Ook dit nieuwtje is even blijven liggen vanwege de IAA-storm, maar nog absoluut het delen waard. Deze week werd namelijk bekend dat de duurste Bugatti ter wereld -en wellicht ook de duurste van alle auto’s ooit- in Den Helder van schroot naar nieuwstaat is gebracht.
En voor de Royale waren al de nodige andere prototypes, raceauto’s en straatauto’s gebouwd door Ettore.
Het gaat om een Bugatti Royale Type 41 (serienummer 41100) uit 1926. het is een auto die door Ettore Bugatti is gemaakt en ontworpen door diens zoon Jean. Hierin had het bedrijf inmiddels 17 jaar ervaring, want het bouwde vanaf 1909 al auto’s. Van de hoeveelheid modellen en hoe het zit met de chassisnummers bestaat wat onduidelijkheid, maar er wordt aangenomen dat er zes van ter wereld zijn gekomen. Stuk voor stuk bakbeesten met een 12.8-liter achtcilinder aan boord. Maar voor het prototype van dit model was het einde verhaal in 1931 toen het betrokken raakte bij een crash.
Nu, 80 jaar later, is de auto weer tot leven gewekt in Den Helder. Een ondernemer kwam de brokstukken op het spoor in Amerika en haalde ze naar Nederland. Slopsma Motorenrevisie (voor al uw motorenrevisies) begon er in 2010 aan en vorige week werd de auto plots onthuld in Bugatti’s HQ te Molsheim.
Caroline Bugatti, kleindochter van, was daarbij aanwezig en poseerde even naast de bolide met een knol tussen haar benen. Precies zoals grootvader Ettore da vroeger ook deed. Foto’s daarvan staan op noordhollandsdagblad.nl.
Over de huidige waarde van de klassieker is weinig concreets te zeggen. Een Bugatti Royale Type 41 in concoursstaat is miljoenen waard. In 1990 is er ooit eentje naar Japan gegaan voor 20 miljoen dollar. En zulks werd het afgelopen jaar, praktisch om de hoek bij een multigarage, in het diepste geheim in nieuwstaat gebracht. Who knew…
Met dank aan Eric voor de tip!
UPDATE: onze eigen autonieuwsstofzuiger Robbie heeft even lopen speuren, en kwam tot de volgende bevindingen:
Er zijn ooit 6 exemplaren + 1 prototype gebouwd. De 6 ‘normale’ exemplaren bestaan allemaal nog en staan in musea.
Het prototype (met een bijna 15 liter grote motor ipv 12.7 liter) is in 1931 gecrashed en wordt als verloren beschouwd. Op de resten van dat chassis (41.100) is later 1 van de 6 “reguliere” Royale’s gebouwd (Coupe Napoleon, zit nu in Schlumpf collectie). De auto die hier gerestaureerd is zou dus dat prototype zijn, of iig resten daarvan. Het originele chassis zit er sowieso niet meer bij, want dat staat in Frankrijk.
Op basis van wat roestige restanten van dat prototype heeft hij dus een “nieuwe” auto gebouwd, maar hij heeft geen origineel chassis gehad en dus ook geen “eigen” chassisnummer.
SimonMc zegt
Mogen jullie zelf geen foto’s plaatsen?
Aankoopprijs in die tijd, betrof 3(!!) X de aankoopprijs van de duurste Rolls-Royce toen !
fejjie zegt
Wat zou zo een wrak van een oude Bugatti kosten? Gaat het dan ook over miljoenen?
xilver zegt
@fejjie: Een Royale kost in een kleine 8,7 mil euries.
911GT2 zegt
Ik geloof niet dat er zelfs in die tijd met dat dashbord genoegen genomen werd… gewoon een geschilderde plank. Geen fraai houtwerk, geen pianolak? Ik geloof het gewoon niet…
Haakie zegt
@911GT2: Destijds bepaalde de koper veel zaken zelf. Tot aan de carrosseriebouwer aan toe. Blijkbaar nam die koper er wel genoegen mee?
rotarypowah zegt
@911GT2: dat was alleen maar de plek voor de chauffeur..
rechercheur zegt
“Tot de Helderse ondernemer Donald Kok wat restte van de wagen op het spoor kwam in de Verenigde Staten.” ….
Bijzonder / opvallend dat een ondernemer verder totaal onvindbaar is op internet ?
Erg vreemd verhaal …
bempi zegt
@rechercheur:
Er zit wel een vreemd luchtje aan de zaak. Ik zou even info ophalen bij kvk ( het ondernemers handelsregister ).
OT: Mja het betreft hier om auto onderdelen. Het kan ook zomaar zijn dat er net 10 tot 20 onderdelen terug zijn gevonden ( van de 60 b.v. ) en gemonteerd zijn in een look a like prototype. Oftewel niet helemaal compleet. Wat duur kan zijn lijkt eerder op bedrog. Vast weer zo’n kunstmatig project.
rikkon zegt
@bempi: http://www.kvk.nl/#?q=slopsma -> Multigarage
rikkon zegt
@ ricardo: beter zoeken jongen! ;-)
http://www.google.nl/search?q=multigarage+den+helder&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:nl:official&client=firefox-a
klikklik: http://www.multigarage.nl/
rechercheur zegt
@rikkon:
Ik bedoelde niet Slopsma die onvindbaar zou zijn, maar Donald Kok ….
robbie zegt
@bempi: wat ik er van begrijp is dat het hier gaat om de “resten” van de Bugatti Royale (Type 41) die in 1926 als prototype gebouwd is.
De auto is in 1931 gecrashed en toen is op dat chassis (41.100) en nieuwe Royale gebouwd (nummer 1) en deze Coupe Napoleon maakt al vele jaren deel uit van de Schlumpf collectie.
Blijkbaar heeft meneer Donald Kok in Amerika wat andere “resten” opgedoken van dat verongelukte prototype en heeft hij “op basis” van die onderdelen (een koplamp en een spatbord?) een “nieuwe” Royale gebouwd.
Ook hebben ze daar blijkbaar hetzelfde chassisnummer (41.100) aangehangen. Dat is iets dat sowieso niet kan, want chassis 41.100 staat in Mulhouse en hoort bij de Coupe Napoleon.
Het komt overigens vaker voor dat bijvoorbeeld aan de hand van een minuscuul stukje chassis (met “toevallig” het chassisnummer) een compleet nieuwe auto wordt gebouwd. Zo bestaan er de de nodige “dubbele” Ferrari’s.
Het is ook maar net wat je definitie is van “origineel”. Mag je het plaatwerk vervangen? Mag je de motor vervangen? Mag je het interieur vernieuwen? Mag er een andere versnellingsbak in? Moeten er “matching numbers” zijn? Moet het complete chassis nog ‘intact’ zijn of mogen er delen vervangen worden?
In dit geval is er (voor zover ik het begrijp) op basis van wat restanten (die vermoedelijk afkomstig zijn) van het “prototype” van de Royale een “restauratie” uitgevoerd. Of beter gezegd: Een reconstructie.
Maar aangezien het originele chassis niet gebruikt is en er dus ook geen origineel chassisnummer aan hangt weet ik niet of je dit wel kan beschouwen als een “echte” Bugatti Royale.
Ongetwijfeld zullen de meningen van de kenners & experts daar heel erg over verschillen.
GOD zegt
Voor de gein in de fik zetten kun je lachen.
lincoln zegt
@GOD:
u bent kunstkenner !!
en natuurlijk kan je dan lachen .. daar is gein nml voor uitgevonden ..
GOD zegt
@lincoln: Een chassisnummer voor waarschijnlijk rond de 15mln verkopen is idd ware kunst.
lincoln zegt
@GOD:
dat ding dat toen in een Zwitsers meer lag is toch ook maar voor een paar ton van de hand gedaan ..
staat nu trouwens in het mooiste auto-museum ter wereld ..
GOD zegt
@lincoln: Ja maar die heeft waterschade.
De type 57S Atlantic (ligt ie niet in hoor) van Peter D. Williamson is tussen de 30mln en 40mln dollar waard.
Dan praten we dus over een oude gewilde Bugatti in goede staat. Denk dat deze zon 15mln dollar zal opbrengen. Heb er geen verstand van maar gokken met andermans geld is altijd leuk ;)
valetparker zegt
‘Caroline Bugatti, kleindochter van…’ Ja van wie dan? Ettore of Jean?
bozewolf zegt
@valetparker: Caroline Bugatti, kleindochter van, was daarbij aanwezig en poseerde even naast de bolide met een knol tussen haar benen. Precies zoals grootvader Ettore
Van Ettore dus, stuk pluimvee. Staat 1 zin verderop.
robbie zegt
@valetparker: Caroline Bugatti, kleindochter van Ettore Bugatti
bowie zegt
@valetparker: Nu nog ff leren lezen he!!!
Freewarefreak zegt
Weet je.. dit soort artikelen roepen bij mij altijd meer vragen op als dat ze beantwoorden.
Ze hebben een nieuwe Royale gebouwd van een partijtje schroot wat ze in de USA hebben gevonden. Ik vraag mij af in hoeverre je dit dan een echte Bugatti mag noemen. Als er maar een paar echte onderdelen in zitten en de rest is nieuw dan zie ik het eerder als een replica.
Authenticiteit wordt bepaald door meer factoren als een paar onderdelen. De gedocumenteerde geschiedenis, matching motorcodes, etc, zijn dan zeker zo belangrijk om de waarde te bepalen.
En in hoeverre gaat de Bugatti gemeenschap deze auto accepteren? Ik zou er veel meer over willen weten. Erkend VW deze auto? Komt er een certificate of authenticity bij? Enz.. enz..
Zoals ik zei, meer vragen als opgedane kennis dus..
robbie zegt
@Freewarefreak: zie mijn comment een stuk hierboven ;)
dennisr zegt
dat ding is dus gewoon fake..
gaaf ding hoor maar dus geen 20 miljoen waard.. zou die gast er überhaupt wel winst op maken ?
Jochen zegt
Auto zou zo maar eens naar Druten kunnen komen …
gschoots zegt
Het is natuurlijk wel een uitgelezen kans voor een gefortuneerde Bugatti fan om een stuk Royale geschiedenis te bezitten. Dat levert dan misschien niet de hoofdprijs op maar is toch heel bijzonder.
rikus zegt
tis een raar verhaal, maar dat het bij het Bugatti HQ geshowt word zegt wel iets over hoe het merk er zelf over denkt.
En die vinden het vast prima!
robbie zegt
@rikus: hij is geshowed in Molsheim, maar ik weet niet zeker of het ook op het terrein van Bugatti zelf is…
lincoln zegt
leuk ding ..
waarde is dan totaal onbelangerijk ..
maarja .. je hebt dan ook krentenwegers en autoliefhebbers ..
amateur zegt
@lincoln: De waarde is best wel relatief, je moet toch ook de man betalen die hem opknapt.
Geld weg gooien kan iedereen.
lincoln zegt
@amateur:
weggooien ??
de restaurateur de spuiter en de bekleder denken daar heel anders over ..
brood op de plank en een stukje arbeids-trots !!
maar idd .. een nieuwe auto kopen (geld weggooien) kunnen we allemaal ..
mylvan zegt
Op de 2 foto’s zitten de portieren andersom. Op de ene is het suïcide en op de andere niet…
norge zegt
Hoeveel gram Bugatti zou er eigenlijk in zitten?
bigcar zegt
haha, waar ze toen een 13 L. V8 voor nodig hadden, hebben ze nu ‘maar slechts’ een 3L. V6 nodig :)
floryn zegt
Gaaf project. Stel dat jij diegene bent die het prototype van de Type 41 bezit… Bam, daar ga je ’s nachts nog wel eens even naar kijken als je niet kan slapen. Boeiend of het chassisnummertje er nog op zat en alles zeker weten precies zoals het origineel is. Als je er zo veel geld voor betaald zul je ook wel op andere manieren kunnen achterhalen of het inderdaad het vermeende exemplaar is. En je hebt nog zes andere exemplaren om research op te doen.
Hopen dat ie niet snel weer gaat roesten en in kratten opgehaald kan worden.
mashell zegt
Maar wanneer wordt de auto geveild?
stokstaart zegt
Allererst, De Multigarage heeft niets te maken met de restauratie ! de eigenaar van de Multigarage is slechts de broer van Frank Slopsma .
ten tijde van de bouw van de Bugatti Royale’s moest er bij het inslaan van de chassisnummers belasting worden afgedragen over de waarde van de auto terwijl deze nog niet waren voltooid en of verkocht om die reden werden in diverse chassis dezelfde nummers gebruikt ,( fraude dus ) bij de nu gerestaureerde Royale gaat het er om , welk chassis het betreft , wel dit chassis is van de eerst gebouwde Royale ,(prototype) welke in 1931 zwaar beschadigd raakte door een aanrijding , waarom zou iedereen moeten weten wie Donald Kok is ? hij is de algeheel leider van het restauratie project , de nieuwe eigernaar van de Royale wenst annoniem te blijven het gaat hier om een wel gefortuneerde in Duitsland woonachtige Nederlander.,de Royale wordt dus niet geveild de huidige eigenaar wenst er geen afstand van te doen. verder is het natuurlijk zo dat niet alleen Frank Slopsma de Royale heeft gerestaureerd vele andere bedrijven hebben ook een belangrijke bijdrage aan restauratie geleverd !
Michiel_vd_Brink zegt
Hier wat meer info over #41100 en de verschillende koetswerken die op het chassis toegepast waren:http://www.coachbuild.com/forum/viewtopic.php?f=141&t=849
Naar verluid is de Coupe Napoleon in de Schlumpf collectie op een nieuw chassis gebouwd, welke genummerd werd als #41100.
stijnn zegt
Kijkend op de site van het bugatti festival (http://www.club-eba.net/) denk ik dat het om deze gaat:
http://club-enthousiastes-bugatti-alsace.net/photos/dsc_1600_1.jpg
Hier een reportage van iemand op Flickr:
http://www.flickr.com/photos/26445677@N03/6143875743/