Zo’n 10 olietankers liggen op dit moment voor de Britse kust te wachten tot de prijzen stijgen. Deze tankers worden soms maanden geparkeerd, want dat levert miljoenen euro’s op voor speculanten… en zorgt dat de benzineprijzen blijven stijgen!
Met deze tactiek is het niet moeilijk om in te zien waarom de prijzen bij de pomp blijven stijgen. In Engeland zijn de prijzen ruim 25 procent gestegen binnen een jaar tijd. Een vat olie is afgelopen jaar zelfs verdubbeld; van 40 naar 80 dollar per vat.
Het wachtende gedrag van de tankers levert veel geld op. Als voorbeeld geeft de Daily Mail een stijging van 313 miljoen Euro naar 378 miljoen, dat is een winst van 65 miljoen! Teruggerekend naar de wachttijd van het schip zou het gaan om meer dan 1 miljoen per dag…
Met dank aan Steenkigerrider voor de tip!
Hendrik zegt
update dailymail beweert dat er 50 tankers voor de kust liggen. Zie artikel:
http://www.dailymail.co.uk/news/worldnews/article-1229337/Petrol-prices-Oil-tankers-loitering-British-coast-lie-wait-price-hikes.html
The life of an oil trader. MMMMMM oftewel $$$$$$$$$$$$$$$$
Alfa Corse zegt
Als ze het niet willen brengen, gaan we het toch halen? Typisch iets voor die oliestaten. Wel ontwikkelingshulp vragen, maar daar niets voor over hebben.
karel zegt
Deze tactiek die voor prijsstijgingen zorgt.
Kan de das om worden gedaan,als er verplicht betaald moest worden voor vertrek van de laadplaats.
JeremyB zegt
Gewwooon met de marine komen & die schepen kapen :P
Initial_D zegt
Speculeren op olieprijzen was toch verboden dacht ik? Die olietankers maken zichzelf niet echt populair zo, misschien als ze genoeg doordrammen komt er een pijpleiding en zien we ze niet meer terug.
Audiboy zegt
Ga denk ik maar schipper worden, zijn al die auto’s op AB en AJ toch nog bereikbaar,haha
Wim Kieft zegt
10 olietankers?? Er liggen er wel wat meer op de Noordzee… Check deze site: http://www.vesseltracker.com/nl/Googleearth.html , daar kan je via Google Earth zo’n beetje alle schepen van de wereld tracen, EN zo zie je dus dat er tientallen olietankers op de Noordzee aan het wachten zijn. Ook bij de kust van Abu Dhabi ligt er een zooi aan schepen…
Rick dos zegt
In plaats dat we aan de kust gaan staan wijzen en janken naar de olietankers moeten we misschien eens van onze verslaving af raken.
We zijn net junkies die de maatschappij de schuld geven dat ze drugsverslaafden zijn geworden.
Of je er nou in gelooft of niet dat de olievoorraden opraken. Of je nou gelooft of niet dat het beter voor het milieu is. Over één ding kunnen we toch allemaal eens zijn? Je wilt toch niet van je drugsdealer afhankelijk zijn?
super zegt
@Rick dos:
Onze welvaart is grotendeels gebaseerd op de beschikbaarheid van goedkope energie, daar is niet zo makkelijk van af te komen bij gelijkblijvend (of toenemend, zoals de vrije markt van ons eist) welvaartsniveau.
Elke andere leverancier van energie zal trouwens ook proberen zijn winst te maximaliseren dus wat dat betreft denk ik niet dat er iets zal verbeteren.
Brandstof voor transport is overigens maar een deel van waar olie voor gebruikt wordt, plastics, veel voeding (dmv kunstmest) hebben ook olie als grondstof nodig.
Brum zegt
Als ik met een dag wachten een miljoen kon verdien, deed ik het ook! We zijn met z’n allen gewoon zo gek om die dure benzine te blijven kopen, inclusief moi :D
jur zegt
Nou welkom in de wereldeconomie! Werkt met ieder schaars goed zo. Nederland wint ook niet al zijn gas in 5 jaar, nee dat spreiden ze uit zodat ze er later meer voor krijgen.
Oliemaatschappijen kunnen natuurlijk ook gewoon de tanker niet vullen, of ze gewoon in het midden oosten laten wachten…
Nickett zegt
@Rick dos: mee eens.. enkel is dit een klassiek voorbeeld van ‘makkelijker gezegd dan gedaan’ ;-)
Hoe dan ook, ik vind het belachelijk dat dit mogelijk is.
Rick dos zegt
@Nickett:
True, true. Er is nooit gezegd dat afkicken makkelijk is. Maar een kentering begint met een eerste stap. ;)
Frankypanky zegt
@Rick dos,
Dus u gaat voortaan met de ‘stalen ros’ naar het werk?
Veel trapplezier toegewenst dan… ;)
Rick dos zegt
@FrankypankyV8 en super:
Wij moeten onze energievoorzieningen diversiviseren. Hierdoor kan concurrentie ontstaan. Denk aan alternatieven als electriciteit en waterstof.
Het is niet voor niets dat olie als bijna de enige sector in de wereldhandel een kartel kent.
Ik zeg overigens niet dat het makkelijk zal zijn, maar dat we iets moeten doen is duidelijk. Als we straks olie op $150 of meer hebben staan dan is het allemaal niet meer te handhaven. Vergeet ook niet dat de hoge olieprijs één van de onderliggende oorzaken was van de recessie/crisis die we nu hebben.
super zegt
@Rick dos:
diversificeren is een goed idee, echter electriciteit en waterstof zijn in praktische zin energie dragers, geen bronnen. Nucleair, clean coal, gas en duurzame bronnen kunnen misschien wel wat helpen. Echter, olie is gewoon erg goedkoop (en handelbaar) in vergelijking tot de hoeveelheid energie die het levert en daarmee is het lastig voor andere energiebronnen om mee te concurreren.
Rick dos zegt
@super:
Daar kunnen we het over eens zijn. Ik zal ook niet pretenderen alle antwoorden te hebben daar is het vraagstuk té complex voor.
Ik kan me echter wel voorstellen dat de stijging van de olieprijs het ineens interessant maakt om te investeren in de alternatieven.
De oliemaatschappijen gaven daar zelf een mooi voorbeeld van. Olievelden die eerst te duur waren om te exploiteren werden door de hoge olieprijzen ineens interessant om te exploiteren.
de sjonnies zegt
Is helemaal niks nieuws, geef de Arabieren (of de Russen) maar niet de schuld, het zijn de Blanke Speculanten, weet je wel die Lehman Brothers jongetjes en die Goldman Sachs figuren, de jongetjes die van hun bonus een Aston Martin kopen, die zijn het.
We hebben hier laatst nog drie weken zitten wachten op een tanker met Diesel die voor de Nederlandse kust lag te klojangen, neem zo’n tanker huur a $ 30000 per etmaal, kun je nagaan wat je verdient als na drie weken de Dieselprijs omhoog gaat.
Over de verliezen hoor je trouwens nooit iemand!
super zegt
@de sjonnies:
niemand geeft volgens mij de arabieren/russen hier de schuld van, althans niet in het artikel. De oplossing is overigens erg simpel; het contract zo opstellen dat de prijs bij het inladen bepalend is voor de prijs bij het uitladen.
de sjonnies zegt
@super:
Onmogelijk, prijsafspraken; de olielobby (olie jongens) zijn een zeer kleine gesloten club waar de gewone sterveling geen lid van kan worden, dit is het ‘old boys network ‘in optima forma de Bush famillie schijnt er overigens deel van uit te maken.
De macht van de olielobby gaat zo ver dat ze in staat zijn alternatieve energiebronnen te kunnen tegenhouden.
Eigenlijk had ik stille hoop dat de financiële crisis hierin een verandering had kunnen brengen, want mensen zijn in tijden van crisis bereid te veranderen, maar helaas !
super zegt
@de sjonnies:
ik werk zelf in de olie industrie, het is echt niet zo erg als jij schetst.
de sjonnies zegt
@super:
Ik indirect, morgen moet ik toevallig naar Milford Haven om een tanker te leveren, er is zeer zeker wel een ‘old boys network’ voor Europa zit het in Londen.
En als je in de olie zit, dan weet je toch ook dat iedere lading x-keer wordt doorverkocht.
Prisma zegt
Zet een paar Somaliers in wat roeibootjes voor die kust en al die schepen zijn weg.
Rick dos zegt
@Prisma:
:lol:
Relief zegt
@Alfa Corse
Praat geen onzin. Denk je nou echt dat olie uit arme landen komt? Ik wist niet dat de emiraten om ontwikkelingsgeld bedelen. Je bedoelt dat wij bij hun bedelen LOL
@Prisma
LOL goeie!
Relief zegt
Onafhankelijk van olie is op dit moment onmogelijk. Zelfs elektrische wagens hebben op dit moment centrales nodig en die werken grotendeels op aardolie. Als je echt onafhankelijk van olie wil zijn, moet alles op elektrisch overgaan en dan alle centrales veranderen naar kerncentrales. En dat zie ik helaas niet gebeuren.
Het is wachten op kernfusie en kernfusie moet in beheer van de overheid komen zodat deze geen belachelijke prijzen gaat vragen.
super zegt
@Relief:
hmm, kan me dat fijne staatsbedrijf PTT nog herinneren, wat vroeg die ook alweer voor aansluiten, mobiel bellen, bellen naar het buitenland enzo?
fubar zegt
torpederen die hap
Frankypanky zegt
@Rick dos,
Je hebt helemaal gelijk. Maarja, ik ben nou eenmaal verslaafd en een ‘cold-turkey’ zie ik niet zitten!
En “No Way” dat ik een viercilinder/elekromotor in mijn C4 (Corvette) ga inbouwen… ;)
@Relief,
De overheid die geen belachelijke prijzen vraagt?!?
Waar ging de discussie over de kilometerheffing dan?!?!
Rick dos zegt
@FrankypankyV8:
That’s your prerogative. ;)
Duidelijk zegt
Tja als het mag… Ik zou hetzelfde doen. Ze betalen het toch!
@alfa corse: Ja want in de verenigde emiraten vragen ze daar echt wel constant achter. Ze zouden liever standaard met V10 taxis rijden ipv V8’s…
Eric zegt
Als er binnenkort een storm komt opsteken en 2 van die dingen kletsen tegen elkaar, dan krijg je een gigantische olieramp waar wij voor opdraaien. Binnenkort krijgen we kapers op de Noordzee ipv. de Stille Oceaan.
august zegt
Zie ze eens liggen, zo lief bij elkaar. *snik*
http://i46.tinypic.com/ouqteu.jpg
august zegt
Zucht. Dat dat dus niet werkt. Nee, allicht niet. Ik snap de ballen van die zaken, 1.0 als ik ben.
Wel, waar’t om ging, volg dat linkje en je ziet dik 40 tankers bij elkaar liggen. En met tankers bedoel ik; rode stipjes. Als dat niet tot de verbeelding spreekt, eet ik mijn klomp op.
JPM zegt
@ de sjonnies
Die bank jochies die jij noemt doen gewoon hun werk. Wie moet je de schuld geven, mensen die op een legale manier geld verdienen of overheden die het toestaan op die manier geld te verdienen?
JPM zegt
@ de sjonnies
Het is trouwens triest om bankiers de schuld te geven. Jij bent neem ik aan lid van een pensioenfonds? Nou de Nederlandse pensioenfondsen zijn een van de grootste investeerders in oliespeculanten. Het is altijd zo makkelijk om de vinger naar iemand te wijzen en de schuld te geven.
de sjonnies zegt
@JPM:
Ik geef niemand de schuld en ik heb een pensioen in eigen beheer; de ‘koekjes’ in onze business zijn tankers, ons bedrijf doet het duidelijk beter met een hogere olieprijs, de reders (voorzover ze nog bestaan) krijgen een betere prijs voor hun tankers in de chartermarkt, ze krijgen meer geld binnen en kunnen meer geld aan ons uitgeven.
MacReady zegt
1 miljoen per dag verdiend… gaat voorbij aan renteverliezen en nog belangrijker, opportunity costs en afschrijving. Immers, voor elke dag dat een tanker stil ligt, had hij zich ook nuttig kunnen maken (= ook $$).
En verder zorgen deze schepen niet voor een stijging aan de pomp. Dat is een absolute misvatting.
floryn zegt
we kunnen natuurlijk hier op autoblog een soort samenwerkingsverband starten waarmee we kunnen inkopen als de prijzen laag zijn en dan gewoon meteen de haven in laten rollen. Het enige wat je nodig hebt is een vijftal pompen in de vijf grootste steden.
bakkerst zegt
@floryn:
weet je, dat is helemaal geen slecht idee!
een soort autobloggers centrale brandstof inkoop.
lidworden om met korting te tanken, kleine contributie betalen oid om zo scherp in te kopen.
ik zeg geniaal!!
werk het eens uit en ga met de redactie/andere geschikte partner praten..!
Rob USA zegt
@Rick Dos:Die verslaving komen jij en ik niet vanaf,maar als door speculeren een prijs verdubbelt dan heeft het dat niks met die verslaving te maken.
Gewoon speculeren met olie verbieden…KLAAR.
Rick dos zegt
@Rob USA:
Waar een wil is, is een weg.
Speculeren is een gevolg van een oorzaak. De oorzaak is nog steeds vraag en aanbod. En de vraag is weer een gevolg van onze verslaving.
DjiM zegt
The Daily Mail is een Engelse tabloid. ‘nuff said.
Laue zegt
@DjiM:
Ik zit in zeevaart business, er er ligt veel meer stil dan een paar tankertje met olie. This is the least of our problems.
de sjonnies zegt
@Laue:
Klopt, er liggen veel meer dozen boten stil!
Laurens zegt
Je zou zeggen dat het slimmer was geweest het spul in de grond te laten zitten. Voor de waarde maakt dat niet uit, alleen dobberen die tankers dan leeg op en neer…
Potver7 zegt
@Laurens: Dat doen ze óók! De gezamenlijke oliestaten draaien geregeld de oliekraan een stukje dicht om de prijs op te drijven. Maar ze moeten ook een beetje ‘grijpvoorraad’ hebben die ze kunnen verkopen als er vraag naar is. Als je dat dan eerst nog uit de grond moet halen en de halve wereld over moet varen, dan is de opdracht dus al naar je conculega…
MacReady zegt
@Potver7
De gezamenlijke oliestaten zijn helemaal geen eigenaar meer van de olie in die tankers.
Sciurida zegt
En waarom mogen wij als consument geen jerrycans vullen als de prijzen laag zijn? Dat is toch zo krom als wat, ik zeg: bekeuren die hap, het is gwn crimineel gedrag, laat ze hun winst dubbel terug betalen, dan leren ze het wel af
bozewolf zegt
Fantastisch dit, toch. Eerst met z’n allen schoppen en mekkeren over alternatieven voor verbrandingsmotor, want het is nooit goed en geen emotie en geen rijplezier en allemaal niks en niet goed.
En de dag erna met z’n allen mekkeren en schoppen over de olieleveranciers want het zijn boeven en ze naaien ons en de overheid doet er niks tegen en boe fokking hoe.
Hypocriet gemekker. Ik ben het weer met Rick Dos eens (dit komt niet goed zo), het is onze eigen verslaving.
Timmie zegt
@bozewolf: Dat de overheid daar schijnbaar niets aan doet, is vrij normaal denk ik. Hoewel de overheid zich met politiek moet bezighouden, zijn ze toch ook met economische factoren bezig. Een land valt of staat immers met zijn/haar economie. Als een overheid over het algemeen strenger gaat optreden tegen de oliesector, zal diens economie snel achteruitboeren. Als je een slechte economie hebt, dan heb je NIETS! Maar aan de andere kant is het zo wel spijtig dat de oliesector als het ware de overheid bestuurt (en niet andersom). Net zoals met GM: het is één bedrijf, maar zowat alle overheden gaan uit eigen beweging hard onderhandelen, ze smijten met (smeek-)geld, beloven andere voordelen blablabla…
Timmie zegt
Mijns inziens zou deze speculatie serieus aan banden gelegd kunnen worden door in contracten een maximumtijd tussen productie en levering te stellen.
oxymoron zegt
Elsevier van deze week: 55 schepen waarvan 80% dus tegen de 50 tankers voor de haven van Rotterdam, wachtend op betere tijden. Rekensom: als je 2 miljoen vaten olie aan boord hebt met een inkoopsprijs van 70 dollar per vat, en de prijs loopt een dag of wat later op tot 73 dollar, dan is de winst 6 miljoen dollar. Gemiddelde wachtkosten per schip per dag 75.000 dollar; het kan dus makkelijk uit.
wilco faber zegt
Net als de bonussen voor de bankbestuurders volksverlakkerij en oplichting. Bah. Want WIJ mogen weer betalen.
frans zegt
Precies, en nu vlug PVV stemmen!
mc zegt
daarom wordt mijn volgende auto een plug-in hybride, ben je tenminste iets minder afhankelijk van die *****olie landen en shell/bp etc. Je ruilt het voor electricitiet, maar daar tussen kun je nog redelijk switchen en prijsafspraken maken…
Laurens zegt
@mc: echt, makkelijker als bij een andere pomp tanken? Koop gewoon iets met een lage CO2 uitstoot, want via stroom en accu’s sponsor je weer hele andere regimes, en echt niet altijd democratisch…
northspotting zegt
Tip? Welke tip? Dit gaat al jarenlang zo. En denk niet dat oliemaatschappijen of rederijen ineens in een straight line doorvaren omdat de PVV in Nederland de grootste zou zijn.
Matthis zegt
dankje beatrix
mashell zegt
Ik vraag me af zou die bemanning (als echte stoere zeebonken) tijdens het wachten nog altijd zingen “we zijn er bijna, maar nog niet helemaal, we zijn er bijna…”?
On topic: dit lijkt me milieu technisch een groot risico en zou op basis van milieu wetgeving aangepakt kunnen worden. Aan de andere kant, dan wachten de tankers leeg in Arabië en varen ze pas als de prijs hoog is, als er dan schaarste ontstaat worden de prijzen pas echt hoog.