Als je aan iemand vraagt waarom hij géén elektrische auto wil/durft te kopen dan is de kans groot dat het antwoord is: Het bereik is veel te klein! Gelukkig hebben de techneuten van IBM daar een oplossing voor bedacht. Door gebruik te maken van zuurstof (Li-Air) moet het mogelijk zijn om met een vol accupakket maar liefst 800 kilometer ver te komen.
Vrijwel alle elektrische auto’s die momenteel op de markt zijn beschikken over lithium-ion (Li-Ion) accu’s en met een vol pakket kom je eigenlijk niet veel verder dan 160 kilometer (op papier) en zo’n 100 kilometer in de praktijk.
Het accupakket waar IBM aan werkt maakt ook gebruik van lithium, maar combineert dat met zuurstof. Het accupakket ademt als het ware en onttrekt zuurstof aan de lucht om een chemische reactie op te wekken. Deze accutechniek heeft een energieopslag die meer dan 1.000 keer hoger ligt dan de lithium-ion-versie. Ook zouden dit soort accu’s slechts 20% van het formaat hebben van de huidige accu’s.
Meer over de voor- en nadelen van deze accu’s die over enkele jaren al op de markt moeten komen kan je lezen op Groen7. Een video waarin wordt uitgelegd hoe dit werkt kan je bekijken op Autojunk.
robbievw zegt
Electrische f*ckzooi.
Doe mij maar lawaai, uitlaatgassen en blauwe rook van de bandjes!
gedwongenleaser zegt
@robbievw: je doet me denken aan die nascar aflevering van southpark…
DeShompies zegt
Amerika had toen toch een beloning van 10 miljoen beloofd aan degene die als eerste een accu inclusief auto kon ontwerpen die verder dan 1000km zou gaan op één accu?
Beetje doorontwikkelen en dan zijn de kosten toch al weer redelijk gedekt lijkt me.
kickass zegt
@DeShompies: Ik denk niet dat de ontwikkeling 10 miljoen heeft gekost.
lemster zegt
@kickass: Ik denk inderdaad niet eens een fractie van die 10 miljoen.
Hupke zegt
@lemster:
Bedoel je niet: Die 10 miljoen is niet eens een fractie van de ontwikkelingskost?
vale46 zegt
Straks gaan ze nog zeggen dat ze gebonden worden met koolstof :D
CO2 ftw!!
Iemand die een beetje meer info heeft? Wat gebeurt er met de zuurstof die word opgenomen? Wat is het afvalproduct?
4991 zegt
@vale46: misschien elektriciteit als afvalproduct?
vale46 zegt
@4991: Mijn vraag is waar de zuurstof dan naartoe gaat, want moleculen kunnen niet zomaar verdwijnen hé.
Maar blijkbaar word er zuurstof opgenomen bij het ontladen, en bij het opladen terug vrijgegeven.
4991 zegt
@vale46: ja, waarschijnlijk zoals de loodaccu’s
sdk16420 zegt
@vale46:
> Omdat deze accu koolstof gebruikt dat met zuurstof reageert om energie op te wekken, is de chemische instabiliteit stukken hoger
Het is ook nog zo
toon zegt
@vale46: de batterij gebruikt zuurstof bij het rijden die wordt gebruikt om een bepaalde chemische reactie uit te lokken die elekticiteit oplevert. Er is verder geen afvalproduct.. Bij het opladen wordt de gebruikte zuurstof terug losgelaten zodat heel het proces opnieuw kan beginnen. Blijkbaar is deze manier veel energieintenser dan de normale manier die nu wordt gebruikt.. Ze verwachten het ten vroegste tegen 2020 in een eerste productieauto.
Meer versta ik er ook niet van :p
vale46 zegt
@toon: Merci, nu snap ik er tenminste iets van :)
bigcar zegt
Leuk en aardig, maar hier hebben we (momenteel) dus helemaal NIKS aan, vanwege ( je raad het al:) de prijs, die is te hoog.
Zie bijvoorbeeld lithium ion accu’s: en dan als voorbeeldje ff de zetpil: de normale heeft accu’s op ….zuur?… Terwijl de prius plus ( zetpil plus) lithium ion accu’s heeft.
dennisr zegt
@bigcar: normale accu’s hebben idd accuzuur.. verder snap ik je niet echt? :|
bigcar zegt
@dennisr:
bigcar zegt
@dennisr: neeeeeee
mijn shitload aan tekst is weg :(
Rotary1 zegt
@bigcar: De accu in die iPhone van jou is ook een LiIon accu, die was 5 jaar geleden ook niet te betalen! Natuurlijk zijn dit soort ontwikkelingen nu nog niet geschikt voor massaproductie, maar als het echt werkt komt dat vanzelf!
bigcar zegt
@Rotary1: klopt, zoiets had ik ook getypt
goede generatie accu’s zijn er al, alleen helaas te duur voor de markt. kijk bijvoorbeeld naar accu’s van 10 jaar terug. een accu die 10 jaar geleden evenveel vermogen wilde leveren als bijvoorbeeld die van mijn iphone zijn pak ‘m beet vast wel 10 x zo groot. het zit ‘m puur in de prijs van die dingen. vergelijk voor de lol eens de accu’s van een jaar oude nokia met die van een moderne smarthphone, dan zie je wat ik bedoel..
elektrische voertuigen kunnen wel de toekomst zijn maar dit zijn slechts de eerste stappen van de 1000 mijl. wil het een suc6 worden dan moet er wel het e.e.a. gebeurenn, zowel de range als de oplaaduur als de manier van opwekken. we kunnen we zeggen dat elektrische auto’s geen co2 uitstoten en uitlaat onder de achterbumper hebben, maar toch weten we allemaal dondersgoed waar die elektriciteit opgewekt word: KOLENCENTRALES (verdomme)
als er gebruik word gemaakt van kernenergie vind ik het kunnen, maar het word pas echt interessant als we echt duurzame middelen gebruiken zoals zonne-energie, dan komen we ergens anders word het niks en is het pure geldverspilling, want gezien de huidige situatie zou ik er persoonlijk voor kiezen om lekker fossiel te blijven rijden: lekker diesel (of benzine, is ook prima ;) ) want dat ik in mij beleving veel beter dan alle troep die er bij nuon of esssent de lucht ingeworden word.
om maar even wat extra’s te noemen; de cia heeft accu’s speciaal ontwikkeld die (volgens mij, weet niet zeker) 6x zoveel vermogen kunnen leveren / opslaan dan li-ion accu’s (speciaal ontwikkeld voor spionage doeleinden) maar die kosten ook flink meer, dat zijn immers de accus waar we wat aan hebben wil je er echt goed gebruik van kunnen maken. als die dingen (om maar even als voorbeeld te noemen) in mijn iphone zouden zitten dan had ik het een dag of 2 misschien 3 niet op hoeven laden alleen het kost gewoon rete veel geld. de techniek leen zich er wel voor, de dingen zijn er al, allen toepasbaar zijn ze niet vanwege het prijsaspect (helaas)
maarteno zegt
@bigcar: Helaas hebben ze reeds berekend dat het tanken, dus de brandstof van een vat olie tot en met het in jouw tank laten verdwijnen als benzine, net zoveel energie of meer kost per liter als het equivalent van het opladen van een elektrische auto, ook van een Kolencentrale. Dus dat argument gaat niet meer op.
4991 zegt
en hoe lang duurt het vooraleer die opgeladen is?
audi18 zegt
@4991: dat vroeg ik me ook af, dat is toch ook wel een van de grote nadelen van elektrisch rijden
Yeelen zegt
@4991: 2 uurtjes blazen
4991 zegt
@Yeelen: :lol: na 10min val je flauw
norge zegt
Zuurstof ? Ja leuk als je van een grote knal houd .
gforce zegt
Klinkt een beetje als :Li-ar, in de zin van, leuk bedacht, maar gaat hem toch niet worden.
Is misschien te negatief van mij, maar het zal echt geen 800km opleveren.
Verder mooi dat er nog wel steeds ontwikkelingen zijn die dat hele elektrische gebeuren eindelijk wat realistischer proberen te maken. Nu de ladtijd nog.
jordy14 zegt
Wel gemak als het werkt.
Mootjuh03 zegt
Het bereik is vaak niet zo groot, alleen het opladen duurt vaak een eeuw..
mashell zegt
Als het werkt lijkt me dat de uitvinder de Nobelprijs krijgt.
gerard1710 zegt
Ik verwachtte al een dergelijke uitvinding, helaas zullen we tot 2020 moeten wachten tot we daadwerkelijk deze techniek kunnen gebruiken, van IBM althans. Misschien komt er al eerder een bedrijf met een commercieel bruikbare versie.
bosje zegt
Lol, terwijl ik dit net las ging mijn iPhone 4 met li-ion batterij uit omdat de batterij leeg was :P
Yeelen zegt
Ik voorzie EV’s met lekker ouderwetse koelgaten waardoor nostalgische autoliefhebbers weer een stukje minder afkeer hebben van hun geluidloos vervoermiddel.
Justawheelchairguy zegt
Zulke ontwikkelingen kan ik alleen maar toejuichen!
Anoniem zegt
F*ck elektrisch, 100% Zweeds+snel FTW: http://www.forum-auto.com/uploads/200307/masterludo_1802200330_quizz_029_volvo_850_t5r.jpg
Anoniem zegt
IBM trouwens heel gauw de ThinkPad terugkopen van Lenovo en dan een Toughbook-concurrent maken!