Afgeleid raken tijdens het autorijden komt de laatste tijd steeds vaker voor, vooral sinds de opkomst van de smartphone.
Even (video)bellen, een appje sturen of de snelste route opzoeken is soms erg verleidelijk. De kans op een ongeluk is hierdoor echter een stuk groter.
Ben je ondernemer? Dan is het belangrijk om in de gaten te houden of je werknemers veilig deelnemen aan het verkeer. Niet alleen tijdens werktijd, maar ook voor de reis naar en van werk. Je wil natuurlijk niet dat zij in een verkeersongeval terechtkomen. Maar heb je hier als ondernemer invloed op? En hoe doe je dit dan? Wij geven vijf tips.
Tip 1. Ontmoedig vergaderen tijdens reistijd
Reistijd wordt vaak gezien als verspilde tijd. Om die reden proberen steeds meer mensen hun tijd onderweg nuttig te besteden, bijvoorbeeld door tijdens het rijden een luisterboek of podcast te luisteren. Maar ook online vergaderen wordt steeds populairder. Op die manier hoef je dit niet meer op werk te doen en heb je dan weer tijd voor andere werkzaamheden.
Toch heeft vergaderen in de auto vaak meer nadelen dan voordelen. De aandacht verschuift van het autorijden naar het vergaderen, wat de kans op een ongeluk flink verhoogt. Ontmoedig daarom dat je werknemers vergaderen in de auto. Ga met ze hierover in gesprek en geef ze voldoende tijd om hun werkzaamheden op locatie te verrichten.
Tip 2. Rijden in een bedrijfsauto? Regel een goede autoverzekering
Een ongeluk kan (helaas) altijd gebeuren, zelfs als je werknemer (of jij zelf) goed oplet. Regel daarom altijd een goede zakelijke autoverzekering voor de bedrijfsauto. Op die manier ben je altijd goed verzekerd tegen wettelijke aansprakelijkheid. Ook kan je schade aan de auto of het busje zelf verzekeren. Zo kom je nooit voor onverwachte kostenposten te staan.
Daarbij kan het handig zijn om pechhulp af te sluiten met eventueel vervangend vervoer. Op die manier kunnen jij of je werknemers toch nog op locatie komen bij pech.
Tip 3. Zorg voor zo min mogelijk tijdsdruk
Zoals bij tip 1 al vermeld, is het slim om je werknemers voldoende tijd te geven om hun werkzaamheden uit te voeren. Niet alleen zodat zij voor of na werktijd meer aandacht hebben voor de weg, maar ook tijdens.
Voeren zij een beroep uit waarvoor zij regelmatig onderweg zijn? Een grote tijdsdruk kan dan zorgen voor veel stress, wat op zijn beurt weer zorgt voor onoplettendheid. Ook kunnen werknemers door te weinig tijd te hard gaan rijden, met meerdere gevaren van dien.
Tip 4. Laat je werknemers rijden buiten de spits
Het is soms erg verleidelijk om werknemers van 9 tot 5 te laten werken. Maar komen zij met de auto naar kantoor, dan rijden zij hierdoor precies in de spits. Niet alleen is het dan enorm druk op de weg, ook zorgt deze drukte voor stress.
Laat je werknemers bijvoorbeeld eerst thuis beginnen en pas later naar kantoor komen of bied ze de optie om zelf hun werktijden te bepalen. Op die manier verlaag je de stress achter het stuur en zorg je voor een meer verkeersveiligheid.
Tip 5. Geef zelf het goede voorbeeld Wil je dat je werknemers veilig deelnemen aan het verkeer? Dan is het belangrijk om dit ook zelf te doen. Hou je als ondernemer dus ook aan alle bovenstaande tips en rij dus altijd MONO. Niet alleen als je in de bedrijfswagen rijdt, maar ook wanneer je onderweg bent naar werk of juist naar huis.