Lastiger om je rijbewijs te halen, maar makkelijker om te slagen: het kan beide met een nieuw plan dat op tafel ligt.
Je mag maar blij zijn met je roze pasje, want zodra je hem eenmaal hebt, raak je hem onder normale omstandigheden (waar je je aan de regels houdt) niet meer kwijt. Wat prima is, want jij hebt de barre tocht doorstaan van een theorie-examen, praktijkexamen en nog een zwik rijlessen erbij, dus je weet wel hoe het moet. Toch?
Verplicht
Nou, dat valt dus tegen. Het is al een tijdje een ontwikkeling: leerlingen mogen al vrij snel afrijden en halen zonder al te veel lessen een rijbewijs. Terwijl verkeer ook ervaring opdoen is. Maar dat laatste wordt eigenlijk niet getoetst. Voor je rijbewijs wordt gekeken naar of je een praktijk- en theorie-examen gehaald hebt. Hoe veel lessen je nodig hebt gehad om daar te komen? Dat maakt niet uit. Het resultaat van (te) weinig lessen en toch doorgaan naar een examen bevat twee risico’s. De eerste is dat je wél slaagt en eigenlijk met te weinig ervaring al deelneemt aan het verkeer en dus een groter gevaar bent en/of loopt. De tweede is dat je juist niet slaagt omdat het blijkt dat die lessen toch wel handig zijn. De cijfers liegen er niet om: slechts 52 procent haalt momenteel in één keer hun praktijkexamen en bij de theorie is dat slechts 39 procent. Ook is het aantal ongelukken onder beginnende bestuurders te hoog.
Misstanden
Demissionair minister van Infrastructuur en Waterstaat zegt dat het ministerie bezig is met een nieuwe manier van rijlessen. Er moet opgetreden worden tegen de misstanden, waarbij de minister doelt op fraude, te vroeg laten afrijden en slinkse lespakketten die de indruk geven dat je je rijbewijs ook in een rap tempo kan halen. En daarmee vang je twee vliegen in één klap: je zorgt ervoor dat vooral jonge mensen beter voorbereid zijn op de examens en daarmee moet het slagingspercentage stijgen. Met als nadeel dat je rijbewijs halen in de turbostand waarschijnlijk verleden tijd wordt. Eerlijk duurt het langst.
Leerdoelen
De grootste verandering wordt dan ook dat er een nader te bepalen verplichting komt voor rijlessen. Dat betekent dus dat je niet zonder rijlessen een examen mag halen. Er wordt nog niet gepraat over een x aantal lessen dat je moet doen, maar wel gaan er leerdoelen vastgesteld worden. Die leerdoelen moet je behandeld hebben alvorens je mag afrijden. Denk aan rijden in het donker, 130 rijden en zelfs het bespreken van ‘sociaal rijgedrag’ is een aspect hiervan. Ook wordt het stapsgewijs gepresenteerd, waardoor je begint met de eenvoudige zaken en er steeds complexere situaties geoefend worden in het verkeer. Er is geen plan om een extra examen toe te voegen aan de reeds bestaande praktijk- en theorie-examens.
Instructeurs
Eenzelfde verandering gaat de rijinstructeurs treffen. Voor hun geldt namelijk ook dat je officieel al een instructeur kan worden als je een examen gehaald hebt, maar hoe je daar aan komt wordt minder streng naar gekeken. Voor instructeurs wordt het verplicht om een opleiding te volgen bij een erkend leerbedrijf. Dit alles gaat natuurlijk wel wat kosten, wat betaald moet worden door zowel de rijscholen als de instructeurs als de consument. Wel gaat er gekeken worden hoe de prijzen voor de leerlingen gelijk kunnen blijven. (via RTL Nieuws)
Robert zegt
Ik woon in een wijk met enkel rechttoe-rechtaan straten en de wijk ligt ook nog eens vlakbij het CBR, dus er rijden veel lesauto’s door de wijk en er zijn aardig wat (zzp’er) rijscholen gevestigd. Vooral onder die laatste zit ontiegelijk veel kaf tussen het koren, met 50+ vijfsterrenreviews op Google, maar een slagingspercentage van 15-25% op het eerste rijexamen. Het zijn volgens mij die cowboys die de gestage stroom van slechte chauffeurs op onze wegen loslaten. Laten we maar hopen dat daaronder ook eens een
verbeteringopschoning gaat optreden.okdoei zegt
Komt vooral omdat het UWV ooit bedacht had dat men maar “een rijschool moesten beginnen” in tijden dat ze werkloos waren en werkgelegenheid laag was. Die drempel als rij-instructeur moet gewoon veel hoger worden. Iets met een serieuze opleiding ofzo.
Dutchdriftking zegt
Precies dat dus. Niks mis met een snelcursus, maar wel van een bekwame instructeur.
marcomanta zegt
Zag ik Pechtold hierover wat zeggen?
Friez zegt
We moeten af van het idee dat autorijden een recht is. Op dit moment kan iedereen een roze pasje bemachtigen… als je maar vaak genoeg blijft proberen, krijg je hem uiteindelijk wel via het staatsexamen. Niet iedereen is in staat een auto te besturen. Als ik naar de Slechtste Chauffeur Van Nederland kijk en zie hoe gevaarlijk sommige deelnemers zijn, dan zit ik echt met een facepalm voor de TV. Levensgevaarlijk. Je moet het pasje dus echt verdienen en anders pak je maar lekker het OV.
mashell zegt
Nou nou. Mijn zusje heeft zo’n staatsexamen gedaan. Ze reed al lang en breed uitstekend maar voor de examens was ze zo nerveus dat het misging. Ik zou dus zeggen dat degenen die via het “staatsexamen” het rijbewijs halen de beste en meest ervaren beginnende bestuurders zijn.
Dutchdriftking zegt
Twee zusjes van mij hebben hun rijbewijs ‘gekocht’ door middel van een staatsexamen. Beiden zijn zelfs daar nog meerdere malen gezakt, en hebben de prijs van een heel knappe tweedehands auto uitgegeven om het roze pasje te mogen bezitten. De oudste heeft inmiddels vijftien jaar haar rijbewijs en rijdt voor haar werk een kleine 30.000km per jaar. Nog altijd doodsangsten als ik bij haar in de auto zit… Voor sommige mensen is de zelfrijdende auto echt de enige oplossing.
Robert zegt
@mashell: ik was ook zo iemand. Ik had nog één kans om te slagen, anders had ik ook staatsexamen moeten doen. Puur een gevan van de zenuwen niet onder controle kunnen houden. Gelukkig had ik bij het examen waarvoor ik uiteindelijk wel slaagde, een zeer meegaande examinator.
heckblende zegt
Jij denkt dat de Slechtste Chauffeur een docu is ofzo?
Het is pre-scripted extreme shit, zodat mensen er over gaan praten.
Maar fake als f*ck in ieder geval.
Tot zo ver het sprookje Commerciele tv voor jou.
Friez zegt
Duh ik snap ook wel dat er stukken scripted zijn, of extreem moeilijk gemaakt voor deelnemers, zodat je wel ongelukken moet maken. Ik geloof alleen wel dat deze mensen écht slecht kunnen rijden. Blijft mijn punt alsnog staan: een rijbewijs hebben is geen recht en als je geen skills hebt om een auto te besturen, blijf er dan ver bij weg.
baardmijt zegt
Als die theatertelevisie je kijk op de werkelijkheid vormt, moet je misschien wat vaker naar buiten. Dan kun je met eigen ogen zien dat het echt zo slecht gesteld is met de rijkunsten van de Nederlandse automobilist. ;-)
Al denk ik dat er bij zijn die het wel zouden kunnen, maar teveel op zichzelf gericht zijn waardoor ze zich niet wat netter gedragen.
werf76 zegt
Nou, met mijn 21 jaar ervaring als marechaussee/politie ambtenaar geeft mij een redelijk beeld van veel slechte/onbekwame bestuurders. Veel mensen doen maar wat in het verkeer.
baardmijt zegt
Ik beweer dan ook niet anders. ;-)
mashell zegt
Nuchter beschouwd zou ik zeggen dat het praktijk examen juist toetst of iemand voldoende ervaring en inzicht heeft om een rijbewijs te verdienen en dat het geschetste probleem dus helemaal niet bestaat.
Is er nou echt een probleem dat de rijopleiding voor beginnende bestuurders niet goed genoeg is? Of zijn de jongeren die de beginnende bestuurders vormen nog meer dan de rest van de samenleving te gevoelig voor de afleiding van de smartphone?
Richmond zegt
Dat is niet anders dan elk examen. Maar ook daarvoor geldt dat het gewenst is dat je eerst goed leert voordat je zomaar het examen doet en onnodig kosten maakt voor jezelf of je werkgever. Waarom zou dat bij het rijexamen anders zijn? Als er teveel mensen zakken dan gaat er toch iets niet goed. Of dat nu komt omdat de opleiding niet goed is of dat ze teveel afgeleid zijn. Nadat ze het rijbewijs hebben is er geen sturing meer tenzij er een ervaren iemand mee rijdt en zelfs dan..
jaapiyo zegt
Zo’n examen is altijd relatief, subjectief en een momentopname. Je kan altijd een moderne NSB-er met macht op een verkeerd moment treffen. Nu is het goede wel dat je bij herexamens meestal iemand anders hebt. Dus als je nou zeg, 3 keer (of meer) zakt, is het waarschijnlijk wél handig om even te evalueren waar het misgaat. Dat dit weer in allerlei malletjes en regeltjes met leerdoelen gegoten moet worden ben ik een beetje kriebelig van. Een eerlijke examinator (die je uiteindelijk een keer gaat treffen, niet alle mensen zijn immers ruk) ziet echt wel of je kan rijden of niet zonder allerlei papiertjes in drievoud die vooral werkverschaffing zijn voor de creatie van de papieren realiteit en crontrolezucht.
Full disclosure; ik ben de tweede keer geslaagd, wel na belachelijk veel lessen (ruim 50). Op zich wel enigszins begrijpelijk, want de auto was altijd al mijn vriend, dus de mogelijkheid dat die mij en anderen ook pijn zou kunnen doen (als in een ongeluk) bestond feitelijk niet in mijn 18-jarige brein. Zo deed ik dingen als op een 80 weg dan ook met 80 met twee wielen in een natte berm rijden om een duif die op de weg zat te ontwijken enzo. Ging allemaal prima maar de instructeur zag de auto natuurlijk al de sloot in glibberen. Op zich wel begrijpelijk.
Na al die lessen wist ik echter dan ook wel weer dat het op dat moment gewoon goed was en alle lessen geleerd waren…en toen dus toch nog een keer gezakt. Ik zou teveel op de teller hebben gekeken om me aan de 70 te houden aan een werk aan de weg zone…Lekker dan. Zelfs de instructeur zei op de terugweg ‘soms tref je zo’n mens’. Ik heb geen extra lessen meer genomen, gewoon tweede keer examen gedaan, alles prima. Sindsdien ‘klopt op hout’ nooit een ongeluk gehad (behalve op het circuit dan). Dus ja…
degrotemuis zegt
Dus eerst ga je via UWV werkloze mensen zoveel mogelijk omscholen tot ZZP rij instructeur, daarna ben je verbaast dat blijkt dat er ook het nodige kaf tussen het koren zit en dat er de nodige chauffeurs op de weg komen die daar eigenlijk nog niets te zoeken hebben. En de oplossing is niet een degelijke opleiding / certificering van rij instructeurs, maar meer lessen, potentieel bij dezelfde waardeloze instructeurs. Ja, klinkt helemaal logisch.
Eerlijk is eerlijk, ik heb auto en motor allebei ruim binnen 20 lessen gehaald, maar wel met goede instructeurs die me in ieder geval voorbereid hebben op alleen het verkeer in. Natuurlijk heb ik daarna nog wel bijgeleerd, tijdens de intussen ruim 2,5 miljoen kilometer die ik gereden heb, maar de basis om veilig de weg op te kunnen lag er, dankzij goede instructeurs die verder keken dan alleen het trucje nodig voor het examen. Ik vind dat daar de winst ligt, een goede instructeur zal ook niet zo snel iemand op laten gaan die er nog niet aan toe is.