Mercedes gaat in Duitsland tot 20 procent van zijn showrooms sluiten. Wereldwijd sluit 10 procent van alle dealers zijn deuren. Het merk wil direct aan de klant gaan verkopen.
Het merk met de ster wil 80 procent van Europese verkopen in 2025 direct af gaan handelen. Dan moet ook 25 procent volledig online plaats gaan vinden. Op deze manier wil Mercedes besparen op distributiekosten en verder opschuiven naar het hogere segment. Lees: hogere prijzen en hogere opbrengst. CFO Harald Wilhelm zei het zo:
We willen dichter bij de klant staan en daarom betere controle hebben over de prijsstelling (…) Daarom stappen we af van de huidige dealerrol.
De 10 procent reductie wereldwijd moet in 2025 bereikt zijn. De groffere teruggang in Duitsland mag tot 2028 duren. Zelf geeft het merk aan dat ze minder showrooms nodig denken te hebben in volwassen markten. Grote showrooms zijn niet meer van deze tijd. Overigens kondigt het merk wel aan in China meer showrooms te openen. Dat lijkt dan een beetje tegenstrijdig, maar de markt is daar wel echt anders natuurlijk.
Hig-end Mercedes labels
Wereldwijd komt er meer focus op de high-end labels van Mercedes. Die krijgen speciale verkooppunten. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een Maybach winkel in Shanghai, een AMG-vestiging in Dubai en een G-klasse experience in Oostenrijk.
Bettina Fetzer, vice-president communicatie en marketing van het merk, geeft aan dat het netwerk voor luxemerken de afgelopen jaren met 30 procent is gegroeid en dat het de bedoeling is om op die weg verder te gaan.
Online verkoop
Ook de Mercedes klant wordt jonger, rijker en digitaler, aldus dezelfde Fetzer op Autonews. En die jongere klant komt minder naar de showroom. Die wil zelf bepalen hoe ze communiceren via verschillende platforms. Waar en wanneer ze maar willen. Mede daarom zijn er dus minder dealers nodig.
Het klassieke dealermodel is zo ingericht dat de dealers zelf verantwoordelijk zijn voor hun eigen voorraad, promoties en branding. In ruil daarvoor kunnen ze zelf onderhandelen met de klant over de uiteindelijk te betalen prijs.
Bij de voorgenomen directere verkoop, is het merk zelf de verkoper. De voorraad is dus bij het merk en Mercedes kan dan direct aan de klant factureren en bepaalt dan de prijs. De dealers leveren de auto en verdienen daar commissie aan en kunnen natuurlijk verdienen aan de after sales.
Mercedes is niet het enige merk dat steeds meer heil ziet in de directe verkoop in Europa. De Volkswagen Groep doet dit bijvoorbeeld ook voor het merk Cupra en de EV’s van Volkswagen en Audi en ook Stellantis (moederbedrijf van o.a. Peugeot, Citroën, Opel en Fiat) heeft al dealercontracten opgezegd om zich ook meer bezig te kunnen houden met directe verkoop. Merken als Toyota en Renault geven aan juist aan het klassieke dealermodel vast te houden.
Jagris zegt
Groot gelijk, scheelt een hoop geld. Ik heb nooit gesnapt waarom bepaalde merken zo veel dealers hebben in bijv. Nederland. Zorg dat je een aantal dealers hebt die strategisch over het land zijn verdeeld met grote showrooms, dat moet al voldoende zijn lijkt me. Voor een auto willen mensen toch wel wat verder reizen
mashell zegt
Voor de oriëntatie en aankoop een keer reizen is inderdaad niet zo erg maar het onderhoud moet wel dichtbij kunnen.
Maar let wel, als je minder concurrentie tussen dealers hebt, minder contactmomenten met een verkoper en direct zaken doet met de fabrikant dan ga je wel meer betalen, gewoon omdat je onderhandelingsmogelijkheden verdwijnen.
Jagris zegt
Voor onderhoud ben ik met je eens, maar daar hoeft geen showroom aan vast te zitten bij elk onderhoudspunt. Onnodige kosten vind ik. Beter een paar grote showrooms waar je auto’s uit kan proberen/bezichtigen dan vele kleine.
piebepost zegt
Onderhandelen is er over enkele jaren gewoon niet meer bij, dan werkt iedere fabrikant met internetprijzen. Prima ook, wordt alles alleen maar transparanter van en concurrentie tussen fabrikanten blijft dus het leidt er uiteindelijk alleen maar toe dat brutoprijzen lager worden.
zesinlijn zegt
@Jargis, nog nooit van het Peugeot experience center in Breukelen gehoord zeker…?
Jagris zegt
Nee, die ken ik niet
gregorius zegt
Hoeveel modellen heeft MB er nu (zelfs na het stoppen van de cabrio’s?). Veel dealers kunnen dat toch niet aan.
En dan is elk model ook nog in alles aan te passen. Er zit dus maar een kleine kans in dat je daadwerkelijk kan voelen of zien wat je evt nieuw zou willen kopen. O, wacht, vele mensen in NL kopen toch niet, dat gaat gewoon gelijk via de lease.
Dus ja, ik snap t wel.
fanboy zegt
@gregorius: Die dagen van tig duizend verschillende auto’s en varianten zijn sowieso geteld.
Wellicht is Tesla straks niet meer succesvol of zelfs failliet, maar reken maar dat meeste bedrijven er op zullen lijken. Zeer afgeslankte bedrijven met beperkte modellen range. En ook geen tig duizend opties, en meeste opties nog via software geregeld ook.
Ik heb het overigens ook nooit begrepen, vooral niet van de Duitse auto industrie, al die mogelijkheden. Op zich wel leuk natuurlijk, maar het maakt het veel te ingewikkeld.
En als je straks toch je auto’s allemaal op een paar elektrische “skateboards” basis hebt is de basis sowieso minder rijp voor varianten.
mashell zegt
Skateboard is slechts de vorm, dat er een accu tussen de assen ligt. Ook bij verbrandingsmotoren hadden de fabrikanten al universele platformen. BMW bouwt nagenoeg alle verbranders op twee platforms.
Juist de personalisatie (kleuren, sturen, interieur opties etc.) is waar de winst gemaakt wordt. Logistiek kunnen ze dat prima aan, de klant betaald graag voor personalisatie. Het is juist vreemd dat Tesla nog steeds zulke simpele configuraties hanteert, in markten waar niet het supercharger netwerk de USP is kunnen de klanten bijvoorbeeld zomaar voor een Enyaq of EV6 gaan omdat die wel een schuifdak in de optielijst hebben.
fanboy zegt
@mashell: De Duitse autofabrikanten maken de meeste winst met opties ja.
Maar die organisaties zijn ook lomp groot. Toyota heeft 360k werknemers, VW 600k werknemers (en die gaan dus ook afslanken)
Dan hebben ze nog 5 verschillende nummers voor hetzelfde onderdeel (Seat, Skoda, Audi, VW etc)
Tesla is natuurlijk extreem karig met opties, zo kaal zal het nooit worden bij de Duitsers.
Maar de afslanking, alles simpeler, minder keuze, en dus ook nauwelijks een dealernetwerk, dat gaat er wel op lijken.
En het lijkt mij dat de dealers best een groot onderdeel zijn in het meenemen van de klant door de optiepakketten of zelfs persoonlijk maken van de auto. Dat gaat straks middels website, waar je wat kleurtjes aan kunt tikken en dat is het.
Fabrikanten kijken ook nog eens steeds meer naar ethische / milieu aspecten van interieur. Dit zal resulteren (wellicht pas over 10 jaar) in een vegan / gerecyclede stof, en het vervallen van echt leer bijvoorbeeld. Leidt ook weer tot minder keuze.
Dit proces gaat best lang duren hoor, kan zelfs nog veel langer duren dan ik denk. Maar ik ben er van overtuigd.
Net als meer samenwerking om samen de skateboard platforms te maken. Past ook in hetgeen wat “de Trui” heeft gezegd, straks zijn er nog maar een paar hele grote autobedrijven over.
mashell zegt
Ik denk dus precies andersom. Als dat wat Tesla doet niet meer bijzonder is (in Nederland is dat al zo) en de klanten meer keuzes hebben dan gaan ze eisen stellen. En dan komt Tesla niet meer weg met een simpel interieur, een handvol kleuren en twee uitrustingsniveau’s. Dan moeten ook zij meer kleuren, meer interieur opties, een schuifdak, een fatsoenlijk instrumentencluster, etc. gaan aanbieden. Natuurlijk biedt Tesla (en Mercedes en BMW) nu goedkoop plastic leer als standaard aan (toen ik opgroeide noemden we dat skai…) maar klanten die dat niet willen vragen om echt leer. We hebben de afgelopen jaren de trend gezien dat auto’s steeds luxer worden, ik denk niet dat die trend gaat stoppen de mensen worden steeds verwender.
fanboy zegt
@mashell: Nogmaals, Tesla in huidige vorm is niet de maatstaf. Het gaat erom dat er een verdere afslanking komt van de bedrijven aan de andere kant van de schaal. Dus de automerken met 50 modellen in de verkoop met daarin ook nog tigduizend opties. En dus ook qua organisatievorm, ditmaal de dealers.
Het gaat ook niet over het niveau van luxe. Het kan prima luxe zat zijn, die vraag is er nou eenmaal.
Het zal gewoon simpeler en overzichtelijker worden. Ik denk richting het Aziatische. Die hebben ook zeer luxe auto’s (de meeste kennen wij helemaal niet), die zitten bomvol opties die wij soms pas 20 jaar later normaal vinden. Maar keuze in opties, dat is er amper. Neem een Toyota Century, daar zit alles op wat je maar kan bedenken. Maar veel te kiezen valt er niet.
De bedrijven zullen gewoon met minder kosten, hogere efficiëntie, de auto’s moeten verkopen. Ook omdat elektrificatie voor meer kosten zorgt, maar ook vanwege grondstoffen e.d.
Dit is allemaal heel logisch en zal nog wel even doorgaan.
wimof zegt
Een zelfde onderdeel ingebouwd in één van de VW groep toebehorende wagens draagt hetzelfde nummer, meestal begint men bij het model waar het eerst aangewend werd.
En dan gaat het zijn eigen leven leiden.
bvb het afdekdopje op de ruitenwisserarm begon eerst met 133 (kever 1303) en werd later 1J0 (Golf 4) eerste 3 cijfers/letters zijn het modeltype of motornummer, volgende 3 de groep (steeds dezelfde logica, wisser gaan steeds …955… gemerkt zijn, 9 van elektriciteit 55 van wissersysteem en daarna volgen er nog 3 en dat is het onderdeelnummer (ook (bijna) altijd dezelfde, in ons wissergeval … … 425 en dan is er nog plaats voor 2 letters die een vervanging/upgrade van een onderdeel of juiste toewijzing inhouden.
Oh ja en dan is er nog plaats voor 3 tekens die bijna altijd een kleurcode zijn bvb B41 (satijnzwart)
Ik kon het niet laten om dit even te duiden. (sic)
Edge zegt
Het is een begrijpelijke stap. Negen van de tien autokopers zijn mensen die een auto puur als vervoer van A naar B zien. Dat soort autokoper kan prima zonder showroom uit de voeten. Auto aanvinken, kleur aanvinken, afrekenen en klaar. Waarom nog een dealerbedrijf in stand houden als je net zo makkelijk zelf dat stukje marge kunt meepakken.
Maar als autoliefhebber vind ik het ontzettend jammer. Ik wil graag even in de auto zitten, voelen hoe de stoelen zitten, kijken of het infotainmentsysteem een beetje fijn werkt, ervaren hoe de auto rijdt. Ik wil de kleurstalen van het exterieur en interieur in levende lijve zien en even tegen het licht houden, de velgen fysiek zien. Dat wordt toch wel een stuk moeilijker gemaakt als er de komende jaren door veel merken fors in het dealernetwerk gesneden gaat worden en je straks met een beetje pech het halve land door moet om bij een “experience center” al die dingen te kunnen doen.
kniesoor zegt
Sluit me aan bij je 2e paragraaf, wil een oto ook altijd even ‘besnuffelen’ alvorens ‘m te kopen. Rijden is niet perse noodzakelijk, op basis van spex en beschrijving weet ik wat ik kan verwachten. Maar moet de oto en de beschikbare kleuren wel live zien. En effe voelen hoe-ie zit, om zeker te stellen, dat-ie ‘past’.
Dus een fysieke showroom blijft wat mij betreft een noodzaak/voorwaarde.
mashell zegt
Even zitten is inderdaad enorm belangrijk, maar ook het rijden. In 2020 heb ik niet voor een Golf gekozen, ondanks dat deze goedkoop was, omdat de vering en demping niet naar mijn smaak was.
wimof zegt
Gelukkig kon je ermee proefrijden want ik durf te veronderstellen dat dit niet bleek uit de fraaie plaatjes in de internet brochure.
neal zegt
mee eens… ik ben mss van de oude stempel (amper 42 jaar) maar als ik een paar 10.000 euro te besteden heb, dan wil ik wel even touch&feel kunnen doen. met z’n bedrag koop ik niks uit een boekje of een website.
Zit zelf in de handel van duurdere (doch alledaagse) auto toebehoren en een toonzaal met modellen is absoluut een must bij zulke bedragen. ook omdat mensen wel eens even willen ‘passen en meten’ of alles naar hun zin is. En dat mag ook wel bij zulke bedragen.
het geeft je toch steeds meer het gevoel dat alles nog duurder moet en je er steeds minder voor in de plaats krijgt.
Doet me steeds denken aan dat stukje cabaret van Najib Amhali over de Chinees…. “mensen willen toch een beetje ‘service’ ” en ik weet niet of deze stap commercieel (klantgericht) de beste oplossing zal blijken.
wimof zegt
Alleen geldgewin is de motor achter dit verhaal (en het misprijzen van de consument)
audicoupe84 zegt
Je zou ook eens aan het personeel kunnen denken in plaats van ik ik, vergeet niet dat de uitkering (WW) van de verkopers door u en ik opgehoest moet worden.
Henkie zegt
Omscholen en rap de techniek in. Er is werk zat.
Of ze kunnen pakken verkopen. Wat ik gister gezien had is dat een grote pakken verkoper nogal om personeel zat te springen.
petroldrinker zegt
Zou voor mij dus een reden zijn om geen mercedes te kopen (er vanuit gaande dat ik er sws 1 zou willen hebben) moet gwn een dealee enigzins in de buurt hebben, wil absoluut niet via internet een auto kopen ofzo, en nee ik ven geen 50+ ofzo, maar als ik zoveel geld uitgeef wil ik ook persoonlijke aandacht ipv een schermpje met een robot die de chats doet…
imaginenl zegt
Ik denk dat dealers straks helemaal niet meer bestaan. Er zullen wellicht nog een aantal flagshipstores blijven waar alle modellen te bewonderen zijn. De rest kan best online. Proefritje kunnen ze ook vanaf thuis aanbieden.
Richmond zegt
De dealer is niet alleen voor verkoop, maar juist ook voor je aftersales. Natuurlijk kun je het onderhoud ook bij de specialist doen of zelf, omdat dat goedkoper is. Maar je wilt bij een jonge auto garantie / coulance. Want als je er niet voor hoeft te betalen, dan ga je dat niet doen. Maar dat kan alleen als je dus onderhoud doet bij het netwerk van de fabrikant. Wat logisch is. Als ze niks aan je verdiend hebben, waarom zouden ze jou dan een tegemoetkoming moeten geven in de kosten. En ik zie het niet gebeuren dat ze de merk specialist hiervoor gaan inhuren.
Henkie zegt
Alleen de showrooms gaan dicht. De dealer zal altijd blijven. Maar als officiële reparateur. Dit was trouwens in de jaren 2000 al voorspeld. En ik sta er eigenlijk van te kijken dat dit nog niet zo is.
wimof zegt
Wanneer een dealer een commerciële aftersales tegemoetkoming doet is hij altijd de pineut, altijd, hij betaald een deel van de coulanz (zeker in gevallen waar de constructeur niet tussen komt. In de andere gevallen verliest hij de marge op het onderdeel, (en moet hij soms nog bijpassen, ter verduidelijking: op een onderdeel zit bij stockaankoop een marge van +-35% bij “depannage” bestellingen (want zo gaat het meestal) zakt die marge dan tot 20% min nog de tarnsportkosten, de garantie wordt berekend op een gemiddelde korting, bvb 28%) dus in dit geval heeft de dealer een negatieve korting van 10% aan zijn broek)
En dan zwijgen we nog over het “geleuter” van de garantiedienst om aan je geld te geraken.
Boeken vol kan ik erover schrijven.
niwi zegt
Nee. Als je zoveel geld uitgeeft, mag je ook wel even een Look &Feel optie hebben. Maar belangrijker: dit betekent dat je niet meer kunt onderhandelen over de prijs, dit levert de fabrikant alleen maar meer geld op. En de dealer op den duur minder..
kniesoor zegt
Dat niet meer kunnen onderhandelen is ongetwijfeld de belangrijkste reden, dat MB (en anderen) van de dealers af willen. Vanuit hun standpunt bekeken begrijpelijk, maar voor een notoire ‘sjacheraar’ een groot gemis. Niet alleen vanwege de uitgespaarde centen maar ook vanwege de lol, ik vind ‘t een erg leuk spelletje.
neal zegt
snap niet echt hoe het onderhandelen het merk benadeeld. je onderhandelt met de dealer/verkoper. die bepaald hoeveel marge hij/zij afgeeft. Meestal wordt dat gecompenseerd door eigen investeringen in grote voorraad (krijgen ze wel weer een extra percentje voor) of worden showroom wagens versneld afgeschreven over een korte periode. geeft de dealer wat onderhandelingsmarge en tegelijk een verlaging van de winst op het einde vh jaar tov de verkopen waar ze wel flink aan verdienen (bv onderhoud en banden voor leasingrijders).
al met al klopt die theorie dus niet van de merken, behalve dat ze meer geld in eigen zak willen steken.
Zal wel iets te maken hebben met de kleine groep rijke hoofdaandeelhouders die nog rijker willen worden en de gewone man nog wat armer….
wimof zegt
In België worden alle ” iets vlotter verdienende” onderdelen van de naverkoop uitbesteed aan externe firma’s.
Carglass, koetswerkherstellers (laat ons het eerder oplappers noemen) bandencentrales enzovoort.
Een motorschade, komen ze de wagen ophalen en leggen ze er een tweedehandsmotor in.
Oh ja je mag wel het onderhoud doen, 1 uur en 9 minuten voor een 30.000 km onderhoud, korting uiteraard niet vergeten op de onderdelen aud.
Dutchdriftking zegt
Wellicht een voorbode op elektrische voertuigen waarbij er veel minder onderhoud is? Daar verdiend een dealer tenslotte zijn geld mee, niet met verkoop van nieuwe voertuigen.
johanw zegt
beetje zelfde met hype webshops die er was…..uiteindelijk kwam men daar ook weer terug op feit de stenen winkels wel van belang zijn.
erwh zegt
Leuk ingekleed, maar dit is gewoon een simpele maatregel om nog meer shareholder value te creëeren ten koste van de klant. De onderhandelingspositie van de klant wordt zwakker (minder alternatieven) waardoor de fabrikant uiteindelijk meer marge kan maken op het product.
ericc zegt
Heb meermaals hier op AB verkondigd dat er veel jobs verloren gaan de komst van de EV. Dit is nog maar het begin van de grote ontslagronde. Diegene die dit toejuichen zijn waarschijnlijk mensen die niet in de automobielsector werken.
Henkie zegt
Ik ben de autosector al jaren terug ontvlucht.
Als je technisch bent is er werk zat te vinden.
Dus daar hoef je niet bezorgd om te zijn.