Het aantal slimme verkeerslichten in Nederland gaat flink uitbreiden. Maar wat kunnen deze lichten dan en wat is het nut?
Tenzij je veel kilometers maakt of in een gebied woont waar ze al staan, heb je misschien nog weinig te maken gehad met slimme verkeerslichten. Logisch, want in heel Nederland staan er nog maar 800. De technologie valt echter in de smaak en het is de bedoeling dat er nog veel meer gaan komen.
Er is groen licht (pun intended) gegeven voor het plaatsen van nog eens 1.000 van die slimme units. Dat is dus meer dan een verdubbeling in vergelijking met de huidige situatie. Het is niet dat je opeens Netflix op het display van een verkeerslicht kunt kijken of zo. De technologie is met name gericht op hulpdiensten.
Met slimme verkeerslichten moet er een veiligere situatie ontstaan op een kruispunt. Als de hulpdiensten een rood licht naderen met zwaailicht (en sirene) hebben ze bevoegdheid om deze te negeren en om over te steken. Dit doen ze vaak met een flink verminderde snelheid, want als een automobilist van de andere kant niet oplet is een aanrijding zo gemaakt. Slimme verkeerslichten kunnen communiceren met hulpdiensten en gaan alvast op groen als ze aan komen rijden.
Voorlopig worden alleen ambulances uitgerust met deze communicatieve technologie, maar op termijn krijgen ook politieauto’s en de brandweer de techniek aan boord. Met een groen licht voor de hulpdiensten is de kans op een aanrijding kleiner. Tegelijkertijd is er een betere doorstroming en kan het verkeer beter ruimte maken voor de hulpdiensten, omdat het licht op groen staat.
torsen zegt
Van mij mogen er wel meer verkeerslichten komen die aftellen tot het weer groen wordt.
Werkt erg fijn.
petitelima zegt
Of zoals in sommige landen gaat ie weer op oranje voor dat het groen wordt…jawel.
okdoei zegt
@petitelima: https://www.nu.nl/auto/6119266/waarom-springt-ons-stoplicht-in-een-keer-van-rood-naar-groen.html
Hier wordt uitgelegd dat van oranje naar groen of van rood naar groen eigenlijk niets uitmaakt.
White_Lightning zegt
Hopelijk is het systeem eenvoudige te hacken…
mashell zegt
Dat dacht ik ook, op termijn krijgen ook politie, brandweer en nerds de techniek aan boord…
petitelima zegt
Hoezo, welkom in de toekomst waar iedereen door kunnen rijden maar zij krijgen de primeur, soort van.
Maar ga fietsen in Amsterdam daar leer je al door elkaar te rijden op de fiets en straks met de auto als we dat mogen meemaken ;)
snellerdan250 zegt
Bijzonder, ze hebben er tussen 6 augustus 2020 en 12 maart 2021 dus ook 400 weggehaald.
https://www.autoblog.nl/nieuws/nederlanders-zetten-verkeerslichten-op-groen-met-laptop-167516
Volgens dit artikel stonden er toen al 1200, en nu 800..
Zuigen jullie informatie uit je duim of is er iets raars gebeurd.
Johanneke zegt
Waar ik mij vooral aan stoor bij verkeerslichten, kom er een paar van dit soort tegen als ik naar mijn werk rij:
90% van het verkeer gaat rechtdoor. Er rijdt een auto op aardige afstand voor mij, van links en rechts komt niks. Auto voor mij gaat door groen, stoplicht springt op oranje terwijl ik eraan kom. Ik moet afremmen / voet van het gas, zodra het stoplicht op rood gaat gaat ie een paar seconden later weer op groen, want er was niemand van links of rechts. Zet zo’n stoplicht standaard op groen voor rechtdoor! En als er dan iemand van links of rechts komt, dan ga je pas naar oranje. Scheelt serieus remblokken en brandstof.
petitelima zegt
Ja en jammer dat je niet zoals op de fiets, je snelheid kunt aanpassen of door rood kunt rijden maar (ik fluister) als het een bekende weg is en er is geen camera en het is donker genoeg kun je dat wel doen ( eind gefluister). Gewoon met aangepaste snelheid doorrijden en ja dus door rood rijden.
mashell zegt
Helemaal mee eens. Dit is een uitwerking van de rubbertegelmaatschappij waarbij men het veilig acht dat verkeerslichten zoveel mogelijk op rood staan. Maar dat er van die verkeerslichten zijn die bij geen ander verkeer voor je neus op rood springen en terwijl jij bijna stilstaat weer op groen is niet veilig maar ronduit frustrerend en frustratie lokt juist gevaarlijk rijgedrag uit zoals niet remmen want het licht springt meestal toch wel op groen… Vanwege de doorstroming en veiligheid moet er juist zoveel mogelijk op groen staan!
Dit verkeerslicht flikt het telkens om voor niets op rood te springen en dan als je bijna stilstaat weer op groen, ook bij de Google streeview auto:
https://www.google.com/maps/@52.351723,6.5848703,3a,75y,209.1h,99.79t/data=!3m6!1e1!3m4!1sBaRAebKyavM8pioNb165mg!2e0!7i16384!8i8192
bitd zegt
@mashell: sommige gaan juist op rood als je te hard rijdt…
faalhaas zegt
Waar koop je zo’n kastje? Ik vraag dit voor een vriend.
auto62 zegt
Nu nog de verkeerslichten zoals in de VS aan de overkant hangen zodat je niet een verrekte nek krijgt.
LaCotse zegt
Ik heb heel vaak een hekel dat op een rustige ochtend of avond je op een stoplicht af komt rijden en dat hij van groen op rood springt, dus hij ziet je niet, afremmen, fijnstof, dan sta je 1sec stil, groen, weer optrekken, extra brandstof verlies. Als ze daar nou eerst iets aan doen. Ook willen ze auto’s ontmoedigen, maar waarom krijgen bijv fietsers niet sneller groen? Bij ons in het dorp, redelijk groot kruispunt, dan zit er altijd een bepaalde volgorde in ongeacht het aantal auto’s. Sta je als fietser soms wel drie keer naar hetzelfde stoplicht te kijken dat groen/rood wordt voordat jij aan de beurt bent. Ook irritant. Koppel er ook een regen sensor aan zodat fietsers in de regen ook sneller groen krijgen, lijkt me fair!