Asjemenou. Waar eerst al het nut van snelheidscontroles keihard gedebunkt werd, hebben de onderzoeksbureaus nu al het volgende slachtoffer in het vizier: fijnstof, of beter gezegd ‘ultrafijnstof’. Dit concentraties van dit nare goedje (ook wel bekend als ‘de stoffige sloper’) nemen ondanks strenge Europese eisen en roetfilters niet af, waardoor we allemaal 100 jaar eerder dan normaal dood gaan. En dat is natuurlijk allemaal de schuld van Europa.
Bovenstaand alarmerend feit is de uitkomst van metingen langs de N302 in Gelderland, uitgevoerd door het onafhankelijke geluids- en fijnstofmeetinstituut Geluidsnet en adviesbureau DGMR. Hun bevindingen werden vandaag in de AzijnBode gepubliceerd.
Zonder meteen in een heel technisch verhaal te willen verzanden: fijnstof schijn je te kunnen opdelen in een ‘grove’ en een ‘fijne’ variant. De laatste is extra schadelijk voor de gezondheid, en dat is nou juist het deel dat door de roetfilters heen piept. In feite krijgt de Europese Commissie dus op zijn kop omdat de huidige roetfilters de ultrafijne deeltjes niet uit de uitlaatgassen kunnen filteren. Volgens mij is het resultaat dan toch beter dan wanneer er helemaal niets gefilterd wordt, maar enfin.
Laten we hopen dat de technologische ontwikkeling in de toekomst ook het fijnere fijnstof kan filteren. Nederland is per slot van rekening al een enorm smerig land qua uitstoot. Onlangs was ik nog in Jakarta en ik heb me nooit zo lekker kunnen ademen als toen: wat een goede ervaring na die smerige Nederlandse lucht vol afvalstoffen zeg! Maar zo lang we nog geen efficiëntere roetfilters hebben past ondergetekende de Aziatische methode toe en ga ik alleen nog maar met een mondkapje de straat op (*steekt ondertussen nog een peukje op*). Je gezondheid moet je wat waard zijn, nietwaar?
MLTB zegt
Ach boeiend, auto’s zijn leuk en we gaan uiteindelijk toch wel ergens dood aan. Slotje
jelmer zegt
@MLTB: Als jij snel dood wilt gaan moet je dat lekker zelf weten, maar waarom moet mijn vriendin of ikzelf er om die reden aan?
Onehp zegt
Een grote fout is dat men enkel naar diesels kijkt en “stof” aka roetdeeltjes meet in gewicht. Fijnstof dat 10x kleiner is, is dus 1000 maal lichter en slinkt zo door de mazen van het net. En ja, fijnstof wordt dus ook geproduceerd bij benzines, vooral bij de directe benzine injectie varianten waarvan er zeer veel zijn gelanceerd de laatste jaren en er komen er enkel maar meer bij de komende jaren.
wimbers zegt
en het is geschreven door:
sir smokalot :)
het sarcasme knalt er weer af, fantastisch..
MLTB zegt
Sorry sir_smokealot, niet ten nadelen van jou berichtgeving natuurlijk.
Meer dat de overheden zich maar druk blijven maken om van alles. Tja het blijven nou eenmaal machines met een ver( of ont)brandingsmotor, wat wil je dan?
Kijk natuurlijk is het allemaal mooi als het nóg schoner kan allemaal, maar denk dat ze al een heel eind opweg zijn. En verder.. Tja jammer.
jelmer zegt
@MLTB: Tsjah, als overheden dat niet zouden doen dan was er nu nog geen katalysator (om maar eens wat te noemen). Het lijkt me prima dat ze de industrie steeds verder (EURO I, EURO II – tot en met IV) dwingen milieuvriendelijker te worden. Even afgezien van de klimaatverandering, dat is ook voor onze gezondheid en minder afhankelijkheid van Rusland en Iran veel beter.
Esprit_de_Flandre zegt
@sir_smokalot: Kunnen we dan niet beter zo’n mondkapjes achter de uitlaat hangen?
mashell zegt
Dus als we het fijnstof filteren, dan vinden ze nog fijner fijnstof uit. Beetje flauw.
glashelder zegt
Ik had het liever niet gelezen, maar dit roep ik al jaren.
De kleinste roetdeeltjes dringen het diepst in je longen door en dat geeft de grootste kans op longkanker en ander ongemak.
Roetfilters die ook die kleinste deeltjes zouden tegenhouden zorgen er ook voor dat je machtige machine stilvalt. Want dan kan ‘ie niks meer kwijt.
Daarom zijn diesels ook zo schadelijk. En zelfs direct ingespoten benzinemotoren zorgen voor overlast.
Daarom zijn hybrides nog steeds de beste manier om power en schone lucht te combineren. Ja, de hybrides van Toyota hebben een indirecte inspuiting.
desjonnies zegt
terug naar paard en wagen, staan we tot ons middel in de paarden stront, kunnen er weer onderzoekbureaus de schadelijke bacteriën in de paardenstront onderzoeken
jelmer zegt
@desjonnies: Toen de auto uitgevonden werd, werd ‘ie in grote steden onthaald als milieuoplossing. Daar waren alle paardenvijgen een groot probleem. Ironisch, he?
timberleek zegt
@desjonnies:
ook nu al is de enorme hoeveelheid methaan die vrijkomt uit mest een probleem. allemaal aan paard en wagen? een nog grotere methaanuitstoot. en methaan is een groter broeikasgas al co2.
overigens is het nadeel van roetfilters dat ze de grote roetdeeltjes afvangen en zodra het filter voldoende is opgewarmt (door de motorhitte) gaat deze de roetdeeltjes alsnog verbranden. roet is immers niet volledig verbrandde materie. alleen worden de grote roetdeeltjes in het roetfilter weer verder verbrand waarbij ook weer fijner roet vrijkomt
glashelder zegt
Overigens wel prima van AB.nl dat ze dit ook publiceren.
jzaero zegt
Heerlijk dat sarcasme XD CO2 gezeik altijd.
fortuna zegt
Dit loop ik echt al jaren te zeggen. Beter zo een oude Volvo waar een zwarte straal uitkomt, dan zo eentje met roetfilter met blinkende uitlaatpijp. Van de Volvo blijven de roetdeeltjes in je keel hangen, van die blinkende uitlaatpijp gaan ze tot in het diepste van je longen en blijven daar zitten.
En niet alleen voor je longen is het slecht, ook voor de gebouwen. Het fijnere stof kruipt veel dieper in de poriën van de stenen en wordt veel moeilijker te verwijderen dan de vlokken die eerder oppervlakkig blijven hangen.
lincoln zegt
@sir_smokalot ..
“vrij ademen in Jakarta” !!
dan is SJB lekker daadkrachtig bezig ..
corvettez06 zegt
weet je nou wat ik zo raar vind een hele tijd geleden las ik ergens een stuk heb dat toen op gezocht op het net, en wetenschappers hadden toen gezegd hoe groter, hoger de verbranding hoe schoner de uitstoot, en dan moeten wij overal steeds langzamer gaan rijden raar toch?
dus moet het zo zijn dat al die 80 zone,s gewoon gelul zijn of een slimme zet om geld binnen te halen , maar ach wie ben ik .
fortuna zegt
@corvettez06: Hoe langer de verbranding tijd krijgt, hoe vollediger die zal verlopen. Dus, lage toeren rijden (is niet altijd traag rijden).
erikdee zegt
Kuchkuch linkse achterban in NL! Ik zei het een paar jaar geleden al! Minder roetdeeltjes in de lucht zorgen voor meer zon op de aarde waardoor onze planeet warmer wordt en er meer ijs smelt en de waterstand hoger wordt. Ik was vorig jaar Op Bali en nu in mexico overigens jaar voor Bali in Florida, nergens maar dan ook nergens zijn ze met milieu bezig. Het is gewoon gemakkelijk geld bij elkaar harken van de automobilisten. Ps auto’s met roetfilters staan ook vaker met pech bij de dealer!!
emmanuelwildiers zegt
@onehp & @glashelder
Wat betreft direct ingespoten benzinemotoren lopen jullie wat achter. Bij de eerste VW FSI motoren had je inderdaad uitstoot van fijn stof als de motor in “stratified modus” werkte, met een opzettelijk onvolledige verbranding (enkel volledige verbranding vlakbij de bougie), om brandstof te sparen. De huidige TFSI motoren hebben zo’n stratified modus niet meer, en de verbranding is dus helemaal niet slechter dan in een indirect ingespoten motor.