Al die nieuwe biobrandstoffen zijn duur en lief voor het milieu, maar vermoorden jouw auto.
En we gaan door met het bashen op onze Grote Leiders. Terwijl wij heerlijk commentaar kunnen leveren zonder enige vorm verantwoordelijk te hoeven afdragen, moeten ze in Den Haag door allerlei hoepels springen om te zorgen dat we nog een beetje frisse lucht hebben de komende jaren.
Zo krijgen we een subsidie ter waarde van een niet-afneembare trekhaak om een elektrische auto te komen. Altijd handig als je net 1.000 te kort komt om de Jaguar I-Pace van je dromen te kunnen kopen. Een andere methode is om de brandstof voor de fossiele auto’s die nog rondrijden aan te passen.
Nieuwe biobrandstoffen
Dat is dan ook precies wat er gaat gebeuren. Er komt namelijk meer bio-ethanol in de standaard brandstoffen. Dat is in eerste instantie een heel stuk duurder dan gewone benzine. Uiteraard is het de bedoeling dat de automobilist voor de deze kosten opdraait. Die zullen ongeveer toenemen met en dubbeltje. Vergeet niet dat de accijnskorting er in twee stappen afgaat binnenkort. Dus over een jaartje betaal je zo 30 cent extra voor een litertje peut.
Maar – om met Youp van ’t Hek te spreken – daarmee is de story nog niet ready. Nog meer bio-ethanol is namelijk slecht voor motoren van oudere auto’s, brommers, motorfietsen en buitenboordmotoren. Met de verhoging van de biobrandstoffen (van E5 naar E10) pakte slecht uit voor de eigenaren van bovengenoemde voertuigen.
De Aanslag (niet van Mulisch, maar van bio-ethanol)
Er zijn twee dingen heel erg knaak aanbiobrandstoffen. Ten eerste zit je met rubber en plastic. Bio-ethanol vreet zich daar uiteindelijk doorheen, dus je moet eerder leidingen en buizen vervangen. Een groter probleem is voor de mensen die hun voertuig niet vaak gebruiken. Denk inderdaad aan jawel, klassiekers, boten, motorfietsen en ga zo maar door. Als de bio-ethanol een tijdje in de tank en leidingen zit, krijg je een aanslag van die troep. Vervolgens zorgt dat voor verstoppingen.
Van E5 naar E10 was dus eigenlijk het maximum, want auto’s zijn daar nog wel voor geschikt. Het probleem met biobrandstoffen is dat we een nogal oud wagenpark hebben. Gemiddeld is een auto tien jaar oud en met de krankzinnig hoge belastingen komen er weinig nieuwe schone auto’s bij. Ergo, we gaan van een oude auto naar een oude auto en die zijn beide dus niet geschikt voor nog meer bio-ethanol.
Via: AD Auto
Fotocredits: een prachtige en heerlijk klinkende Porsche 996, door @Jobjobben via Autoblog Spots.
nicolasr zegt
Ach ja. Leve de koning dan maar.
jeroenm83 zegt
Es lebe der König. Of Präsident. Ook goed. Peuken zijn ook nog goedkoper daar, de schnitzels groter en het bier lekkerder.
mashell zegt
Maar de Krankenkassen veel duurder en de uitkeringen, minimum lonen veel lager en belastingen op werk wat hoger. Het is verdamd lastig zu vergleichen.
marh zegt
ALs je werkt of ondernemer bent heb je geen uitkering nodig, we hebben juist teveel uitvreters doordat de uitkeringen hier te hoog zijn.
mashell zegt
Hahaha. Lang geleden dat we die typisch rechtse kortzichtige nonsens hoorden.
Als je werkt kan je zomaar ontslagen worden omdat “het slecht gaat met het bedrijf”, jij als werknemer zit dan met een uitkering thuis en de ondernemer krijgt een bonus omdat hij zo goed georganiseerd heeft…
Dat je van de uitkering dan de huur kunt betalen is niet teveel gevraagd. We hebben in de coronacrisis ook veel ondernemers op de been gehouden met royale steunregelingen, als het economisch minder gaat houden we de werknemers op de been.
Ik zou het anders willen doen, we hebben in Nederland veel te veel ondernemers, nou ja niet echt ondernemers, ZZPers die veel te weinig bijdragen aan de sociale voorzieningen. Ze hebben daar geen recht op maar omdat ze zich niet voldoende verzekeren kloppen ze als het “ondernemen” misgaat toch weer voor bijstand aan.
beetec zegt
Lekker alle werknemers aanhouden als het slecht gaat en failliet gaan. Links vakbond gelul.
slickrick zegt
Je komt niet zo maar in aanmerking voor bijstand , daar moet je echt alles wat je bezit eerst voor opmaken. Dan moet het wel heel slecht met je gaan, van mij mag deze regeling gewoon bestaan.
Ik zou eerst kijken naar de miljarden die over de balk gegooid worden in Den Haag, van buitenlandse Oorlogen sponsoren , tot onzinnige milieu projecten , stikstof reductie , ontwikkelingshulp, aandelen KLM en ga zo maar door
Stefje zegt
De krankenkassen zijn juist een stuk goedkoper dan in NL, simpelweg omdat ze hier in het salaris verwerkt zitten. Daarbij is de hoogste belastingschijf ook bijna 10% lager tov die in NL. Als je zoiets wilt roepen moet je wel weten waar je het over hebt.
Wolflow zegt
Die rotzooi is niet alleen slecht voor leidingen maar voor hele motor!
maotje zegt
Kun je uitleggen waarom het slecht is voor de motor?
tmon zegt
Ben ook benieuwd. Veel performance motoren draaien meer dan perfect op e85. 85% bioethanol. Welke voor een enorm hoog verbruik zorgt, door de lage energiedichtheid dan benzine. Maar weer enorm veel meer compressie kan verdragen en veel koeler verbrand.
Grootste nadeel is de hygroscopische aard van deze vloeistof. Het trekt water aan. Daarom kan een auto niet langs stilstaan met peut in de tank.
Er is technisch niks mis met deze brandstof.
maotje zegt
Klopt. Ben daarom ook erg benieuwd naar zn uitleg. Maar ik ben bang dat er geen uitleg komt.
tuutertuuter zegt
Het is hoogstens een idee dat ik kan hebben, maar misschien dat performance-motoren hoogwaardige materialen gebruiken die beter bestand zijn tegen water/corrosie. Denk aan titanium, materialen met hoogwaardige (PVD etc.) coating, enzovoort.
Bijvoorbeeld: Sommige BMW M’s hebben al een (gedestilleerde) watertank, om de injectie van benzine te bevorderen. Er wordt dus al water met benzine in de cilinder geïnjecteerd, om verspreiding (Condensatie) en koeling te bevorderen.
mashell zegt
Het hoeft toch niet zo moeilijk te zijn? Dan houden we toch ook gewone benzine aan de pomp voor de klassiekers en motoren die maar weinig rijden maar maken we die wel zo duur dat het onaantrekkelijk is voor dagelijks gebruik.
jelmer zegt
Goed idee, maar dat hebben we toch? 98 en 102. Of wordt het daarbij ook verplicht?
tmon zegt
Ik vind t eigenlijk vervelender dat naast duurder, ook t verbruik hoger wordt.
Ik lees dat 20% bioethanol voor 4% meer verbruik zorgt.
Beter voor t milieu, maar dubbel leuk voor de brandstofboeren.
Slechter voor leidingen… Hmm japanse autos zijn volgens mij al sinds begin jaren 90 klaar voor bioethanol. Waarschijnlijk alle autos sinds die tijd.
De klassiekers zijn de sjaak. Maar ik neem aan dat dat hobby is en een paar euro meer mag kosten voor schone brandstof.
Edge zegt
Het zoveelste voorbeeld van een minister die maar wat doet en zich niet goed laat informeren over de gevolgen van zijn domme plannen. Of misschien heeft hij zich wel laten informeren, maar boeit het hem niet dat de mensen buiten zijn elitaire vriendenkring niet elke twee jaar een nieuwe leasert hebben.
marh zegt
Koop gewoon Aspen R benzine met een octaan van 102.
https://platstore.nl/aspen-racing-benzine-25-liter
bertorelli zegt
Die is ruim 7 euro per liter.
En de meeste oldtimers zijn geen racewagens.
Robert zegt
7 euro per liter voor 102 octaan benzine? Voor het geld waarvoor je hier Excellium of V-Power 98 tankt, tank je in Duitsland 102 octaan bij de Aral.
pa045 zegt
Oke. De boeren moeten weg i.v.m. Co2 uitstoot. Waar gaan we de grondstoffen voor de extra bio ethanol dan maken?
karhengst zegt
Scheikunde was niet je beste vak, merk ik. Daarnaast gaan koeien nog altijd door de gehaktmolen, biobrandstof maakt men van plantaardig materiaal. Van dat laatste zou overigens een hoop overblijven als er minder voer voor de gehaktmolen geproduceerd hoeft te worden.
Maar inderdaad, een aantal jaar geleden was biobrandstof verre van zaligmakend. Ik vraag me af wat er principieel veranderd is dat dat nu anders ligt.
pa045 zegt
Indedaad was scheikunde niet mjjn favoriete vak op de middelbare. Het is bovendien al een behoorlijke tijd geleden dat ik daar zat.
Maar goed. Je begrijpt mijn punt. Hoe maken ze ruimte om deze gewassen te verbouwen? Gaat daarvoor weer een bos weg of een paar aardappelvelden? Misschien een wei vol met zonnepanelen?
CYBRTRK zegt
Kan mooi op de plekken waar nu dat overschot aan vee rondloopt
Robert zegt
Je zou eerst eens ‘biobrandstof’ moeten scheiden in biologische componenten voor benzine en voor diesel.
Benzine laat zich, vanwege de wijze waarop een benzinemotor het spul verteert, enkel bijmengen met ethanol. Een vorm van koolhydraten (zetmelen, suiker) wat door vergisting wordt omgezet in ethanol of methanol. En surprise: benzinemotoren kun je ook op gas laten lopen. Lpg, aardgas, biogas, dat werkt gewoon, want de technieken zijn er gewoon.
Diesel daarentegen, kan worden vervangen of bijgemengd met gesynthetiseerde diesel van olieachtige substanties als grondstof, die gemaakt worden uit afvalvetten uit de horeca en industrie, voedselresten en zelfs afvalplastics die een te lage kwaliteit hebben om als grondstof voor nieuwe plastics te worden gebruikt. Daarbij zijn er retrofit kits ontwikkeld om (groene) waterstof toe te voegen aan de diesel inspuiting, zodat je tot wel 80% minder diesel nodig hebt om de boel draaiende te houden.
Helaas schijnen Rob Jetten en Frans Timmermans allergisch te zijn voor pragmatische en realistische alternatieven voor dure lithium accu’s uit China…
maotje zegt
Wouww heb je onder een steen gelegen de afgelopen 3 jr?
Het hele gedoe omtremd de boeren gaat over stikstof niet over co2.
pa045 zegt
Goh. Mea Culpa. Hoop dat het jouw eer goed doet mij op deze fout te betrappen.
Maar ik denk dat je de strekking van mijn opmerking wel begrijpt als je zelf zo slim bent.
maotje zegt
Strekking? Er is geen strekking. Het gaat hier over 2 totale stoffen. En 2 totaal
Verschillende maatregelen en 2 totaal verschillende doelstellingen.
pa045 zegt
Dus niet zo slim als dat je jezelf voor doet laten komen of te koppig om toe te geven.
sacht zegt
Mijn Audi A4 uit 2009 is kapot gelopen op de E10. De injectoren gingen stuks voor stuk kapot. Kosten 750€ per stuk en zaten er 8 in…
KEV9 zegt
Tja, Audi, de injectoren van mijn A8 TDI gingen stuk omdat ik diesel tankte
mashell zegt
Is dat niet sowieso een slijtage onderdeel?
pa045 zegt
Een slijtagedeel is een onderdeel dat bij gebruik slijt zoals banden en remmen. Of een onderdeel dat periodiek bij bepaalde kilomterstanden of tijd vervangen dienen te worden zoals bougies en distributieriemen.
Een injector valt daar zeker niet onder. Een injector heeft wel, net als brandstofleidingen, te lijden aan de grotere hoeveelheden bio ethanol wat in onze benzine zit.
Heel zwart wit is een auto natuurlijk in het geheel een slijtage onderdeel.
slickrick zegt
Leuke discussie , wat is een slijtage onderdeel ?een injector heeft inderdaad niet het eeuwige leven , fabrikanten geven garantie op jaren of KM stand.
Ik heb op de HTS geleerd dat bij product ontwikkkeling het aller moeilijkste is om onderdelen zodanig te maken dat ze qua levensduur op elkaar afgestemd zijn. Over engeneering moet voorkomen worden. Dus het is de bedoeling dat auto’s stuk gaan na de garantie periode want dit is een business model , als het maar acceptabel is en niet je merk waarde aantast
wimof zegt
Na +-200.000km is het beste er vanaf.
marktplaats zegt
Dat is bij VAG niet zo gek. Is niet uitzonderlijk als je net zo veel injectoren en bobines slijt als bougies bij die dingen. Helaas blijven ze bergen geld verdienen over de rug van een grote groep mensen die hun auto’s zien als statussymbool of zijn blijven hangen in de verhalen van ooms hoe betrouwbaar ze wel niet waren in de jaren 90.
wimof zegt
Volvo 2.0 diesel (idem Ford) zijn de injectoren ook stuk en defect na 200.000, was bij mijn schoonbroer zo en ver moet je niet Googelen.
johnhert zegt
Dus jij denkt dat een auto probleemloos 2 ton rijdt zonder reparaties ?
De Volvo’s welke samen gemaakt zijn met Ford / Peugeot zijn niet goed en prijzen van de onderdelen veel te hoog.
Wil je een kwalitatieve Volvo is het jaren 90 en ouder…
waterisnat zegt
En nul positief voor milieu en/of klimaat. Voor milieu zelfs extra belastend, op klimaat nul effect.
CYBRTRK zegt
Heb je daar ook een bron voor?
racerx zegt
Ik ben helemaal voor wetenschappelijk onderzoek, heb het zelf ook moeten doen, maar je kunt ook zonder onderzoek op je klompen aanvoelen dat zodra er aan biobrandstof meer te verdienen valt dan aan voedsel, al dan niet duurzaam geteelde voedingsmiddelen in de tank van een auto gaan verdwijnen. Met een toename van de vraag, door dit vreemde plan van ome Rob, lijkt dat een realistisch scenario.
maotje zegt
Kun je uitleggen waarom het extra belastend is voor klimaat en milieu?
mark997gt3 zegt
Denk dat het voor iedereen wel duidelijk is. Je wordt gedwongen over te stappen naar elektrisch. Dat wordt de goedkoopste manier van vervoer. En dan met name omdat fossiel enorm belast gaat worden.
Gulli zegt
Ik pleur altijd een kannetje stabilisator in de tank als ik mijn motor in de winterstalling zet. Een volle tank is ook goed trouwens want dan krijgt de zuurstof minder vat op de oppervlakken en dus minder kans op roest.
KEV9 zegt
Ik rij al een mooi tijdje met bio-brandstof in de tank en geen centje pijn.
HZW zegt
Nog niet, maar dat komt nog wel met de tijd.
maotje zegt
Wat is met de tijd? Dat is een heel ruim begrip. Praten we over 5 jr, 10 jr, 15 jr?
jippie zegt
Het lijkt erop dat ze zo automobilisten uit hun brandstofauto’s krijgen: de brandstof zo slecht maken dat de motoren daardoor vanzelf het loodje leggen. Dan kan dat volk vervolgens een abonnementje op het OV nemen. Ervan uitgaande dat elektrische auto’s dan helemaal onbetaalbaar zijn.
maotje zegt
98 tanken. Dat blijft gewoon voorhanden.
hondafiel zegt
Als dat zo is zal er vast een handige advocaat in de lande zijn die een massale claim bij de overheid zal neerleggen namens menig ICE eigenaar.
johnhert zegt
Overheid heeft de rechters ook vaak in de zakken bij grote zaken die de overheid veel geld kunnen kosten.
Als je denkt dat dit oprecht nog een perfecte rechtstaat is, ben je kinderlijk naïef.
johnhert zegt
Daar begint het wel op te lijken ja !
Dan het “15 minuten steden” invoeren en niemand heeft nog eigen vervoersmiddel nodig.
En de Nederlander (en vele andere nationaliteiten) is een meelzak en slikt alles…
lekkerlinksrijden zegt
Maar gelukkig kunnen we Rome helpen met hun afval te verwerken cq verbranden. Dat levert A’ dam veel geld op dus dat is prima CO2 dan
Svenska II zegt
Was Saab toch (weer) zijn tijd ver vooruit, met zijn E85 motoren…
marktplaats zegt
Bij FCA zijn alle motoren die sinds 2000 op de markt gekomen zijn geschikt voor E85 zodat ze wereldwijd dezelfde motoren kunnen verkopen. Veel andere fabrikanten hebben dezelfde strategie toegepast. En de Nederlanders kunnen ineens niet op bio brandstof rijden.
bertorelli zegt
Je hebt nu E10 met max. 10% ethanol en E5 met max. 5% ethanol.
De E10 is goedkoper dan de E5 ergo méér ethanol is goedkoper.
Maar nu ze er nog meer in willen stoppen is het ineens weer duurder.
Ik tank voorlopig nog maar even over de grens.
Daar verkopen ze ook de 95 E5 dus nog meer keuze ook.
Jeroen zegt
Die bio-troep is slecht in elke auto. Ik zoek voor mijn oldtimer pompen met 102, die worden helaas steeds schaarser.
bertorelli zegt
Die 102 heeft (bijna) niets te maken met de bio-troep.
Je hebt 95, 98 en 100+ en daarbij gaat het om het octaangetal (dus niet octaangehalte).
En dan heb je E5 en E10 en dat gaat over de toevoeging van ethanol aan de benzine.
Die bovenste 2 worden gecombineerd.
In Nederland heb je doorgaans 2 keuzes;
De 95 met E10 en de 98 met E5. (In Duitsland is er ook 95 met E5)
Heel soms kom je inderdaad 102 (of 100+) tegen en daar zit doorgaans geen ethanol in.
Toch is dat dan 102 E5 omdat de indicatie E0 niet bestaat.
Dat laatste zou trouwens wel handig zijn om aan te geven dat de benzine ethanolvrij is.
Een gemiddelde oldtimer rijdt doorgaans prima op 95 en 98, zolang er maar geen ethanol in zit.
De 102 wordt vaker getankt door oudere sportwagens.
appiejappie zegt
Dan maar scheiden voor de hobby. Tank de aanlengbenzine in een vat. Laat ruimte voor 20% water. Vul het vat voor de rest met water. Even husselen en een nachtje slapen, dan hebben alle bio-delen zich aan het water gehecht. Wat je niet wilt ligt onder in het vat. De zuivere benzine afpompen en klaar is u. Aangezien de rest bio is kan het zo bij de plantjes. Al durf ik daar geen garantie op te geven.
wimof zegt
Hoe gaan de in oliebad lopende distributieriemen dat overleven (doen ze nu al niet)
seatleon zegt
Mij zal het persoonlijk een zorg zijn. Ik ga ervan uit dat de meeste moderne auto’s voor dagelijks gebruik er prima op lopen. Voor de kleine minderheid met klassiekers of een auto met kwetsbare techniek blijft E5 beschikbaar. Bovendien rij ik waarschijnlijk over een aantal jaar toch elektrisch.
p993 zegt
Mooi, dan is er voor u geen vuiltje aan de lucht. Dank voor de bijdrage!
p993 zegt
Mooi, dan is er voor u geen vuiltje aan de lucht. Dank voor de bijdrage!
p993 zegt
Mooi, dan is er voor u geen vuiltje aan de lucht. Dank voor de bijdrage!
audiA41.8TFSI2013 zegt
Hopelijk blijft E5 met 98 octaangehalte nog lang leverbaar en zonder die bio toevoegingen.
Hebben ze daar in Den Haag ook uitspraken gedaan over E5 98?
maotje zegt
Kunnen ze niet zomaar wegnemen. Zijn bepaalde auto’s van afhankelijk.
Willy500E zegt
Wie houdt die idioot van Jetten eindelijk eens tegen