Elon Musk steunt de Nederlandse boeren in hun strijd tegen Tjeerd de Groot en zijn companen (m/v/i).
De boeren ontpoppen zich als supermarktketens en gaan weer los vandaag met mokervette acties. Alleen dan niet van het soort waardoor je twee vega-burgers voor de prijs van eentje krijgt, maar eentje waardoor Het Zuiderpark na afloop even opnieuw ingezaaid dient te worden. Inzet is het wijzigen van het stikstofbeleid, waar het kabinet het land en met name de boeren mee…verstikt.
We hebben het al eens eerder gehad over de verschillen tussen Nederland en bananenrepublieken als Duitsland en Denemarken betreffende de gekozen normwaardes. Om kort te gaan: bij ons mogen de boeren véél minder uitstoten dan hun collegae (net) over de grens. Voor een aanzienlijk aantal van de boeren zijn de gestelde doelen feitelijk niet haalbaar.
Deze boeren worden nu bewogen om ‘vrijwillig’ te stoppen. Echter maakt met name D66 er geen geheim van dat men de bezem stok van gedwongen uitkoop ook achter de deur wil houden. De huidige coalitiepartijen gaan daarin mee. Zodoende willen de boeren zelf liefst een ouderweste regime change bewerkstelligen. De Nederlandse staat heeft inmiddels waterkanonnen uit Duitsland laten aanrukken om een en ander ‘in goede banen’ te leiden.
Onlangs plaatste rechtsfilosoof Eva Vlaardingerbroek een filmpje online over hoe de overheid duizenden boerderijen wil sluiten voor 2030. Zuid-Afrikaan Elon Musk dacht wellicht dat Nederland boeren wil cancellen en reageert als volgt op het filmpje.
Waarvan akte. Ben jij het ook eens met Elon? Laat het weten, in de comments!
mzonneveld zegt
Mooi dat dit internationale aandacht krijgt. Het moet eens klaar zijn met deze absurde milieumaatregelen die per saldo niets opleveren zoals Musk terecht zegt.
6speed zegt
Waarom zou dit per saldo niet opleveren?
Cuprafan123 zegt
Omdat wij als klein land een druppel op de gloeiende plaat zijn. Als je het milieu wil aanpakken moet je eerder kijken naar India en China
Johanneke zegt
Ja klopt. Het zijn de Chinezen natuurlijk die de veluwe kapotmaken door een kalktekort! Niet onze schuld, de schuld van India en China aan de andere kant van de wereld die heel gericht onze veluwe kapotmaken!
mzonneveld zegt
De boeren die onze Veluwe kapot maken? Verklaar u nader.
Johanneke zegt
Amoniak uit mest verzuurd de bodem, hierdoor verdwijnen er allerlei mineralen zoals calcium. Eikenbomen worden hier zwak van, net als allemaal andere planten. Vogels kunnen geen goede eieren meer leggen. Echt een enorm probleem.
Je zou denken dat iedereen die een mening over de megastallen heeft dit weet. Zodat ze deze kennis kunnen gebruiken bij het vormen van hun mening.
Achja google maar eens op veluwe kalktekort oid, genoeg artikelen die het goed uitleggen.
karhengst zegt
“Eigen onderzoek” houdt in de regel op zodra het niet meer in het eigen straatje past. Sowieso is het enkel een valide artikel als het door YouTube en Facebook wordt aanbevolen. De rest is twijfelachtig en kan door iedereen wel online zijn gezet.
hondafiel zegt
33% komt van de buurlanden. Ik hoop dat u een gelijke stelling inneemt tegen woningbouw. Menig groene vlakte veranderd inmiddels in een woonwijk.
Johanneke zegt
Ja ons eigen stikstof blijft allemaal binnen onze eigen landsgrenzen, maar al dat buitenlands stikstof komt wel mooi naar ons toe!!
karhengst zegt
Met 1% van de huidige landbouwgrond kan het hele tekort worden opgelost. Als je dan bent van percentages zou ik dus vooral even naar de verdeling van grond kijken en de impact die het heeft.
Woongelegenheid is overigens een verankerd grondrecht. Iets waar ironisch genoeg de foutevlaggenbrigade volledig aan voorbij lijkt te gaan en zich al klagende over rechten, netjes achter de mestkar van het grootkapitaal laat spannen.
KEV9 zegt
China is als een dolle bezig enorme wind- en zonneparken te bouwen en kolencentrales te sluiten. Ze lopen ver voor op welk ander land met de overstap naar duurzame energie.
Het vijfjarenplan geeft een strategische richting aan de economische ontwikkeling en de daarmee samenhangende onderwerpen. Eén van die onderwerpen is het Chinese energie- en klimaatbeleid. Hoewel het plan vooral een continuering was van het bestaande beleid, viel er toch een aantal dingen op.
De Chinezen verwachten een piek in de CO2-uitstoot vóór 2030 – sommigen zeggen zelfs voor 2025 – en streven naar een CO2-neutrale economie in 2060. Dit is dan wel tien jaar later dan de meeste landen momenteel nastreven. Maar over het algemeen betreft dat dan landen die al veel verder ontwikkeld zijn en daarom een minder sterke economische groei – en daarmee minder drang naar meer energie – hebben.
Verder streeft China een verlaging van 18% van de ‘CO2-intensiteit’ na, en een verlaging van 13,5% van de ‘energie-intensiteit’ richting 2025.
Het rapport laat, net als in eerdere edities, zien dat er zorgen zijn om de stijgende energieconsumptie en de daarmee samenhangende luchtvervuiling. Het geeft aan dat de noodzaak voor hogere energie-efficiëntie en een transitie naar schone energiebronnen groot is. Het land worstelt duidelijk met het stijgende energiegebruik dat gepaard gaat met een hogere levensstandaard.
Al decennia lang kan het aanbod van energie de Chinese groei van de vraag naar energie niet of nauwelijks bijhouden. Dit zien we ook terug in de ontwikkeling van de energiemix. China is oppermachtig als het gaat om investeringen in energie.
Een grafiek van Ember’s Global Electricity Review laat zien dat er mondiaal van 2015 tot 2020 zo’n 2.600 TWh meer energie wordt opgewekt. Ongeveer 1.900 TWh daarvan wordt extra geproduceerd in China. China is de grootste als het gaat om groei van de opwek van duurzame energie (zon-, wind-, waterkracht- en bio-energie), van kernenergie en van kolen.
Daarnaast was er een sterke groei van het verbruik van aardgas. Alleen de VS heeft meer aardgas gebruikt voor de productie van elektriciteit, de EU ongeveer evenveel als China. Aangezien dat in de EU en de VS vooral ter vervanging was van kolenstroom is de netto-elektriciteitsproductie in de VS nagenoeg gelijk gebleven en in de EU slechts licht gedaald
Nu jij weer.
waterisnat zegt
Zelden zoveel verdwaasde kolder in 1 bericht gelezen. Gefeliciteerd, u gaat door voor de koelkast (betaald door de ander).
simonbv zegt
Je eerste zin klopt voor de helft. Ze zijn de grootste bouwer van zonneparken maar bouwen momenteel ook nog 2 grote kolencentrales per week. 60% van de energiebehoefte word in china nog steeds verkregen door Kolencentrales.
Computer Freak zegt
De gemiddelde Nederlander stoot vijfmaal zoveel CO2 uit dan de gemiddelde Indiër.
Daarnaast is de productie in India grotendeels voor het westen. Wij dus.
Onze vliegreisjes de hele wereld over, ski-trips, fast fashion, grote auto’s en rundvlees zorgen voor veel meer CO2 uitstoot dan een Indiër die dagelijks naar het werk gaat op een bromfiets.
schuimbekje3 zegt
kijk voor de lol eens op youtube, daar zie je hoe indiers productie draaien, co2 reductie is niet een indisch woord
mzonneveld zegt
Het levert per saldo niets op omdat wij in Nederland de schoonste boeren ter wereld hebben. Boeren uitkopen en meer voedsel importeren zorgt dus niet voor milieuwinst.
simonbv zegt
Heb je bronnen?
Johanneke zegt
Iets van 75% (kan er wat naast zitten) van wat de boeren maken wordt juist geëxporteerd…. Dat is het hele probleem. Levert veel geld op maakt onze leefomgeving kapot.
Edge zegt
Klopt, maar dan ga je er ten onrechte vanuit dat we automatisch meer moeten importeren als we inkrimpen in het aantal boeren. Pakweg 75% van de totale boerenproductie verdwijnt via de export naar het buitenland. We kunnen dus prima inkrimpen zonder dat we extra voedsel uit het buitenland moeten halen.
schuimbekje3 zegt
duitsland hoeft ook geen bmw, mercedes en vw te exporteren, dat is immers niet nodig.
zwitserland hoeft geen klokjes en chocolade meer te maken, polen hoeft geen pindakaas en ijsco te maken, en spanje geen druiven, italie geen koffie en zongedroogde tomaten, en griekenland geen feta…
Johanneke zegt
Die auto’s worden ook allemaal in Duitsland geproduceerd ja 😅😅😅 absoluut geen fabrieken in andere landen.
bitd zegt
Precies, sterker nog we importeren nu massaal grondstoffen voor oa veevoer. Terwijl het eindproduct of halffabrikaat zal zorgen voor veel minder transport en uitstoot en de reststromen die bij de bron blijven wel nuttig zijn.
mashell zegt
Omdat de boeren zoveel produceren (70% is voor de export) hoeven we zelfs met een halvering van de veestapel geen voedsel te gaan importeren.
herve11f zegt
We exporteren voeding naar die landen zodat ze daar hun bevolking mee kunnen voeden zodat die al de rest kunnen maken die wij hier niet meer (hebben, willen) kunnen produceren.
We hebben nu wel goede lucht, maar daarom veel pis in onze grond.
Aan alles hangt een prijs. Maar we kunnen ook dat nog afstoten, tot we eigenlijk niets meer produceren. We kunnen dan fiscale regels opstellen die gunstmaatregelen opleveren voor grote bedrijven en daarvan leven. Ah, deze hypocrisie hebben we al?
Tja, dan kunnen we best nog een belasting uitdenken om onze bevolking verder te verarmen.
Zou het niet beter zijn de normen een tiental jaar gelijk te houden ipv te verscherpen en geen nieuwe bedrijven meer toe te laten alsook een verschuiving te creeren van de landbouw.
Enfin, is maar een hint, hé.
karhengst zegt
Als er boeren uit zouden worden gekocht wordt de hoeveelheid voedsel die men moet importeren kleiner, niet groter. Wel bij de feiten blijven.
kle500 zegt
Óf, het moet eens klaar zijn met die absurde intensieve landbouw in Nederland. Iets niet doen omdat het ergens anders niet wordt gedaan is geen argument..
Johanneke zegt
Dit dus.
The Netherlands remained the EU country with the highest livestock density (3.4 LSU/ha) in 2020. Malta and Belgium also reported high livestock densities (3.3 and 2.7 LSU/ha respectively). No other EU country had a density above 1.7 LSU/ha.
Duitsland zit op 1.0 LSU/ha, Nederland heeft dus 3.4x zoveel dieren per hectare. En in Duitsland is het stikstofprobleem een stuk minder groot, nee joh!! Wat een verassing!!
jaapiyo zegt
In Duitsland heb je bergen. Wij hebben alleen maar vlak land dat ideaal geschikt is voor landbouw en veeteelt. Als je Europa als een geheel zou zien en moest bepalen ‘waar doen we die akkers en koeien?’, dan wijs je Nederland aan (en stukken van Frankrijk). Dat per M2 betekent dus net zoveel als dat we de meeste mensen per M2 hebben (wat we om dezelfde reden ook hebben; het land is zo plat dat je overal een dorp/stad kan neerplempen. Dat is wat lastiger op de Großglockner).
Johanneke zegt
Absoluut waar, Nederland is uitermate geschikt voor veeteelt. Neemt niet weg dat zulk intensieve veeteelt problemen met zich mee brengt.
schuimbekje3 zegt
nee, zulke dingen moet je dus niet vergelijken met zwitserland (vallen melkoeien of varkens van de berg) of noorwegen ( bevriezen de koeien naar milkshake)..
gaan toch ook niet klagen dat spanje teveel tomaten groeit.
vetnek zegt
Schei uit gek we hebben ‘t meest geavanceerde landbouw land ter wereld.
mashell zegt
Dat is dan ook het probleem.
wimof zegt
Er zijn teveel varkens, koeien en die zijn jullie net over jullie grens in onze achtertuin komen plaatsen.
Wegens strenger wordende maatregelen in Nederland.
46.000 varkens in 1 boerderij , herstel superstal zonder buitenlicht opeengepakt om op 5 maand vet gemest te worden tot naar karton smakend vlees, waar is dat voor nodig?
Johanneke zegt
Ik lach mij echt kapot om al die teksten op die borden. No farmers no food vind ik de mooiste. Lekker 25 kilo voer in een koe stoppen voor 1 kilo rundvlees, en dat dan exporteren hahahaha.
De grootste veestapel per vierkante meter ter wereld is gewoon 1 van de vele slechte dingen die we aan 13 jaar VVD hebben overgehouden. Ze hebben ook veel goeds gedaan hoor, maar dit is 1 van de slechte dingen. En nu het anders moet is het piepen.
schuimbekje3 zegt
haha, nee een nederlander die 3200kg vlees eet om een champagne socialist te spelen op autoblog.
Johanneke zegt
Wat?
mashell zegt
Ik vind “geen boer geen bier” ook wel een goede. Het probleem zit in de veeteelt, akkerbouw om graan voor bier te produceren is helemaal ok.
Of de VVD goede dingen gedaan heeft? Ik weet niet wat ze nou echt gedaan hebben, de grote veestapel, de ganse, de belastingdienst als uitkeringsinstantie, een rammelend asiel systeem was er allemaal al eerder.
potver7 zegt
Mja, dan is het wel van belang of Musk weet wie Eva Vlaardingerbroek is… Dat is inderdaad een rechtsfilosoof, maar dan wel eentje waar sommige mensen een mening over hebben. Ze suggereerde bijvoorbeeld dat de stikstofcrisis een verzinsel van de Nederlandse overheid is, die de crisis zou aangrijpen om land van de boeren te stelen om huizen te kunnen bouwen voor immigranten.
De grap is natuurlijk dat de stikstofcrisis voornamelijk is veroorzaakt door het kabinet, dat het ooit een goed idee vond om ontiegelijk veel gebieden en gebiedjes als Natura2000-gebied aan te wijzen en nu dus gedwongen wordt om te zorgen voor beperkte milieuschade in die gebieden. Dus die maatregelen zijn vooral bedoeld voor het terugdringen van milieuschade op heel kleine terroirs, of het per saldo (op globale schaal) veel zal uitmaken is inderdaad maar de vraag.
pomoek zegt
Heeft inderdaad weinig met klimaat te maken zoals Elon zegt. Maar daar gaat het in dit geval ook niet direct over. De man weet niet waar hij het over heeft.
roquez zegt
Hij maakt gewoon een scherpe woordgrap hier :-)
waterisnat zegt
Wat heeft dit met auto’s van doen? Dat hier colonnes gebrainwashde bankbintjes zijn die meegaan in de kolder zonder elk begin van kennis over de materie lezen we toch al bij elk bericht over EV’s. Kunnen we svp weer over autotechniek, design en autosport lullen hier?
arta zegt
De boeren moeten ook niet stoppen. Ze moeten net zoveel zuivel en vlees produceren als ze op eigen grond aan kunnen. Dus zonder import van veevoer (vooral soja, palmvet, granen, etc.). Meer ruimte voor veevoer, minder voor vee en meer ruimte om minder mest uit te rijden.
Daarbij zonder bestrijdingsmiddelen zodat er nog wat bijen in leven blijven.
Geen bijen, geen vreten….
Johanneke zegt
Jup. Om die reden eten wij 3x per week vlees, en dit is grasgevoerd antibioticavrij. Het moet gewoon circulair. Landbouw voor voer, voer naar de mensen en veeteelt, mest van de dieren weer naar de akkerbouw. Nu importeren we veevoer. Dus je importeert stikstof.
Crosscabouter zegt
Ik zie ook wel in dat we in Nederland niet voor de rest van de wereld vlees hoeven produceren. Circulair zou prachtig zijn, echter onverstandig als ik bedenk hoeveel monden in de wereld gevoed moeten worden.
Minder vee, dus minder vervoer geeft meer ruimte om landbouwgronden te gebruiken voor voedsel. 10kg soja voor 1kg vlees is absurd…. We kunnen het ook eten.
Echter is het veel handiger om hier bijvoorbeeld groente en aardappels te telen, of hoogwaardige eiwitten in de vorm van bijvoorbeeld celdbonen en tarwe. De gewassen die beter groeien op armere gronden kunnen we alsnog binnen Europa telen.
Laten we kijken wat we als Europa wel kunnen doen.
Crosscabouter zegt
Dat laatste is grotendeels waar. Zonder insecten geen eten….
Voor meer landgebruik voor veevoer leven we mondiaal of in ieder geval te Europees. Onze grond is veel te goed en duur voor veevoer, maar voor een groot gedeelte zeer geschikt voor groentes….
schuimbekje3 zegt
we moeten eens kappen met dat achterlijk naast elkaar zetten van niet vergelijkbare landen. landen in eu zijn NIET vergelijkbaar..
met die onzin was nederland een 3e wereldland omdat in nederland de meeste kinderen zouden sterven van heel europa…
kijk je naar de WERKELIJKHEID, en niet leuge, ehm, statistieken, kom je erachter hoe het werkelijk zit.
in nederland hebben kinderen juist de meeste kans van overleven, omdat we hier de beste neonatologie van europa hebben… en dat klopt niet met die cijfers… hoe kan dit dan 180 graden andersom zijn?
nou, simpel, eu landen zijn NIET vergelijkbaar…
te vroeg geboren kinderen worden in nederland gered tot 24 weken, en dat gebeurt zo’n 12000 keer per jaar… deze worden geregistreerd als mens en als ze het niet redden, als overleden.. in andere landen van de eu wordt je in de kliko gegooid als je binnen 32 weken geboren wordt EN wordt je niet als overleden gemeld, je bent immers niet ‘geboren’…
dus appels en peren…
hetzelfde met stikstof, in duitsland is de depo grens 21, terwijl nederland 0.0001 hanteert..
tel daarbij op dat nederland 15% van de oppervlakte uit natuurgebied bestaat, we of uit antwerpen of het ruhrgebied een shitload co2 en stikstof krijgen, ongeveer 1/3 van de totale hoeveelheid, dan weet je wel hoe laat het is…
en dat we dankzij de beste technieken aan de max zitten van efficientie van landbouw en veehouderij en visserij, de laatste is dankzij de fransen weer terug naar het stenen tijdperk geduwd, hebben we nu ineens een probleem omdat een rechter vond dat hij wel politiek mag bedrijven.. trias kent ie niet…
de eu boeit het niet als we gemartelde paardenvlees uit argentinie moeten eten wat met de meest vervuilende vliegtuigen of boten hier naartoe komt, want nederland moet kapot van de eu…
het meeste betalen per vierkante kilometer land maar er mag niets terugvloeien via bijv eu subsidies…dat moet naar griekenland, italie en spanje, zodat die met eu subsidies miljoenen tomaten naar elkaar kunnen gooien, tja, martelen van stieren en paarden als volksfeest, dan kan voedselverspilling ook wel gesubsidieerd worden.. meteen wat wegen aanleggen naar gebieden waar geen hond woont, terwijl een A4, A58 of A27 al decenia overstromen…
dus als elon zegt dat het dom is om je voedselvoorziening om zeep te helpen mag iemand van de eu eens vertellen hoe dat een goed idee is..
harrie zegt
Randstad versus platteland, verdeel en heers.
Het werkt blijkbaar nog steeds.
Ogen op de bal jongens, en vooral niet denken dat degene die de problemen creëert ze ook daadwerkelijk op wil lossen.
Succes met stemmen volgende week!
karhengst zegt
Grootaandeelhouder schaart zich achter keuvelboertjes. Daar is een gezegde voor:
Als de vos de passie preekt, boer pas op je kippen.
jeroenm83 zegt
Zo. Dat was wel genoeg ‘auto’blog voor de zondag. Succes met Elon en de boerendiscussie.