Loopt de overheid te hard van stapel?
Dat de bijtelling voor elektrische auto’s volgend jaar omhoog gaat is inmiddels wel bekend. Met ingang van volgend jaar wordt 4% opgehoogd naar 8%. Vervolgens zal dit stapsgewijs verhoogd worden om uiteindelijk op 22% uit te komen in 2023. Het is echter nog niet bekend wat precies de gevolgen daarvan gaan zijn. Het is evident dat de verhoging van de bijtelling de markt van elektrische auto’s geen goed zal doen, maar wat zal het effect nu echt zijn?
Naast het feit dat deze beslissing meer geld in het laatje brengt voor de overheid speelt ook het feit dat EV’s goedkoper worden een rol. Als elektrische auto’s goedkoper worden is er ten slotte minder noodzaak voor een financiële prikkel in de vorm van een bijtellingsvoordeel. De vraag is echter of het afbouwen van dit voordeel tegelijk loopt met de prijsdaling.
Om de vragen rondom deze kwestie te beantwoorden heeft onderzoeksbureau FIER Automotive een onderzoek ingesteld. Rob Kroon van FIER was in dit kader uitgenodigd bij de Nationale Autoshow. Daar sprak hij zijn verwachtingen uit. Hij denkt dat het volgend met de verhoging naar 8% nog wel mee zal vallen. Daarna ziet hij het echter somber in. Met 12% bijtelling is er in 2021 nog steeds een financieel voordeel, maar hij verwacht dat dit te klein zal zijn. Er moet echt een duidelijk financieel voordeel zijn om mensen in een elektrische auto te krijgen.
“Ik denk dat we het te snel afbouwen, het voordeel”, zegt Kroon tegenover Wouter en Meindert. Weliswaar worden de auto’s goedkoper, maar dat gaat niet heel hard. Ze zijn alsnog relatief duur en het aanbod is ook beperkt. Op deze manier is het volgens Kroon lastig de klimaatdoelen te halen. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is op de hoogte gebracht van het onderzoek, maar doet er voorlopig niks mee.
Dat laatste is natuurlijk precies de rode lap voor sommige partijen in de Tweede Kamer. Wij verwachten dus na het kerstreces ‘wat’ vragen. Wordt ongetwijfeld vervolgd!
(via BNR)
dunhozzie zegt
Met gelijke fiscale waarde valt dat volgens mij best mee. Maar idd, zolang ze nog fiks duurder zijn kies ik liever een diesel (veel lange stukken autosnelweg)
lithiumion zegt
Markt? Je bedoelt die afzetmarkt en economische speldenprik op de wereld, die ze NL noemen? Daar zou ik me als fabrikant van auto’s niet echt druk om maken… dus eigenlijk een voorspelling van een storm in een borrelglas met water…
Gulli zegt
@lithiumion: als Nederlandse klanten geen EV’s meer kopen komen er over 4-5 jaar ook minder EV’s op de tweedehands markt (ze gaan heus niet allemaal de grens over) en kan de minder bedeelde burger dus minder snel een EV kopen. Dit heeft wel degelijk invloed, niet voor de fabrikant maar wel voor ons
tstile zegt
@gulli: Als minderbedeelde zie ik mezelf nog eerder een gebruikte EV uit Tsjechie kopen. De Seat Mii EV verkopen ze daar voor 17k nieuw. Dus als occasion zal dat de meest betaalbare EV zijn.
phaeton zegt
We weten allemaal wat de prikkel gaat worden als de bijtelling op elektronische auto’s stapsgewijs wordt verhoogd. Dan wordt de bijtelling en/of belasting op fossiele brandstoffen stapsgewijs verder verhoogd. Probleem is alleen het aanbod van occasions. Persoonlijk zou ik een mooie V60 D6 willen rijden, maar die zijn er in Nederland nauwelijks te krijgen. Waarschijnlijk allemaal geëxporteerd.
suzignis zegt
@phaeton: D6 zijn zeker te vinden en kosten niet de kop. Zeker icm de 50% wegenbelasting. Net 1 gekocht met adaptive cruisecontrol – heerlijke auto!
Ot92 zegt
@suzignis: Hopelijk heb je ‘m met garantie gekocht. Ze schijnen een beetje storing gevoelig te zijn. Verder een prima auto.
p3r0x zegt
@ot92: bijzondere zin; storingsgevoelig en verder prima auto. ?
jpoers zegt
@p3r0x: 2 zinnen :)
thomasthomas zegt
@suzignis: nog wel, spreek je binnenkort weer.
motorhead zegt
@suzignis: geniet er van. Heb er ook een gehad. ACC is echt fijn op dat ding. En als het een beetje past in je dagelijkse gebruik is het inpluggen en e/hybride rijden ook helemaal prima. Maar ik realiseerde me toch vrij vlot dat ik veel te veel petrolhead ben om met dat dramatische onderstel en futloze diesel-aggregaat te leven. Erg blij dat ik m na een jaartje weer verkocht had.
rotjeknor66 zegt
@motorhead: dramatisch onderstel ja mee eens, futloze diesel volledig mee oneens, je bent vele malen sneller dan het gemiddelde gebakje wat in Nederland rondrijd, zet je de boel in power, zit je in 6 sec aan de 100 redelijk rap lijkt mij.
Ik ben er gelukkig vanaf, besef kopen van zo’n ding is zo gebeurd, inruilen daar in tegen….een groot drama sommige bedrijven zeggen ik begin er niet eens aan…diesel is dood in Nederland, ben je van plan hem op te rijden prima, doen! Wissel je regelmatig van auto niet doen. Check of de aircopomp onder garantie van Volvo vervangen is, dit is de oorzaak van mogelijke storingen, let op is vanaf 2018!
suzignis zegt
@motorhead: heb de de auto gekocht met het hoofd – niet het hart. Ander werk dus veel snelweg kilometers rijden. Daar is de D6 perfect voor. Heb daarom mijn C32 AMG dus de deur uit gedaan….
superfunky zegt
@motorhead: herkenbaar, maar met een Heico onderstel en Rica tuning had je dat opgelost!
Meteen bij aflevering laten doen, wat een beest! Of beter, Wolf! Heb er al heel wat testosteron bommetjes mee uitgelachen! ?
motorhead zegt
@superfunky: was misschien een optie geweest idd. Goed om te lezen dat dat echt iets gebracht heeft bij jou. De lijst met ergernissen was bij mij echter te lang om dat serieus te overwegen.
@rotjeknor66: rechtuit tot de 100 helemaal mee eens. Echt rap. Op hogere snelheden houdt dat al redelijk op. Maar wat me vooral tegenviel is een binnenweggetje afraffelen. Dan was t vooral heel, heel veel dieselherrie, en erg weinig go.
Voor veel snelwegkm’s is de D6 ook niet de beste keuze. Accu doet dan niet veel meer, en dan is t gewoon een onzuinige ouderwetsche diesel, 1 op 16. Met consequent twee keer per dag laden stond mijn gemiddelde boardcomputer-verbruik meestal wel indrukwekkend boven de 1 op 30.
Al met al een dikke plus voor t concept, en een dikke min voor de uitvoering.
rotjeknor66 zegt
@motorhead: klopt de normale V60 stuurt een stuk strakker, maatje van me heeft een T4 en die vind de bochten al een stuk leuker, en ja echt superstil was hij idd niet. Ik deed ook consequent opladen en met woon werk verkeer, haal je dan idd 1:30 en een indrukwekkende 1200 a 1300km op “1” tank. Het is in principe een prima bak voor a naar b in redelijk comfort, vond hem redelijk stug vanwege het accupakket van 300kg extra op de achterwielen, een normale V60 bied meer comfort. Ben blij dat ik er vanaf ben, het is een zeer lastige auto om weer kwijt te raken, en word alleen maar lastiger vanwege de diesel hetze.
zakar36 zegt
@suzignis:
Ik ben hier dus erg benieuwd naar, volgens de huidige informatie gaat de 50% MRB korting eraf en betaal je dus per 2020 het vol tarief? Of ik moet iets gemist hebben.
Aangezien ik erg graag de V60 D6 wilde kopen maar er toch (voorlopig) vanaf zag ivm mrb onzekerheid.
trolololo zegt
@zakar36: precies dit. En dan betaal je de MRB dieselprijs voor een 1949kg wegende bak. YIKES.
suzignis zegt
@zakar36: de MRB regel is aangepast tot 2025. Zoek maar eens op.
suzignis zegt
@suzignis: Heeft u een zogenaamde plug-in hybride**? Dan krijgt u nu een korting van 50% op de mrb. Dit voordeel wordt ook verlengd tot 2025. In 2025 is de korting op de mrb nog 25%. Vanaf 2026 betaalt u als bezitter van een plug-in hybride* de volledige mrb.
mashell zegt
@phaeton: als de leasecontracten zijn afgelopen komen die bij de leasemaatschappijen te koop. Die kun jij daar net zo goed kopen als Wojtek de autohandelaar uit Polen. Nederlandse autohandelaren en dealers die ook hun voorraad gebruikte wagens graag kopen bij de leasemaatschappijen willen geen diesels, daar vragen particulieren bijna niet om. Zakelijk worden er veel kilometers gemaakt en is diesel populair, particulieren rijden veel minder en willen daarom benzine. Juist daarom zou je als regering elektrisch rijden willen stimuleren, die zijn gebruikt ook voor particulieren interessant en zo kun je eenvoudig wat doen aan de CO2 uitstoot van het Nederlandse wagenpark. Maar ja, de VVD is de regering (CDA is inmiddels een VVD light en CU en vooral D66 vraagt zich af waar ze aan begonnen zijn) en die vindt “Is het leuk voor de mensen en is het goed voor het milieu? Nou, dan gaan we dat vooral niet doen”. De VVD is gewoon de politieke tak van Shell, die willen helemaal niet dat we elektrisch gaan rijden.
flutterby zegt
@phaeton: D6’s staan massaal op Marktplaats..
johnhert zegt
@phaeton: ???? Er staan serieus meer dan 230 V60’s in D6 motorisering op Marktplaats !
Tonnie zegt
@phaeton: volgens mij staan er genoeg te koop. Komen met bosjes uit de lease rollen nu en de prijzen zijn heel erg oke.
autoliefhebbertje zegt
Worden de auto’s zuiniger, efficiënter, en beter voor het milieu is het nog niet goed voor de Nederlandse overheid en verzinnen ze toch wel weer een manier om de autorijder evenveel te laten betalen als een diesel uit 1995
mp014 zegt
En daar heb je dan een (duur) onderzoeksbureau voor nodig om tot deze conclusie te komen? Bijzonder.
De markt voor, vooral dure, EV zal (terecht) instorten! De meer betaalbare EV zijn tenslotte prima alternatieven voor hen die het echt menen met EV. Die (veel te) dure EV worden dan enkel nog verkocht aan mensen die geld zat hebben en wat speciaals willen rijden, eigenlijk net hetzelfde als voor het EV tijdperk! Wil je wat bijzonders dan betaal je er maar voor. Niet raar toch??
Dat hele subsidie gebeuren heeft er de afgelopen jaren enkel voor gezorgd dat de rijkeren onder ons hard gelachen hebben en dat Musk eindelijk weet waar Nederland ligt.
lekbak zegt
@mp014: het hele subsidie gebeuren heeft ervoor gezorgd dat de eerste, hele dure, ev’s de markt gecreëerd hebben en dat de prijs nu enorm gedaald is. Het zijn inderdaad de rijken die er het eerst van profiteren, maar dat is met alles zo.
Doordat tesla zoveel model essen verkocht heeft aan de rijken is er nu in Nederland een uitzonderlijk goede infrastructuur in Nederland voor de ev. Daar kunnen we over een paar jaar met z’n allen van profiteren.
mashell zegt
@mp014: die subsidies stapelingen waarmee ondernemers spotgoedkoop een Model S konden rijden is nu ook al weer een jaar of 6 geleden afgeschaft. Dat begint een oude koe te worden. We leven nu in een tijdperk waarin de Model 3 van Tesla de leasetopper is. Veel auto met een lage bijtelling. Als medewerker met een auto van de zaak is een auto met een lage bijtelling kiezen de meest eenvoudige manier om je netto inkomen met een paar €100 per maand op te hogen. Natuurlijk doet bijna iedereen dat.
mcshine zegt
De leaseprijzen van EV’s zijn sowieso al interessant vanwege de lage onderhoudskosten, lage “brandstofkosten” en uitstekende restwaardes. Daarnaast is het supercomfortabel rijden. (One-pedal, trekkracht, oprittanken etc.)
dracae zegt
@mcshine: Klopt, maar die restwaarde kan…als deze beste man gelijk heeft… wel eens flink naar beneden gaan.
nissanfairladyz zegt
@dracae: Niet door mij. Want ik wacht met smart tot de model 3 tweedehands op de markt komt.. kan ik me ampera inruilen.
zesinlijn zegt
@nissanfairladyz: me?
hondar zegt
Niet mee eens, het is juist perfect voor “de markt” oftewel de export markt. Wij tuffen nog wel even vrolijk door met onze ouwe meuk.
JanJansen zegt
@hondar: sterker nog, ik ga weer een Youngtimer aanschaffen. LPG er in en goedkoper kan je niet rijden.
Zo wel, dan zie ik graag de berekening.
fanboy zegt
@janjansen: Ja in vergelijking met een nieuwe auto gaat die altijd goedkoper zijn ja.
Echter, als je niet zoveel nodig hebt en je genoegen kan nemen met huidige elektrische occassions dan denk ik dat dat toch echt het goedkoopst is.
Geen wegenbelasting, nauwelijks onderhoud, en je rijdt voor heel weinig als je thuis op kunt laden.
Gratis of goedkoop laden op het werk en het is helemaal klaar hilarisch.
aarsgewei zegt
@fanboy: niet altijd hoor, wilde mijn cls als youngtimer gaan rijden maar een spreadsheetje verder staat er nu een model performance voor de deur.
nietcreatief zegt
@fanboy: *zucht*
Tegen de tijd dat ik een 2e (of tot aan 4e) hands E auto zou halen (n.b. niet voor mezelf, daar rij ik vèèl te weinig voor en als ik rij ben ik graag met alles mechanisch verbonden, goed dat is mijn gebrek hè ;) ) hebben die ook al gewoon wegenbelasting hoor.
nissanfairladyz zegt
@janjansen: Ik rij voor het volgende elke maand met mijn tweedehandse EV. Gekocht: 14.750 euro. Kmstand: 70k.
Wegenbelasting 43 euro.
Verzekering allrisk: 71 euro.
Stroomkosten: 50 euro per maand.
Afstand: 27+27 = 54km.
Kosten per maand: 164.
Verdere kosten: weer ik nog niet. Kwam zonder enige issues door apk. En veel onderhoud zit er niet aan.
Lange afstand is range extender. Rijdt hij 1 op 16 op E10. Maar doe ik heeel sporadisch. Nou jou kosten?
metalmike zegt
@nissanfairladyz: Met een range extender heb je toch hetzelfde onderhoud als bij een auto op benzine?
nissanfairladyz zegt
@metalmike: Klopt, maar de onderdelen verouderen op tijd. Niet op basis van gebruik. Dus wel een stuk minder.
kareljansen zegt
@nissanfairladyz: En wat denk je dat bij een normale auto voor de meeste kosten per jaar zorgt als je een beetje modern wilt rijden? Die kosten neem je niet mee voor het gemak?
nissanfairladyz zegt
@kareljansen: Banden?
flutterby zegt
Uiteindelijk gaan de werkgever simpelweg een elektrische auto verplichten vanwege het lage onderhoud en goedkope energie (zeker achter een grootzakelijke aansluiting).
Daarnaast is het een eenvoudige manier om duurzaam bezig te zijn. Niet alleen om zieltjes te winnen, maar ook omdat de wet het voorschrijft.
Tot slot is er nog een aankoop subsidie in de maak.
kempenaer zegt
Een goed product heeft geen subsidies nodig. Verder is de ice erg schoon en wordt steeds schoner, daar hoef je het ook niet voor te doen.
CO2 global warming is al grotendeels onderuit gehaald, zie http://www.clintel.nl en als je zou twijfelen aan die site, dan even naar de wetenschappelijke adviesraard van clintel kijken, die zit vol met echte wetenschappers.
Er is al veel te veel geld verspild aan de bev. Lekker op eigen kracht door laten ontwikkelen en misschien wordt het nog wat met die accu’s. Misschien ook niet en dan laten we het verder lekker links liggen.
mashell zegt
@kempenaer: we gaan niet elektrisch rijden voor het milieu of om de klimaatverandering te stoppen. Daarvoor is het verkeer gewoon een te beperkte factor, dat probleem zullen vooral de industrie en de energieproductiebedrijven moeten gaan oplossen. Maar wij (jij ook, er is geen ontkomen aan) gaan elektrisch rijden om twee andere redenen. De eerste reden is om de steden leefbaar te houden, de uitlaatgassen niet meer in de stad, is een enorme verbetering van de leefomgeving. En de tweede reden is om het islamitisch terrorisme te kunnen stoppen, dat wordt namelijk indirect door ons zelf gefinancierd doordat we al die olie kopen van die mannen in witte jurken. En het voordeel dat wij daarvan zullen hebben is dat het gewoon lekkerder rijdt (geen trillingen, meteen koppel, bijna geen motorgeluid) en dat het per kilometer goedkoper is. Daar mag van mij best wat subsidie en belastingkortingen tegenaan om dit proces te versnellen.
Bij instellingen als Clintel die een vreemde combinatie van onderzoeksjournalistiek, wetenschap en publieksvoorlichting omvatten moet je oppassen. Waarom bestaat dit instituut eigenlijk, waarom publieksvoorlichting expliciet benoemen terwijl dat eigenlijk al bij wetenschap en journalistiek is inbegrepen? Is het allicht weer de zoveelste een lobby stichting die ergens propaganda voor wil voeren? Want is er geen open debat over het klimaat? Lopen we allemaal als kudde achter een ontkenner als Trump (de meest invloedrijke man van de wereld) aan of lopen we allemaal verliefd de klimaatonheilsprofeet Greta Grunberg achterna (die inderdaad wel een beetje lijkt op mijn jeugdliefde Pippi Langkous)? Ik denk het niet, er is gewoon voldoende ruimte voor open debat, dus waarom dan zo’n Clintel?
racerx zegt
@mashell: ben het niet vaak met je eens, maar reden no.2 is een spijker/kop verhaal en een van de hoofdredenen dat ik het op den duur niet erg vind om elektrisch te rijden. Voor m’n eigen werkverschaffing is het dan wel weer nadelig om die gasten niet meer te sponsoren, maar voorkomen is beter dan genezen…
lekbak zegt
@mashell: ik hou van wat trillingen en motorgeluid. Dat is de enige reden dat ik zelf niet uit kijk naar elektrisch rijden. Zodra we de eerste ev met voldoende range kunnen betalen is die voor mijn vrouw. Want verder sta ik er wel achter.
spylegion zegt
@mashell: ipcc zelf laat de energetic particle precipitation toe; de deeltjes van de Zon en kosmos waarmee wij 24/7 gebombardeerd worden. Dat is geen lobby, dat is realiteit.
Daarmee wordt CO2 weer wat het altijd al was; plantenvoedsel.
Klimaatsverandering ontstaat door natuurlijke cyclii, niet door de mens.
Dat het volgens jouw door menselijk handelen ontstaat geeft alleen maar aan hoe ver je jezelf van de realiteit weg hebt laten propaganderen/hoe goed de propaganda is.
Greta is een minderjarig meisje wat, in die zin, wordt misbruikt. En daar staan mensen dan bij te applaudisseren! Om de waanzin maar even weer te geven.
boksbeugel zegt
@spylegion: kan je deze theorie eerst even uitleggen voordat je het bestempeld als realiteit?
sprankel zegt
@mashell:
Clintel beweerd, (ik niet heel hun ding doorgelicht of dat het ook effectief klopt en of ze al dan niet een verborgen agenda hebben), dat ze een open debat willen voeren en dat dit niet in de media gebeurd. Als je vervolgens @kempenaer zijn reactie bekijkt dan zie je wel het probleem, klimaatverandering is fake, punt, kijk maar hier terwijl als ik Clintel bekijk zeggen ze niet dat het fake is maar dat de boel genuanceerder is.
Probleem dat we hebben is dat alles tegenwoordig zwart wit is, je bent tegen of je bent voor. Ofwel ben je voor zwarte piet ofwel ben je er tegen. Ofwel geloof je in klimaatverandering ofwel ben je een ontkenner. Ofwel ben je voor EV of tegen EV. Ofwel ben je links ofwel ben je rechts. Ofwel moeten alle kerncentrales dicht ofwel moeten er bij. Ofwel ben je tegen Trump, Boris & Erdogan ofwel ben je voor.
Al die debatten heb je kant A en B welke heel hard tegen elkaar roepen maar er is totaal geen debat meer. Immers zit je met 2 extremen die enkel extremer en extremer worden in hun standpunten en elkaar zitten op te jutten. Zwart-wit denken en van het moment iemand een debat wil voeren vliegt die in 1 van de kampen (of die persoon dat nu wilt of niet) om vervolgens het debat terug naar dat nutteloos A vs B geroep te brengen. De wereld is niet zwart-wit en de antwoorden zitten nooit in de extremen, het is eigenlijk een zeer maar dan ook zeer verontrusende evolutie van de maatschappij.
joshua85 zegt
Ze zouden gewoon moeten verbieden dat hybrides en ev geëxporteerd worden, dan word de 2de hands markt hier in nederland ook wat beter van, laat ze daar maar subsidie opgooien op een gebruikte hybride of ev, denk dat 75procent naar het buitenland gaat
marcel174 zegt
@joshua85: hier precies dezelfde mening. Ik heb gekeken naar een 3e hands model S. Interessante prijs totdat er ineens nog 10k aan btw bijkomt. Bijzonder dat ik dat bij de aankoop van een diesel ex lease auto nooit bij op de prijs moest betalen. Ze willen ons elektrisch laten rijden maar voor de particulier totaal niet interessant. Ivm ineens extra kosten. Kennen is de particulier voor de regering niet belangrijk.
dirkiii zegt
@marcel174: als de auto ex btw wordt aangeboden dan is dat bij de wet verboden, dus daar moet de overheid beginnen met oplossen zodat dat direct duidelijk is.
Er mag alleen ex btw geadverteerd worden als er geen particulieren bij de advertentie kunnen komen.
karhengst zegt
@joshua85: Bij export dient de eigenaar de korting op belasting en BPM aan de staat terug te betalen. Dat zou een goede manier zijn om de auto’s op de Nederlandse markt te houden zodat de gedane investering tenminste hiér voor een schonere leefomgeving zorgt.
Als de restwaarde dan daalt door een hoger aanbod op de markt kan dat in de leaseprijs verrekend worden. Die markt geniet al genoeg voordelen.
lekbak zegt
@karhengst: dat zal niet werken. Een omgekeerde CO2 belasting op export zal wellicht wel werken. Bij export van auto’s met minder dan x CO2 uitstoot moet er een x bedrag per gram onder de gestelde waarde betaald worden.
Dat zal als gevolg hebben dat onzuinige auto’s heel goedkoop geëxporteerd kunnen worden en dan schone auto’s duur worden om te exporteren en daardoor goedkoper worden als tweedehands op de interne markt. Dan blijven ze hier, en zijn ze voor een grotere groep bereikbaar.
krisp zegt
Een EV rijdend houden is significant goedkoper dan een diesel- of benzineauto. Gezien de kosten van kapitaal, gaan de brandstof- en onderhoudskosten een veel grotere rol spelen (en dat doen ze al). Daar komt het verschil in afschrijving tussen EV en ICE’s bovenop. Daardoor kun je een mooiere auto leasen (bijvoorbeeld een model 3) dan eigenlijk mogelijk zou zijn. Als laatste zijn EV’s in Nederland significant duurder dan in het buitenland dankzij alle subsidie, dus er zit nog marge op.
Maar het belangrijkste argument: fabrikanten moeten wel. De CO2-uitstoot per merk moet van de EU significant naar beneden per 2020, en de meest haalbare manier is om een significante hoeveelheid EV’s te verkopen. Niet voor niets zijn plug-in hybrids en EV’s opvallend scherp in de markt gezet. Dat wordt komende jaren alleen maar erger. Fabrikanten moeten onder de 95gr/km. Reken maar dat fabrikanten EV’s willen verkopen. Alleen dan halen ze het.
Kortom: voorlopig is het lobbypraat. De subsidie op EV’s is nu hoog, maar het afbouwtempo is prima. Tzt zien we wel weer verder.
basr32 zegt
De overheid zou sowieso eens moeten stoppen met uit de markt prijzen van bepaalde auto’s en het subsidiëren van bepaalde auto’s. Overal een gelijk percentage btw op en klaar er mee. Niks lagere bijtelling etc etc. Eerlijke marktprijzen voor consument en autoverkoper.
flutterby zegt
@basr32: de overheid doet dit om “juist” gedrag te stimuleren of ontmoedigen zonder te verbieden.
Luchtverontreiniging kost de samenleving heel veel geld en een elektrische auto is niet alleen een deel van de oplossing, maar ook betaalbaar. Vele argumenten waarom een BEV geen alternatief is zijn nu in de praktijk niet meer dankzij de early adopters en subsidies.
RiKe zegt
@flutterby: ik denk dat wij een andere definitie van betaalbaar hebben. Als je een EV wil kopen met een beetje fatsoenlijk bereik ben je al meer dan €40.000 kwijt. Dat is niet betaalbaar voor de meesten
flutterby zegt
@rike: tja als je geen nieuwe brandstofauto kan kopen zou het wonderbaarlijk zijn als je wel een nieuwe EV kan betalen.
Trouwens de Zoë kost “maar” 10k en is voor 90% als tweede auto geschikt.
moveyourmind zegt
De verhoging van de bijtelling voor electrische auto’s is waarachijnlijk nog maar stap 1.
Daarna gaan ze het bezit en gebruik van auto’s op fossiele brandstoffen duurder maken om ervoor te zorgen dat we of we willen of niet in een electrisch hok gaan rondrijden.
En ga er maar niet van uit dat je goedkoop dat ding kan volgooien met electriciteit van je eigen zonnepanelen. Want als particuliere stroomproducent ga je ongetwijfeld in de toekomst belast worden.
flutterby zegt
@moveyourmind: duurzame stroom wordt echt niet extra belast, al weet je nooit waar de populisten toe in staat zijn.
Wat je wel gaat zien is dat de stroom wanneer de zon niet schijnt extreem duur wordt.
rhellema zegt
@flutterby: duurzame stroom gaat ook belast worden. Niet zo naïef doen, het gaat gewoon gebeuren. Stroom welke je met dakpanelen opwekt en wat je terug gaat storten in het netwerk zal als eerste aan de beurt zijn, daarna zal je paneelbelasting gaan krijgen en daarna zal je transportkosten van je eigen installatie moeten gaan betalen. Denk je nou serieus dat dr staat geen belasting wil heffen op de brandstof (lees: elektriciteit) van een EV? Je bent veel te goedgelovig.
flutterby zegt
@rhellema: probeer jij maar in de winter je huis te verwarmen en auto te laden met je eigen zonnepanelen..
In de winter gaan we een fortuin betalen voor stroom en met beschikbaar stellen van een deel van de accu capaciteit laad je auto straks gratis.
Echter wat de overheid al lang aangekondigd heeft is rekeningrijden (voor EVs) in plaats van die conspiracy theorie van jou.
lekbak zegt
@flutterby: boeit het verder waar de belasting op geheven word? Linksom of rechtsom gaan we steeds meer belasting betalen. En dat komt niet door de populisten, maar juist door de stiekeme achterkamer politiek. Als de ene stroom opdroogt vinden ze echt wel een alternatief, en elke wijziging in het belastingstelsel resulteert in meer belasting.
flutterby zegt
@lekbak: specifieke belasting op duurzame energie (en niet alle zoals nu) zie ik alleen gebeuren met PVV of FvD aan de macht. Zij ontkennen namelijk onze invloed klimaatverandering omdat het henzelf beter uit komt.
De afbouw van salderen is trouwens al ingezet waardoor je over enkele jaren voor 6ct stroom levert aan het net en voor 20-25ct weer terughaalt.
lekbak zegt
@flutterby: ik ontken ook onze invloed op de klimaatverandering zoals die door de klimaat organisaties gesteld word. En met mij heel veel wetenschappers trouwens (die 97% gaat niet over het percentage wetenschappers die denken dat wij de opwarming veroorzaken, dat gaat over wetenschappers die denken dat wij er een niet verder gespecificeerde rol in hebben). Waarschijnlijk hebben we er wel een rol in, maar er is ook een natuurlijk verloop in temperatuur.
Waar ik persoonlijk de motivatie vandaan haal om iets aan de problematiek te doen is de milieukwestie. Vergiftiging van de wereld en vernietiging van natuur. En dan blijken windmolens en zonnepanelen juist helemaal niet goed te zijn, integendeel. Groene stroom is wellicht goed voor het klimaat, maar niet de oplossing voor het milieu. Zonnepanelen bestaan uit hele nare stofjes, en je hebt ontiegelijk veel grondstoffen nodig voor een beetje stroom. Windmolens doden natuur, kosten ook veel grondstoffen en veel onderhoud en lekken tevens hele nare gassen.
Ik denk zelf dat kernenergie de oplossing is. Dan kan je een overschot aan energie creëren waardoor recycling super interessant word. Geen plastic meer maar aluminium en glas, wat nu niet milieuvriendelijk is omdat het recyclen teveel energie kost.
Heeft overigens niks te maken met pvv of fvd. Ik had mijn mening allang klaar voordat fvd bestond, en de pvv kan je toch niet serieus nemen als je meer dan anderhalve hersencel hebt.
flutterby zegt
@lekbak: helemaal voor kernenergie maar waar komt die en wie gaat dat betalen? Met een levensduur van 30+ jaar kan je bij zonnepanelen ook spreken van gratis energie.
Helaas schijnt de zon niet altijd, maar daar kan miljoenen elektrische auto’s een rol spelen.
rhellema zegt
@flutterby: heeft helemaal niets met een conspiracytheorie te maken maar alles met de ervaring welke ik met de diverse regeringen welke ons land geleid hebben. En ik vindt het prima dat het zo gaat gebeuren. Jij verbruikt veel meer stroom door het opladen van je auto en het warm houden van je huis dus lijkt het mij niet eerlijk dat ik net zoveel betaal voor minder stroom. Jij als groot gebruiker zal daar inderdaad een godsvermogen voor betalen en ik niet. Ik verwarm mijn huis met de open haard en de slaapkamers bij ons thuis zijn gewoon heerlijk koud. Ik betaal daardoor zeer weinig voor stroom terwijl je veel betaalt, prima systeem wordt dat!
flutterby zegt
@rhellema: Wat ik doe is irrelevant in het grote plaatje. Hooguit om als voorbeeld te fungeren en daarom moeten we ook als land verduurzamen. We moeten laten zien dat het kan.
Mijn stroom verbruik is trouwens minimaal en sinds de EV de deur uit is wek ik twee keer zoveel op dan ik verbruik.
rhellema zegt
@flutterby: sinds de EV de deur uit is?? Heb je de tesla niet meer dan?
flutterby zegt
@rhellema: nee, werd te vermoeiend om fansla genoemd te worden.
rhellema zegt
@flutterby: die fansla grap van je vind ik wel erg grappig?
thomassnelweg zegt
Ik heb even zitten rekenen en concludeer dat 8 procent een verdubbeling en 12 procent een verdrievoudiging is van 4 procent. Dat zal inderdaad wel impact hebben…. Ok 3 keer niks is nog steeds niks, maar waar hebben we het over. Vergelijk een 208 allure op EURO met een electrische. Jaja zijn niet 100 procent appels met appels, maar wel de peer die het meest op een appel lijkt. Benzine kost je netto volgens mij 160 netto per maand. Electrisch bij 4 procent 50 EURO dus bii 8 procent 100 EURO, bij 12 procent 150 ballen. Daar ligt dus ongeveer break even. Bij 22 procent moet je 270 per maand aftikken.
flutterby zegt
@thomassnelweg: tel daarbij op het verschil in performance en soepelheid van de aandrijflijn en je hebt nog tot eind 2021 een goede deal aan de elektrische variant.
fanboy zegt
@thomassnelweg: Maar de prijs van de Peugeot is ook wat hoog. De Opel zit op 30K.
Wellicht zakt het nog wst over de jaren.
Dan zou het nog steeds moeten lonen, omdat de leaseprijs naar beneden gaat. Omdat het gewoon goedkoper rijdt dan de benzine variant.
mlo zegt
Hebben ze dit nog niet genoeg stuk gesubsidieerd? Ik weet zeker van wel. Laat de EV markt het op eigen kracht verder doen. Ik denk dat het zelfs vanaf 2021 met gelijk bijtellings percentage in het voordeel van EV gaat uitvallen. Overheid, smijt er aub geen geld meer tegenaan. De zakelijke rijders zijn al genoeg verwend.
Hubert zegt
Ik begrijp het niet helemaal.
Als ik ruim 40 mille in mijn broekzak heb zitten, zou ik echt niet meteen een electrische auto als no-go beschouwen. Idem als ik zou kunnen leasen. Bij, zeg 400 euro bijtelling, zou mij het niet uitmaken of ik electrisch, benzine of diesel zou moeten rijden.
Zover ik hoor van anderen, is het electrisch rijden het beste te omschrijven als autorijden 2.0
Begrijp niet goed waarom dit goedkoper zou moeten zijn om dat een kans te geven.
evdw zegt
@hubert: Omdat de politiek ervan overtuigd is dat EV’s beter voor de wereld zijn dan brandstof auto’s.
flutterby zegt
@evdw: gek he, 98% van de klimaatwetenschappers ook al!
launchcontrol zegt
@flutterby: hoeveel zijn dat er eigenlijk, die 98%?
flutterby zegt
@launchcontrol: in ieder geval meer dan 49. Probeer maar eens 49/50 wetenschappers in hun eigen expertise met elkaar overeen te laten komen..
evdw zegt
@flutterby: Nee zeker niet gek, ben er zelf ook van overtuigd.
superfunky zegt
@flutterby: Loesje zei al eens: je moet de mening van de meerderheid niet verwarren met de waarheid.
flutterby zegt
@superfunky: jij bent duidelijk niet bekend met de concept van de wetenschap.
superfunky zegt
@flutterby: gelukkig weet ik wel dat het “het“ concept is en niet “de“, tenzij je uit Marokko komt ;)
lekbak zegt
@flutterby: 100% van de klimaatwetenschappers is werkloos als ze allemaal verkondigen dat er niks aan de hand is.
Dat maakt het extra belangrijk om ook de klimaatwetenschappers die het er niet mee eens zijn goed te horen. Maar nu gebeurt dat juist niet, en dat is een hele kwalijke zaak.
Ben je het niet met de huidige gang van zaken eens? Dan ben je een klimaatontkenner, een ketter, een onnozele drol die het niet snapt. Het mag niet meer om er nuchter tegenaan te kijken.
Je mag niet op zoek gaan naar realistische, werkbare betaalbare oplossingen. Je mag alleen maar idealistisch denken. Anders ben je weer die ketter.
Hubert zegt
@evdw:
Het gaat mij er om waarom merendeel zou afhaken als electrische auto’s even duur zouden zijn (qua bijtelling dan) als “conventionele” auto’s.
Zijn mensen zo bang voor het onbekende?
evdw zegt
@hubert: Ja ik denk dat men idd bang is voor het onbekende en dat men bij gelijkwaardige kosten niet zo snel over zou stappen.
karhengst zegt
@Hubert: nee maar wat zijn dan de voordelen van elektrisch rijden wanneer de kosten gelijk zijn?
De acceleratie van een moderne turbodiesel is mij snel zat. In een middenklasser is de geluidsisolatie dusdanig goed dat op kruissnelheid de motor absoluut het probleem niet is.
Zelfs nu nog zie ik genoeg praktische bezwaren waarbij een financiële incentive gewoonweg helpt om mensen over de streep te trekken.
Ik woon in een land waar de EV en hybride niet dusdanig bevoordeeld worden en heb om die redenen zojuist weer een dikke diesel besteld. Ik had graag een Tesla of hybride overwogen, maar bij gelijke maandelijkse kosten ga ik me niet de nadelen op de hals halen die een phev of bev meebrengen, hoe gaaf ik ze ook vind uit technisch en milieu-technisch perspectief.
flutterby zegt
@karhengst: Bentley achtige aandrijflijn, praktisch geen onderhoud en thuis tanken.
lekbak zegt
@Hubert: eh, ja. Mensen zijn bang voor het onbekende, mensen zijn bang voor verandering.
Het tegenovergestelde is ook waar. Mensen doen de domste dingen omdat dat het bekende is, mensen doen de domste dingen omdat dat is wat ze altijd al hebben gedaan.
Zo werkt marketing ook trouwens. Iets nieuws word niet verkocht. Maak je een jaar lang (of langer) ontzettend intensief reclame dan is dat nieuwe opeens niet nieuw meer en word het een succes.
Wat auto’s betreft is dat precies hoe het met private leas is gedaan. Het was eerst een hele kleine, bijna niet bestaande markt. Na een media offensief was het opeens heel normaal, dat is echt bizar snel gegaan. Opeens was het bekend en doorsnee, dus succesvol.
harrie zegt
@hubert:
Omdat niet iedereen zo open minded is.
Lees de comments hier maar, allemaal stellig overtuigd dat hun 3 cilinder 1.0 lease naaimachientje veel leuker rijdt dan een EV die ze nog nooit geprobeerd hebben.
Dutchdriftking zegt
Remmen die boel.
SimonMc zegt
@dutchdriftking: Remmen is angst.
nikk zegt
De BEV zal langzaam maar zeker het straatbeeld toch gaan bepalen
nikk zegt
Vergeet ook niet dat fossiel rijden duurder gaat worden.
harrie zegt
@nikk:
Dit dus.
EV rijden wordt relatief te duur?
Ok, dan promoten we het wel door de alternatieven nog duurder te maken.
roadster zegt
Wat een cynisme weer. Alsof mensen EV rijden voor de belastingvoordelen. Je rijdt EV om het milieu te sparen, voor een betere wereld voor onze kinderen en kleinkinderen. Vanwege de fenomenale acceleratie, de stilte. EV rijden is rijden 2.0. En binnenkort zijn EV’s goedkoper dan ICE, qua onderhoud is dat al zo. De volgende generatie accu’s zijn spotgoedkoop, supersnel op te laden en hebben een enorme opslagcapaciteit. Alleen conservatieve fossielen willen dan nog ICE rijden. Onderzoek van de ANWB heeft dan ook aangetoond dat de meerderheid van de mensen EV wilt gaan rijden. Dus stimulerende maatregelen zijn overbodig en kunnen gerust worden afgeschaft. Een beetje vertrouwen in de oprechte bedoelingen van de EV rijder zouden op zijn plaats zijn. Probeer je de wereld te behoeden van de ondergang, is wantrouwen je deel. Een paar rotte appels heb je altijd, maar de meeste mensen zijn oprecht. Zoals Henri Ford vroeger bij een Alfa Romeo deed, neem ik dan ook altijd mijn hoed af voor een Tesla.
Alex_79 zegt
@topless: sorry dat ik het idealisme ruw verstoor, maar het gaat daar te langzaam voor. Deze tekst past prima in 2025, maar in 2019 ben je voor de muziek uit aan het marcheren. De meeste EV’s op dit moment worden niet gekocht, maar geleaset. Meestal zijn het de wat hogere echelon’s die dat doen uit prestige. De wereld redden? ze willen die auto met insane acceleration mode, ze willen die snufjes hebben waar mee op het web gepronkt wordt. De wereld interesseert hen (nog) niet zoveel. Dat verandert, maar dan moet de generatie die zich nu als klimaatredder etaleert eerst even de protestborden wegleggen en een baan vinden waarmee ze genoeg verdienen. De generatie die in de komende jaren een auto leaset is daar nog niet aan toe. De geleasede Prius kwam in zwang rond 2009, toen nog met nikkel cadmium accu, maar al gauw werd dat lithium ion en toen pas werd er geld verdiend. We zijn nu 10 jaar verder en op dit moment kun je beter een fossiel zijn. Een kleine brandstofauto, mazda, Peugeot of Opel. Kost je in de maand rond de 650 qua leasebedrag (40000 km en 48 mnd), bijtelling is 420 euro. Ga je voor een Tesla binnen een jaar, dan gaat me dat tussen de 1000 en 1150 kosten (hangt van de normale of de long range versie af). Bijtelling is nu nog laag met 84 euri, maar tegen de tijd dat je m zou krijgen kost me dat 279 euro. Een redelijk uitgeruste Corolla Hybrid is op dit moment goedkoper met een maandprijs van 652 euro, bijtelling is een stevige 470 euro. Velen hebben dan ook een Hybrid gekozen bij ons op het werk. Ikzelf ben een fossiel, maar benieuwd wat Mazda of Toyota in 2021 doen. De Mirai op waterstof trekt me op dit moment meer dan een EV, de mazda2 zou er evt. ook als mild hybrid of als EV kunnen komen en die Ford Mach E ziet er niet onaardig uit. Zoals je ziet, ik ben een fossiel, ik kijk eerder naar de auto dan naar het wereldbeeld
Maar waar ik me behalve kostprijzen en beschikbaarheid eigenlijk meer zorgen over maak is de infra. Als je toekomstbeeld straks uitkomt en iedereen gaat aan de EV, zullen we in ra-zend tempo laadpalen nodig hebben, want zoals sommige files in Californische Supercharges al laten zien, dat kan niet 1,2,3 geregeld worden. Ik denk net als in 2009 met de Hybrid duurt dat 10 jaar, dus 2029 schat ik. Eerst moet er geld verdiend worden voor men de wereld wil redden. Groeten van een realistische autoliefhebber die niettemin benieuwd is wat de ontwikkelingen
pablo1971 zegt
Ik vind t fascinerende techniek, maar ik vraag me wat dingen af:
Is er al een SUV/stationmodel tot 60k in ev?
Ik heb in zekere zin de schurft aan een automaat. Die schakelt altijd op het verkeerde moment, als ik t niet verwacht (bijv met hard op n bocht aanrijden, schakel ik niet op, n automaat net wel. Gevolg is dat de motorrem weg is. Is dit bij n ev ook zo, of neemt de motoren toe met t toerental?
En als laatste, maar dit geldt ook voor de nieuwe ice auto’s: de trend naar touchscreens,s, grote iPad achtige schermen. Dat leidt toch enorm af? Ik vindt toch echt een achteruitgang in veiligheid en bedieningsgemak.
koeberg zegt
@pablo1971: Station blijft wat achter, maar de meeste auto’s tegenwoordig zijn suv of beweren dat te zijn. Dus als dat jouw ding is dan keuze genoeg. Veruit de meeste evs zijn onder de 60K.
Een ev heeft geen automaat (behalve de Porsche turbo S; vergeet die even). De auto wordt aangedreven door een electromotor. Zet daar meer spanning op en hij draait harder. Net als bij de racebaan van je zoon eigenlijk. Als je geïnteresseerd bent in motorrem dan is een ev echt iets voor jou. Ja, die zit er in en is vaak nog instelbaar ook. In mijn ev kan ik die in 4 stappen variëren van afwezig tot half in de ankers (met remlichten aan uiteraard).
Ik heb geen ervaring met een iPad in mijn dashboard. Dat hebben ze niet allemaal. Ik ben tevreden met mijn traditionele dashboard met knoppen.
mustang750supersnake zegt
en wanneer worden electro-wagens dan goedkoper…zo medio 2029?…..40.000€ voor eenieder welke middenklasse auto vind ik belachelijk….
jometdebanjo zegt
Klasse! EINDELIJK. Moet afgelopen zijn met die belastingvoordelen. Gewoon betalen!!
pablo1971 zegt
Vandaag teruggekomen van wintersport in Gerlos Oostenrijk. Nou heb ik daar en heen en terug goed opgelet wat voor ev’s ik tegenkwam:
1x Chevrolet volt, stuk of 15 Tesla 3, een verdwaalde Hyundai kona, wat Tesla S en twee Audi Etron.dat was het dan.
Helft daarvan was NL kenteken, de rest Duits.
Ik heb werkelijk duizenden auto’s gezien, de het ev percentage is verwaarloosbaar.
In 2030 alleen nog ev verkopen? dan moet er nog heel veel veranderen.
jometdebanjo zegt
@pablo1971: juist ja. Laat je niet gek maken door die klimaathysterie
hanso zegt
Maar het gaat al die EV klanten toch om het milieu, niet om de financiële voordelen?!
r5alpine zegt
Leuk lezen al deze voor en tegenstanders, die alles beter te lijken weten.
Vaststaand feit is, dat het klimaat veranderd. Dit komt voor een deel door de ongelofelijke hoeveelheid mensen, die er de laatste eeuw bij is gekomen. Wat het precies is, weet niemand zeker. Het zou in theorie de zonactiviteit kunnen zijn. Het effect van teveel CO2 is zeker te bewijzen, maar b.v. het blusgas SF6 (wat gebruikt wordt in de hoogspanning b.v. t.b.v. de zonne- en windenergie) is duizenden keren erger dan CO2 en door het met grote snelheid bouwen van meer hoogspanningsinstallaties komt er ook veel meer van dit gas in de atmosfeer.
B.v. het kappen van de bossen heeft zoveel invloed, dat kan met niets worden veranderd. Regen, wind, luchtstromingen, waterstromen alles veranderd daardoor.
Als je niet gelooft, dat het klimaat onomkeerbaar veranderd, dan ben je echt niet van deze planeet. Op plekken waar het duizenden jaren niet heeft geregend, daar regent het nu regelmatig en over een paar jaar zullen wij huizen moeten bouwen, waarvan de daken ook bij 200 km/u wind blijven zitten (nu 130).
Ja heel veel is propaganda om geld te kloppen uit de zakken van burgers. Dat begon met een vage amerikaan, die een rondje wereld deed en iedereen geloofde hem (gebeurde ook ooit in Duitsland). Uit de stikstof problematiek blijkt wel, dat de politiek geen idee heeft achter wie ze aan moeten rennen. Laat staan dat ze enig idee hebben wat er gebeurt.
Maar voorlopig wordt de afsluitdijk meters hoger gemaakt en dat is niet voor de zier!!
mwti zegt
Wat een goed bericht. Die gore accu’s zijn slecht want de stroom komt uit diesel en kolen.