hij ook nooit zo waardevol geweest.
Een kever met een aluminium opbouw en een gekietelde motor erin, zo bijzonder is dat concept niet. Maar het blijft wel een heel mooi gepreserveerd stukje geschiedenis.
Rob zegt
Mooie foto’s! Erg fraai, kudos voor de fotograaf.
Waar zijn de foto’s gemaakt? De kerk komt mij namelijk erg bekend voor…
Over de auto; ik vind hem niet bijster mooi, maar er hangt wel een uniek verhaal om deze auto. En dat maakt klassieke auto’s juist zo leuk en interessant
moveyourmind zegt
@Rob: Foto’s zijn hier in Heteren gemaakt. Dit soort artikelen mogen wat mij betreft vaker, erg interessant.
p993 zegt
Leuk stukje. Graag meer hier van op dit blog.
Ik mis de gebruiksaspecten; bij een 4 zitter niet irrelevant; beenruimte achter, inhoud bagageruimte ….
ropbp zegt
Vind ‘m niet mooi, maar wel erg gaaf dat ze ‘m mooi houden. Meteen naar het museum ermee!
toyotafortuner zegt
Erg tof dat jullie eens een klassieker testen! Mag wel wat vaker, al helemaal zulke zeldzame. Het is dan niet de allermooiste wagen evah, maar mooi is ie wel. Nogmaals, erg tof deze test!
bramkeijsers zegt
Mooi stuk en een prachtige auto. Uitgebreid bewonderd op de VW show in Hessisch-Oldendorf (D) dit jaar.
De verwarming is overigens de draaiknop bij de versnellingspook ;-)
Klassiekerrally zegt
Staat ook in de Octane.
Pordon zegt
Zo zie ik maar weer dat klassieke auto’s me echt niks doen. Tenzij het echte stijliconen zijn zoals een 300SL. Na 1 minuut vond ik het wel weer genoeg geweest. Nu maar weer een weekje wachten. Wanneer komt er trouwens een rijtest van de nieuwe S-klasse op autoblog? Of gaan we meteen door naar een rijtest van de S63 AMG?
michelinman zegt
Na deze video heb ik wel zin gekregen in Autoblog Classics :p