Aan de onderkant van de markt is voor handige jongens altijd nog wat geld te verdienen, bijvoorbeeld door kunstmatig profieldiepte van banden bij te werken. Zo stuur je voor een paar tientjes winst iemand wellicht het graf in. Of missen we hier iets?
Banden met een profieldiepte van minder dan 1,6 mm zijn in Nederland niet toegestaan, dus die laat je vervangen. Normaalgesproken. Maar wat als je geen geld hebt, maar wel spullen wilt? Dan is de nobele kunst van de ‘regrooving‘ wellicht een optie.
In de volgende video (met Finse tekst) zien we hoe de levensduur van een band even een stukje verder wordt opgerekt door het profiel dieper te snijden. Vervolgens worden onder het genot van een mopje hardstyle nog eventjes de horizontale groefjes bijgewerkt, en klaar is Iwan/Kimi. Nu kan het aan mij liggen, maar er is ongewtijfeld een reden waarom banden niet verder worden ingesneden dan zoals ze uit de fabriek komen, en mij lijkt het niet erg gezond het canvas op te zoeken.
Op het net zijn tal van voorbeelden van regrooving te vinden, ook van fabrikanten zelf, maar dit beperkt zich voornamelijk tot vrachtwagenbanden.
Met banden neem ik zelf never risico, die vier plakjes aan rubber is het belangrijkste wat je op de weg houdt. Dus als het geld voor een nieuw setje echt op is, overweeg dan eens de fiets. Uw mening? (via Jalopnik)
Update 03-12: We deden een navraagrondje bij de grote bandenboeren inzake regrooving. Hieronder de reacties, op volgorde van binnenkomst:
Goodyear Dunlop: Ons standpunt hierin is dat het niet toegestaan is om personenwagenbanden te regrooven. Bij de banden waar het wel toegestaan is om dat te doen, staat het ook steeds duidelijk op de flank van de band vermeld (door middel van het woord “regroovable”).
Michelin: Vrachtwagenbanden zijn ontworpen om geherprofileerd te worden. Onder de profielbodem zit extra rubber dat weggesneden kan worden. Herprofileren voor vrachtwagenbanden wordt standaard geadviseerd. Bij personenwagenbanden is geen extra rubber aanwezig. Herprofileren van personenwagenbanden is gevaarlijk en moet ten zeerste ontraden worden.
Bridgestone: Bij Vrachtwagenbanden worden idd heel veel het loopvlak vernieuwd – afhankelijk van de omstandigheden soms tot 4x.. Bij personenwagens wordt dit al jaren niet meer gedaan, mits een enkele uitzondering.. Onwettelijk of illegaal is het op zich niet – zolang er maar een wettelijke diepte van 1.6mm aanwezig is, maar het is inderdaad gevaarlijk en de EU industrie is gekant tegen deze praktijken:
“ ETRTO – European Tyre and Rim Technical Organization – , the industry references provides definitions and recommendations for both supplementary grooving and regrooving . In this case, to be noted, that industry indicated “Regrooving or recutting of passenger car tyres is not permitted”.
Tegenwoordig is het rubber van het loopvlak zo dun – vooral bij UHP banden – dat regrooving heel moeilijk en uiterst gevaarlijk wordt indien het karkas geraakt wordt..Daarenboven is regrooven van personenwagenbanden al heel lang het sop de kool niet meer waard : de klant kan voor dezelfde prijs al een nieuwe, weliswaar goedkope (bijvoorbeeld van Zuid Aziatische makelij) en minderwaardige , band op de kop tikken..
Je kan dit erg algemeen maken. Indien op de flank het woord “regroovable” staat kan de band opgesneden worden. De technische data (hoe diep en hoe breed je kan opsnijden) kan je terugvinden in de data- boek van Bridgestone of Firestone. Dit is enkel voor vrachtwagenbanden. Autobanden worden niet opgesneden.
xiran zegt
Hij is gek!
kicknl zegt
@xiran: met het stemmetje van LuckyTV? Hahaha
fconderkantlat zegt
Autoblog is het niet een idee om hier een adviesblog/video te maken? Op marktplaats worden banden vaak aangeboden voor goedkoper, bijvoorbeeld hoe je kan herkennen of een band als nieuw(er dan dat ie is) wordt aangeboden of hoe je kan herkennen dat ie uitgesneden is? Ben wel benieuwd daarin aangezien ik wel eens via marktplaats naar banden kijk
jrk68 zegt
@arashrsf:
Als je niet teveel wil betalen voor je banden kijk dan eens op autobandenmarkt, daar kan je ook een afleveradres/servicepunt kiezen om ze te laten monteren.
Weet je zeker dat je nieuwe banden hebt.
Is dat nog te duur, kijk dan eens op de sloop of ze jouw type auto hebben met nagenoeg nieuw rubber. Dat laatste heb ik weleens gedaan toen ik een jaar of 18 was en als je een beetje oplet hoeft dat geen probleem te zijn.
Wat je hier ziet is gekkenwerk en spelen met je leven en dat van anderen….
moveyourmind zegt
@jrk68: als ik een kanttekening mag maken, op de sloop heb je het nadeel dat als de banden nog onder de auto zitten en die er al lang staat de banden vervormd zijn. Zijn ze direct gedemonteerd dan is er niks aan de hand. En nog een tip voor als je banden op Marktplaats koopt en je geld wilt besparen: winterbanden koop je bij voorkeur als het hoogzomer is en zomerbanden zodra het echt winter wordt en iedereen alleen nog maar winterbanden wilt. Kwestie van vraag en aanbod.
jrk68 zegt
@moveyourmind:
Ik zeg ook niet voor niets dat je een beetje goed moet kijken.
Wat ik deed was een jongere versie pakken die net een totaaltje had gehad waarbij de wielen niet geraakt waren. Betaalde je destijds Fl40.– voor een bandje met velg.
Kon je lekker gummen en als je een keer een velg krom rijdt kost het je de kop niet….
Hupke zegt
@jrk68:
Voor een auto is dat mss nog een optie als het echt zou moeten, maar met de motor zou ik dat nooit durven riskeren, zo’n band dat een impact gehad heeft ziet er langst buiten vaak nog goed uit maar is vanbinnen gescheurt en dat kan je serieus wat miserie bezorgen als die er op het verkeerde moment mee ophoudt.
v70t6r zegt
@arashrsf:
Bouwjaar staat op de band, “dot code”.
4cijfers, de week en het jaar dat de band uit de fabriek rolde.
moveyourmind zegt
@arashrsf: De leeftijd van een band kan je uit de viervingerige Dotcode halen die op de banden staat. De eerste twee cijfers staan voor het jaar, de tweede voor de productieweek. Altijd goed kijken naar scheurtjes en beschadigingen en met de hand voelen of er onregelmatigheden in zitten. Lijkt me dat opgesneden banden niet meer de slijtage-indicatoren hebben (die nokjes in de lengtegroeven). Als je een beetje oplet kan je prima gebruikte banden kopen.
moveyourmind zegt
@moveyourmind: vier-cijferige Dotcode (autocorrect was weer eens enthousiast)
johanhummer9 zegt
@moveyourmind:
dan komen zeker al mijn banden uit de toekomst?
3912 = week 39 van jaar 2012
seanxtype zegt
@johanhummer9: of ze lagen al 2 jaar in een opslag te wachten tot ze gemonteerd werden. Mooi opgelicht dus
moveyourmind zegt
@johanhummer9: foutje, andersom inderdaad
room850 zegt
@moveyourmind: eerste 2 staan voor de week en laatste 2 voor het jaartal..
jumpman zegt
@moveyourmind: andersom.
Bv: 4013
Week 40
Jaar 2013
drugsrunner zegt
@arashrsf: Op banden zitten altijd fijne ‘haartjes’ als er mee gereden is, zijn de haartjes er al af.
wjeurs zegt
@arashrsf: zou je dat niet kunnen herkennen aan die indicatoren? Die verhogingen in je hoofdgeul die aangeven of je band op is of niet, als die er niet meer inzitten zijn ze er denk ik uitgesneden?
dirkiii zegt
Wat mij betreft ook is voor iedereen veiliger voor jezelf en voor de mede weggebruikers
rob5nismo zegt
Ik weet ook niet of dit wel kan.
Je hebt wel industriële banden die hergroefbaar zijn maar dat wordt dan zelfs vermeld op de zijwand
lamborgfan zegt
Schijnt bij vrachtwagens wel vaak voor te komen, maar op mn eigen auto heb ii liever een vers setje a merk banden.
Vroeger op de kartbaan met verschillende merken gereden, die goedkope honkytonky banden uit china vielen de lappen vanaf.. Sindsdien het nut van goed rubber begrepen.
gtwillem zegt
@lamborgfan: bij vrachtwagenbanden vervangt men vaak het loopvlak. Dus het wordt niet verder ingesneden. Dit wordt gedaan omdat vrachtwagenbanden erg duur zijn, en omdat ze duizenden kilometers in een rechte lijn rijden. De wangen worden relatief weinig belast, dat het niet nodig is om de totale band te vervangen. Dit geldt overigens voornamelijk voor de vrachtwagens die transnationaal vervoeren. Bij distrubutievrachtwagens wordt er vaker voor gekozen de gehele band te vervangen (omdat daarbij de wangen vaker belast worden met bochten, parkeren en dergelijke).
jumpman zegt
@gtwillem: wordt wel geherprofileerd bij vrachtwagenbanden.
Ongeveer 25% meer rendement.
moveyourmind zegt
Dit moet je nooit, maar dan ook echt nooit láten doen!
Dat is veel te duur, gewoon even het filmpje bekijken en zelf doen. Enige wat je nodig hebt is een guts van €0,79 bij de Action en een beetje geduld. En net als in het filmpje de langsgroeven drie keer zo breedt maken. Je houdt dan weinig contactoppervlak over, maar dat maakt niet uit, rijdt geweldig in de regen.
JanJansen zegt
Wat betreft het nemen van risico’s ben ik intrinsiek altijd voorstander. Maar niet voor domheid.
Dit valt duidelijk in de laatste categorie.
knipperlichtje zegt
De fabrikant wil natuurlijk geen grammetje te veel rubber aan een band kwijt zijn, het moet haast wel een functie hebben. Ik zeg: onveilig
maroksahbe zegt
Je kan ook langs een autodealer rijden en daar de banden vanaf draaien.
Heb je 1 goede banden en 2 geld in je zak om aan je onware vrouw uit te geven.
Win win
maroksahbe zegt
@maroksahbe: onware is echt zomaar gekomen excuus
rodger zegt
Verkeerde bezuiniging
trustmeiamanengineer zegt
Normale autobanden zijn daar absoluut niet geschikt voor. Levensgevaarlijk en kansloos als je dat doet.
johanhummer9 zegt
Oud nieuws
sir_smokalot zegt
@johanhummer9: bedankt voor ’t melden.
johanhummer9 zegt
@sir_smokalot:
np
vale46 zegt
bij grote banden (vrachtwagens etc) halen ze het rubber er af en plakken ze er terug een nieuwe laag vers rubber op (loopvlak). Het enige wat je met deze techniek doet is het canvas opzoeken en wachten tot de stukken rubber je om de oren vliegen…
SimonMc zegt
@vale46: Het is inderdaad een heel stuk veiliger om canvas op tv te zoeken. ( sorry )
audiworker zegt
Nee voor alledaags gebruik lijkt mij een nieuw setje banden toch het best. Veiligheid gaat voor alles. Deze praktijken voeren wij trouwens wel in de rallysport uit, maar dan maken we bijvoorbeeld in semi-slicks diepere groeven als er natte plekken op de baan zijn of veel gravel.
mashell zegt
@audiworker: in de rallysport is veiligheid (van het publiek) niet belangrijk? Ik zou zeggen dat in de rallysport banden zwaarder belast worden en je daarom dit soort geintjes daar helemaal niet kunt uithalen.
e1000bmw zegt
@mashell: dat zijn regrovable banden.
eMbe zegt
@mashell: Dat is de normaalste zaak van de wereld, ook in de Endurance racerij.
fmgarcia zegt
Zijn niet goed..
marussia zegt
Nie doen
lemster zegt
Tsjah, nu wil ik zeggen dat ik het in de basis eens ben met het artikel dat het niet bijdraagt aan de veiligheid van je banden, maar daar wil ik aan toevoegen dat ik op mn motor vaak heel wat meer kilometers op de banden zet dan wat ze volgens de slijtindicatoren kunnen hebben. Ik rijd op supersport banden en na 8k bereik ik de slijtindicatoren, na 12 pas het canvas. Pas op de laatste 1000 km merk ik het in grip (tijdens droog weer, tijdens regen natuurlijk eerder).
Dus ja, ik kan me best voorstellen dat er een milimeter marge in het rubber op je banden zit. Het is ook het voordeel van de fabrikant als je banden eerder op zijn.
stamp zegt
Oud. Kwam eenmaal weken geleden al eens op de internets voorbij. Maar goed: opsnijden van autobanden is al zo oud als de weg naar Rome. Aanbevelenswaardig? Niet in Nederland. Hier is t verboden. Maar kan t kwaad In Finland? Op voornamelijk gravel wegen, zeker niet. Tenzij je de koordlagen opzoekt en ook de opgesneden bandjes weer vol kaal rijdt. Maar als je niet op de duitse autobahn gaat knallen, komt t heus wel goed. Vaak ben je te bang.
parker zegt
1.2 mm is de wettelijke ondergrens voor de Apk, niet 1.6. en dank voor de tip, ik ga meteen m’n bandjes bijsnijden tot op het karkas..
ramon zegt
@parker: Ik weet niet waar je het vandaan haalt, maar de wettelijke minimum diepte voor profiel is toch echt 1.6. Dus waarom zouden ze het dan bij de APK tot 1.2 door laten gaan?
subarufan zegt
@parker: het minimum profiel voor de apk is 1,6. Het minimum profiel om aan het verkeer mee deel te nemen is een schrikbarende 1mm.
Hupke zegt
@subarufan:
Niet in België onder de 1,6mm houd de politie je aan de kant.
baardmijt zegt
@subarufan: De minimale profieldiepte om mee aan het verkeer deel te nemen is voor iedereen anders…
Wettelijk is het voor personenauto’s gewoon 1,6 mm.
Voor motorfietsen geldt 1,0 mm. Een motorfietsband heeft door het ronde loopvlak veel minder snel last van aquaplaning.
dawwg zegt
@baardmijt: 1.6mm voor een autoband is ook schraal hoor. Probeer voor de grap maar eens in een heftige regenbui te rijden met 1.6mm (of minder) aan profiel, zeker met een FWD auto; wordt je niet vrolijk van …
Goede banden (juitgebalanceerd, genoeg profieldiepte, juiste model, juiste spanning) worden vaak zo onderschat; kan echt een wereld van verschil opleveren qua weggedrag en rolgeluid.
Zie ook:5fth Gear: https://www.youtube.com/watch?v=SdPMRMUbMuE
En nog eentje over banden van 5th Gear: http://www.topictimes.com/videos/autos/5th-gear—the-importance-of-a-good-set-of-tyres-full-CiQnbLWiw4c.html
Senne zegt
Nee bdankt, koop wel gewoon nieuwe banden…
888natan zegt
@senne: staat toch letterlijk; als je geen geld hebt voor nieuwe banden.
rolov zegt
Ik had het van de week al gezien maar begreep ook niet helemaal hoe dat nou kan. Een stuk glas en je zit op het canvas
almera-ga16det zegt
Ben ik het mee eens, is ook alleen toegestaan mits er “regroovable” op staat vermeld. Tel uit je winst
pim63amg zegt
Het is wel apk afkeur tenzij het op de band vermeld staat
iijayvee zegt
Helemaal mee eens.
drugsrunner zegt
Ik vind het kunst.
gijzerrr zegt
Er is inderdaad een reden dat personenwagen banden niet worden opgesneden…als je het profiel uitsnijd wordt laag om de canvas laag heen nog dunnen of zelfs zichtbaar. Als dit gaat roesten wordt de stevigheid van de band aangepast. Voorbedrijfswagens bestaat wel de optie om het profiel op te snijden maar dan staat er ook op de wang van de band “regroovable”. In de auto cross gebruiken ze het ook vaak maar dan heb je ook mazzel als hrt bandje 2 manches overleefd
888natan zegt
Ik zou niet snel met ‘nep goede banden rijden’, het is een risico die je neemt en daarom zou ik de fiets/rr gebruiken! Prima tweede optie (al houd ik zo van autorijden!).
bitethepillowimgoingindry zegt
Aangezien ik overal verstand van heb zal ik mijn mening ook maar eens geven. Dit is helemaal niet gevaarlijk. Sterker nog, je bespaard geld en je hebt een nieuwe band; ik zeg doen!
bibendum zegt
Opsnijden van personenwagenbanden voor straatverbruik is verboden.
Wel toegestaan voor bepaalde types vrachtwagen/industrie en agro banden.
Makkelijk herkenbaar (vraag me überhaupt af of dit nog wel gebeurt in NL) want de slijtage indicatoren (blokje in hoofdgroeven van het profiel) is dan mee uitgesneden (geeft normaal aan of band de wettelijke minimale 1.6 mm heeft bereikt)
miichal zegt
Goede oplossing als er genoeg rubber op zit en de veiligheid niet in het geding komt. Bij banden van vrachtwagens wordt dit immers allang al gedaan.
luxaeterna zegt
@miichal: Ik ken truckers die regroovables een grote nest vinden…
stihl zegt
@miichal: vrachtwagens met personenwagens vergelijken. Zucht..
oktaan zegt
Lijkt mij nogal onverstandig en erg onveilig. Die rubber vellen die je vaak aan de kant van de snelweg ziet, zijn toch ook van vrachtwagens waarbij dit bijsnijden wordt gedaan?
SimonMc zegt
@oktaan: Dat fenomeen zie je alleen bij ons in België, omdat daar ook de wegen bijgesneden worden.
406_v6 zegt
@oktaan: Nee, dat zijn banden waarbij er een nieuw loopvlak op de oude band wordt gevulkaniseerd, deze loopvlakken laten geregeld los…
norge zegt
Als banden vier jaar oud zijn kun je ze beter vervangen…Ongeacht profiel diepte..
parker zegt
@norge: jij luistert teveel naar je bandenwinkelmannetje. Een jaar of zeven is prima te doen
benvan zegt
In België is het insnijden van banden enkel toegestaan voor vrachtwagens. Het zou de economie niet bepaald ten goede komen als het plots voor particulieren wordt toegestaan. Volgens mij is het – afhankelijk van het type band (laagprofiel, Chinees) – al dan niet mogelijk.
krizus zegt
Dat zou ik zeker overwegen… not!
TimD zegt
Voor de echte kniepzakken!
ko3n zegt
Levens gebaarlijk
autofreaker zegt
Lekkere achtergrond muziek rust gevent
sir_smokalot zegt
Zatox ftw! Dikke lijn pep in elk neusgat en dan 24 uur lang aaneen bandjes snijden:
https://www.youtube.com/watch?v=O19-Y26rIuw
Jantje_555 zegt
overweeg dan eens de fiets?
wel…daar kan je ook aan regrooving doen hoor
vali1992nl zegt
Extra profiel in een semi slick snijden om een regenband te maken kan wel, maar een straatband verder uitdiepen is levensgevaarlijk. Zou het zeker niet doen.
roller79 zegt
ok, banden bij een voorwielaangedreven auto van voor naar achter leggen om nog wat extra km’s te doen ok… maar werkelijk, als je ZO wil besparen op een setje banden, koop dan
1. een goedkopere auto met dito banden
2. een fiets
Als je niet ziet dat dit idioot is, hoor je helemaal geen rijbewijs te bezitten wat mij betreft…
406_v6 zegt
@roller79: Als je echt snel van de weg wilt liggen moet je dat doen, de banden met minste profiel op de niet aangedreven as leggen….
bmwe30325i zegt
Het meest bezwaarlijke aan dit gedoe is het feit dat hij door het brede gutsen een deel van het contactvlak wegsnijdt. dit is funest voor de hoeveelheid grip. De groeven zijn verder alleen belangrijk voor de afwatering en dus op deze manier wel verbeterd. Of hij nu al gelijk op het canvas zit, ligt maar net aan de band. Er zal alrijd enige veiligheidsmarge zitten in de dikte.
bmwe30325i zegt
liever gewoon nieuwe sloffen uiteraard
phevtreb zegt
Na het lezen van de titel was ik benieuwd hoe ze dat gingen doen, dat bijsnijden. Maar helaas het is “gewoon” afsnijden…
smadb zegt
#yolo toch?!
endofline zegt
Bij autobanden zou ik het alvast niet doen. De handgesneden groeven staan bijvoorbeeld niet allemaal recht. Dit zorgt voor een onbalans bij hoge snelheden en het lokaal warmlopen. Een slechte groeve kan dus de eerste plek zijn waar de band scheurt en een klapband kan geven.
shicomm zegt
Uit oogpunt van zuunigheid snap ik ‘m nog maar uit veiligheidsoogpunt….
Bepaalde banden zijn prima geschikt voor remould of rethread maar dan heb je het over specifiek rubber wat in aanschaf dermate kostbaar is dat zo’n ingreep ook echt loont.
Als je kijkt naar wat een goed stuk rubber voor je auto tegenwoordig kosten moet dan snap ik het niet helemaal.
Zeker met de opkomst van de webshops is zelfs het prijsverschil tussen de “linglong” en een kwaliteitsband een stuk kleiner geworden.
De concurrentie is moordend wat dat betreft ; ideaal want zo kun je zelfs bij de dealer nog een leuke set banden scoren voor een zacht prijsje.
Had voor m’n huidige yaris een grote setje winterrubber nodig ; m’n dealer wilde ruim 3 meier voor een setje.
Toen ik aanbood om een set michellin te droppen voor 100 euro minder was de prijs ineens heel snel aangepast… ;)
jumpman zegt
Levensgevaarlijk.
Het herprofileren van vrachtwagenbanden kan omdat daar de fabrikant extra (4mm) rubber het toegevoegd om te herprofileren.
Dus maw die banden zijn daarvoor gemaakt. (Mits je je houdt aan het herprofilerings schema vd fabrikant)
Een personenwagenband dus ECHT NIET.
Bespaar niet op je (en andermans) veiligheid en vervang je banden op tijd voor A-merk banden.
mperformance zegt
Bij vrachtwagens is dit totaal geen probleem. Daar zitten ook slijtindicatoren op de band. Het is gewoon een kwestie van het profiel iets meer uitdiepen tot de diepte van de indicator. Heb het hier wel over houtvrachtwagens die veel in het bos rijden en dus veel grip nodig hebben.
Hupke zegt
Is dit niet iets wat ze in de racerij al eeuwen doen?
Ik zie het probleem niet als je er voorzichtig mee omgaat.
roadrebel123d zegt
Banden recycleer je zo: http://m.youtube.com/watch?v=9kXi9dMg-80
dotternetta zegt
Iedereen roept “niet doen” maar waarom niet? Kom eens met een wetenschappelijk onderbouwde reden! Het staal en de nylon maken je band toch sterk? Net of maakt die 2 mm rubber iets uit?
bmwe30325i zegt
@dotternetta: amen
406_v6 zegt
@dotternetta: Minder rubber om je staal en nylon zorgt ervoor dat het staal en rubber kwetsbaarder wordt voor beschadigingen (koordlaag breuk e.d.).
swobbes zegt
Heb dit zelf ook wel gedaan en mee gereden, niks mis mee zelfs niet bij 200+
Zo kan je ook duidelijk zien wat een A merk en B merk band is.
Een A merk band kan je gewoon een aantal mm (4a5) dieper snijden zonder problemen (canvas niet zichtbaar).
Een B merk band zit je na 1.5/2mm al in het canvas!
parker zegt
@swobbes: dat lijkt me afdoende wetenschappelijk bewijs dat het kan en veilig is, allemaal snijden dus maar!
hillegaar zegt
Gutsen dat deden wij vroeger ook op school en dan maakten we er stempeltjes van! Nooit gedacht dat je daar later je geld mee zou kunnen verdienen
3246cm252kw zegt
Logisch dat dit levensgevaarlijk is haha
sywebs zegt
De enige keer dat ik een canvas wil zien is wanneer ik een canvas foto wil ophangen. Je riskeert je leven toch niet voor een paar tientjes kom op man
sywebs zegt
@sywebs: kijk maar eens: https://canvasfoto.nl/