Waar de algemene aanname is dat jongeren enorm geïntereseerd zijn in nieuwe mobiliteit, blijkt uit verschillende recente onderzoeken dat dat helemaal niet het geval is en dat ze nog steeds gewoon een auto willen.
Uit een tussenstand van het onderzoek “Jongeren & Mobiliteit” dat momenteel wordt uitgevoerd met financiering van de vier grote steden en diverse provincies blijkt dat jongeren weinig behoefte hebben aan nieuwe mobiliteit. Ze dromen nog steeds van auto’s of scooters en vinden een elektrische fiets typisch iets voor ouderen. Openbaar vervoer wordt vooral geassocieerd met problemen.
Jongeren kiezen nog altijd graag voor auto’s, al waren er ook ondervraagden die bijvoorbeeld vanwege het online kunnen zijn voor de trein kiezen. En waar de aanname bestaat dat jongeren erg in zijn voor “sharification” (het samen kopen of huren van producten om ze vervolgens te delen), blijkt deze aanname na de eerste fase van het onderzoek onterecht. We willen liever een auto voor onszelf, zo blijkt. De tussenstand in het onderzoek is opgemaakt na 40 diepte-interviews met jongeren van 12 tot 24 jaar. Deze interviews dienen als basis voor een kwantitatief onderzoek onder nog eens 1500 jongeren. Nu is een veertigtal ondervraagden niet bepaald iets waar we een conclusie op kunnen baseren, maar gelukkig zijn er recent meer onderzoeken naar de autowens van jongeren gedaan.
De Vereniging van Nederlandse Leasemaatschappijen deed ook onderzoek. Dat onderzoek bevestigt een afname van autobezit onder jongeren tussen 18 en 30 jaar. Echter, jongeren geven aan in de toekomst zelf een auto te willen, en “jonge zakelijke rijders hebben zelfs het meest ambitieuze toekomstbeeld over de invulling van hun automobiliteit.” Uit dit onderzoek blijkt dat jongeren het autobezit iets uitstellen omdat men het niet goed vindt passen in de huidige levensfase, maar dat de autowens enorm toeneemt als er bijvoorbeeld een carrièrestap of ontwikkeling op persoonlijk gebied plaatsvindt.
Ten slotte blijkt ook uit onderzoek van LeasePlan Nederland dat jongeren nog interesse hebben in auto’s. Ze zouden wel andere leaseauto’s uitzoeken dan hun ouders. Zo kiezen jongeren veel eerder voor een hatchback of cabriolet dan ouderen, die juist vaker een station of MPV uitzoeken. Één op de drie jongeren vindt een auto belangrijk in de secundaire arbeidsvoorwaarden.
Jongeren schatten de kosten echter wel verkeerd in, bijna driekwart doet een schatting die onder de daadwerkelijke maandkosten van een auto liggen. Wat betreft reistijd naar het werk zou de helft van de jongeren volgens LeasePlan niet meer dan een half uur onderweg willen zijn, 5% van de jongeren vindt een reistijd tot anderhalf uur aanvaardbaar.
Al deze onderzoeken onderschrijven dus de conclusie van het onderzoek waar we in juni aandacht aan hebben besteed: Jongeren kiezen niet voor autoloos maar voor auto later.
premiumbaas zegt
De meeste jongeren willen wel een auto, maar kunnen deze gewoon niet betalen hier in NL.
razzie zegt
@premiumbaas: Het kan wel. Ik heb altijd een liefhebber auto gehad. In economisch goede en slechte tijden. Het is maar wat je er voor over hebt.
Grootste probleem vind ik de technische complexiteit van de huidige auto’s. Zelf sleutelen wordt steeds moeilijker en de kleine garage/sloop verdwijnt ook steeds meer uit het straatbeeld.
jack_abarth zegt
@premiumbaas:
Dan moeten ze geen telefoonabonnementen van 80€/maand afsluiten omdat ze een nieuwe telefoon willen.
ImportHagenees zegt
@jack_abarth: Overdrijven is ook een vak…
3246cm252kw zegt
@peyah: van die student? Ik ken ze hoor “studenten” met zo’n abonnement haha
nvn1993 zegt
Ik vond het al zo vreemd dat mensen van mijn leeftijd geen eigen auto wilden. Ik zou in ieder geval voor geen goud zonder eigen auto zitten.
gregorius zegt
op zich is het een goede methode om uit de antwoorden van 40 jongeren een vragenlijst te herleiden. En stukken beter dan die stragair van het verzekeringsbedrijf van afgelopen week die de slechte vragen uit zijn/haar duim zoog.
Wat ik voornamelijk lees is dat jongeren eigenlijk net zo graag als vroeger een auto willen en dat ze nog steeds dezelfde associaties hebben met een auto. Alleen door dat hele lease-gezeur in NL is het er allemaal niet duidelijker op geworden.
Overigens zul je denk ik een vergelijkbaar percentage krijgen van jongeren en ouder-dan-jongeren die ook daadwerkelijk op papier / excel kan uitrekenen wat de eigenlijke kosten van een lease auto voor hunzelf zijn en, nog interessanter: wat de kosten van het bedrijf zijn voor een loonslaaf + auto, loonslaaf met meer loon, zonder lease-bak en wat een loonslaaf netto overhoudt als hij/zij z’;n eigen auto zou kopen, benutten en wel gratis benzine krijgt.
Daarnaast is de vraag ‘effectieve rijstijd’ en de ervaringen ernaar ook altijd een leuke. Dezelfde auto reiziger die in 45 minuten precies, zonder file naar werk knalt is vaak blijer dan eenzelfde automobilist die in gemiddelde 35 minuten naar z;n werk rijdt, maar voor een ritje dat om, 03:00 ’s nachts maar 20 minuten hoort te kosten (en waar men dus gemiddeld 15 minuten verliest aan files).
razzie zegt
Ik heb het nog in me scooter periode meegemaakt. Een school met een 15-tal brommers/scooters van sleutelaars dat langzaam veranderde in 50-tal 4-takt scooters, puur voor mobiliteit. Wel een toename van mobiliteit maar geen liefhebbers.
gregorius zegt
@razzie: Ik ben maar een jaar of 3 ouder, maar in mijn middelbare schooltijd was 80% van de scooter eigenaars geen liefhebber en ik heb geen 4-takts gezien. Zelf had ik ook zo’n krijser. Aprilia, 70cc, uitlaat. Herrie dat dat ding maakte. Zo af moeten stellen dat dat ding stationair al vooruit ging. Liefhebber: een beetje. Maar eigenlijk was ik meer bezig met zo ver mogelijk voor me uitkijken om te zien of er politie aankwam.
Had nu op vakantie (Bali) een 125cc Suzuki scooter; max 3 jaar oud. Wat heerlijk. Reed zuinig, geen herrie, voldoende kracht onderin en voor mn gevoel net zo wendbaar. Dat ding verbruikte misschien max 2.5l/100km. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat die 50cc 2 takt krengen een stuk meer verbruikten.
Liefhebberij kan ver gaan, maar soms moet je ook met de tijd mee!
gtwillem zegt
Ben benieuwd hoe dit onderzoek is uitgevoerd. Dit lijkt mij namelijk niet een gedegen onderzoek, maar een enquête, en de antwoorden daarvan delen ze nu mee.
De reistijden, de auto kosten en het wel of niet een auto willen zijn eigenlijk drie complete studies/onderzoeken.
mopar zegt
Sorry hoor maar men interviewt 40 jongeren en pretendeert zo een beeld te kunnen hebben over de globale jeugd?! Wat is dit voor waardeloos onderzoek.
Ik zoek even 40 mensen bij elkaar die allemaal tegen autobezit zijn en publiceer morgen een artikel met de kop: “Nederlanders willen geen auto’s meer”.
stihl zegt
@mopar: “De tussenstand in het onderzoek is opgemaakt na 40 diepte-interviews met jongeren van 12 tot 24 jaar. Deze interviews dienen als basis voor een kwantitatief onderzoek onder nog eens 1500 jongeren”
40 was dus slechts een steekproef in een al lopend onderzoek van 1500 jongeren… beter lezen joh.
mitch306 zegt
Krijgen we nou 4 á 5 keer per jaar dit soort artikelen..?
dondeboer zegt
De resultaten van de 40 interviews, wat trouwens best veel is voor een eerste inventarisatie, worden getoetst bij 1500 jongeren. Dat geeft een betrouwbaarheid van 99% met een steekproefmarge van minder dan 5%. Dat is heel nauwkeurig.
Hubert zegt
Tegenwoordig willen ze gewoon EN een iPhone, EN veel stappen, EN vaak op vakantie, EN eerst een scooter, EN géén baantje naast je studie, EN een (liefst nieuwe) auto.
Vervolgens gaan ze klagen dat autorijden wel errug duur is…
Het is meer een kwestie van prioriteiten.
Ik heb er bewust voor gekozen om te wachten met een auto aan te schaffen totdat ik klaar was met mijn studie.
En de eerste paar jaren gewoon afdankertjes gekocht.
En pas toen de situatie het toeliet een fatsoelijke auto gekocht.
glashelder zegt
Ik vind auto’s ook erg leuk, maar dat betekent niet dat ik alle “onderzoek” geloof die probeert de belangen van de autobranche veilig te stellen.
Citaat uit het onderzoek: “Weliswaar is de in het NZO onderzochte populatie
anders – het betreft immers berijders van een zakenauto – maar de attitude ten opzichte van mobiliteit,
(toekomstige) autokeuze en het belang van status zijn niet wezenlijk anders voor jongvolwassenen”.
Vraag eerst maar die jongeren zonder auto naar hun mening voordat je ze over een kam scheert met de jonge leaseklantjes.
medemblikker zegt
Zelf heb ik als 18 jarige student zijnde ook nog gedacht aan een auto maar ik kwam tot de conclusie dat dat gewoon niet te betalen is i.v.m. onderhoud, MRB, apk, brandstof. Een maand geleden maar besloten om een motor aan te schaffen. 28 euro per kwartaal aan MRB, rijd 1 op 40 en bovenal: het is leuk, je bent onafhankelijk (behalve in zware winter periodes natuurlijk) en het is ook nog betaalbaar.
cthijs zegt
@medemblikker: nou dat 1 op 40 vergeet maar
cthijs zegt
Een reistijd van anderhalf uur ! Dat betekend dus dat ze maar 10 km van hun werk willen wonen