Om met Hans Teeuwen te spreken: Aanpakken die gasten!
Zelden kom je er omdat je het leuk vind: een ziekenhuis. Veelal hebben de ziekenhuizen hun eigen parkeergarages. In veel gevallen worden daar kosten voor gerekend. Volgens de seniorenorganisaties KBO-PCOB rijzen juist deze kosten de pan uit. Om deze hoge kosten tegen te gaan start de organisatie met een petitie.
De directeur van het KBO-PCOB, Manon Vanderkaa, vertelt aan de NOS dat de kosten te veel uiteenlopen. Er zijn gelukkig nog ziekenhuizen waar het parkeren nog gratis is, maar in sommige ziekenhuizen wordt een uurtarief van 4 euro gerekend of moet je voor een dagje parkeren 36 euro ophoesten. Zeker voor mensen die langere tijd in het ziekenhuis verblijven hebben er last van.
In sommige gevallen zijn mensen honderden euro’s kwijt aan parkeerkosten tijdens het verblijf van een ziekenhuis van een familielid. De organisatie begrijpt dat gratis parkeren niet mogelijk is, ondanks dat ze het wel zouden willen. Om wildparkeerders weg te jagen is een bescheiden parkeertartief helaas noodzakelijk.
De seniorenorganisaties gaat de petitie aanbieden aan de NVZ (de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen) en de Tweede Kamer. Volgens de NVZ heeft het allemaal niet heel erg veel zin. In veel gevallen zijn de ziekenhuizen niet meer de eigenaar en uitbater van de parkeerplaatsen, maar is het uitbesteed aan een parkeerbedrijf. Ook staat het ziekenhuizen vrij hun eigen beleid te bepalen.
Fotocredit: @Pinguinman18 via Autojunk.nl
gebruikersnaam3 zegt
Terecht. Toen mijn dochter in het ziekenhuis lag een week wisselden mijn vrouw en ik af, maar dat betekende dat er wel altijd een auto in de parkeergarage stond. Dat heeft in een week ongeveer 120 euro gekost. Het is niet zo dat we voor onze lol daar waren. Ik vind dat er in zulke gevallen gewoon een aparte sectie moet zijn in de parkeergelegenheid.
Ja die mensen die een uurtje langskomen met een bloemetje kun je best wat parkeergeld vragen, maar mensen die er structureel zitten om een geliefde bij te staan vind ik echt belachelijk.
loutervanplezier zegt
@gebruikersnaam3: Je kunt die kosten van de belasting aftrekken, wel de bonnetjes en geadminitreerd bewaren, voor eventuele overhandiging.
cloverleaf zegt
@gebruikersnaam3: helemaal mee eens! Voor bevallingen, operaties etc gewoon een uitrijkaart verstrekken.
gove zegt
of een weekkaart kopen als je er vaak meot wezen,
of gewoon niet ziek worden
eklasse zegt
@gove: want dat is je reactie al?
(Moraalridder uit.)
hooesi zegt
@gove: het is dat ik me niet tot jouw niveau wil verlagen anders gunde ik je een weekje ziekbed.
schuiftrompet zegt
@gove: dus aan alle mensen met een chronische ziekte, aandoening of kanker; gewoon niet ziek worden! Klinkt als een goed overheid spotje…
joezerneem zegt
In Leidsche Rijn precies hetzelfde terwijl je in de woonwijk ernaast gratis kan parkeren…
Erik zegt
Soms is een taxi goedkoper v.v. i.p.v. € 36,00 aan parkeergeld, zeker binnen de stad. Daarnaast zijn er ook verzekeringen die de vervoerskosten vergoeden indien men aangewezen is op (zieken)vervoer.
lekbak zegt
@erik2907: soms wel. Soms staat een ziekenhuis ook op een plek waar helemaal geen niet ziekenhuisbezoekers willen parkeren en moet je alsnog dik betalen.
En dat is gewoon pure geldklopperij over de rug van de zieken, en hun familie. Ik ben elke keer weer kwaad als ik de parkeerkaart sta te betalen. Een taxi is alsnog twee keer zo duur dus dat is geen optie.
mashell zegt
@lekbak: kuch, Deventer Ziekenhuis, kuch. Waarom je er eigenlijk moet betalen is me een raadsel naar het is wel een mooie parkeergarage.
sulobb zegt
36 euro voor een dag? Jeetje seg…
Kom je het ziekenhuis uit, krijg je een hartaanval.
ArnoldH zegt
Als je op bezoek bent geweest zou je gewoon een uitrijkaart moeten krijgen, parkeer je er en ga je ergens anders heen dan gewoon betalen.
mark997gt3 zegt
@arnoldh: als je op bezoek gaat bij de Bijenkorf krijg je toch ook geen uitrijkaart?
tvandijk zegt
@mark997gt3: Meeste mensen gaan niet voor hun lol naar het ziekenhuis, sommige gaan wel voor hun lol naar de Bijenkorf;).
baardmijt zegt
@tvandijk: Tuurlijk. Voor je lol naar de Bijenkorf?!? Of bestaan die mensen echt? Ik ga oprecht liever naar een ziekenhuis.
mark997gt3 zegt
@tvandijk: dus volgens jou moet het criterium of je ergens voor moet betalen de lol zijn…..
tvandijk zegt
@mark997gt3: haha nee, maar soms heb je geen keuze om naar het ziekenhuis te gaan, dat heb je bij de Bijenkorf wel altijd;).
bakingmynextbenz zegt
@mark997gt3: als ik ‘op bezoek ga’ bij de mediamarkt in Utrecht langs de A2 krijg ik er wel 1. Ookal is dat altijd overbodig omdat de eerste 2 uur (als ik het goed heb) toch al gratis is
rutger97 zegt
@arnoldh: in het ziekenhuis waar ik werk krijg je een reductie tot 2euro als je er bent op verzoek van verpleging (bij bv taalbarrière of onrust) en bij het waken bij een terminale patiënt. Wij merken echter dat het bedrag wat per uur wordt berekend voor patiënten en bezoekers voor het ziekenhuis als hoog wordt ervaren. Maar mensen die uitgaan in de stad zien het als goedkope parkeergelegenheid en daardoor staat de garage altijd ramvol.
mashell zegt
Zijn deze kosten voor patienten niet gewoon declareerbaar bij de zorgverzekering?
pomoek zegt
@mashell: ik dacht, weet het niet zeker, dat dit onder reiskosten valt. Dan is het niet in alle gevallen te declareren. Ik heb overigens wel eens bij een ziekenhuis, waar ik een half uur moest wachten op de poli, ongevraagd een gratis uitrijkaart gekregen.
unknown234 zegt
@mashell: Hangt van vele factoren af. Het is wel mogelijk, maar het zijn regels op regels en uitzondering op uitzondering (voor een chronisch patient).
In mijn/onze situatie was het wel mogelijk (ik was informeel zorgverlener). Als je een PGB hebt via zorgverzekeraar en je bent aanvullend verzekerd dan is het mogelijk.
Gaat het (pgb) via het zorgkantoor (svb) dan wordt het weer anders.
Heb je een (pgb) budget via gemeente, gelden er weer andere regels.
Ach, het is ronduit kut en bespaar je de moeite om te declareren, mocht je ooit in een vervelende situatie komen. Vaak snappen ze zelf de regels niet eens als je contact zoekt. De lul ben je sowieso, participatiestaat mijn reet..
isn1981 zegt
Ik zou zeggen door berekenen aan de ziektekosten verzekeraar mort je zien hoe snel er aktie wordt ondernomen om het op te lossen. Nu moet ik wel zeggen ziekenhuis waar ik kom krijg je een uitrijkaart als je een afspraak of behandeling hebt.
ghost zegt
Ziekenhuizen die dicht bij stations of midden in de steden liggen, zijn vooral vaak prijzig. Eigenlijk ligt dat probleem ook niet bij de ziekenhuizen zelf maar meer aan het feit dat er niet voldoende alternatieven zijn om elders te parkeren. De straten rondom de ziekenhuizen zelf zijn vaak vol of duurder, bij stations zijn vaak geen/voldoende parkeerplekken beschikbaar dus gaat men aldaar in de ziekenhuisgarage staan, waarop volgt dat ziekenhuizen de prijzen laten stijgen om dat te ontmoedigen.
Overheid is mijn inziens totaal niet goed op de hoogte van deze problematiek, geeft vervolgens het ziekenhuis weer de opdracht goedkoper te moeten worden, en het hele liedje begint weer van voor af aan. Bezigheidstherapie noemt men dat.
escort77 zegt
Volgens mij kunnen patiënten of directe familieleden die langdurig of vaak moeten parkeren in veel gevallen een abonnement kopen voor bijv een maand, kwartaal of jaar. De behandelaar moet daar dan de noodzaak voor aangeven, een vinkje of krabbel op een papiertje, daarmee kan je dan goedkoop zo’n abo kopen en declareren bij de verzekeraar.
Juist om te voorkomen dat mensen die er niets te zoeken hebben hun auto gratis of goedkoop parkeren, zoals bij het LUMC met een mooie garage direct naast Leiden CS.
gregorius zegt
Het artikel is omgekeerd: ziekenhuizen laten dingen uitbesteden (parkeren) en het resultaat is dat een onaangename situatie ontstaat voor de gebruikers die daar toch al niet voor de lol komen.
Kan je er dan nog wat aan doen? Nee, alleen een ander ziekenhuis kiezen of niet met de auto komen.
basv zegt
Het probleem is dat ziekenhuizen geen budget krijgen voor het bouwen en hebben van een parkeerplaats. Hierdoor moeten ze het geïnvesteerde bedrag dus wel terugverdienen.
rutger97 zegt
@basv: exact, daarom moet personeel vaak ook een klein bedrag per dag betalen om te parkeren bij een ziekenhuis
fanboy zegt
Ziekenhuizen hebben soms ook gewoon een goede locatie, waar het om hun heen ook betaald parkeren is. Dat gaat niet altijd op, maar maakt het wel lastig in die gevallen.
JanJansen zegt
Lekker polariserend stukje Telegraaf-tekst weer.
Even wat achtergrond: De meeste ziekenhuizen liggen in een stad. Als parkeren bij een ziekenhuis goedkoper wordt, gaat iedereen bij een ziekenhuis parkeren i.p.v. in een parkeergarage in de stad. Dan blijven er dus geen parkeerplaatsen meer over voor patiënten.
De oorzaak ligt dus niet bij de ziekenhuizen maar bij de gemeentelijke parkeertarieven die te hoog zijn.
ghost zegt
Mmm mijn reactie is afgekeurd? ?
suzikubelona zegt
Ik heb de afgelopen 12 maanden, bij verschillende ziekenhuizen, in totaal bijna 300 euro aan parkeerkosten gehad. Deze kan ik volledig opgeven aan de belasting. Voor bezoekers geldt dit helaas niet idd. Bij veel ziekenhuizen kun je een week of maandkaart krijgen, en dat scheelt aanzienlijk. In Groningen UMCG krijg je bijvoorbeeld na drie weekkaarten van 25 euro , de vierde gratis. In Sittard kost een maandkaart 39 euro, en deze wordt beheerd door de gemeente. Het zou idd mooi zijn als de tarieven landelijk gelijk getrokken worden. Op dit moment is het gewoon willekeur.
suzikubelona zegt
@suzikubelona: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/relatie_familie_en_gezondheid/gezondheid/aftrek_zorgkosten/overzicht_zorgkosten/reiskosten_ziekenbezoek
suzikubelona zegt
@suzikubelona: Naast niet vergoede zorgnota’s kunnen ook de reiskosten voor het bezoeken van een huisarts, fysiotherapeut, tandarts of ziekenhuis worden afgetrokken van de belasting. Het gaat dan om de werkelijk gemaakte kosten. Bij een auto kunnen die meer zijn dan de gebruikelijke 19 cent per kilometer, omdat naast brandstof ook andere kosten mogen worden meegerekend om het voertuig op de weg te houden zoals onderhoud, wegenbelasting en verzekeringen.
Als uw auto in totaal 38 cent per kilometer kost, mag u dus 38 cent opvoeren in uw belastingaangifte.
unknown234 zegt
@suzikubelona: vergeet niet dat er ook sprake is van een drempelbedrag. Afhankelijk van het (gezamenlijk) inkomen. In veel situaties valt er niet eens wat af te trekken bij de belasting. Of je moet inderdaad chronisch ziek zijn of een laag inkomen hebben, geen aanvullende zorgverzekering, geen indicatiestelling zorgkantoor en veel in het ziekenhuis zijn geweest als (fiscaal) partner.
suzikubelona zegt
@unknown234: Daar heb je helemaal gelijk in. Aangezien bij ons de zorgkosten de pan uit rijzen en mijn inkomen door full time mantelzorg behoorlijk gedaald is, kunnen wij het gelukkig wel nog declareren.
Erik zegt
@suzikubelona: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/relatie_familie_en_gezondheid/gezondheid/aftrek_zorgkosten/overzicht_zorgkosten/vervoerskosten/werkelijke_uitgaven_voor_vervoer
unknown234 zegt
@suzikubelona: Dan lukt het zeker inderdaad. Mocht je trouwens mantelzorger zijn met een overeenkomst bij de SVB (pgb wlz). Sluit dan een contract af met budgethouder vs jezelf met een opzegtermijn van twee maanden, dat zit er standaard niet in. Geeft jezelf wat rust en ruimte mocht het zorgen afgelopen/voorbij zijn, zodat je niet in de knel komt qua financien.
_Eend_ zegt
@suzikubelona: Het is ook erg afhankelijk van de locatie. Ik werk in een ziekenhuis en daar kost een uurtje parkeren je 1,50 p/u. Die relatief lage prijs maakt het voor sommige mensen aantrekkelijk om de auto bij het ziekenhuis neer te zetten en dan de bus te pakken richting centrum. En dat al helemaal als ze de gratis parkeerplaatsen van de Spoedeisende Hulp hebben ontdekt.
Het komt regelmatig voor dat bezoekers van de SEH hun auto gewoon niet kwijt kunnen op de gratis plekken omdat deze al vol staan met de auto’s van gewone bezoekers of centrumgangers.
Dat je je auto neerzet op de parkeerplaats van een ziekenhuis als je niks in het ziekenhuis te zoeken hebt vindt ik al een beetje vreemd, maar als je je auto neerzet op zo’n gratis plek dan ben je helemaal asociaal. Helaas hebben wij geen BOA’s (of een management dat er écht iets aan wil gaan doen) dus kunnen er geen bekeuringen worden uitgeschreven. Helemaal als je ziet hoe slecht sommige mensen in die parkeergarage rijden en parkeren. Ik zie dagelijks mensen die (parkeer)schade rijden in de parkeergarage. Dat komt vooral omdat mensen vaak niet bezig zijn met autorijden maar met het bezoek aan het ziekenhuis..
Daar zou ik echt mijn auto niet tussen willen zetten. In een ‘gewone’ garage is dat toch wat minder. Als ik door de garage loop (en dat is misschien een paar keer per week) dan zie ik elke keer wel iemand die zijn spiegels of bumper kapot rijdt.
gwnbmw zegt
Elke patient krijgt 2 passen, kan gewoon met van die stickers die ze ook bij tolpoorten gebruiken en de hulp van scanners. Bezoekers plakken die aan de binnenkant van het raam, en wanneer de patient uit het ziekenhuis wordt ontslagen is de pas automatisch ongeldig.
wildewesten zegt
Achter het umc staan parkeerplaatsen waar je voor 3-4 keer GOEDKOPER per uur kan parkeren en in het weekend GRATIS!
barrier zegt
En wie moet die dure parkeergarages dan betalen? Juist ja, ook iedereen die op de fiets komt en dat lijkt me niet gewenst om het dichtslibben met auto’s tevens te voorkomen.
Dutchdriftking zegt
Tja zorg kost geld dat moet ergens vandaan komen. Die parkeergarage is niet gratis gebouwd en heeft flinke onderhoudskosten. Kortom, een beetje betalen is normaal. Bij langdurig ziek een soort week of maand abonnement zou niet gek zijn.
mashell zegt
@dutchdriftking: als we de rijksbegroting zien dan is duidelijk dat de zorg geld kost, dat betekent echter niet dat het normaal is voor een ziekenhuis om betaald parkeren in te zetten voor de bonus van de bestuurders. De vraag of het wenselijk is of er bij ziekenhuizen betaalt moet worden voor het parkeren is wat mij betreft alleen met Ja te beantwoorden als het ziekenhuis is en centrum ligt en het niet patiënten of medewerkers betreft. Al het andere is geldklopperij.