Verhuizen op basis van statistieken? Wie bang is voor autovernielingen kan vast de verhuisdozen pakken.
Behalve als je al in Overijssel of Drenthe woont. In deze twee provincies heb je statistisch gezien de minste kans dat je auto slachtoffer wordt van vandalisme. Dat blijkt uit een onderzoek van vergelijkingswebsite Slimster op basis van CBS-data.
Sowieso nemen het aantal meldingen van vandalisme af. Tien jaar geleden werd er nog 60.420 keer melding gedaan van bewuste schade aan een auto. Denk aan een afgetrapte spiegel of het opzettelijk zetten van een kras in de lak. In 2021 lag het aantal gevallen op 28.940. Nog steeds veel, maar een enorme daling in vergelijking met 2012.
Een andere fijne ontwikkeling is dat de politie steeds meer zaken oplost. In 2012 werden in slechts 7,9 procent van de gevallen een dader in de kraag gevat. In 2021 is dit gestegen naar 9,6 procent. Nog steeds zijn er helaas ongelofelijk veel zaken waar de dader vrijuit gaan. Had elke auto maar net zoals een Tesla van die slimme camera’s die een vandaal kunnen vastleggen hè.
Er honderd procent vanuit gaan dat het aantal vernielingen ook drastisch gedaald zijn kun je niet doen. De statistieken zijn immers gebaseerd op aangiftes van slachtoffers. Wanneer slachtoffers niet naar de politie stappen is er ook geen registratie van vandalisme. Het kan dus ook zo zijn dat mensen minder moeite nemen om aangifte te doen.
Autovernielingen per provincie
De meeste autovernielingen vinden plaats in de provincie Zuid-Holland. Het afgelopen jaar werden per duizend inwoners 1,91 auto’s vernield. Provincies Noord-Holland en in Noord-Brabant delen een tweede plek met 1,74 vernielingen per duizend inwoners. Op drie staat Limburg (1,73). Daarna volgen Groningen (1,64), Utrecht (1,62), Zeeland (1,53), Flevoland (1,49), Gelderland (1,38), Friesland (1,33), Drenthe (1,25) en Overijssel (1,23).
Foto: kras op een Alfa Romeo 8C via @Automotive op Autoblog Spots
Dutchdriftking zegt
Op zich geen verrassing toch? Ik denk dat Den Haag alleen al genoeg is om Zuid Holland bovenaan te zetten. Het is daar zo’n beetje traditie om met oud en nieuw auto’s in de brand te steken…
Johanneke zegt
Extreem triest. Mijn broer heeft het gehad bij zijn E-tron, collega van mijn pa bij zijn Lexus. Voor mijn ouders was dit 1 van de redenen om een nieuwe Mazda te kopen ipv een auto van een ‘premium’ merk. Te triest voor woorden eigenlijk, dat je vernieling door een ander moet laten meewegen in je eigen beslissingen.
DIG-T 190 GT zegt
Met alle respect, maar als dat een reden is om geen premium te kopen, dan zie ik dat als een slap excuus. Waarschijnlijk zijn de middelen er gewoon niet dan. Een dikke kras in je nieuwe Mazda is net zo vervelend als een dikke kras in je premium bak. Blijft een schade/reparatie. En een nieuwe spiegel is ook bij Mazda een duur geintje kan ik je vertellen.
rogerzz zegt
Voorkomen is beter dan genezen; niet tijdens reguliere tijden naar de supermarkt te gaan (ik ga meestal na 20:30, supermarkten zijn vaak tot 21:00/22:00 open) – niet langs de straat te parkeren, kleine plekjes over te slaan, op hoeken te parkeren en naast ‘dure’ auto’s of flink gepoetste auto’s staan, je kan vaak wel subtiele hints herkennen. Boomermobielen (kona/captur/xc40/agila) – zonder uitzondering, nooit naast parkeren.
En dan nog ben je de sjaak, ik had mijn auto laatst op een hoek geparkeerd, zo veel mogelijk ruimte voor de plek naast mij. Maar toen; een (letterlijk) dikke obesitas tokkie van 150kg? Slingerde de deur open van de Clio in mijn auto en reed weer weg, ik zag het gebeuren en dacht dat het net goed ging, kom ik bij de auto en jawel; schade :(