Het ging de afgelopen dagen veel over het N-woord, maar we gaan het nu even hebben over N-wegen. Gevaarlijke N-wegen, om precies te zijn.
We rijden met z’n allen een beetje achteloos rond in de auto, maar intussen is het wel een van de gevaarlijkste bezigheden in je dagelijkse leven. Je bent soms maar één stuurbeweging van de eeuwige jachtvelden verwijderd. Zeker op een N-weg, waar je met 100 km/u frontaal op een tegenligger kunt klappen. Die zelf ook 100 km/u rijdt.
Er zijn een aantal N-wegen waar de kans dat je je Schepper ontmoet extra groot is. De N36 van Almelo naar Ommen is bijvoorbeeld berucht. Het is een van de dodelijkste N-wegen in Nederland. Tussen 2014 en 2020 gebeurden er 571 ongelukken, waarbij 18 doden vielen. Dat klinkt misschien niet als extreem veel, maar dat is een stuk meer dan op de gemiddelde N-weg.
De overheid gaat daarom actie ondernemen. Dit maakt Mark Harbers vanuit zijn functie als minister van Infastructuur en Waterstaat bekend. In zijn Kamerbrief staat te lezen dat er €200 miljoen wordt uitgetrokken om gevaarlijke N-wegen aan te pakken.
Dit geld gaat vooral naar de ‘dodenwegen’, in het bijzonder de N36. Meer dan de helft van het budget (maar liefst €115 miljoen) gaat namelijk naar deze weg. Daar zal een fysieke scheiding gemaakt worden tussen de rijbanen, zodat inhalen heel erg lastig wordt.
Andere wegen die grootschalig worden aangepakt zijn de N50 van Kampen naar Ramspol, de N44, de N14, de N59 en de N915. Verder zijn er nog een reeks gevaarlijke N-wegen waar kleinere aanpassingen worden gedaan. Denk aan een vangrailtje hier en een rotondetje daar.
Uiteraard gaat er weer de nodige tijd overheen voordat deze plannen daadwerkelijk uitgevoerd worden. Met de kleinere aanpassingen wordt volgend jaar begonnen, maar met het grondig op de schop nemen van N-wegen wordt pas in 2025 begonnen. Met de N50 laten ze er geen gras over groeien: daar komen op korte termijn al tijdelijke aanpassingen.
Foto credit: European Roads
hanso zegt
Waarom is er in dit land een enorme drang naar het aanpassen van infrastructuur om het verkeer te hinderen? Drempels, versmallingen, rotondes, fysieke scheidingen enz. terwijl in andere landen dit soort maatregelen niet of nauwelijks genomen worden en het verkeer zich wel veilig(er) verplaatst?
RiKe zegt
Omdat er in andere landen een stuk minder asociaal en afgeleid volk rond rijdt. De rijvaardigheid van veel Nederlanders is op z’n best treurig te noemen.
Estate_of_mind zegt
Omdat Nederland een van de dichtst bevolkte landen ter wereld is en de kans gewoon groter is dat je hier op een tegenligger klapt. In pak m beet Italië kom je nog wel weg met een kruisje slaan voor een blinde bocht, omdat de kans gewoon kleiner is dat er een tegeligger net hetzelfde deed.
mashell zegt
Misschien omdat je stelling “terwijl in andere landen dit soort maatregelen niet of nauwelijks genomen worden en het verkeer zich wel veilig(er) verplaatst” niet klopt. Nederland is al één van de veiligste landen, door de maatregelen die we genomen hebben.
basman147 zegt
Hier ook een 100km weg in de buurt. Grootste frustratie zijn de mensen die schijnbaar niet weten waar dat blauwe bord met die auto aan het begin of die groene belijning in het midden van de weg voor staan. Als ze max 80 rijden valt er nog mee te leven, want een truck gaat ook niet harder. maar als ze denken dat ze maar 60 mogen wordt het wel heel moeilijk om je in te houden…
Henkie zegt
Dit dus. Het is al irritant als dit gebeurt op een 80 weg. Maar op een 100 weg is het eigenlijk gewoon gevaarlijk.
qmdb zegt
Dan is de veilgste oplossing denk ik om die weg dan ook max 80 km/u te maken.
Crosscabouter zegt
Precies. De N50 wordt bevolkt door mensen die, welk willekeurig moment van de dag ook, steevast nog geen 80 rijden. Dit icm polderblindheid heeft al heel wat doden opgeleverd helaas.
Automobilisten opvoeden lijkt mij goedkoper…..
potver7 zegt
Interessante beschouwing, maar heb je ook onderzocht of al die (al dan niet dodelijke) ongelukken gebeurd zijn doordat er iemand 60 km/u reed?
Los daarvan, zelfs al rijdt er iemand 60 km/u (en dat is inderdaad behoorlijk irritant) dan mag dat gewoon. Maar zo’n persoon inhalen mag níet altijd, en áls je iemand inhaalt mag dat alleen als je je ervan hebt vergewist dat dat op een veilige manier kan.
werf76 zegt
Ben benieuwd wat men gaat doen. Vangrails zijn niet handig voor de hulpverleners.
cloverleaf zegt
De N36 gaat 4 miljoen per km kosten!!!!
e36thuglife zegt
Ik doe het voor 2 mili de km stukkie vangreel blam.
dree16v zegt
Voorop gesteld iedere gewonde of dode is er één teveel. Maar als iedereen nou gewoon eens z’n ogen op de weg en handen aan het stuur houdt wordt het al een stuk makkelijker om je auto binnen de lijntjes en op snelheid te houden.
mrporter zegt
Het N-woord mag al niet meer en straks ook N-wegen niet meer
mk2tim zegt
De N36 is ook hopeloos verouderd, daar had 10 jaar geleden ook al iets gedaan moeten worden… Vooral het stuk Vriezeveen – Aansluiting N/A35 is een ramp in de spits.
Ohja, kleine correctie, de foto is op de N48 niet de N36
CYBRTRK zegt
Nu is de N48 ook een levensgevaarlijke N-weg dus dat past er dan wel weer bij
mashell zegt
Ik vind die foto van de witte paal wel passend want dat is het toch moment dat je realiseert dat je zo de dodenweg op gaat. En dat je op de rotonde nog even die vrachtwagen/auto met caravan/bestelbus/captur moet inhalen want daarna kan het heel lang niet meer.
De N36 is een aantal jaren terug al flink aangepakt, opritten verlengd en het aantal plekken waar je kan inhalen is nog verder teruggebracht. Ik denk dat het zelfs een averechts effect heeft gehad. Wat mij betreft is het gevaarlijkste stuk vooral tussen Vriezenveen en de Witte Paal, daar zijn maar drie plekken waar je mag inhalen en op twee daarvan kan het door drukte meestal niet. De weg zo is zo vergeven van vrachtwagens en ander traag verkeer dat omdat je er wel 100 mag bij sommigen de frustratie zover kan oplopen dat ze gekke dingen gaan doen. Ik denk dat borden van 80 en wat flitspalen de weg veel veiliger zouden maken, sneller dan 80 kan je toch niet (ook zondagavond laat niet) en door niet de suggestie van sneller mogen te wekken en die 80 ook af te dwingen gaan mensen het accepteren en zich minder opgefokt gedragen. Psychologie krijgt nog veel te weinig ruimte in de sturing van het Nederlandse verkeer.
Aan die aansluiting met de A35 is amper wat te doen, het verkeer gemakkelijker naar Nijverdal laten stromen heeft geen zin want die snelweg A35 houdt zo ongeveer meteen daar op.
v60germany zegt
De N36 heeft een enorm gestegen verkeersdrukte sinds de opening van de A35 thv Almeloooo.
Welke knakworst zou er vanaf Almelo, via Apeldoorn, Zwolle naar Hoogeveen rijden? Een Poolse TomTom kolleka misschien, maar niet de doorsnee Nederlander.
Sindsdien de 4G toenam, nam het aantal ongelukken ook toe, check de parameters erop na.
Kost dus wat jaartjes lobbyen, maar dan heb je met 115 Miljoen ook wat, nietwaar.
rogerzz zegt
Sja in theorie is je auto tussen de dubbel (!!) doorgetrokken strepen houden en de snelheid die op het bord staat volgen geen hele moeilijke opgave. Maar het aantal ongelukken, inhalende mensen en doden is dan de harde praktijk waar we mee te maken hebben.
Beter nu investeren dan over 6 jaar waardoor we 600 ongelukken en 18 doden kunnen voorkomen dan als we het niet gedaan hadden.. want dat kost direct en indirect ook geld, los van de emotionele schade/gevolgen.
vonklausenburg zegt
Het afgelopen jaar een krappe 100.000 gereden op ‘s lands wegen. Er vallen mij 3 zaken enorm op, zowel auto- als snelwegen:
1) De telefoon is belangrijker dan persoonlijke én verkeersveiligheid. Slingeren, volledig afwezig zijn en boos zijn als iemand achter je claxonneert omdat we al een minuut stil staan voor een groen licht;
2) De eigen rit is belangrijker dan de doorstroming en veiligheid van jezelf en andere automobilisten. Gaatjes pakken waardoor verkeer achter je hard moet remmen of juist net nog even voor de vrachtwagen naar rechts klappen omdat 1200 meter voor de afslag geen bord hebt die je alvast voorbereid op het voorsorteren;
3) De richtingaanwijzers zijn een optie die menig mens in het verkeer (oprecht, 80% gebruikt ‘m niet of zeer slecht) niet heeft gekozen bij het aanschaffen van de bolide. Met direct het probleem dat men de intentie van de automobilist moet gaan raden. Een totaal verontwaardigde reactie als je verkeerd hebt geraden. Zelfreflectie is zowaar moeilijker dan dat handeltje links bij het stuur.
Goed dus dat de infrastructuur versimplificeerd gaat worden. Blijkbaar hebben we totaaldebielen in dit land dit de kleinste verantwoordelijkheid niet aankunnen en overgaan tot volslagen idioot en infantiel gedrag. Het spijt me zeer, voor mezelf en mijn mede-automobilisten die zich wel weten te gedragen, maar je moet ergens een lijn trekken.
Ander idee: neem een IQ-test af, een psychologisch onderzoek naar plichtsbesef en of er een verstoord moreelkompas is en plaats bij elk stoplicht en elke rotonde camera’s die flitsen als er geen richtingaanwijzers gebruikt worden of er te lang voor een groen licht gewacht wordt.
cloverleaf zegt
4) automobilisten die zich continu zitten op te winden over anderen.
Ik maak me ook wel eens aan van alles en nog wat schuldig. Leven en laten leven
vonklausenburg zegt
Ik denk dat een frustratie over het algehele niveau van onze verkeersveiligheid best wel mag.
Verder ben ik het eens met het credo ‘leven en laten leven’. Maar als we in dat credo doorslaan hebben we weer andere problemen helaas.
VerArie zegt
Laten we beginnen met het hervormen van ons rijexamen, want de rijkunsten van de gemiddelde nederlander is zwaar bedroevend! Ik rijdt 80k per jaar en doordat ik veel op de weg zit zie ik de volgende veel voorkomende fouten zoals: mensen die veel te dicht op hun stuur zitten, krampachtige stuurhouding, niet of nauwelijks in de spiegels kijken en niet vooruit kunnen kijken (in letterlijke en figuurlijke zin) Ik raad Nederland ook aan het Scandinavisch model te volgen als het gaat om een anti slipcursus/training toe te voegen als onderdeel van de lessen en examen voor betere autobeheersing. Wat betreft de gevaren op wegen. Rij op alle A en N wegen iedergeval de aangegeven maximumsnelheid, want langzamer rijden dan is aangegeven veroorzaakt heel veel frustratie en daardoor onnodige inhaalacties. Daarnaast zie ik veel verveling en ongeconsentreerde bestuurders door de te lage maximumsnelheid op verschillende type wegen waardoor mensen eerder de neiging hebben om zich bezig te gaan houden met de radio,navigatie,telefoon, werk en andere zaken, omdat de relatief te lage snelheden je aandacht doen verslappen.
rutgerg zegt
Ik denk dat vooral je laatste zin al wonderen zou doen. Geen telefoon en een hoop problemen zijn opgelost.
basman147 zegt
Kan een rijvaardigheids-training alleen maar aanrijden en zou idd standard moeten zjn. Bij rijlessen wordt je vaak geleerd een examen-route correct te rijden, niet per se hoe je een auto veilig kan besturen.
Daarnaast graag her-examens voor iedereen om de 10 jaar oid. Vaak sluipen er na een tijdje toch weer verkeerde gewoontes in, en bovendien worden continu regels gewijizigd / toegevoegd.
mashell zegt
Zo… jij rijdt 80.000km per jaar en observeert al deze dingen? Ik denk dat je jezelf veel te veel met anderen bezig houdt. Als iemand dicht op het stuur zit dan zal die wel korte benen hebben, dat is toch niet jouw probleem? Ik vind het uiterst vreemd dat je wel zegt minimaal de maximumsnelheid houdt maar er niet aan toevoegt niet de maximum snelheid te overschrijden, dat levert wetenschappelijk aantoonbaar gevaar op. Je klaagt over te lage maximum snelheden en dat daardoor de aandacht zou verslappen maar dat effect bestaat helemaal niet, ook als je 160 zou mogen kunnen mensen de verleiding van de telefoon niet weerstaan, het is immers een verslaving. En anti-slip cursussen zijn anno 2022 harstikke overbodig, vrijwel elke auto heef ESP en dat lost een slip sneller en beter op dan de bestuurder dat kan. Dus doe het rustig aan, let op jezelf, niet teveel op anderen en probeer kilometers te minderen, goed voor jou en goed voor ons.
VerArie zegt
Azijnpisser alert! Je praat naar dat je verstand hebt. Esp blijft een hulpmiddel,het is nog altijd de bestuurder die de controle over de auto heeft. Ik ben tenminste instaat om op anderen te letten, omdat dat de bedoeling is van deelnemen aan het verkeer. Het anticiperen op gedrag van anderen. Maar die awareness zal je vast ook niet hebben. Succes met het maken van meer kilometers (vast in je door bruinkool opgewekte ‘groene” EV) je zult het nodig hebben als ‘amateur en gevaar op de weg rijder’ aan je gewauwel te horen.
VerArie zegt
Jezelf diskwalificeren ben je iedergeval wél goed in. Als je net zo slecht bent in je reactie als dat je rijdt,kan het niet anders dan dat je een gevaar op de weg bent…oja tip: ga huilie doen in je door bruinkool gestookte groene EV en ga es fatsoenlijk kilometers maken..amateur…
mashell zegt
Met een midden geleider worden de laatste mogelijkheden om in te kunnen halen waarschijnlijk ook nog opgeheven. Daar gaat die weg niet prettiger van worden. Ik zou een aantal stukken met een inhaalstrook creëren maar geen midden geleider, zodat de frustratie van het opgesloten zitten achter langzaam verkeer wordt weggenomen.
frederik zegt
Dat is een topidee. Totaal verbieden van inhalen zoals de laatste jaren trend is, lost de frustraties niet op. Ik merk zelf dat ik vaker over een doorgetrokken streep inhaal omdat die toch niets meer betekenen, terwijl vroeger die alleen gebruikt werden als het daadwerkelijk gevaarlijk was om in te halen.