Het is menens voor Duitsland, het verkoopverbod op benzine- en dieselauto’s moet er niet komen in 2035.
Het leek bijna in kannen en kruiken. Het voorstel vanuit de Europese Unie om een verkoopverbod in te stellen op nieuwe benzine- en dieselauto’s in 2035. Veel lidstaten stemden positief op het voorstel, waaronder Nederland. Aanvankelijk kwam er vooral vanuit Italië protest, maar geen meerderheid om de plannen tegen te houden. Tot Duitsland van zich liet horen.
Op het laatste moment stond Duitsland op uit zijn stoel. De uitfaseren van de verbrandingsmotoren in 2035 gaat té snel, vinden de Duitsers. Ze willen zelf een voorstel maken. Inmiddels vormt Duitsland een alliantie met Italië, Tsjechië, Polen, Roemenië, Hongarije en Slowakije tegen de plannen.
Nederland stemde braaf voor met de Europese plannen, maar in ons land ligt er dan ook een mooie infrastructuur voor de elektrische auto. Dit is lang niet overal zo. Met name in Oost-Europa is een EV helemaal niet zo vanzelfsprekend. En in die landen denken ze over 12 jaar nog niet klaar te zijn voor deze transitie. Met nu Duitsland als steun in de rug heeft de EU te maken met een serieuze tegenstander.
De gevormde alliantie, bestaande uit ministers van Transport, kwamen gisteren bijeen. De landen willen een alternatief plan schrijven en presenteren aan de overige lidstaten. Er is veel sceptici over een overstap op volledige elektrische auto’s. Zo is Duitsland van mening dat er ook goed gekeken moet worden naar alternatieven, zoals synthetische brandstoffen.
Kortom, het laatste woord is nog niet gezegd over dit onderwerp. Een verkoopverbod op nieuwe benzine- en dieselauto’s in 2035 lijkt steeds minder werkelijkheid te worden. (via Reuters)
mrB zegt
Je zou zeggen dat de Duitse fabrikanten allemaal al een electrisch gamma hebben. Weinig vertrouwen in de eigen industrie dan…
Ed Mini Einser zegt
Zat vertrouwen in eigen industrie. Ze zijn gewoon realistisch, elektrische auto’s zijn niet de totale oplossing voor de massa.
cloverleaf zegt
Helemaal mee eens, echter schijn je dat tegenwoordig niet meer te mogen van de electrofielen hier op het podium. Want het is lekker stil en na 2u rijden is het advies om een kwartiertje pauze te houden. Hoe je het ook wend of keert, verreweg de meeste EV’s zijn voor hoe ik de auto gebruik bij lange na niet praktisch genoeg. Die paar die misschien net aan wel zijn, zijn zo verschrikkelijk duur dat ik daarvan nog makkelijk een tiental jaar diesel van kan kopen.
racerx zegt
Dat is ook mijn observatie, ook ben ik het met je eens vwb hoe praktisch de gemiddelde EV is in mijn eigen situatie: totaal niet. Daarnaast zijn het bijna allemaal crossovers, ook die hoef ik niet voor de deur te hebben.
Ik heb echt niets tegen elektrisch rijden, maar een auto moet bij mijn levensstijl en gebruik passen. Ik ga me niet aanpassen aan de auto, omgekeerde wereld. Zodra er een leuke EV station op de occasionmarkt te vinden is die aan mijn wensen voldoet, dan maak ik de overstap ook. Zal nog wel een jaar of 10 duren, minimaal.
Richmond zegt
Maar als we geen nieuwe ev verkopen/ kopen, dan zijn ze er gebruikt ook niet over 10 jaar. Dus wat dan niks doen en blijven investeren in de verbrandingsmotor en het klimaatakkoord vergeten? Wachten tot de ideaal oplossing voor iedereen magisch uit de lucht komt vallen en tot die tijd niks doen?
Johanneke zegt
Ik snap dit niet zo. Mijn broer rijdt 40k per jaar in een 2019 e-tron. Dat ding heeft echt 300km range ofzo. Mijn gemiddelde snelheid is volgens mijn auto echt 54km/uur ofzo. Hoevaak ga je in de problemen komen dan. Laden kan overal in Nederland.
Redrum zegt
Voor de Europese massa zeer zeker. Synthetische brandstoffen, tuurlijk….
tjorque zegt
Gewoon laten betalen per (werkelijk uitgestoten) CO2.
Kan allemaal perfect bij het litertje brandstof berekend worden.
Verder de markt zijn werk laten doen…
V8Vantage zegt
Dat doen we toch al….
tjorque zegt
Nee. Nu betaal je een bedrag bepaald op een theoretische co2 uitstoot van je auto dat afgerekend wordt via de wegenbelasting. Ongeacht of je nu veel en/of rijdt of niet. (Dat is toch in België grotendeels zo)
Als je alle milieukosten via de brandstof/energie afrekent en niet via het potentieel (dat je in praktijk toch vele malen overschrijdt) dan komt je op een veel accuratere situatie volgens mij…
Als e-fuels 4x zo duur zijn dan elektrisch rijden. Dan zal enkel de explosiemotor liefhebber daarmee rijden… wat mij best is als met die 4x prijs dan ook gegarandeerd is dat er geen bijkomende co2 uitgestoten wordt.
jeroenm83 zegt
Als bedankje ga ik van de week maar weer even Ultimate 102 tanken in Duitsland. Pas op met vastlijmen op de Oberhausen Straight want met adviessnelheden in Duitsland doe ik niet zoveel.
Foramen zegt
Een EV als dagelijks vervoer vind ik fantastisch, ben alleen heel benieuwd hoe de mensen die 2035 bedacht hebben dat met het stroomnetwerk gaan oplossen. Een fractie van onze auto’s is nu EV en dat zorgt al voor problemen.
TheMaster zegt
Kwestie van oplossingen zoeken. Er zijn windmolens die 80 gWh per jaar produceren (op dit moment, dat wordt alleen maar meer). (https://www.change.inc/energie/china-presenteert-grootste-windmolen-windturbine-ter-wereld-37021).
In NL rijden we 105 miljard km (https://www.cbs.nl/nl-nl/visualisaties/verkeer-en-vervoer/verkeer/verkeersprestaties-personenautos#:~:text=In%202021%20legden%20alle%20Nederlandse,11%2C0%20duizend%20in%202020.). Als je dat deelt door een verbruik van 200wh per km (dat kan zuiniger natuurlijk, maar laten we de Duitse automerken ook meerekenen), dan moet je 21.000 gWh aan stroom per jaar hebben.
Dat zijn dus slechts 263 windmolens die je op de Noordzee plaatst. Of neem wat marge, en plaats er 300.
Accu’s als buffer er tussen, dan heb je gelijk een stabiel stroomnetwerk. Vervolgens aansluitingen naar huizen verzwaren en je bent er. Of beter nog, die belachelijke 22 kW laders afschaffen, en max 11 kW. Vervolgens dynamische energieprijzen en dynamische vermogens, want dan zal “iedereen” tussen 23:00 en 05:00 op 11 kW laden, want dan is stroom nagenoeg gratis (dat is het nu ook al!). Tussen 05:00-23:00 is het alleen goedkoop als je op 3,6kW laad.
Foramen zegt
Je zegt het allemaal vrij gemakkelijk maar vergeet niet dat iedereen wat te zeiken heeft en daar ook nog gehoor aan gegeven moet worden. De aanvraag van een grote windmolen tot realisatie is momenteel zo’n 5 jaar en dat zonder dat de vogelbond en rupsjes organisatie heeft aangeklopt.
Daarnaast gaan we natuurlijk niet alleen elektrisch rijden, we moeten ineens ook massaal elektrisch gaan verwarmen, koelen en koken.
TheMaster zegt
Als het 5 jaar duurt van aanvraag tot realisatie, dan vandaag de aanvraag indienen. Dan heb je in 2028 de 300 windmodelens geplaatst. Ruim voor de 2035 deadline. Voldoende speling wat dat betreft.
Verwarmen/koelen/koken gaat héél gemakkelijk met een “paar” zonnepanelen op je dak (immers, dat gebeurt nu ook bij nieuwbouwhuizen al). Als ieder huis dat doet, ben je een heel eind. Thuis accu ertussen voor buffer en klaar. Het enige waar het aan ontbreekt is wellicht daadkracht en wilskracht. Technisch is het allemaal prima haalbaar.
neal zegt
om zo een quasi monopolie te creeëren voor de elektriciteitsproducenten die geheel of gedeeltelijk in overheidshanden liggen (eigenaar/aandeelhouder/intercommunale of een politieker in de raad van bestuur).
nu is er nog wat concurrentie tussen olieproducenten/merken, zijn deze bedrijven grotendeels in privé handen zonder al te veel politieke inmenging.
geloof je echt dat eens de fosiele brandstoffen worden stilgelegd en alles elektrisch is geworden, we daar met z’n allen beter van worden?
steephh zegt
@neal
Concurrentie? 😂 Ooit van OPEC+ gehoord? https://nl.wikipedia.org/wiki/Organisatie_van_olie-exporterende_landen
Gas kan ik zelf niet maken… Behalve in kleine hoeveelheden die niet geschikt zijn voor dagelijks gebruik.
Benzine kan ik niet maken… alhoewel mijn Focus wel E85 blieft, dus in theorie, deels…. Maar nee, heel praktisch is het niet.
Elektriciteit kan ik wel zelf maken met mijn zonnepanelen: dit heeft direct impact op mijn energierekening. Nu nog met saldering, maar ook als dat wegvalt blijf ik nog steeds besparen. Mijn airco staat in de zomer bijvoorbeeld lekker te ronken op de opgewekte zonne-energie.
Dus ja: beter er van worden, ja. Mits je ook bereid bent éénmalig te investeren om ook je eigen elektrische energie op te wekken.
neal zegt
kan best zijn, maar je bent van overheidswege VERPLICHT om op het electriciteitsnet aangesloten te zijn. dat is niet voor niks.
ik wil eens zien hoeveel zonnepanelen je op je dak moet hebben om je volledige verbruik af te dekken, zowel auto(‘s) , want je zal met 2 moeten gaan werken om het allemaal betaald te krijgen als Jan Modaal, alsook voor je huiselijk gebruik. daarbij nog eens een flinke thuisbatterij want als je ’s avonds 2 auto’s inplugt, je electrisch fornuis aanzet en de boiler voor een arme douche, dan krijg je een piek van jewelste. En ja hoor, het is op die piek dat de overheid straks je verbruik gaat berekenen.
draait het hoe je wil…. electrisch rijden is een deel van oplossing, maar om zomaar weer eens het kind met het badwater weg te gooien door alles te verbieden is gewoon oerdom en getuigt nogmaals de onkunde en wereldvreemdheid van de politiek
steephh zegt
@neal
Ik doe niet de bewering dat je je volledige verbruik zou moeten afdekken, maar door elektrisch te gaan kan je wel impact maken op je eigen verbruik. Dat is iets wat je met gas en olieproducten (benzine/diesel) geenszins kan.
Met 2 moeten gaan werken om het allemaal betaald te krijgen, geldt dat ook nog voor de mobiele telefoon en platte TV? ;-) Bij de introductie gigantisch duur en enkel voor zeer rijke (zaken)mensen te betalen, tegenwoordig heeft elk kind van 8 een mobiele telefoon en staan in de armste huishoudens de grootste TV’s. Schaalvergroting is key! En laat de productie van EV’s op grote schaal nog niets eens van start te zijn gegaan, de TCO is ondertussen wel al lager.
Piek met laden is ook iets wat vaak genoemd wordt, maar eigenlijk helemaal niet zo relevant is. Die auto hoeft immers hélemaal niet persé om 18.00 opgeladen te worden. Dat kan ook prima later in de avond / midden in de nacht of overdag op het werk, wanneer de elektriciteitsvraag (en dus de prijs) een stuk lager ligt. In combinatie met terugleveren dmv. V2G en V2H vermijdt je juist die pieken.
Belangrijk is om vermogen en energie niet door elkaar te halen. Deze hoogleraar van de TU/e kan het veel beter uitleggen dan ik: https://fd.nl/tech-en-innovatie/1414017/vermogen-en-energie-haal-het-niet-door-elkaar
Robert zegt
@themaster: waar @foramen denk ik op doelt is, dat onze infrastructuur totaal niet is berekend op de nog immer toenemende vraag naar meer elektriciteit. Onze politici hebben al zeker 20 jaar zitten slapen en alle signalen van netwerkbeheerders en energiebedrijven stelselmatig genegeerd, want met hoogspanningsmasten valt, i.t.t. bijv. subsidieregelingen op EV’s, warmtepompen en meer zonnepanelen, simpelweg niet te scoren. Sterker nog, de weerstand is net zo groot als, zo niet groter dan bij windmolens.
En dat mogen we zowel de coalitiepartijen van drie Kabinetten Balkenende en vier Kabinetten Rutte als de oppositiepartijen aanrekenen, want zeker met de huidige wet- en regelgeving hebben we dat ook in 2035 nog niet opgelost.
kevinsimon_post zegt
Een berekening welke veel te kort door de bocht gaat:
A-. Er is niet altijd wind.
B-. Je bent meer dan 300 units nodig: je hebt pieken en dalen in aanbod en vraag.
B-. Accu’s als buffer? Weet je hoe bizar veel accu’s je nodig zou zijn om de ‘downtime’ van de windparken op te vangen? Veel. Want als er 1 molen stil staat, staan ze allemaal stil.
Oplossing?
-Maak gebruik van connectiviteit tussen grootverbruikers en opwekkers (vraag en aanbod beter op elkaar afstemmen door slimme software/apparatuur)
-Maak mensen er bewust van dat stroomverdeling tussen gebruik en opwekken veel beter ingeregeld/afgestemd kan worden waardoor je een stabieler netwerk krijgt met minder pieken/dalen.
Het is net als boodschappen doen: zolang geld geen issue is, halen we volle karren en kijken nergens naar om. Begint het in de portemonnee te wringen, kijken we ineens wel naar de folders met aanbiedingen en worden we creatief. En dat laatste, creatief, moeten we ook gaan worden met stroomcapaciteit/verbruik.
audirs3 zegt
@Foramen In 2035 zijn alleen de nieuw verkochte auto’s een EV. Het duurt nog zeker tot 2050 voordat de meeste ICE’s zijn vervangen. Op dit moment zijn in landen als Noorwegen al 90% van de nieuwe auto’s een EV. Dus dat kunnen wij over 12 jaar ook echt wel.
kniesoor zegt
Kortom, die ‘alliantie’ wil synthetische brandstof aan het na 2035 palet toegestane voortstuwingsmedia toegevoegd zien. Gaat vermoedelijk wel gebeuren. Of die synthetische brandstof in de praktijk een betaalbaar alternatief is voor electriciteit wordt dan vers twee. Maar zoals een goed duits spreekwoord luidt : an einer Option trägt man nicht schwer.
fanboy zegt
Dat synthetische brandstof verhaal gaat echt nooit goed werken. Ja leuk om je oude Porsche mee te kunnen blijven rijden, relatief duur.
We hebben nu al heel lang “blauwe diesel” HVO, helemaal van afvalstoffen gemaakt (dus niet van landbouw zoals veel biobrandstof), super goede optie. Maar het is wat duurder dan normale diesel, en dat is al een onoverkomelijk verschil voor velen.
Met synthetische brandstoffen is het nog maar de vraag of het ooit betaalbaar wordt. Het is gewoon een inefficiënt moeilijk proces, wat waarschijnlijk ook nog buiten Europa moeten doen om überhaupt de benodigde (groene) energie hiervoor.
Als we in een (liefst wereldwijd) scenario zitten met een overdaad aan groene energie, kan er pas echt uitgepakt worden met synthetische brandstoffen of waterstof.
mashell zegt
Blauwe diesel is net als synthetische brandstof niet genoeg op te schalen voor heel het wagenpark en daarmee een kansloze optie.
Edge zegt
@TheMaster: Klinkt inhoudelijk als een goed plan, maar als ik dan iets langer nadenk komt de innerlijke pessimist meteen naar boven kruipen. Onze overheid is nou niet bepaald van het regeren, maar meer van het reageren. Grote kans dus dat ze ergens in november 2034 pas beginnen met nadenken over dit probleem. Dan gaan er eerst wat debatten overheen, gaat er in de Eerste Kamer nog een tijd overheen omdat de opportunistische partij van de dag niet mee wil werken. Dan komt GreenPeace of Extinction Rebellion de boel nog even frustreren met acties op de bouwlocatie en allerlei rechtszaken om het broedgebied van de driepotige onderwaterekster te beschermen. Tegen de tijd dat de bouw dan daadwerkelijk kan beginnen is het al 2043 en hebben we al jaren te maken met energieschaarste.
TheMaster zegt
Ow, ik geloof ook oprecht dat de politiek er een zooi van maakt en dat er van alles mis zal gaan. Met dure energieprijzen en belastingen als gevolg. Ik zeg ook niet dat het financieel optimaal zal zijn, alleen dat het technisch prima kan. 1% inspiration, 99% perspiration.
Tip voor iedereen; zorg dat je zelf in je eigen energie kan voorzien (zonnepanelen, liefst kleine windmolen) icm thuis accu tzt (nog even wachten totdat er subsidie beschikbaar is). Dan heb je in 2035 geen probleem met de energieschaarste.
Net als “nu”, er zal ook een deel van de Nederlanders zijn die nu niks merken van de hoge energieprijzen.
fanboy zegt
Wel laf van Duitsland. Er waren vele eerdere momenten, en nu op het laatste moment gaan ze moeilijk doen.
V8Vantage zegt
Dat heet strategie.
fanboy zegt
@vantagev8: Ja dat zal best, maar het maakt je er niet betrouwbaarder of geloofwaardiger op.
kniesoor zegt
Politiek ten voeten uit.
kniesoor zegt
Precies. Je weet het met onze oosterburen : de wedstrijd is pas over na het laatste fluitsignaal 🙂
W115 zegt
Euro’s printen en strooien over de genoemde arme landen. Kunnen ook zij een elektrische auto aanschaffen.
petroldrinker zegt
Dan moeten ze eerst hier zelf nog gaan strooien, en zelfs dan zal ik er geen kopen
mashell zegt
Dit is heel vreemd, Duitsland heeft een rood-groene regering aangevuld met de liberalen (SPD, Grünen, FPD dat is vergelijkbaar met PvdA, GroenLinks en VVD). Daarvan zou je niet verwachten dat die nu opeens voor achterhaalde techniek gaan.
Edge zegt
“Nederland stemde braaf voor met de Europese plannen, maar in ons land ligt er dan ook een mooie infrastructuur voor de elektrische auto. ”
Ja, niet dus. In vergelijking met andere landen doen we het echt niet slecht, maar het is nog lang niet van het niveau waar bij alle nieuwe auto’s elektrisch kunnen zijn zonder dat er problemen ontstaan.
herve11f zegt
Denk dat de Fransen ook wel overstag gaan. Als je aan de cote d’azure het bordje Paris 1189km ziet staan…
audirs3 zegt
@herve11f Dan kan je toch best 2x een pauze inlassen van 15 minuten?
petroldrinker zegt
Waarom zou je als je anders gwn door kan kachelen?
audirs3 zegt
@petroldrinker Bijna 1200km ‘gewoon’ doorkachelen… Minstens 10 uur. Sorry maar dat doet geen zinnig mens.
baardmijt zegt
En in die laatste zin zit ‘m de crux vrees ik.
Ot92 zegt
@audirs3 1200km in 10 uur valt tegen. Het stelt ook weinig voor overigens.
fanboy zegt
Wie rijdt er nou 1100+ kilometer zonder te zeiken? Mensen die waarschijnlijk over andere dingen zeiken.
PunicaOase zegt
Verbaas me dat niet veel meer landen zich aansluiten. In Griekenland staan bijv. amper laadpalen, om nog maar te zwijgen over het net daar.. of kopen die alle tweedehandsjes op. Ik vind dat eerst de zware vervuilers aangepakt moeten worden.. dan pas kijken naar die karretjes van de brave burger..
steephh zegt
Dit is geen kwestie van niet kunnen, maar van niet willen. In 2035 hoef je namelijk alleen nog maar voldoende laadpalen te hebben voor alle nieuw verkochte auto’s vanaf dan. Stel je doet 20 jaar met een benzine/diesel wagen, dan hoeft pas in 2055 je hele infra af te zijn voor iedereen full-electric.
Standaard reactie vaak ook: “We kunnen nooit voldoende groene elektrische energie opwekken om ons volledige wagenpark elektrisch te laten rijden!!!11ONE!!!”
De oplossing: “We gaan 4-5 keer zoveel groene elektrische energie omwekken om ons volledige wagenpark op synthetische brandstof te laten rijden”
🤯🤯🤯
Dutchdriftking zegt
Je hebt niet vaak dat je blij bent met de Europese Unie, maar als ik dit soort berichten lees word ik toch blij.
audirs3 zegt
@Dutchdriftking Je snapt toch wel dat het veel meer groene energie gaat kosten om die synthetische brandstoffen te maken, die daarna op een inefficiënte manier worden verbrand in je ICE, dan dat je die groene energie direct in je accu van je EV stopt? Waarom zou je dat toejuichen? Daarnaast krijg je dan dat nieuw verkochte ICE auto’s alleen maar op synthetische brandstoffen mogen rijden, waarschijnlijk speciale vulsystemen voor om te voorkomen dat je normale brandstof gaat tanken, en strenge controles van overheid. Ook zullen dat soort auto’s ook locaal nog roet en stikstof uitstoten, en worden ze straks overal geweerd in milieuzones. Niet echt vooruitgang…
fanboy zegt
@Dutchdriftking: Als je hebt over een Europees energietransitieplan dat er toch doorheen gedrukt wordt, dan wil je dat niet met E-fuels hoor. Dan gaat dat tig keer zo duur worden.
ericc zegt
Waarom niet de ICE en EV naast elkaar laten staan. Veel mensen hebben 2 auto’s , één voor lange afstanden (ICE) en als tweede kunnen ze een kleine EV aanschaffen. Zo kiest de klant en niet de politiek!!!
mashell zegt
Aangezien de klant de politiek kiest en duidelijk heeft gesteld dat klimaat verandering moet worden tegengegaan is dit gewoon het resultaat van de klant keuze.
En hoe ga je voorkomen dat de klant niet ook het kleine gebakje met een verbrandingsmotor neemt. Goedkoop en met weinig kilometers die de 2e auto’s rijden kan dat er ook met dure benzine wel uit.
audirs3 zegt
@ericx Je kan niet elke keuze aan de klant overlaten. Zonder wetgeving hadden we nog steeds geen katalysatoren of partikelfilters gehad, zat er nog lood in de benzine en reed niemand met een gordel. De consument kiest niet altijd voor vernieuwing of wat beter is voor het milieu, maar die laat zich vooral leiden door zijn portemonnaie. Soms is wetgeving helaas de enige manier om ervoor te zorgen dat de industrie veranderd en innoveert.
Trouwens, als je ziet hoe hard de ontwikkeling nu gaat bij EV’s, ben je waarschijnlijk echt een gekke Henkie als je in 2035 nog een nieuwe ICE gaat kopen. Net zoals er nu totaal geen markt meer is voor vaste telefoons of dumb-phones.
marcomanta zegt
Dit zou ook de ondergang van de Duitse economie kunnen worden als het gedaan is met benzine en dieselauto’s. Kijk alleen als eens in de automotive hoeveel bedrijven hierin werkzaam zijn. Een EV heeft heel veel minder onderdelen nodig.
O plaat zegt
Als ik de commentaren lees is de conclusie techniek is zo superieur dat de enige manier om mensen te doen overstappen verplichten is. En op dit forum voor autoliefhebbers zitten fanatiekelingen die er alles voor over hebben om autoliefhebbers te pesten. Als de techniek zo superieur is wat maakt die enkele 911 met verbrandingsmotor uit? De meerderheid zal toch met een elektrische cayenne of macan rijden. Maar nee dat is niet voldoende voor de extremisten hier. Die laatste liefhebber auto moet en zullen we jou afnemen denken ze. *rolt met mijn ogen*
V8Vantage zegt
HAha je zou denken dat die ‘extremisten’ terecht kunnen op Apparata.nl ;-).
steephh zegt
@shiva
Je laat in je stukje voor het gemak volledig buiten beschouwing dat we met een klimaatprobleem zitten. Dan is het natuurlijk gemakkelijk om te denken dat een groep “extremisten” alles wil doen om elke petrolhead tegen te werken. Maar dat is nu net het probleem: omdat we fossiele industrie bijna maximaal zijn gang hebben laten gaan, zitten we nu met opwarming van de aarde en is de tijd beperkt om de uitstoot snél te verminderen. Waren we 30 jaar geleden serieus hiermee gestart dan reed inmiddels iedereen die het type aandrijving niet kan bommen in een EV en kon de petrolhead lekker doorrijden. ;-)
Overigens klopt jouw uitspraak van dat de laatste liefhebber auto moet worden afgenomen totaal niet . Het gaat namelijk niet om het afpakken van voertuigen, maar wel van het stoppen van het produceren van nieuwe voertuigen op benzine/diesel. En als je mijn reacties vaker leest zie je dat ik iedere petrolhead zijn brandstofauto van harte gun. Ik denk alleen wel aan het grotere plaatje: veel mensen boeit het niet, niet elke automobilist is een petrolhead: zolang ze maar veilig, goedkoop en betrouwbaar van A naar B kunnen. Die groep mensen kan prima en snel overstappen naar een BEV.
In het voorstel van de EU is zelfs sprake voor kleine oplages aan brandstofauto’s die nog verkocht zouden mogen blijven worden!!! Maar dat is voor big-oil natuurlijk niet genoeg. Het is hen aan alles gelegen om het verdienmodel te behouden, waardoor alles alternatieven die uitstootloos zijn (lees: waarvoor geen benzine/diesel wordt verbrand) tegen zijn gewerkt en nog worden gewerkt. Opschalen van synthetische brandstof voor alle voertuigen is natuurlijk totaal niet realistisch, zodat de fossiele sector nog járen lang significant zal blijven.
driver79 zegt
Synthetische brandstof…. Laat mij niet lachen… Alles wat je verbrand is slecht oosterburen… Misselijkmakende conservatieve lobbyisten. Ik zeg een verbod op electrische Duitse en Italiaanse auto’s in de landen die wel de 2035 doelstelling willen halen. Oh, dan valt de EU uit elkaar en gaan we massaal Chinese auto’s rijden. In China en het Midden Oosten lachen ze zich suf over onze verdeeldheid.
pomoek zegt
Ik mis een beetje waarom Duitsland meent dat 2035 niet realistisch is.
Het alternatief, synthetische brandstoffen, is werkelijk zo onrealistisch, dat staat in vergelijking met het laad netwerk nog niet eens in de kinderschoenen. Dan gaan we vertrouwen op onbewezen dure technologie terwijl je ook gewoon alle energie zou kunnen steken in de elektrificatie van je wagenpark. Stompzinnig.