Tussen alle moderne pk-monsters en het hybride nieuws door, is het prettig om af en toe af te dwalen naar een tijd dat roken nog gezond was, de TV nog maar één zender had en Patricia Paay nog echt lekker was. De tijd dat auto’s nog echt mechanisch waren. Tijd dus voor een klassieker.
En als ik dan aan een klassieker denk, dan zijn de eerste woorden die in mij opkomen “Jaguar e-type”. Volgens Enzo Ferrari himself is dit “The most beautiful car ever made” en dat zegt genoeg.
De auto is eigenlijk helemaal niet zo zeldzaam als zijn faam soms doet vermoeden want tussen 1961 en 1974 zijn er meer dan 70.000 van de lopende band gerold. Hij was wel revolutionair voor zijn tijd, met onafhankelijke wielophanging en schijfremmen wat anno 1961 echt een uitzondering was.
Series 1
In totaal zijn er drie generaties geweest. De eerste, de Series 1, geïntroduceerd in maart 1961, had de zes-in-lijn motor van de Jaguar XK150S. Hij werd gebouwd als een Coupé, maar ook als Cabriolet. Beide waren strikte tweezitters. In 1966 werd daar echter een 2+2 coupé aan toegevoegd. Deze eerste modellen hadden lekkere leren kuipstoelen en een pimpin’ aluminium dashboard. Later is dit vervangen door vinyl en leer.
In 1964 werd de motor vervangen voor een 4.2 liter 6-in-lijn blok waardoor de topsnelheid opliep tot een zinderende 241 km/h. Ook werden de stoelen en de remmen aangepast en werd de elektronica verbeterd.
Afbeelding via stephenhanafin@flickr.
Series 2
De tweede generatie werd geproduceerd van 1969 tot 1971. Dit model kreeg koplampen zonder de grote glazen kappen omdat er problemen waren geweest met damp. Ook werd de achterbumper aangepast, zodat hij meer de vorm van de carrosserie volgde en werden de achterlichten onder de bumper geplaatst. Verder werd de radiator vergroot voor een betere koeling, kreeg de auto andere knipperlichten en werden de remmen weer verbeterd. Last but not least kon nu ook stuurbekrachtiging en airco besteld door de extra op comfort gerichte Engelsman.
Series 3
In 1971 zag de laatste generatie het daglicht. Deze werd uitgerust met een brute 5.3 liter V12 en stuurbekrachtiging werd standaard. Andere veranderingen waren de grill, omrande wielkasten en natuurlijk het V12 logo op de kofferbak.
Afbeelding via stephenhanafin@flickr.
Low Drag Coupé
Naast de productieversies zijn er nog twee conceptauto’s gemaakt. De eerste is de Low Drag Racer. Deze moest in 1962 het toen al nostalgische gevoel van de “D-type” laten herleven. De auto was bijna volledig van aluminium in plaats van staal en was daardoor veel lichter. Ook had deze versie een licht getunede motor, die ook gebruikt werd voor de Le Mans racewagens. Uiteindelijk is er maar één gebouwd, die verkocht is aan Dick Protheroe, die er een aantal races mee heeft gereden. Uiteindelijk is hij in handen geweest van verschillende verzamelaars.
Light Weight Racer
In 1963 en 1964 zijn er een aantal light weight racers gebouwd. Ze hadden hetzelfde aluminium chassis als de Low Drag Coupé, maar misten het dak. Motorisch waren er ook veel overeenkomsten. Deze auto’s waren actief in verschillende raceklasses met wisselend succes, maar helaas hebben ze niet de glorietijd van de D-type op Le Mans kunnen laten herleven.
Tot zover genoeg in het verleden gedoken, terug naar het heden.
Racer X zegt
Naar mijn weten is de 4.2 liter zescilinder geen V6, maar een 6 in lijn.
Leuk stukje! :)
cheetacars zegt
-edit: geduld is een schone zaak-
CasperH zegt
Als ik aan klassiekers denk is de E-Type meestal ook de eerste die in me opkomt. Een absolute beauty. Overigens werden topsnelheden en vermogen destijds nogal optimistisch opgegeven door Jaguar. In werkelijkheid kwamen ze vaak met moeite aan de 210 km/h.
chefke zegt
@ Racer X
Helemaal gelijk. Ik heb het aangepast. Beginnersfoutje. ;)
vla zegt
welkom Chefke! :)
Racer X zegt
@ chefke
Dat kan de beste overkomen.
Welkom! :)
Juppe zegt
Volgens mij was de series 1 ook te verkrijgen met stuurbekrachtiging en airco, iig voor de Amerikaanse markt.
Leuk stukje! Keep ‘m comin’!
Jan C. zegt
voor zijn tijd was ie ook relatief goedkoop. ze worden weer gemaakt heb ik me laten vertellen
chefke zegt
@ Jan C.
Hij was inderdaad een stukje goedkoper dan zijn concurrenten en daardoor zo succesvol. Tegenwoordig kan je replica’s bestellen of je kan je MX-5 laten ombouwen :?
citrofiel evil twin zegt
Ah ja waar bleef de tijd toen jaguars nog goed verkochten.:)
Type-R zegt
hotlinken van Flickr moet via clickeble images gaan
bran zegt
pfff maar een klasieker van niks mijn favorite klasieker blijft toch de corvette daytona beach de meest besproke sportwage ooit en ongelofelijke prestatie’s voor zijn leeftijd van 50 jaar foto’s op
http://www.motorera.com/corvette/1950/1956/56red6.jpg
Aston Martin Rapide zegt
Mooi stukje Chefke….heerlijk lekker vlot leesbaar! Misschien de volgende keer een Aston Martin DB5 op het menu?
autoblogger zegt
@Type-R: het is geen hotlink ;)
chefke zegt
@ Juppe
Je hebt gelijk. Ik heb even de boeken erop na geslagen en met de introductie van de 4.2 motor werd ook stuurbekrachtiging en airco leverbaar maar alleen in de VS.
@ Aston Martin Rapide
Die zal zeker een keer langskomen binnenkort
lincoln zegt
e-type zal best een icoon geweest zijn .. maar in mijn belevings wereld van mooie auto,s speelt ie geen parten ..
storende verticale lijnen van motorkap en deuren .. lelijk rechtopstaand raam.
en storende electronica/mechanica natuurlijk.
wel goed geschreven .. en prettig leesbaar.
Juppe zegt
@Chefke,
Maar je schrijft ook over de Engelsman zie ik nou, dus dan klopt het dus wel :)
Moet trouwens zeggen dat ik een 1e serie roadster wel kan apprecieren, maar die dichte versies… mijn God, volgens mij hadden ze het woord ‘proporties’ nog niet uitgevonden.
Birdie zegt
@Lincoln
Tja, smaken verschillen nogal hé..
Ik vind de Jaguar E-Type in ieder geval de mooiste en bruutste klasieker die op de markt gebracht is..
@Chefke
Heel goed artikel. Ga zo door!!!!!
Jurry zegt
met moeite bij de 210?! ik heb 3 e-types van de 3de serie en zelfs de automaat met 4c/V12 gaat daar moeiteloos overheen. Misschien bij de oudere series dat 210 niet haalbaar is, maar lijkt me toch wel enigszins sterk.
AJ zegt
De nummer 1 van de top gear top 100 toch? Mooie bak.
Juppe zegt
@AJ,
Dat zal idd een Engelse auto zijn ;)
Jurry zegt
plaatje van 2 series en 3 series moet volgens mij andersom zijn
Dana zegt
Off-Topic:
Welkom Chefke!
chefke zegt
@ Jurry
De blauwe roadster is een V12 uit 1972, series 3 dus. Ben je toevallig verzamelaar, aangezien je er drie hebt?
Rick dos zegt
De Europese equivalent van de Mustang. Weet alleen even niet zeker welke eerder was.
Ik moet eerlijk zeggen dat ik nooit een grote fan van deze auto ben geweest. Dat kwam vooral door die humongous motorkap. Maar goed, $7000,- (of pond of gulden :) ) meen ik me te herinneren dat deze auto kostte. En dat was voor die tijd niet verkeerd voor de prestaties etc. die je ervoor terugkreeg.
bosroamer zegt
Ik heb een keer het genoegen mogen smaken in een series 1 met 4.2 liter motor te rijden.
Mijn pa heeft een Healey met 3 liter die al aardig vlot van z’n plek gaat maar ik krijg nog steeds een big smile op mijn gezicht als ik aan dat ritje met die E-type denk.
Ongelovelijk wat een kracht er die motor zit, je vliegt werkelijk naar illegale snelheden, en dat geluid! Écht een prachtige wagen.
Mooi stukje trouwens
Lotus7 zegt
Dacht niet dat er enige electronica in de E-type zat, zeker neit in de Series 1.
En equivalent van de Mustang? Neen! De E-type was een auto met de prestaties van een supercar die naar een (iets) grotere klantenkring werd gebracht, net zoiets als de eerste Impreza die in 5 sec naar de honderd ging. De vergelijking zou eerder met de Corvette moeten zijn, hoewel dat natuurlijk een dweil was, zij het met inmiddels icoon-status.
De Mustang was een op de jeugd gerichte auto, om hen te bereiken die geen zin hadden in de familie-auto’s van begin jaren zestig. Geen grootse prestaties, in Europese termen meer een Capri of een MGB.
Lotus7 zegt
De electra (niet electronica) was trouwens zoals bij veel Engelse auto’s van Lucas.
George Lucas, de oprichter van dat bedrijf, had als bijnaam het veelzeggende “Prince of Darkness”.
Rick dos zegt
Waar de Mustang de musclecar voor “het volk” was, was de E-type de sportscar voor “het volk”. Equivalent dus!
w0o0dy zegt
@Rick dos: was de e-type niet spuugduur in z’n tijd?
Rick dos zegt
@wOoOdy
De vraag is dan, in vergelijking tot wat? Als je naar de gemiddelde auto kijkt was het duur maar als je naar z´n concurrenten kijkt dan was die “spotgoedkoop”. En dat was de Mustang ook. Volgens mij ging die voor $2500,-? War de Camaro´s, Challengers etc. vele malen duurder waren.
Wikipedia over de E-type.
” It was priced well below competing models, helping it to high sales for a high performance car.”
w0o0dy zegt
@rick dos: ik kwam een prijs tegen van nog geen 6000 dollar en de opmerking “a bargain compared to the Aston martins and Ferrari’s”.
Viel kennelijk qua prijs nogal mee…. beetje zoals Jaguars nu…. het imago is dat ze duurder lijken dan dat ze in vergelijking tot de concurrenten zijn.
Klassiekerrally zegt
Die bovenste is van een vriend van me, of ik moet me sterk vergissen…
Volgens mij zijn de koplampen bij de serie 1 1/2 gewijzigd in verband met de eisen van de Amerikaanse markt, en niet in verband met condens. Maar ik sta open voor correcties ;)
De E-type S1 4.2 is een fenomenale auto. De wegligging is zelfs naar huidige maatstaven nog goed genoeg om menig modern blik volledig zoek te rijden.
De motor heeft een bult koppel vanuit de toerentalkelder beschikbaar en je wordt als door een grote onzichtbare hand naar voren geschoven. Heel geleidelijk, maar wel bijzonder krachtig.
Klassiekerrally zegt
Oh ja… De serie anderhalf…
Herkenbaar aan het volgende:
– achterlichten klein en boven de bumper, net als bij de S1
– koplampen niet meer achter glas
Die was je volgens mij nog vergeten te noemen ;)
bosroamer zegt
Klassiekerrally is right imho.
De plexiglas kappen bij de koplampen verdwenen ivm strengere regulering in Amerika.
Dat Jaquar daar gehoor aan gaf is niet zo vreemd, ik geloof dat meer dan 60 % van de E-types is geleverd aan yankees.
Rick dos zegt
@wOoOdy
Ja, zie je. Ik had alleen $7000,- in mijn hoofd zitten.
Maar eigenlijk is Jaguar altijd wel een vreemde eend in de bijt geweest. Altijd wel een eigenwijs merk, waar niet iedereen als eerste aan dacht maar waar wel respect voor was/is.
Klassiekerrally zegt
@ bosroamer: die kappen zijn van echt glas, en niet van plexiglas. Bij de Alfa Romeo Spider waren ze wel van plexiglas voor zover ik weet, maar dat is een heel ander verhaal ;)
Rob USA zegt
Ik vind de cabrio veel mooier als de coupe.De coupe is te hoog ivm de breedte en de neus te lang. En bij allebei de modellen die verschrikkelijk lelijke uitlaten die eronder zijn geplakt. iieeuuww vandaar ook geen foto van de achterkant zie ik. :)
Hadden ze beter van de Mustang kunnen afkijken .. heel mooi in de carroserie verwerkt!
PS. De 350 Mustang ging al 210km de 500 zal tegen de 240km lopen! :)
En dat allemaal met “maar” een V8 :)
chefke zegt
@ klassiekerrally
Er is inderdaad nog een soort van “tussenserie” geweest, die onofficieel de Series anderhalf genoemd werd. Ik heb hem hier niet genoemd omdat het niet een officiële generatie is geweest. Er is natuurlijk nog veel meer over deze auto te vermelden, genoeg om hele boeken mee te vullen, maar dat heb ik hier maar niet gedaan. Er moet ook nog gewoon gewerkt worden. :lol:
Klassiekerrally zegt
Misschien geen officiële fabrieks-generatie, maar onder de liefhebbers is ’t wel een begrip. Verder top hoor, een artikel over de E-type is natuurlijk altijd welkom!
En ik snap dat je niet alles in een kort, voor internet geschikt artikel, kan beschrijven.
Ga zo door!
Klassiekerrally zegt
@ Rob USA: ik denk dat je de Coupé en de 2+2 door elkaar haalt. De Coupé heeft namelijk vrijwel perfecte proporties…
… waar bij de 2+2 de hoogte van de opbouw het totaalbeeld verstoord:
Klassiekerrally zegt
En dan nog even een vraagje aan chefke: klopt het dat die bovenste E-type in Winterswijk gefotografeerd is?
Zowel auto als hek, gras en struiken lijken namelijk heeeeeeel erg bekend :)
Klassiekerrally zegt
Ai… ik blijf bezig, waarvoor mijn excuses…
lincoln schrijft: e-type zal best een icoon geweest zijn .. maar in mijn belevings wereld van mooie auto,s speelt ie geen parten ..
storende verticale lijnen van motorkap en deuren .. lelijk rechtopstaand raam.
en storende electronica/mechanica natuurlijk.
Eh lincoln, je schrijft over Britse auto’s als menigeen over Amerikaanse. Erg generaliserend. Ik weet uit eigen ervaring dat een goed gerestaureerde E-type betrouwbaarder is dan een E-klasse Mercedes van eind vorige eeuw, dus…
Niet meer doen! ;)
Bovendien bevat een E-type nog geen echte elektronica, tenzij er een radio ingebouwd is. Die heb je in zo’n auto niet nodig, dus wanneer die ’t niet doet is dat niet erg :)
autoblogger zegt
@Klassiekerrally: klik even op de bovenste foto, die komt inderdaad uit W’wijk;)
http://www.autojunk.nl/pix/view/132858
Rob USA zegt
@klassiekerrally: Je hebt gelijk ik bedoel die 2+2 idd die is echt niet in proportie. Sorry ik ben meer amerikaans georienteerd. :)
Ik hoor alleen niemand over die mislukte uitlaten,ben ik de enige die dat vind dan ??
mashell zegt
Tja, de E-type. Die was visueel perfect in series 1. Alle latere aanpassingen hebben het model steeds technisch beter maar visueel veel erger gemaakt waarbij Klassiekerrally het bewijs levert dat Jaguar met die 2+2 echt te ver gegaan is.
Die donkerblauwe roadster moet wel een gecorrigeerde versie zijn, kappen over de koplampen, series 1 wielen, geen kunststof stootblokken.
DAT zegt
Mooie auto, belangrijke auto. Maar wel een beetje overgewaardeerd.
En kijk nou, die wielen staan toch veels te ver naar binnen.
@klassiekerrally
Weer wat geleerd, wist niet dat er twee varianten waren.
chefke zegt
@ bosroamer en Klassiekerrally
De koplampen waren van echt glas. De meningen verschillen over waarom die kappen verwijderd zijn. Enkele sites noemen inderdaad een aanpassing voor de Amerikaanse markt. Andere sites hebben het ook over het probleem dat ze de neiging hadden om vol te lopen met water, ondanks verschillende aanpassingen zoals rubberen randen. Het lijkt er dus op dat Jaguar niet één maar twee goede redenen had voor de aanpassingen.
Klassiekerrally zegt
@ chefke: dat klinkt redelijk plausibel, er komen namelijk ook wel vuildeeltjes en vliegjes in de ruimte achter ’t glas.
@ autoblogger: klikken op een foto! Dat ik daar niet op gekomen ben! ;)
Even ter lering ende vermaeck: de vader van Tom (mede organisator van de Klassiekerrally) kocht de auto in deze staat:
@ Rob USA: ik vind met name de uitlaten van de S3 (V12) niet zo fraai… Voor de rest vind ik het wel erg geslaagd.
@ DAT: standaard staan de wielen inderdaad wel erg ver naar binnen. Is eenvoudig op te lossen met bredere velgen, zie de bovenste foto van dit artikel.
Juppe zegt
Oke, de 2+2 is meer uit proporties. Maar de Coupe vind ik toch ook erg rare verhoudingen hebben, ik kan er echt niet aan wennen. Maar goed, daar heb je dan weer liefhebbers voor.
bosroamer zegt
@Klassiekerrally’s foto:
OMFG! De Healey van mijn pa zag er nog beter uit, dat kwam tenminste nog rijdend de garage binnen, niet op eigen kracht dan.
De motorreviseur moest 1 van de zuigers uit het blok boren en en een andere met de voorhamer eruit slaan…
De charme van een oldtimer restaureren….
Klassiekerrally zegt
Erg he? Gewoon een hoop schroot. En als je ziet wat ’t na vijf jaar restaureren geworden is! Jummie! Love that car!
lincoln zegt
@klassiekerrally .. wij spreken hier over het timeframe 1961 tot 1974 .. toen waren amerikaanse auto,s gewoon ver vooruit wat betreft degelijkheid ..
plaatstaal was dikker ,knoppen steviger ,alles met een ladderchassis ,standaard uitrusting en opties veel uitgebreider.
als ik bijv. in mijn jaguar mijn ruitenwisser uitzet .. dan stoppen ze op het moment als ik contact verbreek .. maakt niet uit op welke plek ze staan.
dat blijkt normaal te zijn .. als ik dat bij mijn lincoln doe .. dan stoppen ze netjes op het nul punt om daarna onder de motorkap te verdwijnen.
en over de bedrading die ze achter het dashboard hebben gebeukt .. daar krijg ik slapeloze nachten van ..
met andere woorden .. ik kan het niet met je eens zijn als we over 61 t/m 74 spreken ..
Klassiekerrally zegt
lincoln, je XJ stamt uit het British Leyland (Duits: British Elend, Britse ellende) tijdperk. Mijn vader kocht in 1977 een XJ 5.3. Dat was inderdaad geen perfecte auto. Maar om Amerikaanse auto’s nou perfect te noemen in die tijd… M’n vader heeft serieus een Amerikaanse auto overwogen, maar… Sierlijsten scheef gemonteerd, dingen rammelden of sloten niet mooi op elkaar aan. Dus kocht hij de Jag.
Ach, zo is er altijd wel iets he? En perfectie is saai! :)
Maar die E-type is echt waar super betrouwbaar… Heeft wellicht ook te maken met de supergrondige restauratie.
lincoln zegt
@klassieker(perfectie is saai)rally .. amerikanen uit die eara zijn zooooo easy .. motor en versnellingsbak zijn bread and butter .. deur panelen makkelijk te verwijderen en een zee van ruimte in de deur .. onder de motorkap is alles met je fikken aan te raken .. opkrikken doe je op de bumper .. enz. enz. .. maar ik zie mijn xjc als een uitdaging en zal proberen perfectie na te streven bij de (toch alweer grondige) restauratie ..
en dan weer op zoek naar een nieuw project .. want .. perfectie is inderdaad dodelijk saai.
Klassiekerrally zegt
Alles wat je noemt maakt deel uit van de charme van Amerikaanse auto’s uit dat tijdperk. Ik ben meer masochistisch aangelegd, vandaar dat Britse en Italiaanse auto’s mij wat meer aanspreken ;)
johnny zegt
ik snap niet wat er zo mooi is aan deze auto, jah oke dat hij historie heeft dan maar ik vind hem echt zo lelijk dat hij niet eens in mijn top 100 historische auto’s komt. het ennigste wat mooi is is als je de kap erafhaalt en ziet wat eronder zit.
Klassiekerrally zegt
Wij liggen duidelijk niet op dezelfde golflengte johnny! ;)
Jan zegt
In AutoSalonSingen staan hele goeie te koop! Bijvoorbeeld deze:
http://www.autosalon-singen.de/verkauf-Jaguar-E-Type-V12-Coupe-2-2-05630_0013_01_02.aspx?languageID=de&modell=E-Type%20V12%20Coupe%202+2&marke=Jaguar
de sjonnies zegt
Het levend bewijs dat de E-type nog steeds hot is, zijn de talloze bedrijven in Engeland die nog steeds onderdelen ontwikkelen die beter zijn.
Zo kun je een andere versnellingsbak kopen, een betere startmotor, andere radiateuren etc etc om je E up to date te houden.
Verder kun je een coupe van een 2+2 makkelijk onderscheiden, de coupe heeft geen chromen strip op de bovenzijde van de deuren, de 2+2 wel.
Verder is de 2+2 de meest praktische om mee te leven.
De series 1.5 schijnt de meest gewilde te zijn
Turbopaultje zegt
the Big Cat :-) Fantastische auto van die britten. Ik mis beelden en geluiden…..
http://www.youtube.com/watch?v=lnU01-CKfjM&feature=related
Oud en nieuw ( XKR GT3…….):
http://www.youtube.com/watch?v=ClhbqBDF9GY
Turbopaultje zegt
Nog mooier, onboard racing :
http://www.youtube.com/watch?v=sFyq1jULpzE
Turbopaultje zegt
Wanneer komt de volgende review van een classic ? Met een echte rijtest …… ?
1e. keuze voor de cat is niet verkeerd. Heb ik nog een zeer fraaie video gevonden over het ontstaan:
http://www.youtube.com/watch?v=Eni8r_IQTWQ
en als behoorlijk rappe racing classic over de Schleife jakkeren:
http://www.youtube.com/watch?v=MvV1pMx6VZc
brak zegt
Joop Donkervoort/Sterling moss en degene die zich indertijd er er een konden veroorloven hebben het goed gezien en begrepen. Er is geen mooier model gebouwd dan de E Type Jaquar.
ik heb er een en die moet nog gerestaureerd !!
Het is mij een eer en genoegen om aan zo n mooi koetswerk te werken !
Imitatie blijf je zien als kenner en is niet vergelijkbaar met echt.
Hulde aan de ontwerper ene Sayer en natuurlijk sir. william lion, oprichter van
Swallow/Jaguar. De man had een ongeloofelijk inzichtelijk vermogen hoe een auto er moest uitzien !!!!!!! mooi mooi mooim ……er is geen mooiere !!!
tom zegt
als men praat over echte klassiekers denk ik meteen aan deze e-type van jaguar
of aan een ford 3-window coupé’s van de jaren 30
habree zegt
Ik ben een autogek en zie in de meeste classics wel hele mooie dingen. Ligt er maar aan HOE je ze bekijkt; maar leken en Groszschnauten schijnen ook in dit opzicht aan een psychiatrische stoornis te lijden, nl: COGNITIEVE DISSONANTIE”. dat is een zieklijke afwjking om mooie (en vaak onbereikbare)dingen maar vooral niet te kunnen waarnemen. Zoals bijv. ook om vooral niet naar een hele mooie vrouw te (kunnen) kijken. Wie de E-type (behalve misschien de 2+2) niet mooi vindt zou de bovengen. stoornis wel eens kunnen hebben. Of is gewoon stinkend afgunstig; dat is een variant.
Ga vooral door met dit soort KLASSE-ARTIKELEN; is regelrecht smulwerk!
Vincent zegt
Cognitieve dissonantie is geen ziekelijke afwijking, maar iets wat wij allemaal wel eens (vaak) doen.nl. een op het eerste oog onlogisch gedrag “goedpraten”. het is namelijk voor onze psyche niet mogelijk om het een te doen en het ander te beweren. Trouw maar een bitch, (of koop een Amerikaan) en je zult haar, indien men je op haar gedrag aanspreekt, te vuur en te paard verdedigen. Zou je dat niet doen, dan zou je net zo goed kunnen zeggen: ik ben een lul, een sukkel, ze is een bitch, je hebt gelijk! Enige uitzondering: als je haar verlaat (de Amerikaan verkoopt), dan zeg je nl. je had gelijk, het was een bitch! dan is het evenwicht tussen denken (zeggen) en doen weer gelijk, net als het eerdere voorbeeld! Voor de rest, iedereen die de mustang, cougar, lincoln etc met een E-type in een zin durft te gbruiken, lijdt dus aan de boven genoemde aandoening, ha ha ha!
Vincent zegt
En verder, over smaak valt niet te twisten, dat geld natuurlijk ook voor de E-type. Ok, het is de enige auto die in het Smithsonian staat op permanente display als ultime kunstuiting, ok, Enzo vond hem inderdaad de mooiste auto in de hele wereld aller tijden! ok, in alle verkiezingen scoort de E-type vreselijk hoog zo niet het hoogst! ja ik weet het! don’t rub it in! maar feit blijft dat over smaak nu eenmaal niet te twisten valt, dus dat gaan we ook niet doen. de E-type is de mooiste auto aller tijden, dus twist er maar niet meer over….. voor de rest, 230 a 235 haalt hij met gemak (6 cylinder) een mustang of corvet had in de jaren 80 nog een starre achter as waar een e-type een extreem moderne achterwiel ophanging had met 4 veren en schokdempers achter, scheifremmen tegen het diff gemonteerd om het on-afgeveerde gewicht naar beneden te brengen, een combinatie van carosserie en sub-frame die direct van de racerij was afgeleid, en….. race blood in de aders. in een tijd waarin “raceauto’s” in de USA alleen nog maar op een ovaal rondjes reden (alleen links om sturend). Amerikaanse auto’s hebben veel kwaliteiten maar zijn niet met volbloeden te vergelijken.
Habree zegt
Even een aardige E-Type anekdote.
Op een heerlijk warme, zonovergoten dag maakten we een fijn ritje in de E-Type series II cabrio en stonden bij een verkeerslicht rechts voorgesorteerd om af te slaan. Links naast ons, om rechtdoor te gaan, stond een VW busje met daarin twee in witte overalls gestoken inzittenden.
Vanaf het bijna torenhoog boven onze “nederige”zitplek geopende zijraampje, boog zich een van de schilders(?) van het busje naar mij toe
en vroeg”IS DAT NOU HET ZWITSERLEVEN GEVOEL, MIJNHEER?”
Ik vond die kreet en vind ik nog steeds, heel erg van toepassing, en hoewel het zich reeds in 2002 in Hilversum afspeelde, moet ik er steeds weer aan terugdenken, wanneer we met een mooie dag weer van de E-kunnen genieten! En gisteren in Renkum vroeg iemand die weer bij rood naast ons stond: kan U geen nieuwe auto kopen, mijnheer? Je hoort nog eens wat!
H.B.