Zorgt een turboboost in de Formule 1 voor een boost in de populariteit van de sport?
De grote denkers van de Formule 1 hebben het maar druk mee. Uren, nachten en dagen peinzen zij over hoe ze de Formule 1 weer interessant gaan maken. Dat terwijl wij op de redactie het allemaal in een kwartiertje wel op een bierviltje kunnen pennen, maar soit. Waar wij simpelweg zouden gaan voor een jankende atmosferische veelcilinder en een bak minder aerodynamische downforce, moeten de hoge heren (m/v) natuurlijk(?) ook denken aan saaie dingen als milieu, kosten en technologische relevantie.
Met dat soort lolbedervers wordt het lastiger om een mooie formule te verzinnen. Maar toch zal men voor 2025 met iets nieuws moeten komen. Dat is namelijk het jaar waar de huidige V6-motoren volgens planning met pensioen zullen gaan. De ambities voor de nieuwe generatie zijn groot, zo valt op te merken uit de woorden van Liberty Media’s technische brein Ross Brawn bij Auto-Motor-und-Sport:
We moeten CO2-neutraal zijn, de kosten moeten naar beneden en het geluid moet kloppen.
Ross Brawn, megabrein die fan is van hersenkrakers
Een onmogelijke opgave zou je zeggen. Doch Gilles Simon, vroeger zelf motorontwikkelaar bij Ferrari en Peugeot en nu de FIA man die over de motoren gaat, denkt dat het mogelijk is:
We kunnen profiteren van de ervaring die de technici in de laatste 20 jaar opgedaan hebben. Met die kennis op zak kunnen veel dingen veel simpeler vormgeven.
Gilles Simon, geen frenemy van Garfunkel
Simon wil dat het elektro-aandeel in het totaalvermogen van de motor groter wordt. Maar daarnaast wil hij ook dat de verbrandingsmotor zelf nog zo’n tien procent efficiënter wordt. Daarbij komt een probleem om de hoek dat eigenaren van een middenklasser met turbotor wel zullen herkennen:
Wij werken aan motoren die bij vollast zo mager mogelijk lopen. In een stratenauto gebruik je vrijwel nooit vollast en het verbruik wordt dus vooral bepaald bij deellast. Daarom worden motoren voor straatauto’s erop afgesteld vooral bij deellast zuinig te zijn. Om dezelfde zuinigheid bij vollast te bereiken, is veel moeilijker. Dat is onze opgave. We denken dat we hierin nog tien procent kunnen winnen.
Gilles Simon, laat de nieuwe generatie motorengoeroes liefst onder vollast werken
Tenslotte denkt Simon er ook overna de teams vrijer te laten in wanneer ze de elektropower mogen gebruiken. Nu is dat een strict gereguleerde hoeveelheid per ronde. Als dat losgelaten wordt, zouden coureurs bijvoorbeeld energie kunnen sparen en die dan in één keer kunnen inzetten om iemand te passeren. Liberty Media ziet dat kennelijk al helemaal zitten. Net als in andere technologisch vooruitstrevende klasses zoals het vroegere ChampCar kampioenschap *kuch* kan men namelijk op TV inzichtelijk maken wie er op deze ’turboboost’ zit te sparen en wie al door de power heen is:
Met de huidige techniek kunnen we zoiets voor toeschouwers goed zichtbaar maken op de TV. Zij kunnen dan zien wanneer de coureurs extra power benutten, of wie er nog veel in reserve heeft.
Gilles Simon, vindt Formule E stiekem heel gaaf
Heb jij vertrouwen in deze richting van de sport? Of ben je toch bang dat het geluid andermaal dood zal gaan op het altaar van de moderniseringsdrang? En wanneer ga jij dan de nieuwe Formule 1 oprichten? Laat het weten, in de comments!
smijsie zegt
Met alleen minder downforce wordt het al veel beter
Tonnie zegt
Dergelijke powerboosts hadden ze vgm bij a1 gp, ik vond dat fantastisch. Het voegt een extra tactische dimensie toe.
Turbo S zegt
@thijsj: evenals tanken.
rolov zegt
Er was een tijd dat ik echt dacht dat de F1 de top van het auto racen was. Ik ben er inmiddels echt vanaf gestapt . Persoonlijk vind ik de lemans en de 24h nbr de top . Je spullen heel houden en spannend tot de laatste ronde . Ja ik snap de kritiek op de grote jongens in de fabrieks auto’s . Maar de klassen eronder en zeker op de ring is echt geweldig .
koeckenbacker zegt
@rolov: 24h LM, 24h spa, 24h daytona, 24h nurburgring, 12h bathurst, ik noem even een paar races waar ik veel liever voor thuis, of opblijf.
The Stig NL zegt
@koeckenbacker: Je vergeet de rallysport :)
koeckenbacker zegt
@00carguy00: meh, close racing is meer mijn ding ;)
dirkv zegt
Je hebt Formule E en Indycar.
De Formule 1 zit daar tussen in en probeert er al jaren iets spectaculairs van te maken, wat niet helemaal lukt. Ben benieuwd hoe ze tot een oplossing gaan komen.
faalhaas zegt
Ik wil bananen, raketten en schildpadden.
lodewijkyolo zegt
Wow wat heb ik die serie blauw gedraaid
potver7 zegt
Voor- en achterspoiler standaardiseren cq door de FIA laten aanleveren, en verder alle aerodynamische liflafjes verbieden. Alleen zo krijgt de FIA het voor elkaar dat de luchtcirculatie rond de auto’s rustiger wordt, zodat slipstreamen weer mogelijk wordt.
Allerlei technische hulpmiddelen om races spannend te maken, maken het ook nodeloos ingewikkeld en moeilijker te volgen. En uiteindelijk doen die helemaal niks voor de spanning in de wedstrijden.
Henkie zegt
Noem het dan maar Indycar ipv Formule1. Formule1 is van oudsher een constructeurs competitie.
Hoewel de races vaak enorm saai zijn, vind ik de race naar downforce geweldig. Maar ben dan ook zo’n nerd die elk detail wil weten.
koeckenbacker zegt
Ik zou eerst die prul die pirelli heet met gepast geweld de deur wijzen. Even een setje michelins of bridgestones die je niet in een zo klein mogelijk window moet zien te houden om ze niet binnen een ronde over de huizen te helpen.
Het gewicht van de auto omlaag brengen.
We zien veel te weinig dat deze auto’s op de limiet rijden, het is alleen maar zorgen dat de banden niet overhitten.
Banden en brandstof sparen hoort niet in een sprintrace.
Maar eigenlijk kijk ik niet heel graag meer naar de mercedes-show. Zoals iemand hierboven al aangaf, het gt-racen is mij de laatste paar jaren steeds meer gaan interesseren.
vaakbenjetebang zegt
@koeckenbacker: Pirelli is prima in staat om wat anders te maken hoor, daar zit het probleem niet. Dat zit in wat er aan Pirelli gevraagd/opgedragen wordt te maken.
koeckenbacker zegt
@vaakbenjetebang: daar geloof ik weinig van, aangezien ze met torenhoge spanningen moeten rijden, het glimmende bandoppervlak om temperaturen onder controle te houden de eerste ronde. En als er 4 banden klappen in 1 sessie ligt t aan alles, behalve aan pirelli. Ze doen van alles om het window onder controle te kunnen houden, maar niks werkt
Als ze nieuwe prototypes hebben die ze in een sessie testen, is het geen bal als we de coureurs moeten geloven.
Ook de vreemde eerste ronde in portimao, wat een clownshow was dat. Leuk voor t publiek, maar dit moet je niet willen, dan gaat het op kunstingrepen lijken.
Verschillende compounds waarvan de hardere sneller is over een ronde, dat klopt toch niet.
Pirelli is een groot probleem in de f1
HZW zegt
DRS zou veel vrijer gebruikt moeten kunnen worden, iedereen weet nu precies wanneer het gebruikt gaat worden, en kan daar op anticiperen.
Ze zouden de DRS zones moeten afschaffen en DRS gebruik naar eigen inzicht moeten laten plaats vinden.
Elke coureur kan dan zelf gaan bedenken wanneer hij het gaat gebruiken, met veel meer verrassingen tot gevolg.
rob5nismo zegt
@HZW: ik snap wat je bedoeld maar dit is niet zonder gevaar ivm met de downforce die nodig is om de bocht door te komen.
mashell zegt
@rob5nismo: dat is dan ook de verantwoordelijkheid van de coureur. Zit die op het verkeerde moment aan het DRS knopje dan vliegt die uit de bocht.
okdoei zegt
@HZW: vind dit een goed plan al zou ik dan als F1 coureur niet graag in de buurt van Lance Stroll willen rijden. Hij gaat op een moment toch vergeten de vleugel weer uit te klappen en zodoende uit de bocht vliegen.
zero99 zegt
@HZW: wat betreft de DRS zou ik eens beginnen met het hebben van DRS op de achterliggers die op een ronde gezet worden. Dus alleen DRS op je voorligger
Davion zegt
– Andere banden + terug tankstops.
– Brullende V8/V10 (met elektropower) maar simpel ontwerp zodat het voor fabrikanten de moeite is en geen bergen geld kost en zodat klantenteams voor een ‘normale’ prijs een goede motor kunnen inkopen.
– En vooral weg met die fuel limit, dat is pure BS, laat die motoren draaien op rpm’s waarvoor ze gemaakt zijn…
Henkie zegt
Even mierenneuken. Het brandstof limiet (110kg) is het probleem niet, de auto’s rijden al met minder brandstof in de tank dan wat mag. De de maximale flow per uur (100kg/h bij 10.500+ tpm) is wel het probleem. Maar ik denk dat u dit ook bedoelde.
mashell zegt
@Davion: jij hebt er zo eentje die om de boel spannender te maken juist maatregelen voorstelt die het saaier maken. Zoals de tankstops, lange pauzes waarbij de coureur ver terug valt in het middenveld en vaak moet wachten tot die de pits in gaan. Supersaai. Motoren met veel cilinders die goedkoop zijn, dat betekent weinig power en dus langzaam rijden. Ook saai.
Davion zegt
Wat vertel jij me nu hier ?
De tankstops waren geweldig, en de strategie erachter ook, nooit de race gezien van MagnyCours waarbij MS 4 keer stopt (zelfs een ander stuur krijgt) en toch de race nog wint ? Saai was dat allerminst want hij moest elke ronde 110% gas geven..
En trouwens ver terugvallen, ze moeten allemaal stoppen hoor.
Supersaai zeg jij, nu is het leuk zeker om te zien hoe ze 50 ronde op dezelfde kutband rond rijden en niet durven pushen omdat ze anders nog eens moeten binnenkomen en hierdoor ver terugvallen, dat besparend rijden, doe dat in de Formule E, om je batterijtje te sparen, de Formule 1 is om te knallen.
Motoren vroeger (V8/V10) waren die zo simpel en zo traag ? Ik denk het niet..
Trouwens van mijn part mogen ze 3 seconden per ronde trager rijden, als er dan strijd op de baan is en het is spannend, dan is het leuk en aangenaam om te kijken, nu rijden ze idd ‘snel’ en een halve race lang sparen ze ochottekes banden, hoe triestig is dit.
Breinstein zegt
Betrouwbaarheid en bandenmanagement zijn onderwerpen die de doodsteek zijn. Rijders rijden zo niet op het limiet in een race, daar is geen bal aan. Je wil strijd zien, spanning of een auto het volhoudt en racen tot op het gaatje. Die tijden lijken helaas voorbij.
mashell zegt
@breinstein: toch zit in het banden in goede conditie houden en de auto heel houden de ware kunst, dat is waar de coureur zich kan onderscheiden. Wil je een lompe Hendrik zien die altijd vol gas rijdt tot de boel kapot gaat, dan raadt ik je de lokale autocross aan.
superfunky zegt
F1 weer spannend? Da’s heel simpel:
– Je bouwt in iedere baan een sprinklers installatie in het gras.
– Vervolgens koppel je iedere race een goed doel aan een bepaald aantal smsjes. 3 levels, €1 per bericht, maximaal 100 smsjes per nummer.
– Level 1 behaald? Sproeiers on!
– De duur van de sproeiers is random en kan variëren van 2 – 20 minuten en zo ook de intensiteit
– Level 2 behaald? Nog een keer aan!
– En daarna maar hopen dat Level 3 ook nog gehaald wordt! Ook het goede doel, want die hebben dan 100 mio!
Zie het voor je? Wordt fantastisch!
jeroenm83 zegt
Ze willen meer fans, minder uitstoot, minder complexe motoren, meer herrie en beleving. Dan wil je wel veel tegelijkertijd.
Zoals zovelen houden we van ‘dikke’ auto’s die zo hard en zo meedogenloos mogelijk door een, zeg, Eau Rouge rammen. Dan moet je niet gaan downsizen. Zie de nieuwe DTM-klasse. Haal de technisch moeilijkste zaken uit die auto, maak er een flink deel hybride van (straatauto’s!) en begin dan met V6, of liever V8 en -durf te dromen- V10. Misschien kunnen ze wat moois doen met bio-fuel. Is dat bonnetje ook weer gedekt, kan Greta weer gerust aan de rooibos. Oordopjes van herbruikbaar bamboe, motorhomes van tweedehands luiers en mondkapjes van Olav’s uitgedrukte peuken. Krijgen wij liefhebbers ook wat we willen. Ik kan me onmogelijk voorstellen dat F1 minder populair wordt na de herinvoering van die huilende V10’s.
Als MV33 nog kinderen krijgt moet hij zijn kroost ook een beetje kunnen enthousiasmeren.
mashell zegt
Dat formule 1 relatief saai is, dat is altijd zo geweest en hoort ook zo. Dat is gewoon inherent aan dat het een ingenieursklasse is, waar het gaat om de beste auto. We moeten niet de F1 spannender willen maken maar die hele F1 minder aandacht geven. Er zijn andere race klasses die je veel te weinig op TV ziet die veel leuker zijn om naar te kijken.
Ik ben geen fan van 24h racen, daarvan zijn meestal alleen het eerste en laatste half uur interessant. Maar geef meer aandacht aan cupraces, identieke auto’s waarbij het veel meer op de coureur aankomt.
gregorius zegt
Vroeger, was het heel normaal dat 33-50% van de coureurs het einde van de race niet haalden.
Crashes en kapotte auto’s. Er was dus altijd een soort van spanning: haalt hij het of niet?
Nu weet je dat er misschien eens 1 auto het einde niet haalt en 95% van de crashes lijden tot een paar seconde verlies en misschien een vervroegde pitstop.
Gulli zegt
Ik weet het niet, bij Knightrider sprong de auto ook altijd meteen de lucht in na een druk op de Turbo boost knop. Ergens heb ik het vermoeden dat de auto’s in de F1 daar niet helemaal op berekend zijn qua bumpstops en veerweg.
gregorius zegt
Die ‘powerboost’ is natuurlijk wel een punt.
Als de achtervolgende rijder de voorste rijder makkelijk kan bijhouden terwijl hij stroom spaart dan zou je kunnen zeggen; spaar wat op zodat je het in een superrondje kan gebruiken; klinkt goed toch?
Die illusie dat ze echt iets gaan veranderen aan de vuile lucht achter de auto en het constante benzine en banden sparen heb ik al lang afgeschreven
boriske zegt
Zorg gewoon dat die motoren brullen en dat door Eau Rouge/Raidillon gaan terug de mannen van de jongens onderscheidt.
Meer vraag ik niet, de rest kan me niet schelen.
leaper035t zegt
Ik wil sigaretten en drank bij de coureurs. Pitspoezen en 6 wielen op de F1-wagen.