Het gaat niet goed met de verkoop van elektrische auto’s in Nederland. Kopers zijn aan het twijfelen geraakt.
Slecht nieuws voor de Europese Unie en alle autofabrikanten die massaal aan het overgaan zijn naar volledig elektrisch. De kopers willen ze niet. Of in ieder geval nú niet.
Er worden namelijk steeds minder elektrische auto’s verkocht de afgelopen maanden. En dat terwijl ze steeds goedkoper worden en je soms zelfs beter een nieuwe kunt kopen dan een gebruikte. Dat komt omdat de potentiële kopers onzeker zijn.
Dat betekent niet dat ze een existentiële crisis hebben, maar dat ze afwachten. Hoe gaat de toekomst er uit zien. Kunnen we straks wel een laadpaal krijgen, of is het stroomnet vol? Worden de auto’s niet nog veel goedkoper dan nu? En wat moeten we aan belasting gaan betalen?
Deflatie elektrische auto
De consument is niet alleen twijfelend, maar ook afwachtend. De autofabrikanten gooien hun eigen ruiten in door de prijzen te verlagen. Dat lijkt op de korte termijn een goed plan om snel meer auto’s te verkopen, maar als je dit langere tijd doet krijg je een ander effect.
De kopers gaan dan twijfelen over een elektrische auto en wachten af. Misschien wordt die droomauto nog wel goedkoper, dus kopen ze hem nu nog niet. Zo krijg je een periode van deflatie.
Motorrijtuigenbelasting
Als je nu een elektrische auto voor je deur hebt staan betaal je geen motorrijtuigenbelasting. Maar dat gaat in 2025 veranderen. Dan ga je eerste een jaartje 25 procent van het normale tarief betalen, maar in 2026 wordt dat gewoon de volle mep.
Dan hebben elektrische auto’s een nadeel. Want in Nederland betaal je belasting naar het gewicht van je auto. Door het batterijpakket is een elektrische auto al gauw honderden kilo’s zwaarder dan een vergelijkbare auto op dinosap.
Het AD is zo vriendelijk om ons even voor te rekenen dat je voor een Fiat 500e opeens 720 euro per jaar mag overmaken naar de staat en voor een Tesla Model X 1.800 euro. Koop je nu een auto, dan moet je dat meewegen in je overwegingen, want waarschijnlijk rij je de auto dan ook nog.
Verkoop zakt in
De verkopen lijken goed te gaan als je kijkt naar de registraties. Maar dat zijn veelal bestellingen van vorig jaar die in 2023 worden afgeleverd. De dealers zelf merken verminderde interesse. De subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is dan ook nog maar net iets meer dan de helft gebruikt in 2023, terwijl de bodem vorig jaar in mei al lang en breed bereikt was.
Paul de Waal van branchevereniging Bovag laat aan het AD weten dat wat hen betreft de belastingverandering geen gelopen race is.
Er moet een gewichtscorrectie komen voor de motorrijtuigenbelasting, anders haken kopers af en halen we de klimaatdoelen niet
Bovag woordvoerder preekt voor eigen parochie
Geen elektrische auto
Al deze dingen samen maken dat de kopers steeds meer twijfelen over een elektrische auto. Daar komt dan nog eens bij dat de elektriciteit ook zeker niet altijd goedkoop blijkt te zijn. De prijzen kunnen flink fluctueren is de laatste tijd pijnlijk duidelijk geworden met ome Vladimir en tante Hamas.
Nou schijnt het ook nog eens verkiezingstijd te zijn, dus potentiële kopers willen wellicht ook eerst wel eens weten waar ze met een nieuw kabinet aan toe zullen zijn. Daarna kopen ze wellicht dan alsnog een elektrische auto?
Dutchdriftking zegt
Al die grondstoffen voor die enorme accu’s voor auto’s die nog geen 60km per dag rijden is ook flink zonde. Die nieuwe hybrides zijn geniaal. 100 tot 120km op de accu is meestal meer dan voldoende. Een fatsoenlijke benzine motor er naast voor de vakantie’s, familiebezoekjes en dagjes uit en klaar. Toyota snapt dit al jaren, de Europese unie echter niet. Een extra voordeel is dat het net niet zo overbelast wordt met kleinere accu’s.
Rudy zegt
Precies dit. Ik zit helemaal niet te wachten op een elektrische auto, kan hem prima betalen maar wil mijn Touring helemaal niet inruilen voor een of ander elektrische gebakje met geen enkel serieus voordeel tov mijn huidige auto.
De enige elektrische auto’s die ik zou overwegen (i5, Taycan) zijn minimaal 20-30k duurder dan mijn huidige 3 serie. Geld niet waard, ook kijkende naar de nadelen die je er ongewenst bij krijg. Als ik wat anders koop zal dat een hybride zijn met een range van 60-100km.
PunicaOase zegt
Besef wel dat die hybrides vaak ook flink zwaar zijn en daarnaast technisch erg complex en qua betrouwbaarheid niet erg uitblinken.. naarmate ze ouder worden zal dat waarschijnlijk alleen maar erger worden.. Enige uitzondering lijkt Toyota/Lexus, maar man man man wat zijn dat saaie en vaak lelijke auto’s..
mashell zegt
Hahaha. Dat slaat helemaal nergens op! Een accu die je meestal niet gebruikt is zonde maar een benzine motor meeslepen die je meestal niet gebruikt is geniaal?!?!? Nee, het is niet geniaal het is dom, oliedom. Want met zo’n PHEV moet je heel vaak laden, want die accu is maar heel klein en dus bijna altijd leeg en je moet ook heel vaak tanken want er zit meestal maar een heel kleine tank in.
Dat je techniek niet goed begrijpt blijkt wel uit je opmerking over de netbelasting. Want als je door de week met een EV of PHEV dezelfde hoeveelheid kilometers aflegt en dat bij voorkeur elektrisch wilt doen moet ongeveer net zoveel kilowatts laden, de netbelasting is dus ongeveer gelijk. Je kunt overigens prima nachts laden wanneer de kantoren en fabrieken stilliggen, de mensen slapen en het elektriciteitsnet het prima aankan. Iedereen die een PHEV overweegt omdat hij de meeste kilometers wel elektrisch kan afleggen is gewoon klaar voor een echte elektrische auto. PHEV is als concept zo’n verschrikkelijk verspillend concept, de overheid zou het kapot moeten belasten.
David zegt
Waarom reageer je zo negatief over iemand anders z’n mening?
Dat je techniek niet zo begrijpt ..
Dat extra gewicht meeslepen is zeker niet ideaal, maar eenmaal op snelheid maakt dat geen bal uit. De rem energieregeneratie doet de rest wel.
En een volledig EV moet ook dagelijks aan de lader, tenzij je enkel stadsritjes doet.
EV’s hebben ook zo hun nadelen. Op de snelweg is de range hoogstens matig en het verbruik erg hoog. Snelladen kan enkel tussen 20% en 80%< dus bij lange ritten blijft er maar weinig range over.
Johanneke zegt
Waarom zou je een EV iedere dag opladen? Stel je hebt 350km range, daar kan ik 7 keer mee op en neer van werk. Ik zou pas na een paar dagen weer de stekker erin steken.
Flutterbear zegt
Dit is exact wat PHEV aanbidders niet begrijpen. Een EV laad je minder dan een PHEV, veel minder. Mijn PHEV moest ik 4 tot 5x zo vaak stekkeren. Even naar de supermarkt, en weer aan het infuus. Een grotere accu helpt welp maar ons e-Golf staat regelmatig voor deur zonder stekker.
tfsi zegt
Ik rij een model 3 long range, rij 50-60 km per dag. En ik laad de auto 1 keer per week op op tot 80% Dat probeer ik overdag te doen en op zondag ivm zonnepanelen, goedkoper kan voor mij haast niet. En een bijkomend voordeel is eigenlijk geen grote onderhoud kosten.
En via het supercharger netwerk van Tesla kom je overal als je de grens over moet, even bakkie koffie en weer verder. Werkt allemaal als een trein.
mashell zegt
Sorry David maar ook jij begrijpt het niet. Iedereen is natuurlijk vrij om een mening te hebben. Iedereen is vrij om nadelen te combineren, er zijn massa’s mensen die met een vouwwagen de nadelen van de caravan met die van de tent combineren en daar helemaal happy mee zijn. Maar als je dat doet moet je er wel rekening mee houden dat je door anderen tegengesproken wordt.
– een echte EV hoef je niet dagelijks te laden omdat je bij een volle lading minstens 300km in de batterij hebt
– een EV kan prima tussen 0 en 100% snelladen, maar tussen 20 en 80% zijn de snelheden het hoogst
– een EV is zuinig op de snelweg, op de buitenweg zuiniger en in de stad het zuinigst. Bij een verbrandingsmotor ligt is verbruik op de snelweg hoog, op de buitenweg minder hoog en in de stad absurd hoog.
Henk O zegt
Fabrieken die snachts stilliggen???
Kom op zeg, onder welke steen leef je?
Overduidelijk een opmerking van iemand uit een kantoor bubble, er is namelijk ook nog een wereld buiten de jouwe, eentje die 24h per dag doorgaat.
faalhaas zegt
Waren er maar hybride auto’s die het beste van 2 werelden hebben. Elektro koppel en ICE range. En dat het dan constant samen werkt zonder een zware auto/accu. Regenereren door het gas los te laten of te remmen. En de energie die is gespaard weer elektrisch optrekken. Dat zou top zijn!
Flutterbear zegt
Dagelijks laden werd ik in mijn PHEV knetter gek vak. De e-Golf was een heerlijke verademing boven de Passat GTE. Al klonken de knipperlichten in de Passat wel beter, details..
Overigens is het zonde om het hele jaar een brandstof aandrijflijn mee te sjouwen. Dat is juist de reden waarom plug-in hybrides nog steeds enorm veel onderhoud vereisen. Worst of both world.
rogerzz zegt
Geinig, ik vind het een best of both worlds. Benzine is met lage snelheden niet efficient, EV verre van perfect met laden, in de winter een erg korte range, en sowieso hoge snelheid/lange afstanden niet te doen. Een PHEV is perfect in de file/stad/boodschappen, allemaal elektrisch en de benzinemotor draait geheel niet. Geen interne vervuiling/slijtage. En op de snelweg in de 8e versnelling, met 110km/u overdag ongeveer 1:20 tuffen. Gecombineerd belachelijk zuinig natuurlijk, want veel elektrisch gesmokkeld met kleine ritjes die 100% elektrisch zijn maar wel de kilometers omhoog duwen. En gecombineerd relatief veel pk, in mijn geval meer dan het dubbele van de E-Golf.
Mocht mijn auto in de fik staan zou ik binnen een week een 330e touring, 530e sedan of A6 TFSI-e kopen, waarvan de laatste nog wel flink moet zakken qua prijs dan. En gek worden van dagelijks laden, dat moet met 95% van de EV’s ook als je een stukje van je werk woont.
potjak zegt
Elektrische auto, zonnepanelen, warmtepomp. Diegenen die één van deze zaken op de planning heeft staan zal nog wel even wachten of zoals ik op andere media lees compleet afhaken. Als het nieuwe kabinet niet met een gedegen en haalbaar plan voor “iedereen” komt dan gaat het niet goed komen met de reeds gemaakte doelstellingen…
rulefollower zegt
Zonnepanelen zijn goedkoper dan ooit. Wachten betekent alleen maar het opschuiven van je terugverdientijd (2 a 3 jaar). Maar mensen denken niet logisch na, worden door de media zo bang gemaakt over, bijvoorbeeld, netcongestie.
Rokende Wielen zegt
Er is een reden dat die zonnepanelen zo goedkoop zijn *op dit moment. Eerst is de overheid niet duidelijk over de salderingsregeling en wat daarvoor in de plaats komt aan terugleververgoeding. Vervolgens komt daar een energiecrisis overheen door een of ander oorlogje. Vraag en aanbod voor zonnepanelen raken daardoor ineens uit balans om dat Jan en alleman ze gisteren op het dak wil hebben liggen. De prijs van die dingen wordt daardoor opgedreven en elke malloot die het dak op durft kan en mag daar geld aan verdienen. Vervolgens ontdekt menig energieleverancier dat met veel vaste contracten en ineens veel klanten met zonnepanelen de terugleverkosten de pan uit rijzen en past de prijzen aan. Tegelijkertijd worden vaste energiecontracten weer net aangeboden en aantrekkelijk maar wel met het voorbehoud dat je met zonnepanelen misschien wel duurder uit kunt zijn nu, want dynamische prijzen die gedreven worden door “teveel” zonnepanelen maken dat je wel een paar keer gaat rekenen voordat je besluit nog even wat panelen op het dak te leggen. Het gevolg daarvan is dat vraag en aanbod van zonnepanelen opnieuw uit balans raken maar dan de andere kant op: het barst van de installateurs, maar er zijn veel te weinig klanten voor al die partijen. Ergo: menig installateur valt om. Ga jij dan alsnog zonnepanelen plaatsen met het risico dat je installateur na een maand failliet is? Ze vallen om “bij bosjes”…
kas_par zegt
Als ik het niet al had zou ik het juist nu aanschaffen. Prijzen zijn flink gezakt en de meeste voordelen gelden nu nog. Mijn warmtepomp is juist deze zomer geïnstalleerd en bespaar er nu al dik mee terwijl het in huis veel comfortabeler is. Juist interessant nu de terugleververgoeding voor zonnepanelen flink gezakt is. Die zonnepanelen heb ik nu drie jaar liggen en al terugverdiend zo’n beetje. Online lees ik massaal hoe dom de mensen wel niet geweest zijn om de overheid te volgen in de ‘verduurzamings-waanzin’, maar ik lach me nog steeds gek met mijn zonnepanelen, warmtepomp en elektrische auto. Nooit zo goedkoop uit geweest, en ook in het meest ongunstige scenario blijft dat de komende jaren nog wel zo. Maar ja, mensen luisteren liever naar Facebook dan even een gedegen rekensommetje te maken…
Jantje_555 zegt
vele deelwagens en elektrische bedrijfswagens zijn nu de laatste jaren aangekocht. De particuliere klant koopt nog geen EV. Dus logisch dat de markt nu wat verminderd.
De subsidiepot die nog niet op is, is ook logisch omdat deze groter is dan de andere jaren.
berlinetta zegt
Volgens mij verwart Paul de Waal ‘klimaatdoelen’ met ‘verkoopdoelen’.
CL65 zegt
Sweet music to my ear. Zo zie je maar weer dat het allemaal onzin beleid is, geschreven door lobbyisten. Het zal de verkoopprijs van (2e handse) zware ev’s nog verder doen dalen, domino effect ten top.
willeme zegt
De groene leugen van de linkse wolk regeert! Woke Roverheid!!!! Graaiers!!!! Allemaa!!!!
kas_par zegt
Je weet dat we al bijna 15 jaar een rechts kabinet hebben met rechts beleid?
Blijft bizar hoe veel rechts stemmers de overheid overal de schuld van geven maar vervolgens exact hetzelfde stemmen (weer rechts) en dan verbaasd zijn dat het resultaat weer exact hetzelfde is….
Alleen een gek doet hetzelfde steeds opnieuw met telkens de verwachting een andere uitkomst te krijgen.
Oopelkadet zegt
NL politiek is inderdaad zo volatiel dat er geen pijl meer op te trekken is. Investeer je in dure zonnepanelen, hop binnen 2 jaar weg salderen en zelfs betalen voor terugleveren. Nul bescherming tegen die gekke energiebedrijven.
En dan die autos. Programs vol plannen om de fiets en OV te promoten en daarnaast de EV. Zelfs al zou het praktischer zijn om OV te nemen, er zouden honderdduizenden banen verloren gaan als die hele automotive bizniz niet door blijft draaien. Er zullen en moeten nieuwe autos bef of niet, verkocht moeten worden. Het waren 3 mooie jaren maar ook de bef-eigenaren zullen flink, flink uitgekleed worden tenzij er een revolutie komt en iemand met hersens de helft van onze regeltjesmaatschappij weggooit. Maar dat gaat in onze brave huisvaderlandje nooit gebeuren. Redelijkheid zegt schaf BPM af (scheelt al 40000 belastingambtenaren plus 300 taxatiebedrijfjes) MRB naar Duits model en maximaal 1 euro voor welke brandstof dan ook. Zelfs de meest pro partij komt nog niet op 3% tegemoet aan die logische redenatie maar als het dan echt moet, als je hart hebt voor jezelf en je hardwerkende blue collar medemens die geen leasebak of bedrijf heeft om eea op af te schrijven: stem op een pro auto partij zoals JA21, PVV, FvD of NSC. Met die notie dat NSC wel uitkijken is want heult een beetje samen met de vijand (PvdA) maargoed, die partij lult links en stemt vaak (heel erg) rechts dus wie weet.
Johanneke zegt
JA21, PVV, FvD, achja, pak de SGP en DENK er ook nog maar bij, als je toch op een extremistische partij wilt stemmen. Heb je enig idee waar die lui voor staan.
mashell zegt
Hahahaha. Je bent ontevreden over het resultaat van jarenlang rechts beleid en ziet als oplossing nog meer rechts beleid. Je hoeft Nostradamus te zijn om te voorspellen wat er dan gaat gebeuren.
De fabrieksmedewerker (ik vind blue collar echt een verschrikkelijke term) of laten we zeggen LBO en MBOer is met een linkse partij veel beter af want alleen die partijen willen wat doen aan waar het werkelijk om gaat: hun inkomen. Als je genoeg verdiend is autorijden niet duur en de rest ook niet. Omtzigt wil met zijn nieuwe (en opmerkelijk rechtse) NSC geen bedrag noemen waarmee hij het minimumloon wil verhogen dus dan weet je daar gaat hij zich niet hard voor maken. Je zou voor je eigenbelang gewoon PvdA moeten stemmen…
kas_par zegt
Op de één of andere manier is dat de gedachtengang van de meeste rechts-stemmers… alles is de schuld van de ‘roverheid’, dus laten we weer op exact hetzelfde stemmen in de hoop dat het dan anders wordt… hoe??
Johanneke zegt
Ik snap niet waarom mensen zouden twijfelen. Ik rij 15k per jaar. Dat is 2000 euro aan benzine. Als ik een EV zou hebben kost het mij niks. Lekker laden aan de zonnepanelen. Als morgen mijn auto in de prak wordt gereden koop ik overmorgen een EV.
Restwaarde van EV’s zal ondanks de perikelen van nu ook veel hoger zijn dan van benzine auto’s. Hoeveel dagen per jaar rij ik nou meer dan 300km ofzo. Eigenlijk nooit. En als ik dat wel ga doen, nou stoppen we toch om te laden. Snap al het gepiep niet.
pimmie zegt
Dat laden aan de zonnepanelen niets kost vind ik persoonlijk nogal onzin. Ook al heb je ze al terugverdiend en ook al kun je niet meer salderen dan krijg je nog altijd geld voor het terugleveren aan het net. Dat is dan wat het kost om je auto te laden. Idealiter moet deze dan wel thuis staan als de zon schijnt…
Flutterbear zegt
Je kan nu echter nog wel salderen en de meeste zullen terugleveren voor max 7 á 8 ct/kWh. Een beetje EV rijdt daar 5 tot 8 kilometer op. 1 ct/km is vergelijkbaar met 1 op 200 op benzine, mits je geen bezwaar hebt met ethanol.
marcomanta zegt
En jij denkt dat het gros van de mensen een EV kunnen betalen?
Johanneke zegt
Nouja. Ik heb echt geen extreem salaris ofzo, maar 10k per jaar sparen lukt altijd wel. Gewoon beetje normaal doen met je geld.
Oopelkadet zegt
Maar alle EVs die je nu koopt zijn gen 1. De ontwikkeling gaat veel harder dan de afgelopen 10 jaar dus over 4-5 jaar is die huidige EV niets meer waard/veel te traag ladend/veel te weinig range. En dan ook nog eens 4-600kg te zwaar en dik in de MRB. Stroom kan dan 4x zo duur zijn. Zonnepanelen fijn maar dat heeft ook 10 mille gekost en kan alleen thuis. En ook daar mag je tegenwoordig geld VOOR betalen omdat je boeboeboe, hartstikke groene stroom terug aan een net wat dat niet aankan levert.
Nee, ik kijk die kat nog wel een jaar of 6 uit de boom.
Johanneke zegt
8 paneeltjes op zuid zuid west, koste 3k ofzo? Heb ze al bijna terugverdiend, 3 jaar later. Krijg gewoon geld als ik teruglever. Als net vol is gaan ze uit. Dat is wel kut. Maar betalen voor terugleveren, dan heb je het verkeerde contract.
Maarja weet ik veel. Als ik nu een 2018 nissan leaf ofzo koop. 15k kosten die? Die rij ik naar de grond hoor. Vind ik cheap. Prijs per km wordt lachwekkend.
Flutterbear zegt
Lol, gen 1? Wat was de Leaf in 2013 dan? Tesla heeft die generatie praktisch overgeslagen en kwam met de Model S/X al op de tweede generatie en nu met de 3/Y op de derde generatie EVs. We zitten nu nog in de derde generatie EVs waarbij ze niet alleen als elektrische auto’s ontworpen zijn maar ook amper nog onderdelen lenen van brandstof broeders.
De volgende generatie gaat echter ook niet lang meer duren en daar gaat het met name op schaal en productie met als resultaat betaalbaarheid, en dus de laatste nagel in de doodskist van de brandstofauto. Met of zonder verbod zien we straks brandstofauto’s alleen nog voor plezier, niet voor gebruik.
potenza zegt
Nou restwaarde.. Cupra Born. 1.5 jaar oud, 70dkm. – 25K bij inruil op dezelfde nieuw.
Rij met plezier nog even verder
Johanneke zegt
Als je een nieuwe auto koopt, waarom zou je er dan minder dan wat, 10 jaar ofzo mee doen. Dat is pure kapitaalvernietiging.
Kerel mijn ouders deden 20 jaar met hun matserbatsu. Een collega van mijn pa had 5 auto’s in diezelfde periode. Toen ging mijn pa 10 jaar eerder met pensioen, en die collega snapte maar niet dat hij dat niet kon betalen.
herve11f zegt
@johan: Ik weet niet waar jij woont, maar ik heb het ganse fabriekspand vol met zonnepanelen, maar dat is nog niet eens voldoende om de auto’s van ons gezin te laden in de maanden oktober tot april.
En wat die restwaarde betreft, verhoudingsgewijs tov de aanschaffingsprijs zou het wel eens kunnen dat je met de bips bloot gaat bij je elektrisch tweedehandsje.
PunicaOase zegt
Er komt vast wel een apart tarief voor EV’s of we gaan van 25% naar bijv. 50% en daar blijft het dan bij. De overheid zal EV’s immers nog wel een tijdje willen/moeten stimuleren..
Rokende Wielen zegt
Daar geloof ik niks van. Als het aantal EV’s stijgt met “MRB-korting”, betekent het ook dat aan de andere kant ICE auto’s met MRB verdwijnen en ze daar ook de nodige accijns inkomsten op zullen gaan mislopen. Ik zie voorlopig geen eenvoudige maatregel om accijns op mobiliteitsbehoefte-stroom te gaan heffen. Simpel gezegd: de balans op inkomsten en uitgaven moet behouden blijven volgens de overheid…
Johanneke zegt
Ze gaan 100% geen vol MRB laten lappen door EV’s. Heb je de plannen voor kmheffing niet gezien? Daar was er ook een apart tarief voor EV’s. De misgelopen centen pakken ze ergens anders wel weer hoor.
Sowieso kan er wel eens het 1 en ander gaan veranderen. We zijn zo gewend aan VVD aan de macht, dat we bepaalde zaken verwachten. Straks maar eens zien wie het nu gaan bepalen.
mashell zegt
Maar er zijn toch al heel lang accijnzen op elektriciteit? En die zijn niet laag ook. Dat je die niet alleen betaald als je de auto laadt maar ook als je TV kijkt of de wasmachine laat draaien dat is pech gehad.
pa045 zegt
Er zijn nu ook verschillende tarieven: LPG/Aardgas, diesel, benzine. Voor elektrisch komt straks vast en zeker een apart tarief.
Wij zijn, zover ik weet, het enige land waar de wegenbelasting gebaseerd is op het gewicht van een auto. Alleen al dit feit kan de overheid niet negeren wanneer EV rijders straks volledige belasting moeten afdragen.
jessepinkman zegt
Ze moeten eens stoppen met de autobezitter als geldboom te zien. Hoogstens 1/3 van de inkomsten uit autogerelateerde belastingen wordt ook echt gebruikt om uitgaven aan mobiliteit te financieren. Voor de rest worden er wapens van gekocht voor Oekraine. Ofzo. Als men nou eens zou stoppen met al die geldverslindende projecten, kunnen we alles betaalbaar houden. Ook autorijden..
marcomanta zegt
Het was natuurlijk te voorspellen, lang leve onze onbetrouwbare politiek met korte termijn visie. Hopelijk gaat er na 22 november iets veranderen, anders vrees ik dat door alle hogere kosten over 10 jaar ons wagenpark wel heel oud is geworden.
luchtgekoeld zegt
Kunnen jullie je het grijs kenteken nog herinneren? Prima regeling maar uiteindelijk afgeschaft voor de particulier die een enorme verhoging van de mrb voor z’n kiezen kreeg…
bobje zegt
Wat gek…. De overheid jaagt alle leaserijders een elektrische auto in met allerlei subsidies en als dan half leasend NL in een elektrocar rijdt, stoppen we met de subsidies. En dan willen we ineens niet meer elektrisch rijden (kennen we die lelijke Mitsubishi SUV nog?).
2scan zegt
De Metsubsidie Foutlander bedoel je?
marcomanta zegt
Het gaat ons niet om het milieu, maar om de maandelijkse vaste kosten.
ericc zegt
Verstand komt met de jaren. Een mooi gezegde dat hier op zijn plaats is. Leve ICE!
turbotoll zegt
Jan modaal kan helemaal geen nieuwe auto kopen. Alleen een occasion van 7 – 8 jaar oud, En na 10 – 12 jaar is de accu kapot. Total loss dus, want onbetaalbaar. Wie trapt er nog in die groene pipe dream?
steephh zegt
@turbotoll Want na 10-12 jaar is de accu kapot? Waar haal je dat vandaan en heb je daar ook cijfers van? ;-)
Autoweek heeft een hele serie over accudegradatie bij oudere EV’s en hoewel je zeker bij de eerste modellen auto’s soms wel eens een significante degradatie ziet (niet gek overigens wanneer een accupakket geen BTMS heeft), zie je volledig defecte accu’s vrijwel niet.
Also, interessant leesvoer: https://www.anwb.nl/auto/elektrisch-rijden/accus-techniek-en-kosten
Daarnaast, als een accupakket defect raakt, zijn losse cellen ook te vervangen. Er zijn steeds meer bedrijven die zich hier in specialiseren. Gaat straks net zo eenvoudig als je nu je mobiele telefoon laat repareren. Voordeel aan een EV is ook nog eens dat er weinig complexiteit is, waar een autogarage je veel eenvoudiger kan nakken met 80 verschillende onderhoudspunten aan een brandstofmotor + versnellingsbak + uitlaatsysteem die ze wel op de factuur van Jan Modaal zetten maar niet uitvoeren.
Overigens: Jan Modaal kon in 1986 ook geen dure mobiele telefoon kopen en een platte TV van 100″ was in 1999 ook voor hem na 8 jaar lang sparen onbetaalbaar. Toch heeft Jan, zijn vrouw én hun 3 kinderen inmiddels allemaal een mobiele telefoon en ieder een platte TV op de kamer. Hoe dat kan? Schaalvergroting! Voor de automarkt helpt een tweedehands aanbod wat groot genoeg is ook nog eens: en dat kost tijd.
kaeser zegt
Een mac mrb van 75% tov benzine tarief zou een oplossing zijn.
Ook zijn er in de wijken te weinig laadlocaties. Een ideale situatie zou zijn een eigen oprit of laadlocatie en daar beschikt niet iedereen over. Zoals een van mijn wijkbewoners thuis laad met een kabel over de stoep en matje erover zou een tussen oplossing zijn. Maar dat is dan weer verboden. Ik snap dat mensen afwachten net als ik ook doe.
pomoek zegt
het probleem is dus niet dat mensen geen EV willen kopen maar denken dat, door onduidelijkheid over beleid, dit misschien geen verstandige keuze is. Want geld. De boomknuffelaars onder ons zijn allang om en rijden elektrisch. Dan is er nog een groepje mensen die het elektrische rijden gewoon fijner vindt en daarom een EV hebben gekocht. Blijft over de groep mensen die het weinig kan schelen maar vooral naar de portemonnee kijken.
Als ik de peilingen mag geloven gaan we een 3 partijen kabinet krijgen van GL/PvdA, VVD en NSC. Dat is dus een partij die het elektrisch rijden flink zal promoten en 2 partijen die daar niet perse voor gaan liggen.
Het gaat wel goedkomen met die EV.