Twee jaar geleden op autoblog, maar inmiddels heeft de seniorenclub het ook ontdekt: dagrijverlichting is bad, mmkay?
Het probleem met de daytime running lights is dat het een aanvulling op het dimlicht is, maar geen dimlicht an sich. Derhalve brandt er bij alleen dagrijverlichting (totdat je de rem intrapt) aan de achterzijde van je auto niets, wat niet zo handig is als je een tunnel in gaat of wanneer je zicht door mist of andere weersomstandigheden (ernstig) is verminderd.
We herkauwen het nog maar even, het is iets dat je kennelijk makkelijk over het hoofd ziet. Aan de andere kant: ik voer zelf trouwens altijd dimlicht, dag of nacht, tenzij ik me superstoer voel, dan gaan alleen de mistpitten voor aan. #swag #yolo
Foto: het bezorgde ANWB-lid P.J. ten Kouwenhove belt het verontrustende nieuws door.
melkkoe zegt
Ik snap het nut van dagrijverlichting ook niet. Heb het dan ook direct uitgeschakeld.
Altijd licht voeren snap ik, op het moment dat je op een motor stapt.Verder niet
weijs zegt
@melkkoe: Dat nut is er zeker wel. Donkergroene auto’s op een weg met veel bomen en ander groen zijn logischerwijs moeilijker te zien. Als je actief kijkt zie je hem altijd wel, maar hoe vaak gebeurd het niet dat je op de ‘automatische piloot’ was ‘passiever’ kijkt en zo de weg opdraait/oversteekt. Grijze auto’s idem. Dagrijverlichting is in dit soort situaties een geweldige uitvinding.
Overigens ben ik er een groot voorstander van om gewoon altijd met dimlicht te rijden, maar helaas hebben veel mensen dat niet standaard in hun systeem zitten om dat aan te zetten bij het opstarten.
bartteeuwen zegt
@weijs: dit is mij aangeleerd tijdens het rijlessen. Als je de auto in stapt op contact zetten, dan de gordel om. Intussen is de motor klaar om te starten en als ie aanstaat meteen de lichten aan. En dan pas wegrijden. Ik doe dit tot op heden in mijn eigen auto altijd.
mashell zegt
@melkkoe: dagrijverlichting is net zo effectief als dimlicht, je wordt net zo zichtbaar voor het overige verkeer (bijvoorbeeld voor motorrijders die niet opletten en hele auto’s over het hoofd zien) maar ze zijn energie zuiniger. Zuiniger vanwege kleine lampjes en helaas omdat de EU de dagrijverlichting niet ook aan de achterkant verplicht gesteld heeft. Licht achter is bij donkere auto’s toch altijd een goed hulpmiddel om de afstand in te schatten.
melkkoe zegt
@mashell: @weijs: jullie hebben gelijk, dat je als auto dan meer opvalt. Echter hier zit ook direct het gevaar.
Wanneer alle auto’s overdag verlichting zouden voeren, gaan wandelaars fietsers, en motoren nog minder opvallen. Je verwacht immers dat iedereen licht voert, en gaat hierdoor automatisch minder goed opletten.
mashell zegt
@melkkoe: de afstanden tussen het verkeer waarop je dit licht bij dag voor een beslissing (bijvoorbeeld wel of niet inhalen) gaat gebruiken zijn zo groot dat je je alleen buiten de bebouwde kom op deze informatie gaat verlaten. Daar zijn fietsers en voetganger toch al niet op dezelfde rijstrook aanwezig of zijn die snelheden niet zo hoog (plattelandsweg) dat het uitmaakt. Elke motorrijder die zonder licht rijdt is zo dom bezig dat deze beter zijn rijbewijs door de papierversnipperaar kan halen, maar die dommerds zullen dan waarschijnlijk ook hun vingers in de versnipperaar stoppen. Het argument van voetgangers en fietsers minder zichtbaar gaat dus niet op.
melkkoe zegt
@mashell: In de buurt waar ik woon, zijn veel plattelandswegen met 80 als max snelheid en veel bochten. Hier wandelen en fietsen ook veel mensen gewoon op dezelfde strook. Mijn argument gaat hier dus zeker wel op.
civicfk3 zegt
@mashell: elke motorfiets die na +- 2000 gebouwd is heeft vanaf de fabriek al automatisch dimlicht zodra de motor aan gaat. Een paar offroad modellen die niet met kenteken geleverd worden uitgezonderd.
Esprit_de_Flandre zegt
@melkkoe: Gewoon alle voetgangers en fietser verplicht een zwaailichthelm op hun kop…
sjamp zegt
@mashell: tot ik met 120km/h achterin jouw Clio klap omdat er aan de achterkant géén dagrijverlichting brand,..
Vooral in de schemering zie ik steeds vaker auto’s zonder (achter) verlichting rijden. Dr komt een dag dat ik er één niét zie.
clioracing zegt
Ik vind het ook wel is verwarrend als ik in een auto met kerstboomverlichting rij, omdat de dashboardverlichting dan ook aan is. Voor je gevoel zijn de gewone (achter)lichten dan ook aan.
Op sommige auto’s ziet die dagrij/ kerstboomverlichting er echt niet uit.
potver7 zegt
@clioracing: Dat is dan de keuze van de fabrikanten – bij veel auto’s zonder dagrijverlichting brandt de dashboardverlichting gewoon als de motor draait, onafhankelijk van of de verlichting aan staan. De logica ontgaat me, zeker als het een gewoon ‘analoog’ dashboard is, maar goed…
A6er zegt
Bij mijn Audi heb ik overdag ook de verlichting achter aangezet. Dit is de Scandinavische instelling (kan bij elke Audi ingeschakeld worden). Ik heb mij laten vertellen dat je daar overdag altijd met lichten aan moet rijden (zowel voor als achter), en dat alleen LED aan de voorzijde plus achterlichten voldoende is.
oxje zegt
@A6er: same here, vond et idd al raar dat het niet standaard zo is. Behalve dat et misschien weer een grammetje CO2 uitstoot oplevert…
Svenska_Aeroplan_AB zegt
@A6er: Je kan ook gewoon een Scandinavische auto kopen…
Laue zegt
@Svenska_Aeroplan_AB: mee eens! Maar het Scandinavisch aanbod word wat dunnetjes ;)
Ot92 zegt
Leuk en aardig dat gedoe met dagrijlampen. Ik heb het niet op mijn auto, maar ik heb wel felle led units in mijn stadslichten/parkeerlichten (zodat je niet van die lelijke kaarsverlichting ziet i.c.m. Xenon) die recht vooruit schijnen.
Dan kan ik toch ook met stadslichten aan rondrijden? Zodat ik me net zo “cool” vind als die Audi’s en BMW’s met dagrijlampen… Dan heb je uiteindelijk tenminste verlichting aan, beter iets dan niets toch? Maar toch mag dit niet, rare wetgeving zeg…
P.s. ik voer ook altijd dimlichten)
melkkoe zegt
@ot92: Vreemd inderdaad, ik weet eerlijk gezegd ook niet of mijn auto nog wel stadslicht heeft. Ik heb namelijk al kerstboomverlichting
Ot92 zegt
@melkkoe: Ehm… goeie vraag. Ik denk dat jou stadslichten gewoon de ledjes zijn.
nibor zegt
@ot92: in de Twingo van mijn moeder gebruik ik bij gebrek aan dagrijverlichting ook het stadslicht. Ik heb er nog nooit gezeur over gehad van de politie. Ook al mag het officieel niet…
Ik denk dat zij het liever zien dan geen verlichting.
Emile_Benz zegt
@RRenault:
Stadslicht of standlicht is de verlichting op een voertuig die vaak gebruikt wordt bij het parkeren, daarom ook wel parkeerlicht genoemd.
Samen met het stadslicht moet altijd andere verlichting branden (dimlicht of mistlicht) tenzij op dat moment geen enkele verlichting verplicht is. Stadslicht is verplicht als men ’s nachts of overdag bij slecht zicht buiten de bebouwde kom op de rijbaan geparkeerd staat.
De term stadslicht komt voort uit het feit dat tot ongeveer de jaren zestig van de vorige eeuw het heel gebruikelijk was binnen de bebouwde kom uitsluitend stadslichten te voeren. Er bestond toen ook een verkeersbord dat op bepaalde wegen het voeren van stadslichten gebiedend voorschreef. In Frankrijk en Spanje is dit in bepaalde omstandigheden nog zo.
Emile_Benz zegt
@ot92: zie reactie @RRenault.
Ot92 zegt
@Emile_Benz: Dus dan ga ik ook maar met stadslichten rondrijden… ziet er in principe uit als dagrijverlichting, maar ik moet het zelf aan zetten.
Emile_Benz zegt
@ot92: correct.
sjeppie156 zegt
Snap het eigenlijk ook niet…. en ik heb zo toch niet.
Maar ja ik rijd gewoon altijd met men lichten aan anders moet ik meer moeite te doen om men snelheid te zien aangezien het tellershuis dan niet verlicht word. Natuurlijk is zonder licht het ook gewoon goed te zien maar kijkt het minder fijn. Mist lampen aan bij een 156 is gewoon ruig ja!
schematics zegt
Auto’s zonder licht die een sensor hebben en dan een tunnel inrijden, springt het licht aan waardoor je denkt dat diegene voor je remt. Niet erg handig.
Zelf heb ik mijn lichten altijd aan, aangeleerd bij het lessen.
ardonjr zegt
@schematics: Dan let je in ieder geval weer even op ;)
sir_smokalot zegt
Mwah, remlichten zijn echt nog wel een stukje feller dan achterlichten. Als je die twee niet uit elkaar kunt houden…
schematics zegt
@sir_smokalot:
Dat is het ook het probleem niet. Alleen vind ik het een klein irritatie puntje. ;)
sjamp zegt
@sir_smokalot: toch werd het in mijn tijd (vorig millennium) wel geleerd: niet vlak voor een tunnel je verlichting aan schakelen, maar ruim op tijd. Een tunnel staat ook ruim op tijd aangegeven o.a. hiervoor.
De normale verlichting wordt in een donker gat al snel als fel ervaren en voor remlicht aangezien. Als je dat verschil niet ziet is er dus niets aan de hand met je ogen.
BJ zegt
@sir_smokalot: Beetje flauw, want hij heeft echt wel een punt. Het gaat niet om wel of niet uit elkaar houden. Als je net van rijstrook wisselt, in je spiegel kijkt, over je schouder, die chick in die MINI naast je… De eerste reactie/impuls bij oplichtende ronde achterlichten is toch dat er mogelijk geremd wordt, zeker aangezien niet alle auto’s een derde remlicht hebben.
Dat hele dagrijverlichting is zo overrated; het kan er geinig uitzien en je bent natuurlijk sub-zero cool met zulke ledjes, maar iedereen zou gewoon altijd met verlichting moeten aanrijden, waarbij elke nieuwe moderne auto het vanzelf bij je aan en uit doet bij starten/stoppen.
lambowambo zegt
Op de eerste R8 was het cool, nu zit het op iedere nieuwe auto en dat vind ik, afgezien van het feit dat het slecht gejat is, niet echt storend. Wat ik wel sneu vind is dat je overal ‘oude’ auto’s ziet waar mensen het zelf met een LED strip hebben proberen na te doen.
sjeppie156 zegt
@lambowambo: Zijn audi rijders heel goed in in een a3 van medio 2000-2008
desjonnies zegt
Ik zit me er altijd aan te ergeren, met slecht weer rijden ze met die lampjes aan en achter brandt er niets.
De onwetendenden.
Licht overdag vind ik een moeilijke discussie, theoretisch en wetenschappelijk mag het dan wel mooi klinken, echter ga je rekenen op verlichting overdag en zullen juist voetgangers en fietsers minder snel opvallen, om maar te zwijgen over motorfietsen.
Een betere optie zouden die gele dagrijlampen zijn die je weleens op vrachtwagens ziet, ze vallen op maar schijnen niet zo fel.
mashell zegt
@desjonnies: motorrijders vallen wel op. Die rijden tegenwoordig allemaal met hesjes, felle helmen en met licht aan. Sommigen die zichzelf veel belangrijker vinden dan de rest van de bevolking rijden op hun motorfiets zelfs permanent met grootlicht (invordering rijbewijs van dit soort sneue figuren lijkt me op z’n plaats). Het effect van de verlichting overdag is eigenlijk vooral op wegen buiten de bebouwde kom merkbaar en daar zijn fietsers en voetgangers in beschaafde landen van het gemotoriseerd gescheiden.
Simpson zegt
@mashell: dat groot licht voeren heeft een oorzaak. Liever “sneu figuur” (jammer dat je zo je standpunten duidelijk moet maken) dan languit over de motorkap.
mashell zegt
@Simpson: dat groot licht is bloedlink, je kunt als sneue motorrijder een tegenligger mee verblinden en juist zo ook op die motorkap belanden. Motorrijders die groot licht voeren zijn gewoon fout bezig, als ze zo bang zijn over het hoofd gezien te worden dan kunnen ze beter de motorfiets op marktplaats zetten en met de bus gaan.
baasbas zegt
@desjonnies: Soms gebeurt het ook per ongeluk. Ik heb mijn verlichting altijd aan staan. De lampen gaan ook gewoon uit als je de auto uit zet (in sommige auto’s niet, hoezo niet ?!?!?!)
Maar ik ben niet de enige die in die auto rijdt. Als iemand anders de verlichting op standje stadlicht zet en ik pak ’s avonds de auto weer, dan valt je dat in het geheel niet op. Overal branden zoveel straatlantaarns en je dashboardverlichting gaat ook gewoon aan. Sterker nog, je heb nog een groen icoontje ook in je meters, wat je ook hebt met dimlicht. Het is me 1x gebeurd dat ik al de snelweg opdraaide en direct na het knooppunt was er geen verlichting meer. Toen pas viel het me op dat er er nauwelijks licht van de koplampen kwam.
Sindsdien check ik toch maar weer wel de stand van de verlichting voor ik wegrijd….
dotternetta zegt
Laatst mijn oom en tante uitgescholden omdat ze in het pikkedonker met ledjes naar ons toe gereden waren, zonder achterlichten! Er zit blijkbaar teveel licht in een peugeot dagrijlicht ledtroep
mashell zegt
@dotternetta: sommige merken snappen ook niet dat die dagrijlampen met een licht sensor en regensensor (ja, Opel als het regent moet niet alleen de ruitenwissers maar ook het licht) gecombineerd dienen te worden.
tweede_woning zegt
@dotternetta: nou de gemiddelde sjonnie krijgt toch echt een of meer orgasmes als ie zijn eigen al dan niet led lampjes ziet .
Simpson zegt
Ik voer nooit dimlicht, ik zou niet weten wat ze graag lusten.
Dat gezegd hebbende, kijk ik eigenlijk nooit naar de stand van mijn verlichting, die staat op “on” en zoekt het zelf maar uit. Ik let uiteraard wel op of alles het doet en of ik zichtbaar ben voor iedereen. En ik vind mensen vervelend die hun verlichting op de standje ‘verlicht de sterren’ hebben staan en vervolgens een dikke tante naar huis brengen.
m4ple zegt
@Simpson: Geniale opmerking, daarvoor complimenten (over dikke tante dan hè)
Ik zelf rijd in een cheapo a segmenter, deze heeft gewoon standje dimlicht, wanneer ik dan uitstap gaan deze automatisch uit, hierdoor rijd ik altijd met dimlicht, vind het beter zicht geven voor anderen, ik word gezien (word ik toch wel met men knalblauw met witte strepen).
Maar die neppe led troep is lelijk, tenzij het mooi gedaan is, (duhu captain obvious)
Ik vind het bij de volvo van mijn vader echter super schoon staan, die dagrijverlichting, en daarvan heb je zelf vrij weinig zicht (of de achterlichten uit staan durf ik niet te zeggen) dit is een XC60,.. sowieso geen lelijk blikje.
Ik vind vooral de regelgeving onduidelijk, waarom wel dagrijverlichting (ook alleen onder bepaalde voorwaarden wanneer je deze er zelf onder beunt) maar geen stadslicht?
En waarom hebben de meeste auto’s wel een jengelalarm wanneer het licht nog aanstaat maar niet gewoon een automatische schakelaar die het licht uitzet, dit zou veel schelen voor de mensen die in de stad wonen, voor de vergeetachtigen en ja ook de bejaarden
mopar zegt
@m4ple: Omdat er ook omstandigheden bestaan waarin de verlichting aan moet blijven terwijl de wagen uit staat. Denk bijvoorbeeld na een aanrijding in het donker zou ik niet willen dat mijn wagen automatisch zijn verlichting uitschakelt wanneer ik de motor af doe. Zo kan er iemand anders tegenop knallen. Dat is dus de reden.
xenonlampje zegt
Ik rij meestal met de licht schakelaar op automatisch. mocht je dan een tunnel inrijden gaan ze vanzelf aan. Maar zodra het hard regent of als er mist is zet ik meteen de verlichting zelf aan. Aangezien de automatische verlichting dat vaak niet detecteert.
Alwood zegt
Mijn verlichting blijft uit, dag en nacht, kan ik veel harder tussen het overig verkeer slalommen! VRDOEME!!!
Maar in deze samenleving van watjes en onoplettenden is permanent dimlicht ook niet heel verkeerd. Dat maakt en set stevige mistpitten of rallylampen wel noodzakelijk wil je een beetje opvallen, omdat jij bijvoorbeeld wel 130km/u (nooit harder, magnie) rijdt waar het overig verkeer ’s nachts met 90 km/u inkakt en er een hobby op nahoudt van ‘willekeurig rijstrookwisselen’.
waverider zegt
“tenzij ik me superstoer voel, dan gaan alleen de mistpitten voor aan”.
Begrijpelijk. Met je mistpitten aan ben je namelijk direct een superloser.
Ik kan het niet genoeg benadrukken. Mensen met mistlicht aan terwijl ze meer zicht hebben dan 50 meter zijn ENORME LOSERS.
sjeppie156 zegt
@waverider: aaahhhhhwwwww
406_v6 zegt
Wordt tijd dat de Scandinavische regels hier ook van toepassing worden…ALTIJD OVERAL dimlicht aan, schakelingen op nieuwe/jonge autos dusdanig aanpassen dat je altijd dimlicht voert. Laatste weken tegen laagstaande zon inrijdend op een 80 km 2 baans weg zijn sommige tegenliggers slecht te zien.
toroloco zegt
@406_v6: Mijn dimlicht staat dag en nacht op ON, had ik in Scandinavië geleerd. Zouden ze hier ook moeten verplichten. Als je af en toe in de Ardennen passeert of gewoon hier op het platteland, zijn er nog steeds die het niet nodig vinden om de lichten aan te schakelen bij dichte mist.
potver7 zegt
@406_v6: Niet alleen in Scandinavische landen, ook in Italië is het verplicht om overdag, buiten de bebouwde kom, dimlicht te voeren.
driftkicker zegt
“Derhalve brandt er bij alleen dagrijverlichting (totdat je de rem intrapt) aan de achterzijde van je auto niets” behalve bij Volvo want die hebben achteraan rode ledlichten die altijd branden. Dimlicht kan trouwens niet uit.
Emile_Benz zegt
@driftkicker: Dito bij BMW. Dagrijverlichting voor en achter. Bij de huidige modellen dan. In mijn E39 heb ik nog gewoon stadslicht…
mashell zegt
@driftkicker: mijn 2012 Volvo heeft gewoon DRL en de lampen achter branden normaal gesproken niet. Behalve als het donker is of het regent of ik dat heb aangegeven door de schakelaar van auto naar 1 te draaien. Mijn 2008 Volvo verhield zich zoals je beschrijft.
driftkicker zegt
@mashell: die van mij is van 2011 en knopje 1/0 doet niets behalve dat groot licht niet blijft op staan bij trekken aan de hendel. Lichten voor en achter branden altijd behalve met de knop op middelste stand: stadslicht. Dan branden alleen de witte leds en oranje “wenkbrauwen” voor en rode leds achter. Maar als je dat vergeet uit te zetten is je accu de dag er na leeg denk ik. Er is geen automatische stand en mistlichten voor heeft Volvo al een tijd niet meer.
slaapmutsje zegt
@desjonnies: Ben het met je eens. Met licht aan overdag zie je inderdaad voetgangers, fietsers en motoren later en in sommige gevallen zelfs te laat om zelf nog te kunnen anticiperen. Ook zijn snelheden veel moeilijker in te schatten. Vooral bij laagstaande zon vind ik verlichting aan uitermate hinderlijk.
Rijd zelf overdag zonder verlichting maar de lampen gaan wel altijd aan in tunnels, de schemer, bij (flinke) regenval of op wegen met een bomenhaag.
Helaas zijn veel automobilisten te lui om goed te kijken of zich niet bewust van het belang. Elke hulp om hun eigen tekortkoming te compenseren is in hun ogen vervolgens van groot belang. Dan krijg je dus dit soort compromissen zoals dagrijverlichting.
bazzelijn zegt
Dagrijverlichting is mooi, maar voor een (gedeeltelijke) oplossing moeten we een stukje terug in de tijd. Daar waar het met oudere auto’s zo is dat wanneer je geen verlichting voert je gehele dashboard ook onverlicht blijft brandt bij de meeste moderne auto’s de dashboardverlichting continu. Maak de auto’s gewoon weer zo dat als de verlichting uitstaat het dashboard onverlicht blijft, dan valt het mensen s’avonds veel eerder op dat ze gevaarlijk bezig zijn. (digitale dashboards vanzelfsprekend uitgezonderd)
Bartholomeo zegt
@bazzelijn: In mijn wagen staan de lichten altijd op automatisch. Het kan gebeuren dat (bv bij veel regen ) dat de lichten aangaan ( boven x-aantal vegen per minuut = licht aan ), maar dan blijft de interieurverlichting /tellerpartij onverlicht.
ds3thp zegt
Ik heb mijn achterlichten door de dealer laten schakelen aan de dagrij verlichting.
Zo heb ik dus altijd de achterlichten aan en zodra het donker wordt / je de tunnel in gaat, gaan de dimlichten automatisch aan en de dagrij verlichting uit!
BartvL zegt
Als je overdags je dimlicht voert ben je niet goed, kan me daar nog meer aan ergeren dan mistlampen.
potver7 zegt
@BartvL: Ah, vandaar dat het in sommige landen zelfs gewoon verplicht is…
n54coupe zegt
Verlichting staat op automatisch.
Op deze stand branden de angel eyes standaard iets feller, EN branden de achterlichten.
Bij het binnenrijden van een donkere omgeving dimmen de angel eyes automatisch EN springen de xenon pitten aan.
Aan de achterlichten verandert NIETS. Die zijn altijd aan als het contact aan gaat.
Auto: BMW 135i
M.i. is het inderdaad een fabricagefout als de achterlichten niet mee aangaan met dagrijverlichting. Zeker als het LED lampen zijn, dan kost het geheel nauwelijks stroom/vermogen.
Bartholomeo zegt
@n54coupe: Op mijn audi a6 uit 2006 met xenon zit er dagrijverlichting. Dan brand er enkel vooraan licht. Achteraan niets. ( dit is ook niet mogelijk om achteraf te wijzigen met vag-com jammer genoeg )
Vanaf de facelift ( 2007 ? ) kan dit ingesteld worden via Vag-com, maar is ook niet standaard zo ingesteld.
Het is dus geen fabricagefout, enkel een kwestie van wat de fabrikant denk wat goed is.
fconderkantlat zegt
o ja ik heb er nog 1 voor niet alleen de senioren, maar ook de rest: GEEN LICHT IS OOK GEEN DIMLICHT
en zelfs dimlicht zie ik vaker om als gezien te worden dan dat je zelf kan zien, dus gewoon bij schemering al je dimlicht aanzetten !
( ja ik vind het een ergernis )
Emile_Benz zegt
@arashrsf: daarom is het in sommige landen gewoon verplicht om ook overdag verlichting te voeren…
Alfarobert zegt
Wat is nu precies dagrijverlichting dan? Ik zie ledjes maar ook auto’s met mistlampen aan.Zelfs dat 1 lamp aangaat als ze links of rechtsaf gaan.Dat vinden de eigenaren ook dagrijverlichting.Ik rij met mooi weer,vrij zicht,etc zonder verlichting in de stad.Buiten bebouwde kom met lampen aan en verder ligt het aan de omstandigheden.
Ot92 zegt
@Alfarobert: Dat zie je vaak bij auto’s uit het VAG concern. Je moet is een keertje goed opletten, vooral bij de Passat B7 zie je het goed, die heeft in de rooster 2 units zitten, 1 voor de dagrij lampen en 1 voor de mistlampen.
Dat met 1 lamp aangaan bij het draaien naar links of rechts is bermverlichting. Best wel fijn als je op polderwegen rijd in het donker. Ik heb dat ook op mijn Passat uit 2006, alleen deze heeft het (vanwege bi-xenon koplampen) in de koplampen zitten, wat stukken beter is dan naast de mistlampen, het valt bij mij dus amper op dat ik die ook heb.
jumpman zegt
Volvo heeft dat al sinds jaar en dag gehad, altijd brandende verlichting…….
Yeelen zegt
Onlangs reed ik nog op de snelweg tijdens een vrij hevige regenbui achter een Insignia. Ik vond het al gevaarlijk dat ze zonder lichten aan reed, maar dan had ik door dat ze gewoon met dagrijverlichting reed en niet doorhad dat dat enkel vooraan licht geeft. Ik deed nog teken dat haar lichten niet goed waren, maar ze zwaaide gewoon even terug.
brumax zegt
Volgens de regels mag je toch geen dimlicht en DRL tegelijk voeren?
Terwijl wel al de Mégane leaserijders dimlicht en ledjes tegelijk aan hebben, hoe zit dat? DRL lijkt in dat geval niet minder fel te zijn…
nielsvanderweiden zegt
@brumax: Dat mag als het dagrijlicht ook de functie van stadslicht vervult.
Ot92 zegt
@brumax: DRL brand op 100%, ze moeten dimmen als het dimlicht aan gaat, dan mag het wel.
bmcslx01 zegt
Wie weet waarom de achterlichten niet aanstaan bij DRL?
Ik heb de lampen standaard op stad+DRL staan (fiat punto), geen zin om die dure dimlichten telkens door te branden :)