Elektrische bedrijfswagens en trucks komen binnenkort in aanmerking voor een subidie. Handig, want de gemeenten kunnen straks de steden sluiten voor gewone busjes en vrachtwagens.
Dat er alternatieve aandrijflijnen klaarstaan om de auto, bus, bestelwagen en vrachtwagen te ontdoen van hun verbrandingsmotor mag geen verrassing meer heten. Diverse landen hebben de ban op de ICE al aangekondigd voor jaren als 2030, 2035 en 2040. Het is een beetje afhankelijk per land.
Dat is het moment dat ze nog verkocht worden. De kans is zeer aannemelijk dat de ICE voor die tijd al niet meer relevant is voor veel mensen. Je kan ze kopen in de showrooms, maar vervolgens kun je er nergens mee naartoe rijden.
Verbod op niet-elektrische bedrijfswagen en vrachtwagen
Vanaf 2025 biedt het kabinet de gemeenten de mogelijkheid om alle bestelbussen en vrachtwagens met een verbrandingsmotor te weren. Die komen dan simpelweg de stad niet meer in. De invulling van die regel was een beetje onduidelijk, maar daar is nu verandering in gekomen.
Er komt namelijk een overgangsregeling. Dat bevestigt Staatssecretaris Stientje van Veldhoven. Ze vind het goed dat de emissiezones er komen. Het is immers goed voor het klimaat en uiteraard de mensen die in deze gebieden wonen. Maar voor ondernemers die veel in de stad zijn, is dat minder goed nieuws. Zij kunnen immers niet met hun huidige bestelauto met conventionele motor de stad in. Die moeten dus een elektrische bedrijfswagen kopen.
Polderen
We leven in Nederland, dus uiteraard gaan we lekker polderen! Allereerst: de soep wordt niet zo heet gegeten als deze wordt opgediend. De gemeenten hebben de mogelijkheid om de zero emissie-zone in te voeren, het hoeft niet per direct. Ook moet een stad deze vier jaar van te voren aankondigen.
Er zijn ook nog eens overgangsfases voor ondernemers: busjes mogen dan tot 2027 nog in de stad rijden, vrachtwagens tot 2029. Voor particulieren met een niet-elektrische bedrijfswagen of vrachtwagen is het zaak om speciale uitzondering aan te vragen bij de gemeenten.
Subsidie voor elektrische bedrijfswagens en trucks
Dat niet alleen, ook komen de ondernemers in aanmerking voor een subsidie. Je kunt tussen 2021 en 2025 aanspraak maken op diverse fiscale regelingen. Daarmee kun je dan het wagenpark verduurzamen.
Elektrische bedrijfswagens zijn nu nog aanzienlijk duurder dan eenvoudige diesels. Om de overstap interessanter te maken, wil het kabinet hierin financiële compensatie bieden. Deze regeling komt er ook voor vrachtwagens.
PHEV’s
Als we het bericht van de Rijksoverheid erop na lezen, zien we nergens iets staan over PHEV’s. Het gaat om elektrisch rijden in de stad. Iets dat mogelijk zou kunnen zijn met een PHEV. Het bericht sluit het blijkbaar niet uit, maar benoemt het ook niet. Met name voor vrachtwagens lijkt dit de beste tussenoplossing te zijn.
Dutchdriftking zegt
Laten we de inwoners van steden dan gewoon verhongeren? Truckfabrikanten en vervoerders zijn er helaas nog lang niet klaar voor. Het idee is leuk, maar doe het dan over 10 jaar met tussenstappen, niet vijf jaar. Wat je wel binnen vijf jaar kan doen, wat veel meer nut heeft op gebied van uitstoot, en wat ook nog eens een hoop herrie scheelt, : Scooters en brommers op benzine verbieden. Een gemiddelde scooter stoot tot dertig(!) keer zoveel uit als een vrachtwagen. Die techniek is de afgelopen dertig jaar niet veranderd en dat zie je in de uitstoot. Veel makkelijker en beter te realiseren, veel sneller, en een veel groter effect.
berlinetta zegt
Ik begrijp ook niet waarom scooters nog steeds zijn toegestaan. Die dingen vervuilen als de pest, maken een hoop herrie en voor 99% van de mensen die erop rijden, is het volgens mij niet eens noodzakelijk. Die rijden erop omdat ze te lui zijn om te fietsen.
kappenou zegt
@dutchdriftking: in de binnenstad kan je makkelijk elektrisch rijden. Dat zie je al aan de stadsbussen en picnic.
Dus nog 4 jaar de tijd om te perfectioneren.
Grote distributie centra staan toch op de buitenring.
gamma81 zegt
Rare aanname dat alles wat er in de stad geleverd wordt uit een distributiecentrum komt.
faalhaas zegt
Lekker duidelijk in de EU, elke gemeente hun eigen milieuzone en regels. Voor schubbekudteveen een vignet, Almere buiten registratieplicht en het volgende dorp bij België beperkingen van 8 tot 12 en en van 11 tot 9 alleen voor elektrische amfibievoertuigen van na 8/2023
auto62 zegt
En de gewone burger betaald
lekbak zegt
Elektrisch rijden is leuk voor iemand die iets af te geven heeft met z’n bus of vrachtwagen. Daar kan je een infrastructuur omheen bouwen zoals een overslagcentrum buiten de stad ofzo. Maar hoe zit het met mensen/bedrijven die een bus bij zich hebben vanwege gereedschap? Je zult maar een storingsmonteur nodig hebben terwijl je in zo’n stad woont of werkt. Die kan niet bij je komen want die kan helemaal niks met een bus die maar een paar honderd km ver kan komen.