Rijd je een plug-in hybride, is het nog niet goed…
Iedereen die de afgelopen twintig jaar een plug-in hybride reed was om twee redenen tevreden met zichzelf. Ofwel vanwege het feit dat hij een mooie deal te pakken had, ofwel vanwege het feit dat hij het milieu een dienst bewees. Nu blijkt dat dit laatste misschien toch geen feit is. Althans, dat is de conclusie die getrokken wordt naar aanleiding van een nieuw Europees onderzoek.
T&E
Het onderzoek is uitgevoerd door de European Federation for Transport and Environment, kortweg T&E. Deze NGO zet zich in voor de vergroening van de transportsector in Europa. Volgens hen zijn plug-in hybrides niet de manier om dit te doen.
Praktijkuitstoot
T&E heeft namelijk een onderzoek ingesteld naar de praktijkuitstoot van plug-in hybrides en die vergeleken met de opgegeven uitstoot. De resultaten zijn niet mals: volgens het onderzoek is de praktijkuitstoot 2,65 keer zo hoog als die van de testresultaten.
Kia Nero
De achterliggende oorzaak is volgens T&E onder meer in dat de accu vaak niet opgeladen wordt. Bovendien zou de verbrandingsmotor ingeschakeld zijn op momenten dat de auto eigenlijk in zero emission mode zou zitten. Bij de Kia Nero (nooit van gehoord) zou de benzinemotor gewoon ingeschakeld zijn in deze modus. Dit is gebaseerd op het verhaal van welgeteld één eigenaar.
Net zo vervuilend?
Het Nederlandse Natuur & Milieu roept naar aanleiding van het onderzoek dat de uitstoot van PHEV’s bijna net zo vervuilend zijn als benzine- en dieselauto’s. Als we naar de resultaten kijken is dat lichtelijk overdreven. Een nieuwe PHEV zou anno 2020 namelijk 28 ton aan CO2-uitstoten over de hele levenscyclus, terwijl een benzineauto 39 ton uitstoot en een dieselauto 41 ton. Dat is dus alsnog een significant verschil.
Als het onderzoek klopt is er echter wel sprake van een tamelijk grote discrepantie tussen de opgave en de praktijk. T&E roept daarom moord en brand. Ze spreken van het blootleggen van nieuw bedrog. De organisatie heeft ook een in hun ogen passend moment uitgekozen. Het is deze maand namelijk vijf jaar geleden dat Volkswagen door de mand zakte met hun sjoemeldiesels.
Foto: een niet al te milieuvriendelijke hybride, gespot door @kuifje
antoonniels zegt
Een nieuwe PHEV zou anno 2020 namelijk 28 ton aan CO2-uitstoten over de hele levenscyclus, terwijl een benzineauto 39 ton uitstoot en een dieselauto 41 ton. Dat is dus alsnog een significant verschil.
Lijkt me wel dat je hier ook de levenscyclus kunt benoemen. Als een hybride net zo lang mee gaat als een diesel is dat een voordeel. Indien hij minder lang meegaat wordt het een rekensom. Daarbij ben ik verbaasd dat de dieselauto meer uitstoot dan de benzine. Per liter is diesel meer CO2 dicht, maar mijn ervaring inzake verbruik laat toch een voordeel voor de diesel zien.
vaakbenjetebang zegt
… en precies daar komt de levenscyslus om de hoek kijken. Misschien geldt voor de diesels (in dit onderzoek) een levenscyclus van 300.000km en voor de benzine-auto’s 200.000km. Of 10 jaar voor allemaal. Of iets heel anders. Zonder verdere onderbouwing kan iedereen maar wat roepen en zijn eigen aannames doen.
gelatobm zegt
@vaakbenjetebang: bijzonder 41000 kg co2 op 300.000 km ofwel 2 kg co2 per kg diesel.
chills zegt
Eh? 41.000 kg / 300.000 km = 0,1367 kg / km ?
Dutchdriftking zegt
@antoonniels: Dit dus. Loze cijfers van een kansloos clubje.
alcantara zegt
Maar je betaalt wel minder aan brandstof, daar draait het uiteindelijk toch om?
melkkoe zegt
Het draait voor 90% van de Hybride en elektrische rijders alleen om bijtelling.
mashell zegt
Iets wat natuurlijk fantastisch is want zo kan de overheid hen gemakkelijk sturen in de gewenste richting.
nissanfairladyz zegt
Jeetje ik behoor tot die 10%. Ik voel me heel speciaal. Not… want realiteit is anders. Mijn Opel Ampera met 70k op teller gekocht voor een prikkie kan nu met dit weer van 15 graden en 20. Daartussen net over de 70km doen op de accu. Dat is meer dan voldoende voor mijn dagelijkse ritjes. Ten opzichte van mijn vorige auto die dik in de 300 gram CO2 per kilometer uitstoot is het wel anders geworden. (Al boeit me dat niet) ik heb hem gekocht omdat hij maar 41 euro wegenbelasting kost. En qua benzine/elektriciteit hij 5x goedkoper is. En ik had meer ruimte nodig.
Ik hou echt super veel geld per maand over ten opzichte van mijn vorige auto. Plus dat elektrisch rijden echt super comfortabel is naar het werk toe. Het voegt een stukje Rust toe van en naar je werk. Daarnaast komt je muziek ook veel beter naar voren door de stilte van de auto. En het optrekken en afremmen is ook veel comfortabel. Het optrekken is niet alleen soepel, maar ook rap. Je bent gewoon rap in het verkeer. Gauw even inhalen is ook geen enkel probleem. Ohjha. Laatst een lange stuk gereden. De Opel Ampera deed op e10!! Wel even 1 op 18.5 dus die keren dat ik op benzine rijdt… wat niet zo vaak is. Is hij ook zuinig.
VeniVidiVici zegt
@alcantara: Ik rij een PHEV en ik zeg eerlijk dat je helemaal gelijk hebt. Heb die auto gekocht voor m’n portemonnee en echt niet voor het klimaat, want daar heeft de mens toch nagenoeg 0 invloed op.
flutterby zegt
@venividivici: de mens ja, de mensheid, nee.
VeniVidiVici zegt
@flutterby: milieu en klimaat niet door elkaar halen hè.
dalmore zegt
@venividivici: Daar heeft de mens juist erg veel invloed op!
Alleen is dat groepje mensen erg klein en hebben hele andere belangen.
De gewone sterveling heeft er inderdaad nagenoeg geen invloed op..
vaakbenjetebang zegt
… maar als je hem koopt voor je portemonnee (niks mis mee), dan leg je hem toch ook zo vaak mogelijk aan de stekker? En dan doe je, of je het nu actief wilt of niet, wel degelijk ‘iets voor het klimaat’. En dan werkt het fiscale systeem om PHEV-rijden te stimuleren dus ook. Lijkt mij helemaal prima!
VeniVidiVici zegt
@vaakbenjetebang: Leg h’m aan de stekker wanneer het kan, want als de batterij leeg rij je nog door. Dat is bij een EV wel anders haha. En ach mocht ik met m’n auto toch iets aan het klimaat bijdragen dan is dat leuk voor het idee, maar geen noodzakelijk ding voor mij.
vaakbenjetebang zegt
Precies, dat maakt ene PHEV voor nu, voor de doorsnee gebruiker ook ideaal. als het even kan leg je hem aan de stekker, spaar je wat euro’s aan benzine uit en ook aan uitstoot met het autootje. Voor veel mensen is het dagelijkse woon/werkritje ook goed te doen in elektrische modus dus dat isdan al meteen hee lveel winst. Als de batterij leeg is of het ritje is wat langer: geen nood, je komt toch waar je wezen moet. Laaghangend fruit.
notsobig zegt
@vaakbenjetebang: Ligt eraan, als je als lease rijder ook een tankpas hebt is het meer een afweging wat kost me meer moeite stekkeren of iets vaker bij een tankstation staan… Sterker nog als je hem thuis oplaad kost je dat meer aangezien je dan zelf betaald voor de stroom,terwijl de brandstof voor je wordt betaald…
kobus1967 zegt
Hoeveel benzine en diesel auto’s halen het opgegeven gebruik?
fabian159 zegt
Met benzine auto’s lukt dit absoluut niet zelfs met de meest bizarre rijstijl. Bij de meeste diesels ervaar ik met mijn rijstijl geen extreem verschil en wanneer ik mijn best doe hou ik het vaak onder de opgave (mercedes, audi, bmw, skoda en alfa) bij mazda was dit lastiger en bij een renault diesel kwam ik met een uiterst behouden rijstijl nog steeds 20 procent boven de opgave uit. Dus zal een beetje van merk tot merk afhangen.
grasvreter zegt
Lol. Had vroeger een mitsubishi space star 1.6. haalde ik 1 op 15.6 mee. Fabrieksopgave is 1 op 14.1. Ford ka van mijn vriendin, fabrieksopgave 1 op 19.6, ik haal 1 op 20.5. Heeft met 1 ding te maken: uit laten rollen ipv remmen. Ik rij mijn dagelijks stuk naar mijn werk vrijwel zonder te remmen. Ik zie het stoplicht in de verte, en omdat ik er dagelijks rij weet ik wanneer het op groen zal gaan. Dan ga ik dus of gas bijgeven of uit laten rollen. Remmen voor rotondes, nee nee. Gas los, in zijn 4 zetten, terug laten lopen van 80 naar +-55, en super strak en snel hoppa over de rotonde sturen. Met mijn eigen auto rij ik lekker door enzo, maar met die Ka waar ik vaak zat in rij als ze de station voor het gezin nodig heeft, is het een sport om zo zuinig mogelijk te rijden. En de fabrieksopgave is makkelijk te halen, zolang je niet enkel in de stad van stoplicht tot stoplicht rijdt.
nissanfairladyz zegt
Uitrollen is idd een goede tactiek. Dat werkt zelfs bij elektrische autos beter als regeneren bij het remmem. Bij het regenereren heb je ook verlies bij de energietransitie naar de batterij. Al is dat niet super veel… het is wat. Uitrollen is zowel voor de brandstof auto als voor de elektrische een goede tactiek.
kobus1967 zegt
Een kennis van mij was veel zuiniger dan de fabrieksopgave, de garage snapte er niks van.
Bleek hij elke dag van Hoorn naar Hilversum en terug in de slipstream van vrachtauto’s te rijden.
spollie zegt
Met mijn (gechipte) 335d rijd ik zuiniger dan het door BMW opgegeven gecombineerde verbruik. En ik rijd zeker niet als een oude oma. Met benzineauto’s daarentegen heb ik nog nooit het opgegeven verbruik kunnen halen.
lekbak zegt
@spollie: met jou gechipte auto stoot je echter wel veel meer rotzooi uit (alles behalve CO2). Vanaf de fabriek staan ze afgesteld op minder uitstoot, dat is wat anders dan zuinig. Als je dus gaat chippen word je auto veel zuiniger en is het helemaal niet meer zo moeilijk om de fabrieksopgave te halen. Echter stoot je dan wel weer meer uit.
melkkoe zegt
Vroeger was CO2 dan ook de grootste boosdoener voor het milieu. In die tijd stuurde de overheid iedereen aan om een 14% dieseltje te leasen (renault megane dci, Volvo v40 D2/D4, polo bluemotion ect).
Nu is het CO2 probleem blijkbaar opgelost, en is stikstof en fijnstof ineens de boosdoener.
Daarom wordt nu iedereen in een EV gestopt. Als men straks weer bedenkt dat dat lithuim/kobalt slecht voor het mileu is, worden we wel weer in een waterstof-auto gestopt.
Zo simpel is het
dare2think zegt
en als de meeste auto’s elektrisch zijn, komt er wel weer een onderzoek dat bewijst dat de banden van alle auto’s, ook van EV’s, teveel microplastics uitstoten en dat daardoor de bpm vrolijk voortgezet kan worden op basis van het gewicht van de auto. Zolang dit niet gelijkgetrokken wordt vanuit de EU zullen in Nederland altijd manieren gevonden worden om de auto als melkkoe te gebruiken.
Robert zegt
@kobus1967: ik rijd in een 13 jaar oude Mercedes C Klasse (180 K), die volgens de fabrieksopgave een gecombineerd verbruik heeft van 1:11,9. Voor mijn woon-werkverkeer haal ik tussen de 1:13 en 1:14 (mede met dank aan de 100 km/u restrictie sinds maart). Voor langere (snelweg-)ritten is een verbruik van tussen de 1:15 en 1:16 prima haalbaar.
Een anticiperende rijstijl i.c.m. veelvuldig de cruise control aan is wel de truc die dit bewerkstelligt, denk ik zo.
woertquattro zegt
@kobus1967: mijn audi A4 1.9tdi loopt volgens opgegeven verbruik 1:16 dat haal ik de praktijk makkelijk
gasterplancke zegt
Ik rij al 14 jaar hybride(zonder stekker) en heb al die jaren 25% minder CO2 de lucht ingeblazen in vergelijking met een evengrote benzineauto. Dus………….
deSjonnies zegt
Nobelprijs?
SpiderIV zegt
@deSjonnies: niet overdrijven. Stickertje
SpiderIV zegt
@spideriv: ?
mashell zegt
Er zijn er al voor minder uitgedeeld…
gekkehenk zegt
@gasterplancke: heb je dat gemeten?
dalmore zegt
@gekkehenk: én hoe heb je dat gemeten?
gasterplancke zegt
Simpel. Je benzineverbruik is 1 op 1 gekoppeld aan je CO2 emissie. Als je gemiddeld 1 op 19 rijdt met 80% snelweg is dat ongeveer 25% minder. dan bij een vergelijkbare conventionele benzineauto.
nautique206 zegt
@gasterplancke: en als je 14 jaar was gaan fietsen, had je nog minder uigestoten
gasterplancke zegt
Dan had ik allleen die 500.000km niet gehaald naast het werk of denk jij van wel?
bakboord1 zegt
In 14 jaar tijd 500.000km rijden en jezelf dan een groene ridder willen noemen.
Volgens jezelf is dat nog naast kilometers voor je werk.
Dan heb je echt een plank voor je kop als je dan de discussie durft aan te gaan dat je zo goed bezig bent.
gasterplancke zegt
Het gaat niet om wel of niet rijden. Jij kunt niet beoordelen of iemand een goede of slechte reden voor zijn kilometers heeft. De discussie gaat om de manier waarop. Of wil je die niet voeren?
grasvreter zegt
Ding is ook, wie rijden die plug in hybrids. Lease rijders. Tankpas van de zaak. Opladen boeie geen zin in. Zou ik ook doen. Ik zou perfect uitkunnen met een phev die 40-45 km actieradius heeft. Precies op en neer naar werk. Maar heb ik het geld om zo’n ding te kopen? Nee want ik werk pas een paar jaar en heb 2 kinderen. Dus ik rij lekker in mijn oude benzinebak.
mashell zegt
Weet je waar mensen die vol elektrisch rijden de grootste hekel aan hebben? Aan PHEV rijders, die houden eindeloos laadpalen bezet om met hun trage druppelladertjes hun mini batterijen te vullen. PHEVs laden eerder te veel dan te weinig.
flutterby zegt
@mashell: het is ook nooit goed he! Gelukkig heb ik een eigen paal.
vaakbenjetebang zegt
Mij lijkt het ook geen pretje om je paal te moeten delen.
flutterby zegt
@vaakbenjetebang: alleen met mijn vrouw.
nautique206 zegt
@mashell: ev rijders hebben zoveel voordelen, krijgen ze dit nadeel er gratis bij
redbeams zegt
@mashell: Staan die ff mooi voor paal
slickrick zegt
@mashell: er is 1 categorie waar ze nog meer hekel aan hebben, de PHEV rijders die hun auto parkeren bij een laadpaal zonder te laden
flutterby zegt
@grasvreter: De Passat GTE begint langzaam redelijk betaalbaar te worden. De mijne heeft inmiddels 2 ton aan ervaring en rijdt nog 46 km (maximaal in de praktijk) op de accu.
Aangezien mijn werk op 40 km afstand ligt en ik thuis en op de zaak kan laden kan ik potentieel volledig elektrische rijden, maar toch rijd ik liever 120 dan 90 km/u met climate control uit.
Enkel als er iets stuk gaat kan het een heel duur grapje worden..
nautique206 zegt
@flutterby: zat laatst ook te kijken naar een GTE. Hoe betrouwbaar is de techniek?
flutterby zegt
@nautique206: inclusief mijzelf ken ik vier met deze aandrijflijn en zijn er allemaal over te spreken. Al hadden de meeste hem nieuw in de lease en met niet zulke hoge kilometerstanden, maar wel verhalen gehoord van tijdrovende reparaties obv terugroepactie. Deze techniek breng je niet zo maar naar de gemiddelde Bovag garage.
slickrick zegt
@nautique206: zijn veel problemen mee geweest, kan je zo googelen, echt een auto die je niet wil zonder garantie
flutterby zegt
@slickrick: het was ook een erg populaire auto. Zonder statistieken zegt ervaring niets.
mpgc zegt
@grasvreter: daar heb je een goed punt. Juist voor particulieren (veel korte ritten, af en toe een langere rit) zou een plug in hybride aantrekkelijk moeten worden gemaakt. Deze auto’s zullen relatief veel electrisch gereden worden. Wat voordelig is voor de eigenaar en het milieu.
nissanfairladyz zegt
Ik heb de Opel Ampera gekocht. En rijd daarin 80 tot 90% elektrisch. Sporadische lange ritjes op benzine. Vaak lange ritjes door het land waar hij 1 op 18.5 haalt. De vorige eigenaar (ZZP) reed ook voornamelijk de eerste kilometers elektrisch. Dat is te lezen uit de boordcomputer over de totale levensverbruik van de auto. En voorheen met de plugins bij ons op het werk ging iedereen hem ook oplade aan de laadpalen. Nu zijn dat allemaal volle EV’s met zo rond de 20 laadpalen. (Of meer)
Alfarobert zegt
Het maken van een hybrideauto levert al veel meer CO uitstoot op dan van een benzine of dieselauto.Is dat ook mee gerekend? Wat gebeurd er met de accu’s als die na 8 a 10 jaar vervangen moeten worden? Gaat de eigenaar er zoveel geld insteken of een compleet nieuwe auto halen? Ik blijf erbij dat waterstof de toekomst wordt.
redbeams zegt
@Alfarobert: Bij toyota zit er 15 jaar garantie op het volledige hybride systeem incl accu’s mits dealeronderhouden.Dat het maken van een hybrideauto meer co uitstoot oplevert mag je me toch even uitleggen.
slickrick zegt
@redbeams: vrij simpel, in dergelijke auto’s zitten meer zware metalen (kabels, batterijen, elektromotor ) naast de reguliere onderdelen , motor bak.
Hiervoor zijn meer grondstoffen voor nodig , meer transport, meer fabricage dus meer verbruik van energie en dus uitstoot.
redbeams zegt
@slickrick: Accu’s kunnen gewoon gereviseerd worden dus zo’n probleem is dat ook weer niet.Er zijn ook reguliere onderdelen die ontbreken zoals de koppeling, dynamo en startmotor.Verder neem ik dat amerikaanse onderzoek met een korreltje wat betreft de uitstoot bij het fabriceren van de accu’s.Zal best uitstoot veroorzaken maar niet wat ze beweren.
redbeams zegt
@redbeams: *zout dus
moveyourmind zegt
Niks aan het handje…
Die eventuele extra uitstoot van die hybrides wordt ruimschoots gecompenseerd doordat het asfalt waar ze over rijden klimaatneutraal is doordat er hier in Nederland voor iedere kilometer vers asfalt er weer een fraai stukje nieuw natuurgebied bij komt dankzij de uiterst nobele inspanningen van de wegenbouwsector in samenwerking met Rijkswaterstaat.
fanboy zegt
Priussen gaan echt enorm lang mee. Ik betwijfel of er in hun resultaten Priussen zijn meegenomen met half miljoen kilometers, want dat geeft natuurlijk wel een heel ander beeld.
Uiteindelijk wil je toch naar uitstoot per km kijken (met levensduur daarin verrekend)
geelbarrel zegt
@fanboy: ik vrees het ook. De Prius van mn buurman ontsiert hier al heel veel jaren de buurtmet al zn butsen en sowieso zn voorkomen. Toch is het geen rijdende anticonceptie gebleken want dochterlief heeft wel onlangs gebigd
superhans zegt
Ik denk dat velen hun hybride op ICE rijden omdat de batterij nog te weinig actieradius biedt en de software nog niet goed genoeg ontwikkeld is. Mijn GLC 350e trekt de batterij direct leeg op de snelweg, terwijl die m.i. juist aangewend zou moeten worden in de stad. Dat regel ik nu dus handmatig, maar zou de computer moeten doen. Beide problemen worden ongetwijfeld in de nabije toekomst verholpen.
EV en ICE hebben beiden voor- en nadelen. Vooralsnog kies ik voor beiden in mijn daily driver.
karhengst zegt
Dat is dus inderdaad een deel van het probleem als je het onderzoek leest.
“Kia explains that, “When the coolanttemperature is lower than 14 °C, and you turn the climate control on for heating, the vehicle willautomatically switch to HEV mode as the engine is required to provide heat for the passengers. Conversely when the coolant temperature is higher than 14 °C, or you turn the climate controlOff, the vehicle will automatically return to EV mode.”
Uit het onderzoek blijkt dat vrijwel iedere PHEV zo werkt en dat daardoor Zero-Emission-modes dus veelal niet werken omdat de auto automatisch de motor laat lopen zodra de airco nodig is.
Goede zaak dat het benoemd wordt, je ziet dat bijvoorbeeld Peugeot leuke blauwe lampjes laat branden indien Full-EV mode aan staat, dus ik ben benieuwd hoe lang het gaat duren voordat zoiets standaard is en vereist wordt voor binnensteden. Ik vermoed dat we tegen die tijd waarschijnlijk al net zo goed een Full-EV kunnen kopen omdat.
flutterby zegt
@karhengst: mijn Passat doet dat niet. Waarschijnlijk heeft de Kia geen elektrische verwarming.
Overigens kost verwarmen en koelen wel serieus veel range. Gelukkig staat die elke ochtend aan de paal op temperatuur te komen.
nissanfairladyz zegt
Mijn Opel Ampera doet dit dus echt niet. De motor komt amper aan. En ik kan 70km ver elektrisch.
9114life zegt
Ik rijd 2,5? jaar plug in hybride met een verbruik van 6,6l/100km. Hetzelfde voertuig zonder plug in zou mijn verbruik verdubbeld hebben. De 9 jaar voordien was mijn verbruik 12,9l/100km
edward330d zegt
@9114life: dat heeft meer met de rijstijl te maken dan met het hybride verhaal lijkt mij.
9114life zegt
@edward330d: je hebt zeker een punt. Vroeger bij optrekken hoger in de toeren, aangenaam geluid. Nu slechts 136 van de 462 pk omdat anders verbrandingsmotor aanspringt (en niet onmidd uitgaat). Maar niet enkel rijstijl, ik rijd van en naar het werk volledig elektrisch en kan op het werk laden. Al die km’s 0,0 verbruik.
redbeams zegt
@edward330d: Deels geef ik je gelijk.Ga maar eens een keer met een redelijke hybride rijden dan merk je het wel.Met redelijk bedoel ik geen prius maar eerder een lexus 450h (rx of gs)
breakingpoint zegt
Suggestieve titel om het woord “plug-in” weg te laten. Ook weinig achtergrond meegegeven, de reden dat dit niet werkt naar behoren is wanneer het koelwater onder 14° Celsius is, plus wanneer de voorruit-ontdooiing bediend wordt. Dan springt de verbrandingsmotor aan om die gevraagde warmte te kunnen voorzien.
Tel daarbij op dat gebruikersgedrag zoals zo vaak niet overeenkomt met hoe de fabrikant het bedoelt, en je start iedere commute met een lege batterij.
Onlangs ook 2 artikels op korte tijd die op een motie of parlementsvoorstel gebaseerd waren. Waalse LEZ en de UK die misschien de verbrandingsmotor in de ban doen tegen 2035. Als jullie er moedwillig uitfilteren dat het om een voorstel gaat en geen wetswijziging, lijkt me dat lezers-desinformatie.
Dit soort non-nieuws en sensatie zouden jullie beter laten voor wat het is. Het genereert clicks op korte termijn maar is dat hoe jullie je willen profileren?
pvg100 zegt
@breakingpoint: waar denk je dat de letter P in ‘PHEV’ juist voor staat?
machielvdd zegt
Ik heb de titel aangepast omdat @breakingpoint en @toyotavenray het zo aardig vroegen ;)
toyotavenray zegt
@machielvdd: dankje.
banderas zegt
Probleem is idd dat mensen gewoonweg niet bijladen en dan ook nog dat extra gewicht meenemen. Leasemaatschappijen/werkgevers mogen daar wel eens strenger op zijn.
nissanfairladyz zegt
1. Plugin hybrides worden bijna niet meer verkocht.
2. Elke persoon op mijn werk die een plugin hybrid had heeft nu al een Volle EV.
3. Plugin hybrides zijn tweedehands zeer interessant. Heb er ook 1. De vorige eigenaar had hem wel opgeladen. En ik doe dat ook, dat scheelt in de kosten en de auto rijdt beter op de accu. (Geen motor geluid voor 70km)
henkp1 zegt
Tsja het zal wel. Als je met een phev rijdt zoals het bedoeld is, dan is die wel degelijk zuiniger en schoner dan een benzine of diesel auto.
henkp1 zegt
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
rufctr01 zegt
Sorry, maar de meeste benzine auto’s zijn met 250.000-300.000 toch echt wel klaar.
Een Diesel die 450.000-550.000 km meegaat en 41 ton over een levenscyclus uitstoot is dan toch veel schoner?
nissanfairladyz zegt
Mijn plugin hybride staat ook bekend om 500.000 kilometer te kunnen. Net als die toyota jongens. Dat heeft er mee te maken dat de motor beter belast wordt waardoor er ook minder slijtage optreed omdat de accu de pieken en dalen opvangt. Vol elektrische autos van hedendaags met goede accu pakket, en al helemaal die nieuwste Tesla Model S zou het accu pakket makkelijk richting de 3 miljoen kilometers moeten halen…
deSjonnies zegt
Ooit hadden we hier een reaguurder die bij dit soort onderzoek met aannames verwees naar stichting A.A.P. en de hoger opgeleide medemens .
En subsidieslurpers uiteraard.
nautique206 zegt
@deSjonnies: die zit waarschijnlijk in quarantaine zonder internet ..
koeberg zegt
“De achterliggende oorzaak is volgens T&E onder meer in dat de elektromotor vaak niet opgeladen wordt.”
Tja, dat kun je de fabrikanten niet verwijten..
nissanfairladyz zegt
Lol
toyotavenray zegt
Maar gaat het nu over hybrides of plug-in hybrides. Zit wel verschil in. Anders zou de titel aangepast moeten worden.
kevin_degens zegt
Gewoon lekker in de polo acc aan op 105/110 Utrecht rdam gemiddeld 1 op 26
RobTWo zegt
In mijn S-Max Ecoboost 176kW verbruikte ik de afgelopen jaren gemiddeld 11,0 l/100km. Nu na een tijdje woon-werk en een enkele langere afstand in het weekend staat mijn XC90 T8 op een verbruik van 3,5 l/100km. Tijdens woon-werk- en stadsverkeer elektrisch rijden scheelt echt wel. Als je alleen maar langere afstanden rijdt, is het verschil natuurlijk veel kleiner, een S-Max wordt dan zuiniger en met een XC90 kun je minder elektrisch rijden.
galverink zegt
Ten eerste: laten we de discussie neutraal houden en verbruik zeggen in plaats van vervuiling.
Iedereen weet dat die 20 of 40 g/km CO2 van een PHEV nep is.
Tenzij je inderdaad maar 10 of 20 km per dag rijdt in de stad en altijd stekkert.
Maar dan rijd je 5.000 km per jaar. Leasebakken van 60.000 euro worden niet voor dat rijpatroon aangeschaft.
flutterby zegt
@galverink: het klopt als je elke rit met een volle accu begint.
nissanfairladyz zegt
Ben het daar wel mee eens. Daarom is het goed dat lease overgestapt is op een volle EV.
Voor mij als particulieer dat 14.000 km per jaar rijdt (enkel werkverkeer, komt nog de rest overheen) doe ik met mijn plugin hybride alles volledig elektrisch.
spidermann zegt
Idd grote verschillen. Ik rij inmiddels sinds 5.5 jaar een Volvo D6 PIH en kan thuis iedere nacht langzaam laden. Mijn ervaringen kwa verbruik:
– Corona tijd met enkel stadsritten:1 ltr diesel op 48 km
– momenteel mix van vooral korte ritten en incidenteel langere rit (< 200 km): 1:30
– voor Corona mix van langere en kortere ritten:1:20
– lange ritten met 1800 kg caravan /Spanje en Z Frankrijk: 1:10
noensboy zegt
Ik kreeg laatst een mail van de leasemaatschappij waarin stond dat mijn praktijkverbruik 15% hoger ligt dan het gemiddelde van de andere leaserijders met dezelfde auto en motorisering. Dit was uitgezocht op verzoek van mijn werkgever. Ik rij diesel trouwens. Lijkt mij dat zoiets toch ook voor de plugins kan? Als je niet stekkert gaat je verbruik omhoog en zal je werkgever meer moeten dokken lijkt mij?
redbeams zegt
@noensboy: Toch zeker wel een mail terug gestuurd dat je altijd een jerrycan vult voor privegebruikt tijdens het tanken ?
nissanfairladyz zegt
Je mag ook niet prive tanken met je tankpas he… ;) naughty. Vertel je baas nou maar de waarheid haha.
mcshine zegt
Diegene die het wél voor het milieu deed was dan ook diegene die stekkerde. Nu ik die laadpaal toch al heb is een tweedehands PHEV particulier best interessant.