Hy-ha-wattes? Ze zijn bij Mazda al tijden aan het zoeken naar een manier de rotatie-motor hippie-proof te maken. Het nieuwste medicijn om de uitstoot van het blok naar acceptabele niveau’s te brengen is toevoeging van een elektromotor. Deze configuratie zou over twee jaar al productie-klaar moeten zijn.
Het is nog niet helemaal duidelijk of deze toekomstige roadster voortborduurt op de immer succesvolle MX-5 of dat het de reïncarnatie van de RX-7 betreft. Wel staat vast dat er een hybride tweedeurs roadster concept achter de gordijnen staat te trappelen. Deze is voorzien van een nieuwe Sky-G hybride wankel-motor met een inhoud van 1.2 of 1.3 liter.
Dit hybride-plan lijkt klinkt in ieder geval waarschijnlijker en meer korte-termijn dan de diesel-wankel. Hybride-techniek is inmiddels volop beschikbaar en met de huidige meet-methoden moet ook een wankel hiermee heel nette cijfers kunnen halen. Misschien heeft een wankel zelfs wel meer profijt van een elektromotor dan een standaard vierinlijn.
Een wankelmotor is nooit zo sterk geweest onderin het toeren-bereik, en juist daar kan een elektromotor perfect bijspringen. Eenmaal op toeren neemt de wankelmotor de taak volledig over en verlies je nagenoeg niks aan rij-dynamiek. Enkel het extra gewicht van de elektronica kan vervolgens nog in de weg zitten, maar daar weten de ingenieurs van Mazda vast wel raad mee. (bron: 7tune.com)
mb man zegt
Knap dat ze dit aandurven.Niet het meest vertrouwwekkend concept
F612S zegt
Altijd leuk, een rotatiemotor. Jammer dat alleen Mazda deze motoren in auto’s gebruikt! (Correct me if I’m wrong!)
rene zegt
Laurens ,knap toch.
Beetje Verward zegt
Leuk he, hybride.
mrB zegt
toch altijd leuk dat mazda het ‘hobby-project wankelmotoren’ niet weg gooit. Met dit kunnen ze er hoop ik nog een tijd mee door gaan. Ben
RenesisHP zegt
Ik kan hier geloof ik niet echt iets negatiefs over verzinnen. Ik zie het als 1 van de weinige manieren om de wankelmotor te behouden in deze groene tijden.
preske zegt
laat maar komen. Zelfs al is het geen succes of niet haalbaar, ze zullen heel wat nieuws bijleren
BMW330Ci zegt
klinkt geweldig! wankelmotoren zijn prachtig. eigenlijk zou Ferrari er iets mee moeten doen. Neem ipv 2, 4 wankelrotors met een totale inhoud van ong. 2.5L en laat ze wat meer toeren draaien. Dan heb je een geweldige turbine met een verschrikkelijk hoog vermogen.
Het idee van Mazda staat mij ook wel aan. Een elektromotor en een wankelmotor zijn complimentair. Het beste uit twee werelden, als je daarmee ook nog eens de uitstoot verminderd heb je een eerlijk concept.
zoals Maurice de Hond: “Ik zeg, doen!”
Cantago zegt
Klinkt niet gek! Hopen dat het wat wordt, en dat het lekkere geluid van die wankel behouden blijft;)
paulusrx7 zegt
hmm doe mij er maar eentje met 2 turbo’s… maarja als hierdoor de wankel behouden kan blijven vind ik het prima en als ze nog steeds als straaljagers klinken ook.
CPCT zegt
Dit lijkt niet echt te passen in het MX-5 concept… Overigens is dit nieuws afkomstig van Best Car Japan, dus neem het maar met een flinke korrel zout.
Neal zegt
Mazda is de enige die Wankelmotoren gebruikt omdat ze het patent hebben op het gebruik van deze motoren in personen wagens.
De combinatie Wankel/Elktro is Mazda niet vreemd aangezien ze testmodellen met waterstof/Wankel en elektromotor hebben rondrijden in RX8’en en MPV(MAzda 5?)
Een NA Wankel heeft relatief weinig koppel onderin, een turbo wankel daarentegen wel. Ik ken er eentje (20B 3rotor met 550 pk en 700Nm koppel…IN Nederland)
Pallas zegt
@Neal: Patent? denk het niet. Andere fabrikanten (NSU, Citroën) zagen er geen heil in ivm oliecrisis in de seventies.
Ook Mercedes heeft ermeer geexpirimenteerd
DuitseAuto's zegt
Hmm.. doet me denke aan de SLR Stirling Moss :P
jack_abarth zegt
@Neal,
Ik weet niet zeker of het klopt wat je daar nu zegt over dat patent.
Want de NSU is namelijk begonnen met de rotatiemotor en is daar overigens vrijwel aan faillet gegaan.
Verder hebben Citroen en Mercedes ook nog geëxperimenteerd met het Wankel principe.
Het automerk NSU introduceerde in 1964 de eerste auto met wankelmotor, de Wankelspider. NSU verbeterde de motor verder en introduceerde in 1967 de bekendere NSU Ro 80. Het bleek een hele opgave voor een relatief kleine autofabrikant om deze weg te blijven volgen. Aanvankelijk hadden de motoren veel problemen, in combinatie met een garantie van vijf jaar op de motoren zorgde dit ervoor dat het merk in financiële problemen kwam en werd overgenomen door de Volkswagen Group.
Zeer omvangrijk is de bijdrage aan de ontwikkeling van de wankelmotor van het Japanse merk Mazda. In 1967 debuteerde Mazda’s wankelmotor in de Cosmo Sport 110S, een lichtgewicht compacte sportwagen. Mazda hanteert zelf overigens de naam “rotatiemotor”. Het ontwerp van deze motor stamt uit 1961, maar de ontwikkeling begon eigenlijk al in 1940, bij de verbeteringen die Ralph Miller deed aan de ottomotor. Na de Cosmo Sport bleef Mazda de wankelmotor doorontwikkelen en werden er steeds nieuwe modellen met deze motor op de markt gebracht. Na de Cosmo Sport kwam de R100, de eerste Mazda die naar de Verenigde Staten geëxporteerd werd. Daarna kwam de R130, de RX-2 ‘Capella’, de RX-3 ‘Savanna’, de RX-4, de ‘Roadpacer’, de RX-5 Cosmo AP, de RX-7 en uiteindelijk de huidige RX-8 met de Renesis motor die enkele prijzen won bij zijn lancering in 2003. In de racerij behaalde Mazda in 1991 met de wankelmotor een zeer opmerkelijk resultaat door met de Mazda 787-55 de 24 uur van Le Mans te winnen.
Mercedes-Benz heeft met de wankelmotor geëxperimenteerd van 1962 tot in het begin van de jaren 70. Ze hebben zowel kleine wankelmotoren gebouwd voor hun sedans, maar ook een tweetal grotere voor een prototype genaamd de Mercedes-Benz C111. In 1969 was dat eerst een model met 3 rotoren, goed voor 280 pk en in 1970 een model met 4 rotoren dat een maximum leverde van meer dan 400 pk. Er is ook een wankelmotor ingebouwd in een Mercedes 350SL, welke met 320 pk ruim 120 pk meer leverde dan de standaard 3,5 liter V8, maar toch ook 60 kilo lichter was. Deze auto is cadeau gedaan aan Felix Wankel, hoewel deze nooit in het bezit is geweest van een rijbewijs.
Door de oliecrisis is er uiteindelijk nooit een Mercedes met wankelmotor in productie gegaan.
Ook het Franse merk Citroën heeft met de wankelmotor geëxperimenteerd en samen met NSU een “Comotor” opgericht in Luxemburg. Het zocht 500 trouwe klanten die bereid waren om, onder het waakzame oog van de firma en met de waarborg van optimale servicemogelijkheden, 30.000 km of meer per jaar te rijden met de vanaf 1 januari 1970 geproduceerde M 35. Het was een prototype afgeleid van het toenmalige model AMI 8, een 2+2 coupé met hydraulische ophanging zoals de DS, en uitgerust met een wankelmotor van 497,5 cm³, goed voor 49 pk bij een toerental van 5500/minuut, en een topsnelheid van 144 km/u. Uiteindelijk werden er tussen 1970 en 1971 slechts 267 van geproduceerd.
Daarna waagde Citroën een stapje verder: in 1973 kreeg het wankelexperiment een vervolg met de zogenaamde GS Birotor. De motor beschikte over twee rotors (in feite de verdubbeling van de M 35-motor) met een totale inhoud van 995 cm³: deze leverde 107 pk bij 6500 toeren per minuut, goed voor een topsnelheid van 175 km/u. De wankelmotor zorgde wel voor een geruisloze en snelle versie van het populaire GS-model, maar het benzineverbruik was bijzonder hoog, en dat maakte de verkoop (vanaf februari 1974, in volle oliecrisis) zeker niet tot een succes. Omdat Citroën zich realiseerde dat het project geen succes zou kennen, werd de productie van de GS birotor reeds na 847 exemplaren in 1975 stopgezet, zonder dat er een nieuw koetswerk werd ontwikkeld, wat de oorspronkelijke bedoeling was geweest. De exemplaren die in omloop waren zijn voor zover mogelijk teruggehaald. Hierdoor zijn exemplaren van de GS Birotor extreem zeldzaam, en navenant duur.
Ook het Oost-Duitse Wartburg experimenteerde met de Wankelmotor.
Sinds 1977 is het Japanse Mazda het enige autobedrijf ter wereld dat de wankelmotor (of rotatiemotor) nog toepast.
Pallas zegt
@jack_abarth: Dit verhaal dus, je bent te snel af, zit op werk dus mijn posts zijn achterhaald.
Pallas zegt
@jack_abarth: Waarschijnlijk minder 267 wankel M35’s, maar de nummering liep door om project geslaagd te doen lijken.
Pallas zegt
Sorry voor de tikfouten…
Neal zegt
Felix wankel is met de ontwikkeling begonnen onder Mercedes maar slaagde er niet in om de motor bedrijfszeker te maken.
De Merc 350 met Wankelmotor is trouwens de allereerste wagen met Wankelmotor en was van Felix Wankel zelf.
Het project is dan door NSU (in hoofdzaak voor motoren (bromfietsen) overgenomen.
NSU is later opgegaan in Auto Union (het latere Audi) met hetzelfde resultaat. Omstreeks de jaren 50 heeft MAzda het idee opgekocht en hebben ze er nog eens 10-12 jaar over gedaan om de motor productierijp te krijgen (Cosmo)
De info hierboven klopt enigzins wel maar de data neit bepaald Tenzij mijn Mazda History boek liegt…
jack_abarth zegt
@Pallas,
Het zou gerust kunnen wat je zegt, mijn tekst is gewoon Ctrl-C, Ctrl-V van Wikipedia :D:D:D
vale46 zegt
Kom maar op met deze concept!!
Wankelmotor + elektromotor = vinnige hybride wagen
DE natte droom van elke ingenieur denk ik.
Als ze het bij Mazda klaarspelen om die wankelmotor zuiniger te maken zullen ze scoren, anders niet.
Rotary1 zegt
Mazda is nog altijd een van de beste fabrikanten op het gebied van lichte auto’s en zoals in het bericht al vermeld kan zo’n electromotor een wankel perfect aanvullen :D
Dus aanvullen, niet vervangen :P
MJB zegt
Altijd maar die eeuwige hybrides… Wanneer begint men nou eens net als in Scandinavië op grote schaal met het gebruiken van biobrandstoffen? Veel minder schadelijk in gebruik dan een auto op benzine of diesel en tijdens de bouw van de auto beter voor het milieu dan een hybride met al die accu’s. Cradle to cradle is belangrijk, niet het verbruik.
DTB zegt
Ja, en ik ben de paashaas.
Natuurlijk gaat Mazda geen wankelmotor in de Roadster leggen. Het hele Roadster concept “keep it simple” pas gewoon niet samen met een rotatiemotor. En sinds wanneer is BestCar een betrouwbare bron. LOL
BestCar is eigenlijk de Story en Prive van de Japanese autobladen. Break a leg!
Bartjuh zegt
Klinkt goed, Ik denk dat er nog heel veel uit de wankelmoter te halen valt. Omdat het in theorie zuiniger moet kunnen zijn. Jammer alleen dat andere fabrikanten niet de moeite doen om het te ontwikkelen. En die extra hybride kilo’s kunnen wel door het lage eigen gewicht van de motor.
sven zegt
Hier in deland, florida nabij daytona beach expirementeert een bedrijf ermee om wankelmotors in kleine vliegtuigjes te plaatsen. de inhoud in tegenstelling to andere kleine vliegtuigen is fors verminderd, en het verbruikt minder brandstof dan een 0-240(kubieke inch) 4 cyl lycoming boxer, met zelfs meer pk.