Dus u dacht dat alleen navigatieboer TomTom de locatiedata van haar klanten aan de sterke arm der wet doorspeelt? Denk nogmaals. Ook telecomgigant Vodafone doet vrolijk mee in de datahandel met politiekorpsen. Dit gebeurt allemaal via de HD Traffic-dienst van TomTom, en ook wanneer je niet eens een TomTom hebt. Iets met ’topje’ en ‘ijsberg’?
Sinds 2007 levert Vodafone alle locatiegegevens van mobieltjesklanten door aan TomTom, die het weer gebruikt om het best wel handige HD Traffic-systeem van real time file- en verkeersinfo te voorzien. (Zo weet je navigasie dus waar de files staan.) Op zich is daar weinig mis mee, aangezien de data geanonimiseerd wordt aangeleverd bij TomTom HQ. Wat dan wel weer jammer is, is dat ook deze data via tussenbedrijven bij de politie terecht komt, zo schrijft webwereld. De politiekorpsen gebruiken deze data weer om optimale flitslocaties te bepalen, die je vervolgens weer op je TomTom terugziet, maar dat terzijde.
TomTom zit begrijpelijkerwijs behoorlijk met deze pr-blunder in zijn maag (zelfs de ANWB is bozig) en heeft al aangegeven dat ze gaan onderzoeken of ze de datahandel met de snorren kunnen staken. Vodafone heeft nog niet gereageerd. Wat denken jullie: blijft de verhandelde data 100% anoniem of zal de overheid op een gegeven moment toch overgaan op de-anonimiseren? *aluhoedje opzet en wegenkaart weer afstoft*
MAB zegt
ik zit ook bij vodafone:P Toch vind ik het een goede provider
Megakix zegt
grinnik…zie mijn post bij de TomTom-maffia…schreef al dat dat slechts het topje van de ijsberg zou zijn. Nu komt de lawine..en alle burgers gaan zich nog verbazen ook ! :lol:
CBR600rr zegt
@Megakix:
’t Iiiiiiiis moeilijk bescheiden te blijven, wanneer je zo goed bent als Megakix
Merry zegt
Er is eigenlijk maar 1 oplossing om al deze bedrijven en de Politie gewoon hard te naaien.
En dat is dat we massaal ons echt aan de regels gaan houden.
Kunnen ze geen boetes sturen en hebben TomTom en Vodafone en alle andere die dit lijstje gaan aanvullen niks te verkopen.
Zo simpel is het.
MAB zegt
@Merry: ja of gewoon een bom bij elke flitspaal:D
Merry zegt
@MAB: dat kan ook maar dat kost wat meer.
MAB zegt
@Merry: Ja ma toch, geflits worden kost ook meer:P
4991 zegt
Al goed dat ik geen Tom gebruik
RickB zegt
@4991: Hoezo? “De politiekorpsen gebruiken deze data weer om optimale flitslocaties te bepalen, die je vervolgens weer op je TomTom terugziet, maar dat terzijde”
Als je dus een TomTom hebt hoef je je nergens zorgen om te maken, of je kan je ook aan de wettelijke snelheid houden! ;)
4991 zegt
@RickB: Ik gebruik liever een Coyote voor de flitslocaties en een Garmin om mijn weg te vinden ;)
atlantic2b zegt
zeker foute boel dit jaar zeker opzegen van mijn vodafone abonement
RickB zegt
@atlantic2b: Hypocriet, ht gebeurd al sinds 2007, en nu ermee kappen? Je helpt de TomTom gebruikers alleen maar om files te omzeilen, verder doen ze er niks mee!
midasracer zegt
Sjit, zo meteen krijg ik nog op AB te lezen dat Shell kan zien welke bladzijdes ik van het stratenboek lees.
288gto zegt
@midasracer: lol
megabor zegt
Wordt een beetje moe van al die types die zich zo druk maken om privacy enzo. Iets te verbergen? Steek je energie in zaken die er echt toe doen! •zucht•
catch zegt
@megabor: Als je denkt dat jij je niet druk maakt om je privacy, vraag je je dan voor de aardigheid eens af of je in een glazen huis zou willen wonen. Bijvoorbeeld.
rufctr01 zegt
Tja, privacy is iets moeilijks. Iedereen zet zijn/haar hele leven op facebook of hyves. Maar, ik ben het er niet mee eens als ik een produkt koop dat mijn gegevens worden gebruikt om mij te pakken met hard rijden. Dus het komt erop neer dat met belastinggeld info wordt gekocht om de belastingbetaler te pakken. En vervolgens wordt de klant weer gebruikt om nieuwe gegevens op hun ToTom te kopen. Er is hier maar 1 winnaar en dat is TomTom! Die vreet namelijk van 2 walletjes…
As_long_as_it_is_fast zegt
@rufctr01: Niet echt.. Ze zeggen namelijk zelf dat het niet de bedoeling was dat die informatie bij de politie zou terechtkomen. Mij boeit het op zich niet veel dat ze mijn data doorspelen, het is tenslotte anoniem.
JamesBond007 zegt
@autoblog
Off-topic: Misschien handig voor de volgende poll:
Een artikel maken waarin mensen hun keuze kunnen uitleggen. Ik koos bijvoorbeeld voor ”Ik lees Autoblog op een browser op iPhone” waarom? Als er geen reactie is geplaatst op een artikel, dan kan ik niet als eerste een reactie geven met de Autoblog App.
TJR zegt
Ik denk dat ik maar weer terug stap naar een Prepaid kaart… Lekker anoniem:)
Heb ook geen bonuskaarten, gebruik nooit mijn pinpas, dus ze weten lekker weinig van mij. Of Autoblog moet ook de IP adressen van de bezoekers door gaan verkopen aan de politie…
birdboy zegt
Okee, dus zonder dat we ervoor betalen krijgen we betere file informatie. Zolang het anoniem blijft best mooi toch?
Wil je niet geflitst worden, koop dan een rader detector of hou je aan de regels.
CBR600rr zegt
@birdboy: Dat is het punt niet, sheriff. Het gaat erom dat gegevens worden doorverkocht, zonder dat mensen hier hun toestemming direct voor hebben gegeven. Tuurlijk staat er een clausule in het contract, maar wanneer dit in Ditzo-taal zou zijn geschreven zou je er niet mee akkoord gaan.
As_long_as_it_is_fast zegt
@CBR600rr: Dat vraag ik me nu wel af. Is het erg dat gegevens worden doorverkocht als ze anoniem en ‘en masse’ worden doorgespeeld? Durf wedden dat je zelf je eigen gegevens er niet zou kunnen uithalen…
CBR600rr zegt
@As_long_as_it_is_fast: Het is een principe-kwestie. In dit geval is het inderdaad een massaal verhaal met miljoenen mensen waardoor de ernst niet ingezien wordt. Maar stel dat gegevens op je werk worden geanonomiseerd worden gebruikt om te kijken hoe mensen nog harder kunnen werken (terwijl je al keihard werkt), zou je er dan aan deelnemen? Op een gegeven moment is de koek op en moet je een grens kunnen stellen als individu en dat kan op dit moment alleen door je abo op te zeggen of je TomTom het raam uit te keilen. Beetje zonde van het geld…
As_long_as_it_is_fast zegt
@CBR600rr: Waarom niet, dat vraag ik me af? Zolang het anoniem is en de data in grote getalen worden gebruikt is er toch niets aan de hand? Wat dan nog als werkgevers data zouden gebruiken voor betere werkomgeving of voor hogere productiviteit. Zolang de data niet gekoppeld kunnen worden aan het individu zodat er gevolgen zijn voor dat individu, en alleen dat individu, op welke manier dan ook, zie ik hier weinig graten in.
the-budel-guy zegt
ik snap de ophef niet dit wisten we toch al lang net als dat bijna iedereen wel is is afgeluisterd via de telefoon of via smsjes.
Ik ben geen complot denker maar dat dit soort dingen gebeuren wisten we hopelijk al lang.
desjonnies zegt
Handel doen met onze gegevens, dat lijkt net zo link als een kerncentrale plaatsen op een breuklijn op de aarde.
rufctr01 zegt
@ desjonnies: inderdaad!
slappehap zegt
Update Webwereld: TomTom verkoopt Vodafone-data niet aan politie
“TomTom gebruikt de gsm-gegevens van Vodafone alleen voor actuele verkeersinformatie, zoals de betaalde HD Traffic-dienst. Van doorverkoop aan de politie is geen sprake…”
megabor zegt
@rufctr01 ik denk dat de belastingbetaler er niet voor opdraait: dit is voor de politie een goedkope manier om aan gegevens te komen. Doen ‘ze’ het niet zo dan moeten ze andere (duurdere) middelen gebruiken. Zoals kentekenregistratie met camera’s etc. Het is nl geen geheim waar iemand is, als je dat niet wil moet je de weg niet op
Esprit_de_Flandre zegt
Anoniem, mijn *!
Je kan je niet voorstellen hoeveel elektronische communicatie blijft rondzweven in computer over de hele wereld. Meermaals per jaar krijg ik een SMS-bericht… die jaren geleden verstuurd is! Dat wil dus zeggen dat dat bericht gewoon blijft rondzweven in allerlei systemen, en soms door een foutje wordt zo’n bericht eens herstuurt. Afluisteren en spioneren is poepsimpel geworden. Zelfs jaren na dato kunnen ze een volledig gesprek/SMS/email terugvinden. En namen kunnen ze er even gemakkelijk opplakken…
Sorcerer zegt
Vodafone levert inderdaad locatiedata aan TomTom. Ik dacht ook dat het sowieso al daarover ging.
TomTom levert dat weer aan derden, en die leveren het weer aan de politie.
Het is sowieso geanonimiseerd. Dat vind ik ook niet het probleem. Het probleem, vind ik, is dat de politie deze gegevens gebruikt om controles op te baseren. Dat zou je moeten doen op locaties waar het GEVAARLIJK is, niet op locaties waar het makkelijk KASSA is…
Wel grappig trouwens, ik krik het gemiddelde op de A2 meestal flink omhoog denk ik, met zowel zakelijk als privé Vodafone waardoor het nog een dubbel weegt ook…
sorry…
Cantago zegt
Even doemdenken: De overheid gaat dat allicht heel sneaky en langzaamaan invoeren. En straks weten ze ALLES van ons, en dan vragen we ons af: hoe heeft dit kunnen gebeuren? Ik haal de wegenkaart weer tevoorschijn!
johnny23 zegt
Er komt een gedachte met een drie-letterige afkorting bij me op …