Kijk, dat zet tenminste zoden aan de dijk. Deze Mercedes EV haalt 1.000 km op zijn sloffen 1.008 zelfs!
Elektrische auto’s worden beter en beter. Mede daardoor zijn ze dan ook veel interessanter voor veel mensen. Een groot struikelblok is (binnenkort ‘was’) de accu. Dankzij de lage energiedichtheid heb je een enorm grote (en dus zware) accu nodig om een beetje actieradius te hebben.
Maar de techniek is nog jong en voor veel verbeteringen vatbaar. Bij Mercedes kijken ze niet alleen naar de motor en accu, maar ook de auto eromheen. Mede daardoor zien de Mercedes EQE en EQS er zo kenmerkend uit. Met de EQXX gaan ze nog wat verder. De EQXX is een soort rijdend laboratorium waar Mercedes ervaring op doet qua EV’s.
Mercedes EV haalt 1.000 km op volle accu
De EQXX is redelijk smal, vrij lang en zeer gestroomlijnd. Daardoor is de luchtweerstand erg laag. Dat is vervolgens weer goed voor het energieverbruik. Want hoe minder weerstand er is, hoe minder hard de motor hoeft te werken en dus hoe minder de accu leeggehaald wordt.
Normaal gesproken is een verbruik van onder de 25 kWh/100 km al erg efficiënt. Als je heel erg je best doet (80 achter een vrachtwagen rijden) kun je wellicht 20 halen (ook afhankelijk van de auto uiteraard).
Maar de EQXX doet er een schepje bovenop. Die haalt 10 kWh/100 km. Daardoor is de range meer dan 1.000 km!
Niet theoretisch
Normaal gesproken zijn dit soort uitspraken van de marketingafdeling. Onder het motto: ‘volgens een bepaalde theoretische test moet ‘ie het halen, dus is dat de opgvave.’ In het geval van de Mercedes EQXX is nu de daad bij het woord gevoegd.
Mercedes plande namelijk een rit van Sindelfingen (waar de EV-afdeling van Mercedes zit) naar Cassis, Frankrijk. Er is voor gekozen omdat je dan hoogteverschillen, steden, dorpen, B-wegen, snelwegen en zelfs onbegrensde Autobahn voor je kiezen krijgt.
Uiteindelijk lukte het de Mercedes EQXX, mede dankzij de zonnepanelen op het dak, die goed zijn voor 25 km aan extra range. Dus ja, deze elektrische auto accu heeft genoeg capaciteit voor een rit van 1.000 km. Nu rijst bij ons de vraag: zijn ze ook terug gereden op één lading?
Meer lezen? Dit zijn de 13 PHEV’s met de grootste actieradius!
audirs3 zegt
Indrukwekkend. Maar nu ik zelf al een tijdje elektrisch rijdt ben ik er achter gekomen dat voor dagelijks vervoer een theoretische range van 400-500km meer dan zat is. En voor de vakantie ritten is laadsnelheid veel belangrijker dan range. Ik sta liever 2x 12 minuten aan de lader dan 1x 45 minuten…
louisvdd76 zegt
@audirs3: 100% eens. Range is niet het issue maar snel laden is belangrijker
mashell zegt
Helemaal mee eens. Maar dat houdt wel op als er krapte aan snelladers ontstaat, dat zie je nu al eens in Nederland op zaterdag- en zondagmiddag. Dan wil je wel een grote range.
TheMaster zegt
1000km en dan 11 uur en 30 minuten hier over doen. Pak dan liever de TeslaBjorn 1000km resultaten erbij (van nagenoeg elke EV). Daar zie je dat een Model 3 long range de 1000km (inclusief opladen!) in 9 uur en 20 minuten doet.
Paul58 zegt
@TheMaster: dat onderbouwd weer eens dat laadtijden vaak belangrijker zijn dan totale actieradius
pramm zegt
Het gaat om een balans. Je wilt 90% van je dagelijkse ritten gewoon met één acculading kunnen doen. Indien je voldoende laadtijd tussendoor hebt, kan dat nog zelfs iets anders worden. Met de huidige ranges (400 a 500 km) is het daarmee ook geen probleem meer geworden.
Daarnaast is degradatie nog wel een belangrijk vraagstuk.
crs86 zegt
Klinkt fantastisch natuurlijk, maar dit is verre van realistisch voor een reguliere auto. Alhoewel: mijn E-Golf haalt makkelijk 16kw/100km. Dus zo heel bijzonder is een verbruik van minder dan 20 nou ook weer niet.
aschja zegt
Eens. Onze E-C4 zit nu op 15.9 op bijna 4000km. En dan moet het voorjaar en zomer nog beginnen.
WId zegt
Als hypermiler heb ik een record van 9,5 kWh/100km over een afstand van 150 km in een e-Golf. Gemiddeld zit ik rond de 10/11 in de zomer en 12/13 in de winter.
Het voordeel van de e-Golf is de beperkte oppervlakte aan de voorkant, daardoor nog relatief efficient ten opzichte van bijvoorbeeld de ID.3.
Robert zegt
@wid: “Het voordeel van de e-Golf is de beperkte oppervlakte aan de voorkant, daardoor nog relatief efficient ten opzichte van bijvoorbeeld de ID.3.”
Dat is inderdaad een belangrijk punt wat je aanstipt. Toevallig stond ik gisteren in de file, met vóór mij een Golf 8 een daarnaast een ID.3, en wat gelijk opviel was hoeveel groter een EV is t.o.v. een ‘gelijkwaardige’ C-segmenter met een ICE aandrijving. Vooral in de breedte en in de hoogte worden er centimeters bij gesmokkeld om maar genoeg ruimte te bieden aan de accupakketten in de bodem.
Ik had het er hier laatst ook al over; ik stond in een parkeersectie voor drie auto’s geparkeerd, met aan weerszijden resp. een Model 3 en een ID.4; dan is het verdomde lastig om nog fatsoenlijk de auto in of uit te stappen, zelfs als de auto’s keurig binnen de lijnen zijn neergezet.
Donstil zegt
Precies. Onder de 20 is echt niet lastig, ik rij behoorlijk stevig in een i3 en heb gemiddeld alsnog 17.
mashell zegt
In de zomer overdag op de Nederlandse snelweg kom ik met de e-tron 55 zelfs onder de 20 kWh/100km.
ldej zegt
Hoe groot is de accu?
aschja zegt
100kwh toch?
WId zegt
1000 km met 8,7 kWh/100 km :) dat is dus een effectieve grootte van 87 kWh (plusminus een beetje)
timowouters zegt
Hoe komt de schrijver erbij dat 250 watt per km zuinig is? En dat 200 extreem knap is? Ik haal met een chinees lomp geëlektrificeerde auto ruim daaronder. Met 80% snelweg (110km/u) tussen de 130-180watt per km. Neem aan dat een Tesla, of welke native elektrische auto dit makkelijk overtreft.
fanboy zegt
25kWh per 100km is niet zuinig, dat is gewoon doorrijden en waarschijnlijk met een SUV.
15 a 16kWh halen er al velen.
En neem een 2017 Hyundai Ioniq en ga op dezelfde manier rijden, vermoed ik dat deze net zo zuinig is.
Alleen met kleinere accu natuurlijk.
Alfarobert zegt
Heeft de auto mooi geluid.Krijg je er een pokkemuziekje doorheen.Hier totaal geen geluid en jawel hoor,nada,niks geen muziek.
Rick-dos zegt
Daar adverteerden VW in de jaren ’90 mee met hun tdi’tjes. Was de eerste auto die op één tank een retourtje Amsterdam-Parijs deed. Dat was ongehoord. Daar hebben ze 90 jaar over gedaan om een auto op benzine of diesel dat te kunnen bereiken.
Met de EV doen we dat blijkbaar binnen 10 jaar. De range is al lang geen probleem maar we willen het onszelf graag wijs blijven maken. Hebben we het ook nog over ‘echte wereld range’ net alsof we met benzine of diesel ook echt het geclaimde theoretische verbruik in de echte wereld halen. Enige wat nog verbeterd moet worden is laadsnelheid maar daar maken ze ook al grote stappen in. Wat je met een beetje wil wel niet allemaal kunt bereiken…
potver7 zegt
Dit is dus gewoon een Volkswagen XL1, maar dan elektrisch en van Mercedes, en 10 jaar later. Kortom, niemand twijfelt eraan dat het kan, maar serieproductie is nog een brug te ver.
dragonforce zegt
Is de designer van de Loremo hiermee bezig geweest?