Het gaat de goede kant op.
Het vijfde Formule E-seizoen staat alweer voor de deur en nagenoeg ieder team heeft zijn rijdersduo gepresenteerd. Dit jaar heeft de relatief nieuwe raceklasse, die komend seizoen met een nieuwe, spectaculaire auto gaat rijden, meer talent binnen weten te harken dan ooit tevoren. De line-up van Mahindra Racing is hier het laatste bewijs van, daar Formule E-rot Jerome d’Ambrosio en DTM-kampioen Pascal Wehrlein het duo vormen.
Daarmee speelt het team wellicht in op het idee dat de Formule E een laatste oord is voor vergeten Formule 1-coureurs, ongetalenteerd zijn ze zeker niet. Met name de nog maar 23-jarige Pascal Wehrlein heeft een net cv voor zijn leeftijd. In aanloop naar zijn tweejarige stint in de Formule 1 werd de Duitser in 2015 de jongste DTM-kampioen ooit, nadat hij eerder in de Formule 3 Euro Series vice-kampioen was geworden. D’Ambrosio heeft een minder indrukwekkend cv. De Belg kwam in Europa nooit helemaal uit de verf, maar in Azië werd hij vice-kampioen in de GP2. Dat gezegd hebbende, twee jaar Formule 1 (Marussia en Lotus) en vier jaar ervaring in de Formule E zullen hem ongetwijfeld helpen.
Met de aankondiging van d’Ambrosio en Wehrlein vervangt Mahindra Racing zijn volledig line-up. Nick Heidfeld, voormalig F1-coureur voor (BMW) Sauber, Williams en Jordan, wordt aangehouden als testcoureur, maar de toekomst van Felix Rosenqvist is nog onduidelijk. Wellicht betekent de stilte dat de snelle Zweed, net als Fernando Alonso, inderdaad de overstap naar de IndyCar zal gaan maken.
Hiermee krijgt de volledig line-up coureurs in de Formule E nog meer zwaarte. Komend seizoen zien we o.a. Robin Frijns, Sebastian Buemi, Alexander Albon, Lucas di Grassi, Jean-Eric Vergne, Piquet Jr., Felipe Massa, Antonio Felix da Costa, Gary Paffett én Stoffel Vandoorne op de grid.
gregorius zegt
Formula E is wel het afvoerputje van de Formula 1 en ik zal je vertellen waarom:
Er zijn maar een paar klassen in het races waar je full prof kan zijn (zeker op 4 wielen); FE is er 1 van.
Maar, er gaat verhoudingsgewijs een stuk meer geld in dan dat er uit komt. Dan bedoel ik: geld wat niet komt uit TV en toeschouwergelden –> dus sponsorgelden. DAT is de reden dat het voornamelijk oude F1 coureurs zijn die hier willen racen; omdat zij het 1 na hoogste in de pikorde staan.
Want: race-wise was het vorig jaar wederom niet om aan te zien: de circuit zijn nog steeds zo ontworpen om de echte lol (snelheid) eruit te halen; want die batterijtjes kunnen het nog niet aan: 2 keer een half uurtje startstoppen is de max.
Het gaat zo langzaam dat het hele aero-dynamische van de FE auto’s eigen weinig effect heeft; mensen kunnen hun voor en achtervleugel eraf rijden en nog prima meekomen in het middenveld.
Daarnaast is de raceleiding ook nog steeds slecht. Er wordt zoveel gemist waarbij iedereen het mee eens zou zijn dat je voor dergelijke acties best een penalty mag uitdelen.
Meer racen = prima. Ik vond de A1 en de superleague-voetbalclub-klasse leuke ideeen en daar waren zelfs wel eens leuke races te zien. Dit echter; nog niet.
En zolang de ‘echte’ racefans nog niet blindelings inschakelen voor een FE race; vind ik het nog altijd het afvoerputjes van F1 coureurs.
(overigens kan ik het ze niet kwalijk nemen: 10-12 weekendjes per jaar naar leuke steden om daar een beetje te klooien en er nog voor betaalt krijgen ook: prima).
c4seum zegt
@gregorius: amen
Edge zegt
@gregorius: Toch zit er wel een stijgende lijn in. Natuurlijk doen er een aantal afgekeurde F1 piloten en piloten die het niet tot de F1 wisten te schoppen mee, maar er doen ook genoeg coureurs mee die in de F1 niet zouden misstaan. Jongens als een Vergne, Frijns, Da Costa, Werhlein en Albon schat ik hoger in dan jongens als Sirotkin, Hartley, Stroll en Ericsson. Dat in combinatie met de groeiende pool aan autofabrikanten die zich aan de klasse verbindt, geeft mij goede hoop dat we over een jaar of 10 helemaal niet meer zo lacherig over de Formule E praten en het door iedereen als serieuze raceklasse wordt gezien.
gregorius zegt
@edge: Al die jongens zouden, denk ik, tekenen voor een plaatsje bij Williams (=achteraan rijden) in 2019; zonder enig salaris.
Maar nee, Williams neemt een MB protege in dienst en krijgt daarvoor vast en zeker wat korting om MB onderdelen.
FE heeft potentie, zeker. Maar het is nog altijd een veredeld circus.
87sandyd zegt
@gregorius: Je hebt je erg verdiept in het nieuwe seizoen zie ik al. Misschien snap je dan de reden waarom er veel (voormalige) F1 coureurs heen gaan.
-Aankomend seizoen zal door de nieuwe elektrische motoren de snelheid een stuk hoger liggen, kijk maar even naar Nico Rosberg die the nextgen alvast probeerd. Het aerodynamisch pakket is aankomend seizoen een grote factor
-De coureurs hoeven niet meer te wisselen van auto. De accupakketten zijn veel beter waardoor ze een hele race mee gaan.
De snelheid van een F1 auto zal het niet hebben, maar om het nou een afvoerput te noemen van falende f1 coureurs vind ik overdreven. Er zijn maar 20 plekken in de F1. Aangezien er meer topcoureurs zijn zullen er meerdere klasses moeten bestaan om die mensen een plekje te geven.
Ik snap dat elektrisch rijden niet iedereens voorkeur heeft. Maar FE is zo slecht nog niet. Er rijden coureurs die WEC hebben gereden, Le Mans winnaars enz. Het zijn geen koekebakkers.
bassx zegt
@gregorius: Mee eens maar het is veel simpeler uit te leggen. FE kan geen hele ronde omdat batterijen bewust slecht waren, net als Pirelli bewust slecht rubber maakt om F1 spannend te houden. De FIA/F1 zal nooit toestaan dat FE net zo snel of sneller wordt dan F1. Wanneer het elektrische tijdperk komt voor F1 zal FE nog altijd de lagere categorie blijven. FE is geen race tegen F1 maar gewoon een lagere klasse en misschien ooit de vervanger van F2.
kaeser zegt
Hmm misschien blijf ik bij het zappen iets langer hangen.
ericc zegt
Ik volg nu al 2 jaar de prestaties van D. Abt. in de Formule E. Mooie wedstrijden alleen jammer dat op stratencircuits de minste fout bestraft wordt. Op kleinere circuits als Zandvoort en Zolder zou je best wel spannende wedstrijden krijgen en veiliger voor de piloten! Ook heb je hier uitloopstroken zodat de wagens minder snel beschadigd zijn. Maar racen in NY of Parijs is wel de moeite….
Edge zegt
@ericc: Er wordt heel bewust niet gekozen voor circuits als Zandvoort en Zolder. De nieuwe Formule E wagens zijn wel een stuk sneller dan voorheen, maar nog steeds behoorlijk traag voor een formulewagen. Met de smalle circuits waar elke fout afgestraft wordt maskeer je dat gebrek aan snelheid. Daarnaast hebben Formule E auto’s goede remzones nodig, want zonder goede remzones wordt er niet genoeg remenergie teruggewonnen en trekken de accu’s het niet. Wat is dan beter dan een stratencircuit wat vooral bestaat uit 90-gradenbochten waar je hard voor moet remmen?
De Formule E heeft sinds het eerste seizoen flinke stappen gezet, maar zal nog een aantal minstens zo grote stappen moeten zetten voordat de klasse rijp is voor volwaardige (voormalige) F1 circuits.
chriscross zegt
Ik ben een autosport fan maar Formule E voorkomt niet dat ik toch verder zap.
Alex_79 zegt
Ik volg de Formule E wél, maar ach, ik ben een omnivoor op het gebied van autosport en kijk net zo graag naar truckracen, Jetsprint boten, V8 Supercars of het vrachtwagenklassement in verschillende rallyraids.
De techniek achter Formule E vond ik interessant, want hoe kun je een race houden met auto’s die al na een halfuurtje leeg zijn? En waarom die smalle stratenbaantjes en geen echt circuit? En waarom zoiets belabberds als Fanboost (stemmen op je favoriete coureur.
Ik heb de raceklasse vanaf het eerste seizoen gevolgd dat eind 2014 begon en laat ik het zo zeggen: het wordt leuk als je het NIET met ”echt” racen vergelijkt. Al die maatregelen waren tot aan dit jaar toe vooral ter maskering bedoeld:
– zoals hierboven al gesteld wordt: de Gen1 wagens zijn te zwaar en te langzaam. Qua acceleratie gaan ze best snel van hun plek, maar qua topspeed kan een TCR toerwagen ze nog gemakkelijk bijhouden en in bochtenwerk maakt diezelfde TCR toerwagen gehakt van de FE auto omdat die een lomp zwaar batterijpakket achterin heeft liggen dat zijn wegligging ruineert en het aanremmen voor een bocht een zeer minitieuze operatie maakt, even te laat en je schiet blokkerend rechtdoor.
– de banen zijn dan ook afgestemd op de auto’s. Omdat het stratencircuits zijn vallen de lagere snelheden niet zo op en het blijft meestal redelijk spannend omdat elke fout betekent dat je je voorsprong meteen kwijt bent. Elke fout kan ook meteen tot een flinke klapper leiden zoals de enorme crash die Nick Heidfeld al in de allereerste race had nadat hij door Nicolas Prost was aangetikt
– De “tests” die de Gen1 auto’s deden tot nu voorafgaand aan elk seizoen op Donington Park en Valencia waren nep. Dit was vooral bedoeld als veredelde filmweek voor de organisatie. Meestal trekken de renstallen daarna buiten het zicht van de camera’s naar Guadix in Spanje of Franchiacorta in Italië. Korte hobbelige circuits waarbij acceleratie belangrijk is.
– de techniek heeft in vier jaar flinke sprongen gemaakt: in het eerste seizoen had iedereen dezelfde opzet. Spark Dallara auto, Williams batterij pakket, Hewland versnellingsbak en een Mclaren electric motor die uit de P12 supersportwagen was gejat. Daarna kon iedereen kiezen, zelf ontwikkelen of van de organisatie een motor afnemen. In het volgende seizoen deden slechts 2 teams dat: Mahindra (dat nog geen geld had voor ontwikkeling) en Andretti (dat zo’n slecht motorpakket had dat ze als noodmaatregel op het Mclaren pakket teruggrepen). Ook in die zelf bedachte ideeën zat nogal wat variatie. Het Chinese Nextev was met Nelson Piquet junior nog kampioen geworden in het eerste jaar. Maar dat team verloor echter de bewapeningswedloop en sloeg finaal de plank mis in 2015-2016 met een auto die twee electric motors had, en dus veel te zwaar was. Renault had een zeer snelle auto dankzij een superlichte versnellingsbak van carbon met slechts 2 verzetten, Audi zette er een motor tegenover die wat zwaarder was en een bak met drie verzetten had, maar die was ook veel zuiniger was en betrouwbaarder. Uiteindelijk ramden Sebastien Buemi en Lucas Di Grassi elkaar in de laatste race van de baan, waarna de snelste ronde die Buemi in de reserveauto reed de doorslag gaf. Stiekem trad daarna Ferrari tot de Formule E toe als Magnetti Marelli, die van hun ervaring met de hybride systemen in de F1 profiteerden om van het Indiase Mahindra ineens een podiumklant te maken (heel slim dat Wehrlein hier getekend heeft, als hij toch niet meer in de F1 kan rijden)
Er zijn gelukkig een aantal dingen binnen de Formule E die de klasse wat spannender maken. De Gen2 auto heeft een verbeterde aerodynamica, is minder zwaar zodat ie ook beter bestuurbaar is en de batterijen komen nu van Mclaren, leveren plusminus 335pk en moeten één hele race meegaan. De acceleratie zou nu van 0 tot 100 in 2.7 sec moeten gaan, de topspeed wordt geschat op 280km/h. Er wordt tevens een soort DRS zone ontwikkeld die gekscherend Mario Kart mode is genoemd: op bepaalde zones in het circuit krijg je 34 pk extra boost. De organisatie bepaalt steeds kort voor de race waar die zones liggen en hoeveel boosts men per race krijgt. Kortom Ik blijf het gewoon volgen, al moet ik wel zeggend dat het helpt dat ze al zo vroeg in het jaar beginnen als er nog niet zoveel autosport te vinden is ;)
hollandbest zegt
Maar waar wordt het uitgezonden? Behalve YouTube…
cthijs zegt
Ben blij dat dat wehrlein opgeflikkert is bij f1.