Niet één, twee, maar zelfs drie nieuwe hybrides van Mercedes.
Mercedes is hard bezig met het uitbreiden van zijn modellengamma. Nu er dankzij de toenemende interesse naar hybride en elektrische auto’s een geheel nieuwe wereld is opengegaan, vliegen de groene alternatieven uit de fabriek. Vandaag voegt het merk drie van zulke voertuigen toe aan zijn line-up, in de vorm van twee hybride A-Klassen (Hatchback en Sedan) en een B-Klasse die eveneens aan de stekker past.
De nieuwe modellen, die onderdeel uitmaken van de zogenaamde EQ Power-lijn, hebben exact dezelfde aandrijflijn. Het gaat om de 250e versie. Zowel de A250e als de B250e zijn voorzien van een 1,33-liter viercilinder, verbonden aan een elektrische motor. Laatstgenoemde produceert in zijn eentje ongeveer 100 pk, de brandstofmotor levert 160 pk. Tezamen met de vierpitter is het stel goed voor 218 pk en liefst 450 Nm. In een sprint naar de 100 km/u is dit vermogen goed merkbaar: de A-Klasse, bijvoorbeeld, sprint in grofweg 6,5 seconden naar de 100 km/u.
De elektromotor wordt ondersteund door een 15,6-kWh lithium-ion batterijpakket, die bijgevuld kan worden met een simpele 7,4 kW wallbox. In een kleine twee uur tijd kan de accu volledig worden opgeladen. Het volledig elektrische rijbereik van de A250e en B250e betreft 70 à 75 kilometer, al is dit volgens de gedateerde NEDC-cyclus. De WLTP-actieradius ligt een kleine 15 kilometer lager.
Nederlandse prijzen zijn vooralsnog niet bekend, maar van de nieuwe A250e weten we dat hij in Duitsland 36 mille kost (37 mille voor de Sedan). Duitse prijzen van de hybride B-Klasse zijn er nog niet.
sirprize zegt
Volgens mij zijn dit soort concepten prima om de gewone consument te laten wennen aan elektrisch rijden. Lekker stil, zuinig en milieuvriendelijk je stadskilometers maken, en voor de langere afstanden op de verbrandingsmotor.
flutterby zegt
@sirprize: in theorie is het mooi, maar in de praktijk is heb je de nadelen van beide aandrijflijnen en zijn de voordelen beperkt tot je hoeft niet snel te laden.
In de praktijk wil je elke dag laden, moet je nog steeds tanken, onderhoud is hoger en beide aandrijflijnen zijn niet efficient omdat ze de andere aandrijflijn ook moeten mee sjouwen.
Ook wordt de elektomotor vaak achter (of in) de versnellingsbak geplaatst waardoor het gevoel van directe en vloeiende acceleratie kwijt bent.
Tot slot laad je de accu continue van vol tot helemaal leeg waardoor die sneller achteruit gaat als wanneer je een grote accu hebt die je makkelijk tussen de 30% en 95% kan houden zonder impact op je dagelijkse behoefte en zonder dagelijks te laden.
healey zegt
@flutterby: Ik zit je (als feit gebrachte) mening met verbazing te lezen. Ik rijd prive een C350e in woonwerk verkeer tussen Delft en Amsterdam. Eindverbruik is minder dan tussen de 4 en 5 l/100km, veel minder dan een C250 met de gelijke benzine motor. Dus met de efficientie zit het wel goed. Ook het gebrek aan directe acceleratie is niet waar. Net als een vol electrische auto is deze instantaan. Ondanks 80 pk en dat de e-motor in de versnellingsbak zit. Ik rijd de auto nu bijna 2 jaar en merk niets van degradatie.
Dus leuk dat je fantasie hebt, maar houd die lekker voor jezelf.
flutterby zegt
@healey: mijn “fantasie” is gebasseerd op 5000 km en 2 maanden in een 330e (2019, vorig model) en iets meer in een Dual Motor Model 3. De acceleratie van de Model 3 is écht van een ander caliber.
Overigens leek het mij overduidelijk dat ik mijn praktijk ervaring beschreef en niet voor iedereen kan spreken. Kleine stukjes en file was prettig elektrisch, maar een beetje gas erop en je moet wachten op de brandstofmotor wakker is.
RutgerK zegt
@flutterby: Tot zo ver de theorie over de praktijk.
Met 15,6 kWh kom je dagelijks een heel eind qua woon-werkverkeer. Het voordeel van de elektrische aandrijflijn komt zeker tot zijn recht in het fileverkeer waar je dagelijks in zit. Zelfs met een ‘simpele’ thuislader van 3,6kWh heb ze in de ochtend een volle accu en als je kan laden op je werk rijd je ook weer terug met een volle accu.
Onderhoud is niet hoger! De electromotor heeft nauwelijks onderhoud nodig en de motor zal hooguit de helft van de tijd draaien dus slijt de helft minder. De remmen worden tevens weinig gebruikt want met de regeneratie remt de auto al sterk af.
De accu van 15,6 kWh zou in principe goed moeten zijn voor rond de 80-90 kilometer. Het feit dat de actieradius beperkter is komt omdat de accu nooit volledig wordt ontladen en opgeladen juist om de levensduur te verlengen. De accu van de A3 e-tron is 8,8 kW maar als je hem volledig leeg rijdt er weer oplaad zal je niet meer dan 7 kWh bij kunnen laden. Met de A3 e-tron rijdt ik nu 1 op 21 op basis van 48% elektrisch. Dat ze voornamelijk te feiten aan de te kleine accu voor mijn dagelijks verkeer. Met 15,6 kWh zou ik tussen de 75 en 85% elektrisch kunnen rijden. Dat zal resulteren in en verbruik rond de 1 op 30-35.
flutterby zegt
@RutgerK: een Prius doet makkelijk 1 op 21 met een kleinere accu en zonder te laden.
sirprize zegt
Een aantal nadelen die je noemt zijn terecht (gewicht, laden), maar niet allemaal. Onderhoud zal meevallen. Electromotoren hebben nauwelijks onderhoud nodig.
sirprize zegt
@sirprize: was @flutterby bedoeld. Maar ik was nog niet klaar. Soepele overgang werkt volgens mij al prima. Bij Toyota/Lexus gaat ’t ook naadloos. Accubeheer kun je softwarematig oplossen.
flutterby zegt
@sirprize: Toyota heeft het beter voor elkaar met de CVT automaat, want die schakelt niet. Onderhoud van de elektromotor is inderdaad verwaarloosbaar, maar de kleine accu zeker niet (zie Prius) plus de brandstofmotor heeft reguliere onderhoud nodig, ongeacht de draaiuren omdat dit vaak op ouderdom gaat en niet draaiuren.
dees zegt
@sirprize: Daarnaast is het ook vaak gewoon de normale aandrijflijn waar dan een setje accu’s en elektromotor aan gehangen word waardoor het vrij inefficient is.
Bv Toyota heeft sinds de 1e Prius een aandrijflijn ontwikkelt speciaal voor de hybride en is deze sindsdien continu aan het doorontwikkelen.
Maar de meeste autofabrikanten hebben deze stap nog steeds niet gezet en hangen gewoon zoals gezegd een accu en elektromotor aan de bestaande aandrijflijn.
Dutchdriftking zegt
5 jaar geleden zou dit een enorm populaire lease auto zijn. Ik vermoed dat deze nu heel slecht gaat verkopen in ons land.
alcantara zegt
Dat elektrisch rijden vind ik nog eens niet zo heel vervelend, maar het ontbreken van een handbak.
En al die elektrische hybride gevallen lijken wel met een automaat te zijn uitgevoerd. Boring! #ouwelullen vervoer
fernie zegt
@alcantara: Ja lekker hele tijd in de stad of file in die bak roeren, nee dankje. Handschakelen doe ik wel op de motor of in de weekend auto :)
flutterby zegt
@alcantara: de Outlander PHEV heeft maar één versnelling.
eelco74 zegt
@alcantara: het is inmiddels 2019, waarom zou je nog een handbak nemen als er allemaal fantastische automaten verkrijgbaar zijn. #ouderwets denken #in het verleden blijven hangen
sjonniedeluxe zegt
50km op stroom in de praktijk is netjes. Ik zou amper nog hoeven tanken.
florisje zegt
Ik kan de halve tekst niet lezen in de app, kunnen jullie deze niet een keer updaten? Begint een oud krot te worden.
towi1989 zegt
@florisje: Ga dan ook gewoon naar de website op je browser
RiKe zegt
36/37k in Duitsland, dus in Nederland al snel 45k excl opties. Hoe kan een merk nou serieus denken dat dit soort auto’s door de massa gekocht gaan worden? Dat is zoals gewoonlijk veel te duur
berlinetta zegt
@rike: Een merk als Mercedes maakt zich niet druk om de Nederlandse markt. Daar zijn we veel te klein voor.
RiKe zegt
@berlinetta: en de belastingdruk te hoog
flutterby zegt
@rike: een plugin drukt aardig op de BPM hoor. Daarnaast krijg je vaak een rijke uitrusting ervoor terug.
vpowert zegt
@rike: Zo’n 1300 euro BPM. De Nederlandse overheid is met BPM nog steeds lief voor zuinige auto’s. Check de BPM tarieven tabel eens: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/auto_en_vervoer/belastingen_op_auto_en_motor/bpm/bpm_berekenen_en_betalen/bpm_tarief/bpm-tarief-personenauto
cpp1 zegt
Een 1,33 liter ook ?
karhengst zegt
@cpp1: lekker licht in de neus en ook ter compensatie. Een turbogat wordt wel weer opgevangen door de elektromotoren. In theorie is daar dus niks mis mee.
mijnporsche zegt
Ik wachtte ik al jaren op!!
–
–
–
7 jaar geleden…
rezi zegt
Ondanks alle (vaak terechte) kritische opmerkingen hierboven zou dit weleens één van de best verkochte a-klasses kunnen gaan worden om een heel simpele reden: veel power tegen een relatief lage prijs met een milieuvriendelijk sausje. A-klasse is gericht op een, voor Mercedes, jong publiek, en volgens mij sluit dit goed aan op hun wensenpakket.
berlinetta zegt
@rezi: Denk je? Volgens mij zijn deze auto’s niet meer zo populair sinds er geen voordeel meer valt te behalen in de lease.
lekbak zegt
@berlinetta: voor de private lease is dit ding super. Je hebt namelijk zeer lage brandstofkosten doordat je alle kleinere ritjes elektrisch kunt doen. Kopen doet toch niemand meer (behalve lease maatschappijen uiteraard).
berlinetta zegt
@lekbak: Dat zou inderdaad nog wel een optie zijn.
sjonniedeluxe zegt
@lekbak: moet je wel eigen laadpaal hebben. Op de publieke is het niet meer zo goedkoop
rezi zegt
@berlinetta: ze zullen inderdaad niet meer zo populair zijn als toen er nog bijtellingvoordeel was te behalen op dit soort modellen, maar als je toch al in de markt bent voor een a-klasse dan denk ik dat dit een erg interessant model is door het bpm-voordeel en de stevige prestaties.
vpowert zegt
Misschien goed als BMW even mee leest, want zo had ’t dus ook gemoeten met de 330e.
Met een uitstoot van 34g CO2 per km, betaal je 1300 euro aan BPM. Dan kunnen we uitgaan van zo’n 38k vanafprijs in Nederland. Dat is minder dan een A220 die al 40k kost en die is ook nog eens minder krachtig en minder snel. AutoCar meldt ‘boot space is only slightly less’. Dan wordt zo’n plug-in dus interessant! Goedkoper en sneller, moet je alleen klein beetje bagageruimte inleveren en dagelijks inpluggen. Sneller voor minder. Niet gek!
vpowert zegt
@vpowert: Wel grappig hoe ze ruimte bespaard hebben trouwens: de uitlaat stopt ergens midden onder de auto en loopt dus niet helemaal naar achter door zoals gebruikelijk. Dat geeft wat meer ruimte voor de brandstoftank en accu’s.
towi1989 zegt
60 km (WLTP) met 15.6 kWh… dat is wel bijzonder inefficiënt. Een beetje EV haalt daar 100km mee. En in de winter blijft daar misschien 35-40km van over, daar heb ik niets aan. Ik kan niet wachten tot we deze tussenfase voorbij zijn en voor dit geld een echte EV kunnen kopen met een range van 4-500km.
caspart zegt
Gaat de keuze interessant maken voor de volgende zakelijke auto!