Het creëert aan de andere kant ook weer nieuwe kansen.
Het internet is fantastisch. Het internet is tegelijkertijd een gruwel. Zo is er niet alleen criminaliteit in allerlei vormen, maar ‘sloopt’ het internet ook onze economie. Je ziet het al jaren met traditionele winkels. Grote ketens als V&D vallen om en afgelopen week was Blokker groot in het nieuws. De grote bazen achter deze winkels voeren wel hervormingen door, maar dit is eigenlijk een uitstel van executie. Je moet een bedrijfsplan- en visie drastisch omgooien om te overleven als traditionele winkel in een wereld waar alles met een paar muisklikken is gedaan.
Ook de autowereld stevent af op economisch zelfmoord. Tesla kent bijvoorbeeld geen traditionele dealers. Alles gaat online of per telefoon. De verwachting is dat meer autofabrikanten deze kant op zullen gaan en dealers verdwijnen. Alleen echte specialisten kunnen nog overleven, al zullen deze op termijn ook tegen de lamp lopen als het definitief voorbij is met de conventionele verbrandingsmotor.
Volgens Britse onderzoekers Trustpilot en Centre for Economics and Business gaat deze nieuwe wereld serieus veel banen kosten. Ze schatten dat de komende tien jaar zo’n 27.000 banen zullen verdwijnen. Het kopen- en verkopen van een auto zal zich steeds meer online gaan afspelen. Ze denken dat tegen 2020 zo’n twee miljard aan verkopen online worden afgehandeld.
Huiswerk voor traditionele autodealers dus. Voor ons autoliefhebbers is een bezoekje aan de dealer geen probleem. Even ‘ruiken’ aan een nieuwe auto in combinatie met een (smerig) bakje koffie is geen vervelend uitje. Bovendien is een proefrit voor ons belangrijk. Voor de gemiddelde consument is dit straks een ouderwetse en tijdrovende bezigheid. Proefritten zijn nu al steeds minder belangrijk. Dit zie je ook met supercars. Mensen plaatsten bijvoorbeeld al vroeg een order voor de nieuwe McLaren 720S, terwijl niet eens bekend was hoe de auto er uit zou komen te zien. Het vertrouwen in de autofabrikant is dusdanig groot dat ze wel denken dat het goed zit. En zeg nou zelf: voor de aanschaf van een nieuwe Polo is een proefrit niet noodzakelijk. Even configureren via de site en klaar is kees.
De strijd om autoverkopen zal zich in de nabije toekomst dus vooral online gaan afspelen. Niet dat dit een doodsteek hoeft te zijn. Autobedrijven zullen zichzelf opnieuw moeten gaan uitvinden om deze nieuwe vorm van autoverkopen tot een succes te maken. (via ThisIsMoney)
Foto: AMG GT R bij de dealer. Via @eldoubphotography op Autojunk
Dizono zegt
‘Online autonieuws is een groot gevaar voor de economie’
Het had de kop van een dodebomenblaadje kunnen zijn…
Jochempie zegt
@dizono: Fijn he, verlost zijn van de baas :)
Jochempie zegt
Zucht… Banen zullen altijd verloren blijven gaan. Dat is de prijs van vooruitgang. Het enige rotte is dat de meeste werknemers gestart zijn in een tijd dat men dacht tot hun pensioen bij een werkgever te kunnen blijven zitten. Ja, dat is naar wakker worden, maar je doet er niets aan.
super zegt
Een gigantische hoeveelheid banen, vooral lager en middelbaar maar niet uitsluitend, gaan vervangen worden door automatisering. Dat is in feite al sinds de industriële revolutie gaande. Lang geleden dacht men (Keynes bijvoorbeeld) dat het zou betekenen dat mensen nog maar een paar uur per week zouden hoeven werken, maar in realiteit blijkt het vooral concentratie en accumulatie van kapitaal tot gevolg te hebben.
Jochempie zegt
@super: Daarom moet men ook allemaal deeleigenaar worden van automatisering. Als een soort collectieve inkomensverzekering. Ik begin met m’n eigen 3D print farm.
Jochempie zegt
@jochempieIk denk dat dat ook de goedkoopste manier om het door de socialistische kerk geliefde basisinkomen te realiseren. Maar nee, leuren met een spandoek is makkelijker dan de schouders eronder zetten en zo’n plan gaan uitwerken.
timberleek zegt
@jochempie: Zo’n soort systeem zal er ook wel komen. In de komende 20 jaar worden er gigantische hoeveelheden banen geautomatiseerd (denk alleen al aan de transportsector).
Alleen is er nog het dilemma van de oorsprong van het overheidsgeld. Nu is het voor een groot deel loonbelasting. Om die grote pot te kunnen voorzien moet er een flinke belasting op productie komen of de productie genationaliseerd worden. Anders kost het de overheid alleen maar geld en is de fabriekseigenaar de lachende derde
Jochempie zegt
@timberleek: Ik snap je punt niet zo goed. Het is inkomstenbelasting. Het wordt bij een baan via een werkgever ingehouden, maar dat is puur uit gemak voor de werknemer. Voor hetzelfde geld moet je het zelf opsparen en overmaken. Geen verschil dus, of je nu inkomsten uit je eigen productie of uit geautomatiseerde productie haalt. Alles waar je nu een computer voor inzet is ook gedeeltelijk geautomatiseerd. Je hoeft alleen nog maar op een knop te drukken.
timberleek zegt
@jochempie:
Verschil is alleen dat een geautomatiseerde productielijn amper geld kost en dus ook amper belasting op geheven wordt. Een productielijn vol mensen zorgt voor flinke geldstromen (bijbehorende belastingen).
Als alles dus flink geautomatiseerd wordt vervalt het stukje loonbelasting en moet je het hebben uit belasting op verkochte goederen. Die moet dan flink omhoog, of op een andere manier gecompenseerd worden.
De overheid moet dan immers genoeg geld binnen krijgen om het gros van de bevolking te betalen.
Jochempie zegt
@timberleek: Het gaat niet om de kosten ervan, maar om de inkomsten die naar je betaalrekening vloeien. Pas zodra je salaris aan jezelf gaat uitkeren uit de bedrijfskas wordt er inkomstenbelasting over geheven.
Jochempie zegt
@timberleek: Je vergeet dat iedereen wiens taak wordt overgenomen door automatisering, zelf ook aandeelhouder van die automatisering wordt, en er dus hun inkomsten uit genereren. Per saldo verandert er dus niets aan de wijze inkomsten van de mensen die hun “baan verliezen” (lees: een robotje bezitten die het werk voor ze doet waardoor ze lekker kunnen uitslapen en van de natuur genieten).
fanboy zegt
@super: Je bedoelt een groter wordende scheiding tussen arm-en-rijk, terwijl als de welvaart iets beter verdeelt zou worden, je gewoon veel minder hoefde te werken?
Gelukkig heb je zelf wat keuzes, maar veel mensen willen een mooi huis en mooie auto’s voor de deur etc, tja, als je redelijk verdient en je maakt andere keuzes kun je minder werken.
Jochempie zegt
@fanboy: Welvaart verdelen werkt niet. Daarmee ontneem je mensen het twee dingen:
1. De motivatie om succesvol te worden. Immers, het resultaat ervan word je ontnomen
2. De motivatie om aan de slag te gaan. Immers, je krijgt geld in de schoot geworpen.
Wat mensen die voor welvaartsverdeling pleiten lijken te vergeten is dat iedereen profiteert van de top 1%. Die zorgen namelijk voor banen, voor goederen en dus voor de mogeljkheden waarmee de middenklasse en onderklasse hun eigen leven ook kunnen verrijken.
Je mag kiezen: iedereen even arm of 99% welvarend en 1% gigantisch vermogend. Want andere idealen werken in de praktijk niet.
Weet je wat me een beter idee lijkt? Fuck die welvaarsverdeling, motiveer ieder kind op school om hun dromen na te jagen, en leer ze aan dat je rijk wordt door hard en slim te werken.
fanboy zegt
@jochempie: Ik wilde ook niet meteen een volledige communistische maatschappij, rustig maar!
Maar het is juist de bestaande verdeling tussen arm en rijk die er voor zorgt dat je nog full-time aan het werk bent, terwijl dat in theorie niet meer nodig zou zijn.
Het begint met hoe wij voedsel verbouwen. Zeker geen perfecte industrie, maar zo efficient dat nog maar een klein deel van de bevolking bezig is met voedsel verbouwen.
Jochempie zegt
@fanboy: “Maar het is juist de bestaande verdeling tussen arm en rijk die er voor zorgt dat je nog full-time aan het werk bent, terwijl dat in theorie niet meer nodig zou zijn.”
Dat ligt er helemaal aan of je machtig bent in het budgetteren, met weinig luxe af kunt, je koopwoning snel weet af te betalen en weet hoe je je spaargeld moet investeren en laten groeien. Maar daar krijgt niemand op school les in. Er zijn genoeg voorbeelden van tweeverdieners die op hun 35e hun huis afbetaald hebben en genoeg spaargeld hebben verzameld om 25K per jaar aan rente en divident te ontvangen. Als ze een beetje zuinig aan doen, kunnen ze daarmee in feite met pensioen gaan. Het werkend leven is een balans tussen geld verdienen en hoe je het uitgeeft..
En sorry dat ik een beetje enthousiast reageerde ;)
fanboy zegt
@jochempie: Ja dat klopt. Daar ben ik ook mee bezig. Gelukkig hoeven we al niet mee te doen met de tweeverdiener maatschappij als gezin, dat scheelt.
Maar met m’n 35e gaat me niet lukken, tenzij ik naar de middle of nowhere verhuis o.i.d.
Jochempie zegt
@fanboy: Komt wel goed zo te horen. Goed bezig, zouden mensen van kunnen leren.
Jochempie zegt
@fanboy: Oh, en leer kinderen dat het onethisch is om te teren op de verdiensten van een ander, hoe jaloers en Calimero je ook op hun gewin mag zijn. Het is nog steeds HUN geld.
autodrop zegt
Voor zover ik weet is de autowereld enorm aan het vernieuwen en op de nieuwe (social) media behoefte van de consument aan het inspelen. Het is een erg conservatieve branche, dus erg makkelijk gaat het niet. Ik heb vorig jaar een aantal maanden bij een online startup in deze branche gewerkt, deed daar koude acquisitie richting bedrijven. Wat ik vooral merkte is dat de grotere dealers/bedrijven eerder op vernieuwing zaten te wachten dan de kleinere vakgarages, dealers etc. Heb ooit 1 x de zin gehoord ”was internet maar nooit uitgevonden, dan verkochten we nog auto’s”. Ook wachten mensen graag af ”wat de buurman doet, als hij meedoet zal het wel goed zijn en mag je me nog eens bellen”.
Ik denk dat het verstandig is om met dit soort dingen in kansen en oplossingen te denken, in plaats van problemen. de vernieuwing komt toch wel, als je zelf niet meedoet sta je met 1-0 achter. De consument is grillig en gek op rages. Niet voor niets dat ik op LinkedIn voorbeelden van bedrijven tegenkom die bijvoorbeeld persoonlijke videoboodschappen maken n.a.v. online leads. Ook is bijv. Paul de Vries een interessante man om te volgen, hij geeft seminars e.d. om hoe om te gaan met online leads. Veel bedrijven behandelen internet nog als een bijzaak, het is belangrijk om hier mankracht en werkuren voor vrij te maken. De consument is nou eenmaal gewend geraakt aan snel handelen en reageren.
Internet zorgt dan wel in traditionele branches als automotive en retail voor teruglopende winkelbezoeken, online is booming.
Jochempie zegt
@autodrop: Als de auto nooit autogevonden was verkochten ze nog paarden. Ook de paardenhandelaren hebben zich moeten aanpassen aan de nieuwe omstandigheden. Ben het helemaal met je eens.
Jochempie zegt
@jochempie: Lol, uitgevonden.
autodrop zegt
@autodrop: Mooi dat ten tijde van verschijnen van dit artikel de volgende sketch op tv was: https://www.youtube.com/watch?v=rEzRMU6vw9w een auto mét meedraaiend stuur en kentekenplaten vóór en achter!
doublechevron65 zegt
@autodrop: inderdaad moeten ook dealers ed. op social media actief zijn en potentials interactief benaderen. Online kan je tests beleven, per configuratie stel je de auto samen en klaar is kees. Het spaart me een rit naar een dealer, geen geouwehoer aan m’n kop en geen foute koffie uit plastic. In Duitsland is dat allemaal nog niet wat dit betreft, veel auto boulevards en auto verkoper geouwehoer aanhoren. Maar Tesla en de Geely doen/gaan het voor doen.
harrie zegt
Ja sinds het ontstaan van de webshop is het bergafwaarts gegaan met de economie. Net zoals toen de computer de typemachine verving, en we elektrische straatlantaarns kregen.
shibby zegt
Ik denk dat het wel meevalt, een nieuwe auto wil je toch even aanvoelen, ff een proefritje. Een [insert willekeurig apparaat] heeft dat vaak minder.
Jochempie zegt
@shibby: Dat denk ik ook. Maar ik doe dat liever alleen met de auto, niet met de auto en degene die een commissie aan mij gaat verdienen.. Dus wat dat betreft zouden dealers zich toch wel mogen omtoveren tot “experience centers”.
flutterby zegt
@Jochempie: als die persoon mij de gedetailleerde verschillen tussen een Leon, 1 serie en Focus kan uitleggen dan zie ik nog wel toegevoegde waarde.
Zeg maar een gepersonaliseerde Autoblog rijtest gecombineerd met aanschafadvies. Specificaties zijn namelijk handig om te vergelijken, maar nummers spreken niet altijd de waarheid.
Jochempie zegt
@flutterby: Met je eens! Maar ik denk dat er ook mensen een advies kunnen geven zonder dat ze een directe commissie voor de verkoop ontvangen.
Edge zegt
@shibby: Zo is het ook. Wij verkopen op het werk ook veel maatwerkproducten en daarbij merken we toch dat ondanks de vele online mogelijkheden, de klanten toch liever naar de winkel komen. Online kun je toch vaak maar een bepaald aantal standaardkeuzes maken en moet je het werk vrijwel allemaal zelf doen, terwijl je in de winkel je wensen veel makkelijker kenbaar kunt maken en geholpen wordt door iemand die je van advies kan voorzien. En de kleuren/materialen natuurlijk; een houtdessin of iets van raamdecoratie ziet er ondanks een mooie foto op een scherm toch heel anders uit dan in het echt bij daglicht.
lekkaah zegt
@Edge: komt dat niet omdat pakweg 80% gewoon op maat móet?
Heb nog nooit gehoord van standaardmaten voor ramen
Edge zegt
@lekkaah: Absoluut, maar er zijn genoeg webshops waar je je kastinterieurs en raamdecoratie op maat kunt bestellen, eventueel zelfs met inmeet- en montageservice. Toch durven veel klanten het niet aan om zulke grote aankopen online te doen en komen ze liever naar een specialist met een fysieke winkel
lekkaah zegt
@Edge: true noem me gek doe liever zaken met iemand die wat duurder is maar het wel al 10 jaar doet met plezier dan zo’n 1 euro goedkoper tent
Heb zaken laten vallen doordat ik diegeen niet mocht maar wel scherp was, maar dat komt omdat ik niet helemaal 100 ben, mag ik zo onbeschoft zijn om te vragen wat je doet?
Edge zegt
@lekkaah: Natuurlijk! Ik werk in een doe-het-zelfzaak waar je terecht kunt voor klusmaterialen, maar we hebben ook een maatwerkafdeling. Vanuit daar verkopen we interieurkasten, radiatorbekleding, insectenwering, deuren en binnen- en buitenzonwering. We (Hubo) zijn niet de allergoedkoopste, maar we proberen die iets duurdere prijs wel te rechtvaardigen door uitstekende service te geven en de klant te ontzorgen. Ik ben daar 8 jaar geleden begonnen als zaterdaghulp, maar heb de afgelopen jaren enorm veel geleerd en ben daar inmiddels fulltime werkzaam. Nja, tot september dan, want dan ga ik verder met mijn studie.
quinn zegt
Beetje doemdenken dit artikel. Niet alleen de autobranche zal veranderen, alle branches zullen veranderen…. bankensector, detailhandel, overheidsinstanties, etc., etc. Dus hou op met alleen de autobranche neer te zetten als het grote toekomstige arbeidsprobleem!
lekkaah zegt
Lol, als er iets flink uitgemolken wordt en een uberlobby heeft is het de auto industrie wel..
prop zegt
Vreemd artikel van Autoblog. Laatst plaatsen jullie nog een bericht dat Tesla sterk gaat uitbreiden met fysieke showrooms?
stfu zegt
@prop: Doen ze ook. Ze moeten toch ergens de auto’s onderhouden en service bieden zoals proefritten?
retsok zegt
Het is eerder de olie en gas industrie waar rake klappen vallen. Ooit een gouden industrie om in te werken maar nu is het maar afwachten voor veel werknemers of ze werk zullen blijven houden.
audirijder zegt
Efficiëntie leidt tot meer economische groei. Maar goed blijkbaar heeft de auteur een andere mening.
lekkaah zegt
@audirijder: vorsprung durch technik ofnoh
thomasthomas zegt
Heb net een Bentley Bentagya onder rembours besteld . Volgens de tracking code zit ie nu op de boot richting Nederland. Ben benieuwd anders gaat ie kosteloos franco weer terug binnen 14 dagen naar hun antwoordnummer.
lekkaah zegt
@thomasthomas: de aanbetaling moest toch niet worden overgemaakt naar een rekening in nigeria he?
scaglietti612 zegt
Ik denk dat het allemaal wel zal meevallen. Voor te beginnen bij Tesla. Ok het zijn geen traditionele dealers, maar eerlijk gezegd heb ik echt geen gevoel van ok dit is hier heel anders dan bij de Kia-dealer. Het zijn geen dealers, dus noemt het maar Tesla Store. Een plaats waar je de wagen eerst kan ‘ervaren’ en via menselijk contact uw vragen beantwoord zien. Je kunt er eens inzitten, informeren, een bak koffie drinken met de medewerkers en een pet kopen. Echt veel verschil met de traditionele dealer is er naar mijn ervaring niet echt. Apple-producten kun je ook online kopen, maar toch is er altijd volk in de Apple store. En Zalando opent binnenkort hun eerste fysieke winkel. Winkels en dealers worden gewoon een ervaring-centrum waar je terecht kan voor meer dan het product alleen. Tegenwoordig heb je al winkels met een heus cafe binnenin de winkel, Starbucks meets Apple. Daarbij moet je ook nog rekening houden met het feit dat mensen soms wel een degou krijgen van alles dat digitaal is. Is te zien aan de stijgende populariteit van gezelschapsspellen, digitale detox, back to basic/nature, rise of craft, etc.. Het fysieke aspect zie ik op veel vlakken niet zo snel verdwijnen.
stfu zegt
@scaglietti612: Klopt inderdaad. Al vond ik het bij de Tesla garage een stuk leuker dan bij mijn oude Volvo dealer, waar iedereen iets te strak in pak rondliep, vooral bij hun kon profiteren van een korting en eigenlijk meer druk wordt gezet. Bij Tesla kreeg ik uitermate goede informatie (zij hebben wel echt kennis van zaken en proberen je niet van een e-Golf in een normale Golf te pushen bv) en relaxte sfeer.
boltiev6 zegt
Autofabrikanten leggen hun dealers allerlei regels en verkoopmethoden op, houden ze zich daar niet aan, dan verliezen ze hun dealerschap. Onlineverkoop is meestal de parallel import die het gras voor de voeten van de dealers wegmaaien. Dealers hebben niks te vertellen. Wanneer ze geluk hebben kopen ze via de parallelle import goed verkopende modellen in, die ze van de fabriek niet geleverd krijgen. Ze blijven zitten met de meuk die ze verplicht zijn af te nemen. De markt veranderd, de dealers willen mee, ze worden genaaid door hun eigen merk die alles tegenhoud.
bartsmit zegt
Genieten! Opzouten met die dealers.
wimof zegt
@bartsmit: Waarom dan wel ?
viggen93 zegt
Toch blijft het een raar gevoel om 20k te betalen via internet aan een auto en je hebt er nog nooit in gereden. Ze zullen er ook weer iets op vinden dat dat geen gemis wordt.
karhengst zegt
@viggen93: en daarom denk ik dat er als tussenfase eerst de onrendabele locaties worden gesloten, zodat de focus meer komt te liggen op centrale merkbelevingsshowrooms die groter uit kunnen pakken. Degenen die weinig met auto’s hebben of blind vertrouwen op een merk kunnen dan mooi online af.
Zie het op de zaak al, een aanzienlijk aantal collega’s gaat gewoon naar de leaseapplicatie en kijkt welke van de Duitse drie het meeste auto voor het budget biedt.
grandmasterb zegt
Als je een auto in wilt ruilen voor een vrij goede prijs, zul je waarschijnlijk toch langs een dealer moeten, tenzij je er zelf mee wilt gaan leuren, dat zou ik niet gauw doen. Alleen degenen die niets in te ruilen hebben en de auto al kennen zullen misschien via internet een nieuwe kopen. Een gebruikte zou ik nooit zo kopen, altijd eerst een proefrit. Internet is wel goed om je te oriënteren, prijzen te vergelijken en een nieuwe auto te configureren.
dare2think zegt
Is eigenlijk toch logisch. Als je toch niets om auto’s geeft, zul je veel minder geven om het verschil tussen een kia of opel economodriecilinderbox, komt het woord ‘rijbeleving’ niet eens in je woordenboek voor, is naar een dealer stappen voor een nieuwe economodriecilinderbox dus overbodig (kwaliteit is eerste jaren toch gelijk) en zul je dus voor de online configurator gaan. Ondenkbaar voor ons misschien, maar het volk bestaat.
pindakoning zegt
Bepaalde fysieke winkels zie je tegenwoordig juist opbloeien, denk aan Zara, Action enz. Die vlieger gaat dus niet altijd op.
Vwb de autodealers zullen er een hoop verdwijnen, en op centrale locaties vervangen worden door ‘experience centers’. Waar je alle modellen in het echt kan. Je moet misschien iets langer rijden, maar je krijgt er een nog imposantere ‘winkel’ voor terug, thuis kan je dan evt de auto op internet bestellen. Tenminste dat denk ik.
wimof zegt
@pindakoning: x honderd kilometer voor een herstelling, of onderhoud.
Zalig hé.
ehnl zegt
’tegen de lamp lopen’?!
ericc zegt
Bij onze volgende auto ga ik toch naar de dealer. Hoe kun je nu weten dat de zitpositie goed is, de koffer groot genoeg, zicht rondom,….
Een proefrit vind ik ook belangrijk , zeker op slechte wegen. Ja, ik besteed daar tijd aan. Graag en veel!
banaan7 zegt
Dat online kopen is wel makkelijk. Maar kan je online ook een testritje maken? En persoonlijk wat afhandelen voelt ook veel vertrouwder, je weet tegen wie je praat.
Brokkenpiloot zegt
Zoek eens in het jaar, stond twee jaar, een andere auto uit en kan mij niet voorstellen dat te doen zonder er op z’n minst even in te hebben gezeten.
Als het even mee zit, dit jaar twee nieuwe auto’s op de oprit. Natuurlijk start het oriënteren op internet (op Autoblog uiteraard!). Maar daarna shop ik toch heel wat dealers af, hoor.
intimrasiert zegt
Het enige waarvoor ik een dealer binnenstap is voor een proefrit. Verkopers zijn in de regel geen autoliefhebbers, dus laat maar zitten. Het liefste zou ik gewoon de auto die ik op het oog heb 24 uur huren. Helaas bieden de Sixts van deze wereld nog geen oplossing hiervoor.
Stefje zegt
Ik had een nieuwe Polo, maar heb er achteraf toch spijt van dat ik niet even proef gezeten en gereden heb. Te kleine auto en de Golf die ik nu heb is echt gewoon beter afgewerkt.
Mensen zullen altijd willen proeven. Dus tenzij het iets bijzonders is en ze persé de eerste willen zijn zullen fysieke dealers altijd nodig blijven. En dan kan je er maar net zo goed een verkoper bij hebben.