De daadwerkelijke range van elektrische auto’s is nog altijd niet goed genoeg.
De elektrische auto heeft enorm veel voordelen ten opzichte van eentje met een verbrandingsmotor. En toch is het nog niet het geval dat iedereen elektrisch rijdt. Sterker nog, de meeste nieuwe auto’s hebben nog een verbrandingsmotor.
Ja, ook in Nederland, daar waar we behoorlijk vooraan (we zeggen bewust niet voorop) lopen als het gaat om het in de armen sluiten van de elektrische auto.
In andere delen van de wereld is men nog minder geneigd om over te stappen. Sterker nog, de interesse om elektrische te willen gaan rijden neemt af! Dat blijkt uit een onderzoek van S&P Global Mobility.
Daadwerkelijke range moet beter
Uiteraard heeft alles te maken met de accu, het grootste nadeel van een elektrische auto. En nee, het gaat er niet om het winnen van grondstoffen of de kinderen uit arme landen die ze in elkaar mogen schroeven. Nee, het gaat om de actieradius die je krijgt. Die is namelijk te klein voor mensen om over te stappen.
Bij S&P hebben ze niet alleen gekeken naar de fabrieksopgaven, maar de daadwerkelijke range die je kunt halen. Zo moest een Tesla Model 3 Performance AWD op een volle accu 599 km halen, maar haalde die in het echt slechts 499 km.
In principe hoeft dat geen probleem te zijn, want 499 km is alsnog een behoorlijke afstand. Het probleem is dat er niet veel laadplaatsen zijn en dat als je er eentje gevonden hebt, je een flinke tijd moet wachten voordat je weer door kan rijden.
Verkeerde soort EV
Volgens het onderzoek komt het ook door de gebruikers zelf dat de elektrische auto nog niet massaal met open armen wordt ontvangen. Volgens S&P zijn gebruikers van EV’s sowieso aan het rijden met de verkeerde auto.
Iedereen wil natuurlijk een gigantische SUV, dat er sowieso voor zorgt dat de range een issue is. Een kleinere, lichtere, lagere en meer aerodynamische auto is een veel beter uitgangspunt.
Als laatste conclusie trapt men uiteraard een open deur in. S&P stelt namelijk dat de grootste winst valt te behalen bij de accutechnologie. Als de energiedichtheid daarvan verbeterd kan worden en de elektromotoren efficiënter worden, wordt de elektrische auto ook voor de rest van de autokopers interessant.
Via: Carscoops
maarteno zegt
Vind persoonlijk de range nog niet zo’n issue vanaf 400+, meer de laadtijd en de hoeveelheid plekken om te laden….al heeft dat ook een relatie…als je echt net zo snel kan laden als met Benzine/Diesel/LPG, heb je ook weer minder laadplekken nodig.
simonbv zegt
400 WLTP of 400 echte kilometers in de winter
Johanneke zegt
Ik durf te wedden dat die 600km gewoon te halen is als je normaal rijdt. Maar we willen hard op trekken en remmen voor elke bocht. Stilstaan voor een rotonde ookal gaf de persoon op de rotonde netjes aan dat ie af ging slaan.
Ik heb nog nooit onder fabrieksopgave gereden. Zelfs met een elektrische auto van mijn werk niet. Het is allemaal rijstijl. Mijn vriendin rijdt 1 op 15 in ons a segment karretje, ik 1 op 21. Fabrieksopgave: 1 op 19.6
Pordon zegt
Ik kan met mijn rijstijl een stuk zuiniger rijden dan fabrieksopgave in mijn benzineauto. Met dezelfde rijstijl in mijn elektrische auto red ik nooit de opgegeven actieradius ondanks dat het gemiddelde verbruik lager ligt dan fabrieksopgave. Het verbruik gaat uit van een gemiddelde tijdens de WLTP. De opgegeven actieradius gaat echt uit van een ideale situatie.
maarteno zegt
Collega had eerst een Nissan Leaf en nu een Model Y, hij zei dat gewoon meekomen in het verkeer met de Leaf so 20% meer kost en met de Model Y maar een paar procent en dat is dan 120 – 130 km/h over 100 km/h. Dus het maakt ook wel uit wat voor EV je hebt en wat je routes zijn.
Johanneke zegt
Echt ja? Volgende keer als ik weer van werk een ID3 of i3 mee krijg ga ik het eens bekijken dan, wat de relatie is tussen mijn verbruik en de actieradius. Want ik zit onder opgegeven verbruik, ga er maar blind van uit dat je dan ook een hogere actieradius hebt. Want ik zou zeggen, je rijdt x kw per km, je hebt y kw aan accu, x maal y = range.
Pordon zegt
Mijn Polestar 2 heeft een actieradius TOT 474km. Het wltp verbruik is 16.6kwh/100km.
Mijn gemiddelde verbruik ligt nu op 15.6kwh/100km.
Op basis van de 69kwh batterij(68kwh bruikbaar) zou ik met 15.6 kwh zo’n 435km ver komen.
Johanneke zegt
Thanks voor de uitleg 👍
simonbv zegt
Rij je dan ook 130km p/h waar het mag?
Pordon zegt
Ik rij de Polestar voornamelijk zakelijk en denk dat zeker 90% van mijn ritten overdag is wanneer je max 100kmh mag vandaar dat het gemiddelde verbruik behoorlijk laag is. Ik rij niet vaak te hard en de cc staat bijna altijd op 107kmh. De ritjes die s avonds gedaan zijn ligt het verbruik bij 135kmh op de cc zo rond de 21/22 kWh/100km.
dijan zegt
-Edit: niet op de man spelen, Dijan. Dank.-
alpacatje zegt
Niet echt. De WLTP range is berekend op de batterij van 100 % naar 0 % te rijden aan 30km/u! Niemand rijdt 30km/u.
Ik had een polestar 2 met in theorie 440km. Op de snelweg, aan 120km/u cruise control haalde die amper 200-250km. Dat is gewoon absurd en de reden dat ik terug naar diesel overgeschakeld ben. Kost mij meer maar is veel handiger
CYBRTRK zegt
Volgens Polestar worden tijdens de WLTP verschillende snelheden gereden, en komt de gemiddelde snelheid uit op 46,5 km/h.
alloallo zegt
Ik rijd veel in Duitsland. De actieradius van mijn tesla loopt snel terug bij een kruissnelheid van 130. Om deze reden is de opvolger een hybride.
In de praktijk haal ik minder dan 400 km.
Mbt de internationalisering van EV! Ik ben net terug uit India. Verbazingwekkend hoeveel tata ev reeds rondrijden in de grote steden
tortuga zegt
Dat is bij mij de groote boosdoener. Meer dan 100 met een EV en die actieradius heeft niets meer te zeggen!
En tegen 100 op de Franse routes naar het zuiden zie ik niet echt zitten. Of om de 300km laden en hopen dat er plek vrij is
mashell zegt
Ik heb juist recent gemerkt dat 145 in plaats van 130 in Duitsland niet veel verschil maakt voor het verbruik van mijn e-tron.
slickrick zegt
Heb recent gemerkt dat 200 ipv 180 vrij weinig uitmaakt voor het verbruik van mijn BMW op de autobahn
Bert zegt
Meer range betekent ook een navenante prijsstijging.
Het gros kan uit met een bereik van 300 km en overstappen lukt alleen wanneer de prijs goed is.
Een EV met bereik van 300 km voor 25K verkoopt beter dan een bereik van 600 km voor 50K.
luittinke zegt
Waarom is het dat sinds de introductie van EV’s er wordt gesproken over “het gros van de mensen/het merendeel van de automobilisten heeft helemaal geen 1000km actieradius nodig”?
Daarvoor was dat nooit een gespreksonderwerp.
En ook de arrogantie om voor een ander te bepalen dat diegene niet meer nodig heeft dan “de gemiddelde automobilist”. Waarom wil je voor een ander de mobiliteit bepalen?
mashell zegt
Toch zal dat de andere kant op gaan slaan en krijg je als dieselaar op een gegeven moment te horen dat je arrogant bezig met het uitstoten van die giftige gassen omdat je meent dat een actieradius van 1000km nodig had. Overigens betekent minder actieradius niet minder mobiliteit maar gewoon vaker bijtanken/bjjladen.
rwdftw zegt
We doen het allemaal toch echt zelf. Vroeger had ieder zichzelf respecterend merk 1 of 2 coupes en/of cabriolets in het gamma. Maar dat verkoopt niet meer. Iedereen verwacht en wil tegenwoordig een zeecontainer.
De Model 3 die het artikel aanhaalt, heeft een echte actieradius van 500 km. En dat met 75-80kWh. Het “ideale busje” wat iedereen zoekt is de ID.Buzz, welke een accu van 77kWh heeft. Dan kom je bij 100km/h 342 km ver. 160 km minder dan de Model 3.
Dus : we willen een zeecontainer met range. Dat betekent een joekel van een accu. Wat weer extra gewicht is, waardoor je nog meer accu moet hebben. Dat levert dan ook weer meer laadtijd op.
Ergo : we moeten eigenlijk weer leren genoegen te nemen met een wat kleinere auto. Beter voor het milieu. Maar dat zal wel een enorme NIMBY opleveren :).
luittinke zegt
Wat “we” willen is een EV met vergelijkbare mobiliteit als een ICE. En dan verval je al gauw in die zeecontainer-suf-achtige blokkedozen.
rwdftw zegt
Die zeecontainer-suv-achtige blokkendozen zijn er alleen maar gekomen omdat de markt erom vroeg. Of liever, er werd een niche aangeboord en die verkocht als zoete broodjes. Denk aan de Scenic en de Quashqai. Die trend begon lang voordat er een BEV alternatief was in de vorm van de Model 3.
Men wil nu wel de BEV, maar men wil ook die blokkendoos. En dat combineert nu eenmaal slecht.
goodvibrations zegt
Wat we willen is het gemak dat we hadden.. zonder erbij stil te staan wat eigenlijk logisch is.. ik moest echt wel ff “rationeel” nadenken voordat ik mijn MX30 kocht.. een heerlijk rijdende auto, goed afgewerkt maar weinig range en langzaam laden.. dus echt even nagegaan hoe vaak ik meer range nodig heb.. wat bleek? Slechts enkele keren per jaar.. wintersport (met iedere EV lastig/hoog verbruik) en misschien 1 of 2 steden tripjes.. inmiddels 22k op de teller en maar een paar keer niet thuis hoeven laden.. dus hoe rationeel was het nu om die Mazda bijna te laten staan voor een EV met minder opties, minder mooie afwerking en een langere range?? Wintersport doen we nu met onze andere auto.. een hybride.. even duur in gebruik als een EV als je aan de snelweg moet laden.. Eigenlijk vind ik dan ook het beste concept de nieuwe Prius.. 90% elektrisch ⚡️ behalve een stedentrip of even gassen op de autobahn.. ⛽️ 😊
karhengst zegt
Ik denk dat het een optelsom is van meerdere factoren, waarbij iedereen z’n eigen combinatie heeft waardoor een EV het nog net niet is. Feit is dat je bij dezelfde prijs van een EV niet alleen een auto met ICE hebt waar lange afstanden en laadpaalstress sowieso geen ding zijn, tevens zijn die modellen gewoon luxer.
Nederland even buiten beschouwing gelaten, dan concurreert een Model 3 niet met een Golf, maar met een 3-Serie of C-Klasse, of Passat Station. Auto’s die in de regel gekocht / geleased door kilometervreters en/of mensen die voor gemak en comfort gaan. Buiten Nederland zit je nu eenmaal langer in de auto, op hogere snelheid.
De Model 3 is desondanks en zeker met de huidige prijsdalingen een erg interessant model, ik zou met de LR versie me ook in Duitsland best kunnen schikken naar de realistische range en bijbehorende laadtijden en het mindere comfort. Maar het is wel de énige auto die mij een financiële incentive geeft het compromis aan te gaan ten opzichte van een diesel. Wil ik hetzelfde comfort als een middenklasser, kom ik uit bij op z’n minst een Ioniq 6 van 60k, of een i4 / EQE van nog eens 10k meer. Voor dat geld rij je, zeker in de lease, ook weer gewoon een comfortabele diesel. Dan maar geen 0-100 in 4 seconden.
VW doet overigens leuk mee en biedt ook wel een acceptabele range en prijs, maar juist zij laten het dan weer afweten op laadsnelheid.
Allison Burgers zegt
Dit heet nu ontwikkeling.
schuimbekje3 zegt
zeggen dat 200 of 300 of 400km genoeg is voor de gemiddelde autorijder is hetzelfde als zeggen dat schoenmaat 40 voor de gemiddelde voet groot genoeg is…
het is geen vergelijking…
95% van de nederlanders kan NIET thuis laden, iig niet legaal..
10% kan in de wijk traag laden. maar niet met z’n allen tegelijk.
en 75% kan niet genoeg, snel genoeg en lang genoeg laden om elke dag voldoende stroom in de accu te krijgen…
iedereen met een ice kan met een beetje oefening in 5min hun ice weer vol gooien… hoe snel je tankt maakt niet uit voor de range, en de motor slijt ook niet harder. als je de tank twee keer per dag vol gooit.
iedereen kan een tankstation vinden binnen 5km van hun huis.
CYBRTRK zegt
Hoe kom je aan deze cijfers? Of heb je maar zo wat bedacht? Want daar lijkt het wel op.
JanJansen zegt
De range is niet zo’n probleem. Het is de aanschafprijs en de afschrijving.
Nog niet zo lang geleden kon je voor €12.000 een klein maar nieuw autootje aanschaffen, bijvoorbeeld een VW Lupo. En voor rond de €22.000 een Golf.
Nou wil ik niet in het verleden blijven hangen, maar een iD3 kost al snel €40.000 Dat kan een starter op de woningmarkt niet meer opbrengen. Die blijft nog wel even doorrijden.
turbotoll zegt
Vandaag nog achter een Taycan terechtgekomen in m’n rit naar Duitsland. Kruipt op handen en voeten naar z’n laatste laadpaal waarschijnlijk terwijl ik bijna 160km met ±200 gereden heb. Ondertussen tientallen batterijenauto’s ingehaald die achter een vrachtwagen stroom zitten te sparen. Laat me niet lachen, wat een bagger techniek.
Paul58 zegt
Wow dat is wel stoer 160km lang, 200 plus. Al die bewijsdrang altijd, al reed je 400 plus. Helaas word de autobahn steeds minder leuk. Steeds minder stukken waar je onbeperkt mag en bizar veel baustelle (was mijn laatste ervaring op de autobahn).
marcomanta zegt
Noem mij eens 1 betaalbare auto op waarmee een gezin met caravan op pad kan. Juist. De huidige markt met EV bestaat voor 80% uit leaserijders die zoiets opgedrongen krijgen van hun baas plus dat de bijtelling gunstig is. Jan modaal is blij met hun Volvo met Knaus of Passat met fietsendrager.