Een ware Motor ver die volk: De Citi Golf.
Elk land heeft zo zijn ‘eigen’ auto. Van die auto’s die gewoonweg onlosmakelijk verbonden zijn met een bepaalde natie. De Fiat 500 staat symbool voor Italië, terwijl in Engeland de Mini hét automobiele gezicht is voor het eiland. Amerika heeft natuurlijk de Ford F-150 en in Nederland hebben we de Mitsubishi Outlander PHEV. Right.
In Zuid-Afrika was het de Citi Golf. Nog steeds kun je naar Kaapstad gaan en je struikelt letterlijk over deze auto. Aanvankelijk was het niet eens de bedoeling, de Citi Golf was een samenkomst van omstandigheden. In Zuid-Afrika is er een behoorlijke verdeeldheid tussen arm en rijk, dus de dure merken doen daar traditioneel goede zaken (BMW bouwde geregeld speciale modellen voor deze markt) en de merken die eenvoudig vervoer aanboden ook.
We zitten nu al op de zevende generatie Golf. Een auto waar je veel van kan vinden, maar ‘leuk’ is ‘ie niet echt. Iedereen vind de Golf I wel leuk. En terecht. De Golf I kwam in 1974 op de markt om de ‘Kever-leegte’ op te vullen. Volkswagen kon maar geen goede opvolger bedenken totdat de Duitsers met een goede bussinesscase kwamen. Duitse bouwkwaliteit, Italiaans design en een Britse configuratie. Om te realiseren hóe briljant de originele Mini is, kijk naar de layouts waarmee het gros van de auto’s zijn uitgevoerd: motor dwars voorin met voorwielaandrijving. Het Italiaanse design kwam van Giugiaro, die verantwoordelijk was voor het ontwerp van de Golf. Hij tekende een strakke, compacte hatchback met zeer kenmerkende dikke C-stijlen. Die heeft de Golf tot op de dag van vandaag nog.
In Zuid-Afrika was er ook animo voor de Golf. Echter, deze auto importeren zou nogal een dure oplossing worden. Zuid-Afrika lag niet in de buurt van Wolfsburg en er gingen ook niet zo veel schepen die kant op, in ieder geval niet zoveel als naar bijvoorbeeld Japan of de VS. Volkswagen onderkende het probleem, maar zag ook de uitdaging en besloot om de Volkswagen Golf in 1978 op locatie te produceren. Er wordt een assemblagelijn opgezet in de fabriek in Uitenhaage vanwege de ligging: aan de kust en relatief centraal tussen de grote steden Bloemfontein, Kaapstad en Durban.
In 1984, wanneer de Golf II op de markt komt, staan ze in Uitenhaage voor een nieuw dilemma. Volkswagen heeft net de nieuwe Golf 2 uitgebracht en er is twijfel om in Zuid-Afrika de Golf II te leveren. De eerste generatie voldoet eigenlijk perfect aan de eisen van de markt. Simpel, betrouwbaar en goedkoop vervoer. Ruimte voor 4-5 personen (en hun bagage) om droog aan te komen op de plaats van bestemming. De Golf II was duurder om te produceren, dus dat was eigenlijk geen optie. Er werd gekozen om de onderdelen vanuit de fabriek in de VS te laten overkomen. Er wordt gekozen voor enkel de 5-deurs versie, vanwege twee redenen. De eerste reden is omdat dat eenvoudiger was voor de fabriek in Pennsylvinia. Die moest de onderdelen leveren. De tweede reden was omdat in Zuid Afrika men toch altijd koos voor de 5-deurs. Waar in Europa men vaak genoeg met één of twee personen in een auto zit, is het in Zuid-Afrika de kunst om zo veel mogelijk personen te proppen in een auto, en dan is een 5-deurs het beste uitgangspunt.
De Citi Golf is geboren. Het is een Golf I, maar dan doorontwikkeld. En vooral: simpeler. Zuid-Afrikaanse Golfjes zijn ongelooflijk kaal. Dit geldt echter niet voor de motoren. Simpel: ja, maar wel altijd de sterkere variant. De basis Citi Golf heeft 73 pk in een tijd dat de gemiddelde Golf II in Nederland 50 tot 60 pk levert. Ze zijn leverbaar in slechts drie kleuren: blauw, rood en geel. Alledrie met witte accenten en witte wielen. De auto blijkt een groot succes, de Citi Golf was altijd te vinden in de bovenste regionen van de verkooplijsten. Dus op het moment dat de Golf III komt, staat Volkswagen SA voor dezelfde keuze. Vervangen, of toch nog even doorgaan? De Golf II werd overigens wel geleverd, maar was aanzienlijk duurder en beduidend minder populair dan de Golf I.
Uiteraard gaan ze door met hun eigen Golf. De Citi Golf blijft aangepast worden aan de wensen van het kopende publiek. Boven alles blijft het vooral eenvoudig, basic transport. Dus op het moment dat de Golf III arriveert, blijft de Citi Golf in de prijslijsten staan. Op het moment dat de Golf IV in Zuid Afrika leverbaar wordt, gebeurt hetzelfde. Deze wordt naast de Citi Golf aangeboden. De ‘gewone’ Golf is in Zuid-Afrika meer een tweede of derde auto voor de rijkere inwoners, dan de eerste voor een modaal gezin. Dat is de Citi Golf ten voeten uit.
Uiteraard kwamen er ook iets sportieve varianten, in de geest van de oer-GTi. In 1987 is daar de Citi Golf Sport. Met 81 pk niet zo snel als de echte, maar met een leeggewicht van iets boven de 800 kg wil het nog best vooruit. Daarbij worden de versnellingsbakverhoudingen iets korter gemaakt voor een vlottere acceleratie. 3 jaar later word het wat serieuzer met de Citi Golf CTi: deze heeft 112 briesende paarden op de vooras. 0-100 km/u in 8 seconden en een top van 180 kkm/u maakt van de CTI een rappe wagen, die zich prima kan meten met de ’76 GTI.
Maar de leukste was nog de Citi Golf R, die in 2006 werd geïntroduceerd. Dit was een latere versie, waar je duidelijk kunt zien dat er in de krochten van de magazijnen onderdelen werden gevonden. De wielen komen van de Lupo GTI en het dashboard van de Skoda Fabia Mk1. De pookknop met golfbal, alu trim op het dasboard, halflederen sportstoelen en een dik aangezette bodykit komen ook bekend voor. Net als de Citi Golf CTI heeft de Citi Golf R een 1.8 motor, ditmaal met maar liefst 122 pk. De prestaties lagen net iets boven die van de CTI, met een topsnelheid van maar liefst 193 km/h.
In 2009 komt het laatste speciaaltje op de markt, de Mk1. Er worden er in totaal 1.000 van gebouwd. De Zuid-Afrikanen voelen al aankomen dat het einde nabij is voor de Citi Golf. De auto wordt geroemd om zijn betrouwbaarheid, eenvoud en karakter, maar de auto krijgt ook kritiek. Omdat de auto in een verouderde fabriek gemaakt wordt, kost het veel geld om de auto te produceren. De overheid ondersteunde de fabriek voor lange tijd, maar het was dweilen met de kraan open. Ook voldeed de Citi Golf aan bijna geen enkele emissie-eis. Grootste probleem was de veiligheid. De Citi Golf was namelijk allesbehalve veilig. De kreukelzone stamde nog uit de jaren ’70.
De Mk1 blijkt inderdaad de laatste Citi Golf te zijn. Het was een graag geziene vriend voor de Zuid-Afrikanen, want in totaal worden er 377.484 stuks van geproduceerd. Allemaal bestemd voor de thuismarkt. 2 November 2009 rolt dan de allerlaatste van de band. Uiteraard is de auto vervangen door een andere Volkswagen, ditmaal een kale versie van de Polo (4e generatie), de Polo Vivo. In alle opzichten een betere auto. Schoner, ruimer, praktischer en veel veiliger. Maar het karakter van het origineel was ver te zoeken.
Robert zegt
Mooi verhaal weer. Ik zie er wel veel parallellen in met de T2 bus in Brazilië en -uiteraard- de Kever in Mexico, die ook haast eindeloos werden doorgebouwd, terwijl hun opvolgers, met minder succes, er gewoon naast werden verkocht en soms zelfs naast werden geproduceerd.
autodrop zegt
Houdbaarheid op zijn best. Gek eigenlijk dat wij hier verwend worden met nieuwe facelifts en generaties, terwijl een auto prima lange tijd mee kan.
pomoek zegt
Zo jammer dat de auto’s in zuid Afrika rhd zijn. Anders zou ik het wel weten. En ik ben denk ik niet de enige. Er zou nog steeds een (beetje) markt voor zijn. En voor nieuwe Volvo 240’s, MB 190, 2CV, Renault 4 en 5, de originele Espace….
Robert zegt
@pomoek: grijze import is nooit gelukt, eigenlijk altijd vanwege de emissie-eisen. Zelfs niet via de (liberale) Groot-Brittannië.
Autoblog zou (voor zover al niet eens gedaan) eens een overzicht moeten maken met ‘oude’ auto’s die nog jaren lang nieuw worden (of werden) gebouwd in landen als Turkije, Egypte, Iran, India, Indonesië, China, etc. Je zal verbaasd zijn van de verscheidenheid aan merken en modellen.
toyotafortuner zegt
@rrrobert: Zo uit de losse pols kan ik je wel vertellen over een Citigolf-ish auto in Indonesië.
T zijn er eigenlijk 2 maar omdat er overlap is in de geschiedenis zit, nu ook nog, noem ik ze samen.
T begon in 1977. Toyota Astra Motors, zeg maar Toyota Indonesië, was pas kort gevestigd. En gaf de opdracht om een auto te maken, voor en door de Indonesiërs en die goedkoop moest zijn. Ze kwamen met de Kijang. Een goedkope gezinsauto, die goed was in t vervoeren van de uitgebreide familie over de slechte wegen. Autoblog schreef er al deels over (https://www.autoblog.nl/nieuws/9-toyotas-waar-je-nog-nooit-van-hebt-gehoord-89391#comment-3866388)
Fastforward naar 1991: Isuzu Indonesië wilt graag liften op t succes van de Kijang en komt met de Panther. Wezenlijk is er door jaren heen weinig verschil tussen de 2, behalve dat de Panther op diesel loopt. Beide wagens werden nog altijd goed verkocht, ondanks dat de basis in 1977 zit.
Anno 2017 is de Kijang al 14 jaar deaud, maar leeft t voort als de Kijang Innova. Een totaal andere auto. De Panther? Leeft nog altijd voort, met zelfde basis als in 1991: een hopeloos verouderde Kijangachtige op een 2.5 L I4 diesel met 80pk en 200nm. Duurder dan ooit, maar toch nog 1000-2000 verkopen per jaar. Dus nog altijd geen nekschot, voor een auto die nieuw eigenlijk al een youngtimer/klassieker is. Gek he?
Loek zegt
@toyotafortuner: dat werkt dus nooit voor mij, zo’n oud vierkant ding met een rond frontje want familiegezicht. Echt veilig zal het ook wel niet zijn :D
De Kijang, of Innova zoals ik hem kende, vind ik daarentegen een redelijk knappe auto voor een MPV. En met betrouwbaarheid zit het ook wel snor. Ik heb in Dubai meegereden met een taxi Innova uit 2003/2004-ish. Teller stond op 235k, maar het licht gebutste plaatwerk en doffe koplampen deden mij vermoeden dat die km stand niet klopte. Toen mijn vader dat constateerde zei hij: “don’t worry, it’s been round the clock already. Twice.” Hij zat te azen op het kopen van een nieuwe Innova, maar zo’n afgetrapte variant waar je zoveel kilometers op zet heeft zoveel emotionele waarde dat ik wel begrijp hoe zwaar die keuze is!
Robert zegt
@toyotafortuner: mooie aanvulling. Thanks!
599gto zegt
@pomoek: een auto die zo simpel in elkaar zit bouw je met gemak om naar een Left drive zelfs de onderdelen zijn goedkoop en volop verkrijgbaar .
pomoek zegt
@599gto: altijd bang voor dit soort dingen als ik dat zelf doe:
http://i.imgur.com/uCT37.gif
LaLancia zegt
De Citi Golf is toch wel het bewijs dat betrouwbare VW’s wel degelijk (hebben) bestaan. Misschien moet Vw weer terug naar die tijd. Oudere, simpele en beproefde techniek leveren in een tijdloze jas, en stoppen met al die ongein die door de jaren heen in VW’s zijn gekomen.
persian1 zegt
In 2009 een weekje Kaapstad alwaar ik heerlijk heb rondgetoerd in een fonkel nieuwe Citi. Als huurder heb je de keus uit deze Volkswagen of een of andere goedkope Jap. Mijn keus was snel gemaakt en heb gekozen voor dit ultieme Zuid Afrikaanse voertuig en.. dat viel helemaal niet tegen! Je hebt geen moment het gevoel dat je uit de toon valt met deze Golf 1, alles is immers betrekkelijk. Het is een van de goedkoopste auto’s op de Afrikaanse markt en zeer ruim vertegenwoordigd in het verkeersbeeld, kortom ik heb mij er prima mee vermaakt!
sracert zegt
Blijft gaaf, super gaaf zo’n Italiaanse Golf, helemaal in “rs” trim.
sracert zegt
@sracert: “R” trim
marinepower zegt
Ik heb in 2009 op de honeymoon ook een roadtripje door Zuid-Afrika gedaan. Vier weken door nationale parken en over de vele mooie routes gereden. Van Johannesburg naar de oostkust. Vanaf st.Lucia via Umfolozi, weekje Krugerpark Durban, de hele zuidkust Port Elisabeth, Tsitsikama en dan naar Kaapstad. Prachtige mooie routes, rustig op de weg en alleen maar hele aardige mensen. Kleine 7000 km allemaal in de Citi Golf. Reed als een zonnetje, eenmaal lekke band in Hermanus maar Budget Rent had binnen10 minutes gewisseld.
rutger97 zegt
Mooi verhaal. @willeme bedankt voor het interesanter maken van mijn nachtdienst: p
boris9397 zegt
Schitterend artikel! Artikels als deze zijn de reden dat ik op autoblog zit. Ik stem dan ook voor @willeme als opper-autoblogger!
Loek zegt
Een geinig wagentje inderdaad, maar de leukste Golf blijft voor mij de Mk2 Syncro.
depsycholoog zegt
@720s: dacht ook dat het over die ging idd
Dutchdriftking zegt
Leuk verhaal. De Citi golf heeft hele leuke interieur delen welke ik graag in m’n VR6 zou hangen.
ghengiskhan zegt
En VW was niet de enige fabrikant die speciaaltjes voor (en in) ZA maakte. BMW had bijvoorbeeld de 333i, een E30 met een (je raadt het al) 3,3 liter blok. En een 7-serie met een M5 blok. Nee, die snap ik ook niet. Ford maakte er een Sierra XR4, maar dan met een meer dan 5 liter grote V8. En mijn persoonlijke favoriet, de Alfa romeo GTV6, maar dan met een 3,5 liter Busso.
mashell zegt
Ik kan me niet herrinneren van mijn bezoek aan Kaapstad vorig jaar dat ik er daar ook maar eentje gezien heb. Renault Dusters daarintegen…
dirkv zegt
@mashell:Hoe oud zullen de beelden van Google streetview zijn? Soms staan er drie achter elkaar geparkeerd. Maar er kan veel veranderen in een korte tijd…
allesmetturbo zegt
Wat een leuk stukje info! Die citi R is echt een cool ding
sntial zegt
Haha so true alle Outlanders dat ik hier in BE zie rijden hebben een NL plaat.
tarquesh zegt
Last van Dieselgate zouden ze in Zuid Afrika wel geen last hebben, die citi golfjes zullen denk ik allemaal benzine auto’s zijn.
En wat een leuke achterlichten op die afrikaanse citi golf met een rondje erin.