Je moet wat, als je ineens niet meer exclusief bent.
Het is dé beperkende factor als het gaat om EV’s: de accu’s. Het is de reden dat Audi niet meer e-trons kan fabriceren en ook de reden dat Tesla niet aan de Cybertruck-vraag kan voldoen. Laatstgenoemde maakt nu alleen gebruik van Panasonic-accucellen, maar zei vorige maand ook bij LG Chem en CATL te willen aankloppen voor hun accu’s. En dat is natuurlijk mogelijk gevaarlijk nieuws voor Panasonic.
Want wat als de batterijen van de twee andere toeleveranciers opeens beter bevallen dan die van Panasonic? Dan loopt Panasonic de kans dat Tesla ineens de stekker (ha-ha!) uit de relatie trekt. Het Japanse bedrijf kan dan niet naar een concurrent van Tesla stappen, omdat Tesla gebruik maakt van cilindervormige accu’s. De meeste andere autobouwers gebruiken prismavormige cellen. En wie vroeger met een blokkendoos heeft gespeeld, weet dat de ronde blokken niet in het vierkante gat passen. Dus, wat doe je als Panasonic dan? Juist, je gaat óók die vierkantige cellen maken.
Toyota
Om die lithium-ion-blokcellen te kunnen maken, gaat Panasonic samenwerken met Toyota. Die gesprekken zijn al ver gevorderd, want op 1 april moet de accufabriek al de eerste cellen produceren, zo schrijft Reuters. Die fabriek gaat niet ‘Panayota’ heten of iets dergelijks, maar Prime Planet Energy and Solutions. De batterijen van PPES (klinkt als een PFAS-afgeleide) gaan we niet alleen in Toyota’s terugzien, maar moeten ook door andere fabrikanten gekocht kunnen worden. Toyota krijgt wel 51% procent van de aandelen in handen, twee procent meer dan Panasonic.
Deze situatie is win-win voor beide partijen. Panasonic is niet meer volledig afhankelijk van Tesla en Toyota heeft een stabielere bron voor accu’s. Dit bedrijf wil namelijk dat per 2025 de helft van alle verkochte auto’s geëlektrificeerd zijn, waarvoor natuurlijk accu’s nodig zijn. Als je je zelf bouwt, heb je de bevoorrading beter in de hand. Althans, in theorie dan.
Foto: Prius tuning yo! van Thomcarspotter, via Autojunk.nl.
Design_Driven zegt
Lijkt me vooral een verstandig zakelijk besluit, van een partij afhankelijk zijn is zelden verstandig, zeker niet als er vraag is naar een ander product die jij als bedrijf ook zou kunnen maken.
Prismatic cell’s zijn een stuk compacter en vooral voor kleine, relatief langzame auto’s erg geschikt. Nadeel is dat ze moeilijker te koelen zijn en duurder om te produceren.
lekbak zegt
@sketcher: als ze moeilijk te koelen zijn dan lees ik dat ze in de praktijk gewoon minder lang meegaan. Dan is rond nog niet eens zo verkeerd dus, dan maar drie pakken melk minder mee kunnen nemen.
Design_Driven zegt
@lekbak: zo zwart wit is het niet. Optimale koeling bij een gewone doorsnee auto is minder cruciaal dan bij een Tesla die behoorlijk moet kunnen presteren.
O plaat zegt
Gemiste kans om de woordspeling ‘Je moet Watt, als je ineens niet meer exclusief bent’ te gebruiken, ik zie me zelf wel buiten.
magnetron zegt
Haha held!
haroldv zegt
Ik las laatst een FD-artikel dat BMW en Tesla langdurige contracten voor de afname van kobalt aan het maken waren. Via een Zwitsers bedrijf, aangezien 80% daarvan uit Kongo komt en niemand daaraan (kinderarbeid, arbeidsomstandigheden, gezondheid, corruptie, etc) gekoppeld wil worden. Het is gewoon ‘wachten’ op de zwavelaccu, denk ik.
flutterby zegt
@haroldv: gelukkig is voor benzine geen kobalt nodig, ow wacht..
haroldv zegt
@flutterby: interessant, is nieuw voor me. Heb je een bron en/of de verhoudingen waarin het toegepast wordt?
laptom zegt
@haroldv: google
haroldv zegt
@laptom: gedaan, niet gevonden, ook niet in het Duits, wel veel artikelen over kobalt in accu’s
mcshine zegt
@haroldv: probeer het nog maar eens, of neem die andere Google, die wij wel hebben..
ty5500 zegt
@laptom: https://www.cobaltinstitute.org/desulphurisation.html
crepito zegt
@haroldv: Kobalt gebruik is momenteel 9% voor EV’s. Gelukkig is dat recyclebaar en overigens steeds minder per accu (tesla minder dan 3%, andere zoals VW soms 14%). Tesla doet er alles aan om ‘eerlijke’ mineralen te verschaffen, maar helaas zijn leveranciers niet altijd eerlijk. Hier zijn dan al flinke boetes voor opgelegd.
Kobalt wordt in olieraffinage gebruikt om te ontzwavelen. gebruik van kobalt in dit proces is niet recyclebaar.
bischero zegt
@haroldv: bmw heb ik niet gelezen, wel Tesla en een Duits/Amerikaans conglomeraat dat (niet zonder bijzondere neven verhalen) op FD in het nieuws was:
https://fd.nl/ondernemen/1332805/amg-hoopt-met-duitse-lithium-fabriek-europese-accucrisis-tegen-te-gaan#
https://fd.nl/ondernemen/1331104/tesla-en-glencore-onderhandelen-over-langjarige-levering-van-kobalt-voor-batterijfabriek-in-china
Yzord zegt
Tegen de tijd van 2025 aan zijn we allemaal achtergekomen wat een ongelove smeerbende al die accus zijn (en de verwerking ervan).
Ook zijn er dan diesels die dankzij electrische filters (ha-ha?) ervoor zorgen dat ze 0,0 uitstoten. Want olie moet nog steeds verkocht worden. De enige reden dat EV’s nu zo’n hype zijn is omdat de Rothshields er in geinvesteerd hebben om zo nog meer geld naar zich toe te trekken. De hype gevoelige mensen trappen er toch wel in over de ruggetjes van de kobalt mijnende kindertjes. Maar feit is (vraag alle handelaren maar) dat tweedehands auto’s onverkoopbaar zijn ten opzichte van de nieuwprijs. In 2025 is de EV hype allang voorbij en dan is de benzine auto de lul en diesel/waterstof helemaal hip.
Zo doorzichtig allemaal, omdat het kuddevolk zo voorspelbaar is.
ty5500 zegt
@yzord: Diesels die milieuvriendelijk zijn, de laatste keer dat ze ons (Volkswagen) dat probeerden wijs te maken is het toch niet zo goed uitgedraaid. Los daarvan, kobalt wordt ook gebruikt in de petroleumindustrie.
Yzord zegt
@ty5500: het wordt tijd dat je de onafhankelijke rapporten eens gaat lezen. Overall zijn EV’s vervuilender, maar vooral ook hypocrieter dan de nieuwe diesels.
Maar geloof vooral je eigen kleine wereld waarin het wegpesten van anderen centraal staat en je eigen handelen wordt gezien als wereldreddend. Wat zat de klap hard aankomen als de wereld nog harder naar de klote gaat van het hypocriete EV gedrag als blijkt dat de wereld met al die overgebleven batterijen blijft zitten en de natuur rondom accufabrieken volledig verzuurd overblijven. Om maar niet over die arme kindertjes te praten die rond hun 7e levensjaar hun longen verneuken om al de EV hypo’s een goed gevoel te moeten geven.
Hypocriet is het.
flutterby zegt
@yzord: niets is zo hypocriet als een schone diesel. De laatste tijd worden steeds meer welvaartziektes gekoppeld aan luchtverontreiniging en dat is bii een EV minder, centraler en potentieel neutraal.
Toch gek dat de “big elektro” zoveel geld heeft om te lobbyen en mensen en zelfs wetenschapper weet te overtuigen dat hun onderhoudsvriendelijke en energie onafhankelijke voertuigen de beste optie zijn. Je zou haast zeggen dat Big Auto en Big Oil genoeg geld verdienen om hier tegen te lobbyen, waarom lukt dat toch niet? Zien ze niet dat ze straks hun machtspositie op tanken en onderhoud verliezen?!
Yzord zegt
@flutterby: dat is niet gek. Dat zijn de Bilderbergjes/Rothshields die dat doen. Er gaat namelijk miljarden aan investeringsgeld in om in dat hele EV gehype. Net als toentertijd in zure regen en de zogenaamde gat in de ozonlaag waar we ons allemaal niet meer druk om maken. Ik verdiep me in investeringen en dat wereldje is heel erg viezzz.
En die zogenaamde welvaartziektjes waar jij het over hebt heeft niks met diesel te maken. Diesel bestaat al sinds de jaren 20 en toen waren er zelfs geen dieselfilters. Maar gek genoeg worden er nu ineens “welvaartziektes” gekoppeld aan diesel MET dieselfilters terwijl zonder die filters er geen stijging zou zijn geweest van deze ziektes.
Al die ziektes zijn eerder gekoppeld aan alle stralingen (wifi, 4G, 5G etc.) die onze lichamen opvangen, maar daar wordt niet over gepraat want IoT is waar we naar toe moeten ivm masssurveilance. Ook een Bilderberg dingetje.
Blijf vooral geloven in alles wat je via social media wordt voorgeschoteld. De mensen zijn er aardig hersendood van geworden om zodoende niet verder te speuren naar wat er zich in de wereld afspeelt allemaal.
crepito zegt
@yzord: oh oh oh, wereldwijd gaan er honderdduizenden mensen dood door oliegebruik. Overigens is in onafhankelijke rapporten te lezen dat de gehele keten voor EV’s veel minder CO2 uitstoten en al helemaal in eindgebruik in de vorm van fijnstof e.d.
Maar geloof vooral Trump..
flutterby zegt
@yzord: op zure regen en gaten in de ozonlaag zijn acties ondernomen waardoor we er geen last meer van hebben. Het volgende punt is luchtverontreiniging. Dit komt niet door diesel alleen, maar sinds de jaren 20 zijn er wel steeds meer diesels de steden in gekomen.
Geloven doe ik niet, ik heb vertrouwen in de wetenschap. Je kan niet in feiten geloven. Geloof is vertrouwen hebben in iets wat niet aantoonbaar is zoals de schade van 3g, 4g, 5g en WiFi.
Yzord zegt
@flutterby: ik heb geen vertrouwen in de wetenschap omdat de meesten grijze wollen sokken figuren zijn die geen tegenspraak dulden tegen hun onderzoek. Er zijn genoeg onderzoekers die de resultaten van wetenschappers in twijfel brengen, waarom geloof je daar dan ook niet in?
Ik geloof gewoon niet in die linkse of rechtse politiek. Ik bekijk beide kanten en kom tot een conclusie dat er teveel eigenbelang en hoogdunkerij zit bij al die wetenschappers en klimaatdrammers onder het mom “save the world”, maar ondertussen onderdrukken ze de wereldbevolking.
Kijk de video over die Greta maar eens, waarin haar ouders zijn ontmaskerd als fanatieke Antifa aanhangers en de onderzoekers in de maag gestompt worden door Greta’s bodyguards als ze haar kritische vragen willen stellen over haar zogenaamde spijbelen van school. Ze spijbelt namelijk niet, ze zit op een inability school waarin ze geoorloofd is om naar school te komen als ze dr eigen goed voelt. Ze is gewoon een instabiel persoon die de mensheid wilt vertellen wat goed voor ons is, maar als je daar kritische vragen over wilt stellen dan wordt je dus mishandeld.
Ik wens alleen maar naar mensen te luisteren die een dialoog willen aangaan. Alleen bij dat soort mensen heb ik nog vertrouwen dat we er samen uitkomen. De rest is het allemaal maar naar de kop gestegen.
flutterby zegt
@yzord: verdiep je eens in de fundament van wetenschap. Het feit dat onderzoeken teruggetrokken worden bewijst dat het werkt. Overigens zijn de onderzoekers die onderzoeken uitvoeren vaak ook wetenschappers..
Uiteraard zijn niet alle onderzoekers onafhankelijk. De lobby is er goed in het beïnvloeden van onderzoek. Dan worden gekleurde conclusies getrokken.
appeltaartislekker zegt
@yzord: koekoek!
flutterby zegt
@yzord: oh die arme kindjes die kobalt moeten mijnen.. tank nog een paar liter benzine en verdiep je eens hoe dat spul gemaakt wordt. Als dat je betaalbaar lukt zonder kobalt ben je een genie.
laptom zegt
@flutterby: of zonder oorlog. Of zover raffinage. Of zonder transport. Het genereren van elektriciteit van begin tot einde in de keten is factoren schoner en rendabeler dan benzine of diesel ooit kan worden. Over 50 jaar praten we over de fossiele tijd zoals we nu over paarden praten.
flutterby zegt
@laptom: he pas op, straks staan mensen niet alleen maar om de prijs te huilen bij de pomp.
flutterby zegt
Volgens mij is Tesla druk bezig met hun eigen accu productielijn gezien de recente overnames.
lekkerlinksrijden zegt
@flutterby: klopt, ze willen minder cq niet afhankelijk zijn van derden
Dutchcarwizard zegt
Toyota is slim bezig.
moveyourmind zegt
Je zou bijna verdrietig worden van al die negatieve geluiden hierboven…
Daarom een liedje van de Congo Mining Sound Machine om jullie op te vrolijken.
Everybody gather cobalt now
Let your body feel the heat
Don’t you worry that you can’t work hard
Let the whips move your feet ?
It’s the rhythm of the cobalt mine, so that Musk can smoke his weed
If don’t want to do the Congo mine, you’re child ass got to listen to the beating
Come on, work with your body baby, go to the Congo mine?
I know you can’t control your young life any longer
Feel the pressure of het milieu getting stronger
Don’t you fight it ’til you tried it, go to that Congo mine
Feel the fire of desire, as you work the night away
‘Cause tonight we’re gonna cobaltmining, ’til we see the break of day?
Better get yourself together, and hold on to what you’ve got
Once the mine is in your system, there’s no way your gonna stop
Come on, work with your body baby, go the Congo mine?
I know you can’t control your young life any longer
Feel the pressure of klimaatgekkies getting stronger
Don’t you fight it ’til you tried it, go to that Congo mine
Come on, work with your young body baby, go to the Congo mine??
z3cabby zegt
@moveyourmind: en hier ben je dan werkelijk trots op? Flauw, nutteloos en vol taalfouten.
moveyourmind zegt
@z3cabby: Ja, heel walgelijk van me om te spotten met kinderarbeid… Maar misschien dat we dan een keer wakker worden in plaats van de andere kant uit te kijken.
melcon zegt
@flutterby Ik heb je hier vaker wat over zien roepen, blijkbaar als argument tegen de ICE/hybride auto’s?
Voor HDS (Hydrodesulfurization -> het verwijderen van 0,1-3% sulfur in ruwe aardolie) wordt inderdaad een marginale hoeveelheid kobalt gebruikt. Het mooiste van het gebruik van Kobalt in HDS is dat het kobalt inmiddels voor 99,9% teruggewonnen wordt om opnieuw gebruikt te worden. De hoeveelheid nieuwe kobalt voor gebruik in raffinaderijen is dus minimaal, dit in tegenstelling tot het gebruik van kobalt in accu’s welke moeilijker en niet volledig teruggewonnen kan worden als de accu versleten is.
Wat je daarbij ook nog vergeet is dat bij een elektrische auto niet alleen zeldzame aardmetalen gebruikt worden in de accu, in de elektromotor zitten ook een grote hoeveelheid zeldzame aardmetalen (Tesla is zelfs overgeschakeld op elektromotoren die neodymium gebruiken). Daarnaast zijn elektromotoren momenteel ook nog eens zo geconstrueerd dat alle gebruikte zeldzame aardmetalen zeer moeilijk terug te winnen / te recyclen zijn.
De elektrische auto is een prima aanvulling in de transitie maar ga het hier nou niet lopen verkondigen als de heilige graal want dat is het (nog?) niet. Er zijn wel ontwikkelingen gaande om e.e.a. op dat gebied te verbeteren:
BMW –> Elektromotor zonder zeldzame aardmetalen https://autobahn.eu/artikel/40213/bmw-neemt-verantwoordelijkheid-opent-eigen-kobaltmijn-in-congo
Elektromotor die wel goed te recyclen is: https://www.eoswetenschap.eu/technologie/de-elektrische-motor-van-de-toekomst
thomcarspotter zegt
Meer foto’s van de Prius: https://www.autojunk.nl/2016/10/prius-tuning-yo
Dutchdriftking zegt
Wat een fantastische foto boven dit artikel! Helemaal waus.
potjak zegt
Alsof Panasonic zomaar aan de kant zou worden gezet. Daarbij zijn er zoveel kansen bij andere merken dat Panasonic zich écht nergens druk over hoeft te maken. Dat een batterij een andere vorm moet aannemen. Dat lijkt mij nou niet de allergrootste uitdaging…
Edge zegt
Panasonic en Toyota die samenwerken… Hoewel het er helemaal niks mee te maken heeft, klinkt dat als F1 liefhebber meteen vertrouwd.
mustang750supersnake zegt
nu is nog maar n deel van het wagenpark electro…..hoe willen ze de rest van de wereld op electrisch gaan krijgen als de grondstoffen er nu al niet genoeg zijn???