Ben je de trotse eigenaar van een oldtimer? Dan wil je zorgeloos kunnen genieten en deze goed verzekeren.
Wat de verzekering betreft, zit het net even anders. Een ‘gewone’ autoverzekering is niet voldoende. Omdat een oldtimer vaak gereden wordt als hobby auto, heb je een oldtimerverzekering nodig. Hoe dit in elkaar steekt, hebben wij voor je uitgezocht.
Wat is een oldtimerverzekering?
Als je een oldtimer koopt, dan kun je deze het best verzekeren met een oldtimerverzekering en niet met een gewone autoverzekering. Het financieel voordeel is dat je minder kwijt bent aan premie. Maar daarom zien verzekeraars niet standaard alle oudere auto’s als een oldtimer. Verzekeraars stellen verschillende eisen aan een auto. Het is per verzekeraar verschillend, maar de onderstaande eisen komen overal voor.
- minimaal 10 tot minimaal 30 jaar oud zijn
- maximaal aantal te rijden km per jaar
- vastgesteld maximaal gewicht
- de auto is goed beveiligd
- je bent lid van de FEHAC
- vastgestelde minimale taxatiewaarde
- van een bepaald merk
Maar dit zijn niet de enige eisen. Wanneer je verschillende aanbieders met elkaar vergelijkt en een keuze maakt, bekijk dan goed de voorwaarden. Dat geldt ook voor de aanvullende verzekeringen.
Verschillende soorten oldtimerverzekeringen
Net zoals bij een standaard autoverzekering, heb je verschillende soorten dekkingsmogelijkheden bij een oldtimerverzekering. Namelijk WA, beperkt casco of allrisk. Naast de standaarddekking kun je je oldtimer ook aanvullend verzekeren. Denk hierbij aan een rechtsbijstandverzekering.
Een van de eisen voor een oldtimerverzekering is dat de auto enkel hobbymatig gebruikt mag worden. Dat wil zeggen dat je niet dagelijks op pad bent met de auto. Rij je alleen in de zomermaanden? Dan is het zelfs mogelijk om alleen in die periode je auto te verzekeren. Houd er dan wel rekening mee dat je buiten die periode geen gebruikmaakt van de auto en dus niet in de auto rijdt. Gebruik je je oldtimer wel dagelijks? Dan kun je het beste kiezen om een semi-oldtimerverzekering afsluiten. Voor deze optie betaal je meer premie, maar nog steeds minder dan voor een standaard autoverzekering.
Kosten en voordeel oldtimerverzekering
Op basis van de leeftijd van de klassieker en de taxatiewaarde, komt de premie van de verzekering tot stand. De hoogte van de waarde en leeftijd van de auto,hebben invloed op de premie. Sluit je een verzekering voor een oldtimer af bij een oldtimervereniging die lid is van belangenorganisatie FEHAC? Dan kun je een korting van 5 tot 10% ontvangen op je premie.
Is je auto ouder dan 40 jaar? Dan betaal je geen wegenbelasting. Ook wel de oldtimerregeling genoemd. Suzan Samson, expert autoverzekeringen bij Independer geeft de volgende tip; ‘’Rijd je wel in een klassieke auto, maar is die de 40 jaar nog niet gepasseerd? Dan kun je vaak korting krijgen op de wegenbelasting.’’
Toch geen oldtimer?
Voldoet je klassieker toch niet aan de eisen die gesteld worden en is het volgens de voorwaarden van de verzekeraar geen oldtimer? Dan kun je ook een youngtimer regeling bekijken. Het loont dan altijd om de prijzen en voorwaarden van verschillende autoverzekeringen te vergelijken.