Over wegwerpproducten gesproken. Een Chinese EV heeft een storing na 39 kilometer en daarna is het over en uit.
In een relatief korte tijd wordt de automarkt compleet overspoeld door nieuwe automerken. Daarvan zijn er een paar Amerikaans (zoals Tesla, Fisker, Rivian en Lucid), Vietnamees (Vinfast) of Turks (Togg). De meeste nieuwkomers komen echter uit China. We hebben het niet over twee of drie merken, maar een compleet arsenaal aan compleet nieuwe merken.
Ze zien er op zich allemaal best aardig uit en uiteraard zijn het ook bijna allemaal elektrische automerken. Natuurlijk kennen we merken als Xpeng, BYD, Nio, Zeekr, Hongqi, Lynk & Co, Geely, Aiways en het Brits klinkende MG. Dan was daar ook nog Xiaomi. Daarvan hebben we een sterk staaltje anekdotisch bewijs voor je.
Chinese EV heeft storing
Xiaomi is in China een relatief populair automerk, maar in de rest van de wereld is het een nieuwe speler. Gelukkig zijn er altijd wel klanten te porren voor een goede deal om in een nieuwe auto weg te rijden. Dat gaat helaas niet altijd zonder slag of stoot, want een kersverse Xiaomi-klant maakte iets heel erg bizars mee: zijn auto stopte ermee.
Nu is dat op zich niet het vreemdste. Er zijn wel vaker storingen met nieuwe auto’s en in de meeste gevallen kunnen ze zo verholpen worden. Lang leve de fabrieksgarantie. In dit geval betrof het een felblauwe Xiaomi SU7, een middelgrote sedan. Na slechts 39 kilometer gereden te hebben, strandde hij met zijn gloednieuwe aankoop. Hij kreeg een melding dat hij de auto aan de kant moest zetten. Er was uiteindelijk een probleem met de aandrijflijn, waardoor de auto niet kan schakelen tussen de voor- en achteruit.
Maar nu komt het stomste: Xiaomi kan het probleem niet fixen. Ze konden namelijk niet achterhalen wat er precies mis was met de auto en dus was er niets te repareren. Ook de stekker eruit halen en weer opnieuw erin doen scheen niet te helpen.
Niet op te lossen
De eigenaar in kwestie is nog vrij redelijk: hij hoeft op zijn geld niet terug, maar gewoon een nieuwe auto. Dat blijkt echter niet te kunnen. Xiaomi schijnt alleen op bestelling te produceren, dus alle auto’s die nu van de band rollen hebben al een eigenaar. Ze schijnen nog aan het zoeken te zijn naar een oplossing.
Het is overigens niet de eerste keer dat er wat aan de hand is met de Xiaomi SU7 aan de hand is. Een bekend probleem was de noodremassistent, die boven 135 km/u niet functioneerde. Gelukkig kon men dat vrij eenvoudig met een over the air-update oplossen.
Via: Car News China
techniekmeneer zegt
Het is wél lekker milieubewust, dat stilstaan met je auto.
Leon zegt
Vooral met een EV..!
Autokenner zegt
Elk merk heeft zulke fratsen, maar bij een Chinese auto is dit een extra reden om er gewoon van weg te blijven.
Gemaakt in China ontkom je niet aan, maar een Chinese auto; nee dank je komt hier nooit op de oprit nog niet gratis.
mashell zegt
Haha. Een nieuw merk, klant ondersteuning systemen en procedures moeten nog bedacht worden.
Robert zegt
Een maat van me werkte bij Renault, toen die de tweede generatie Laguna in de showroom kregen. Dan kwam de klant z’n nieuwe auto ophalen; de oude inruiler werd ergens op het achterterrein weg gezet, moeder de vrouw de vanzelfsprekende bos bloemen geschonken, een korte uitleg van de verkoper erbij… en vervolgens weigerde de ‘smartcard’ annex startsleutel iedere vorm van dienst. Of nog erger, de sleutel werkte wél, maar de volgende dag, als de auto voor de deur of van de oprit weg moest komen, niet meer. En dat niet één keer, maar bij de helft van alle opleveringen.
Dus voordat men weer denkt: “ha lekker, begin de week met een China bashing topic”; elk merk heeft zo z’n zwakke momenten.
Johanneke zegt
Die smartcards waren verschrikkelijk. Hadden mensen vroeger in de straat met zo’n scenic. Als die bij de supermarkt waren geweest, deden ze een gebedje als ze terug liepen naar de auto, want er was altijd een kans dat ze niet weg konden door de kaart. Dan moest de Renault dealer weer langskomen om het te resetten oid.
Ik zou niet kunnen leven met zo’n onbetrouwbare auto.
Robert zegt
Die maat van me is twee jaar later overgestapt naar een andere garage en automerk. Bij die Renault garage was het twee jaar lang vrijwel elke avond overwerken, alleen maar om die vervloekte storingen te verhelpen. Bijna lopendebandwerk.
gilettelubbers zegt
Dan noem je ook meteen een merk/model natuurlijk. Je ziet nog zelden Laguna’s van die generatie rijden omdat ze voornamelijk door allerlei storingen total loss zijn verklaard. Heb een tijd bij een autobedrijf gewerkt waar regelmatig dit soort modellen voorbij kwamen door inruil. Nog nooit zulke slechte auto’s gezien. Weinig sprake van duurzaamheid dus. Dit zou bij een EV toch wel erg belangrijk moeten zijn ;)
dilbert zegt
Design “geinspireerd” door de Taycan.
Taycan van de Temu ;-)
Wat goed is en wat de markt wil, zal vanzelf blijven, anderen weer verdwijnen.
gregorius zegt
Ach ja, Xiaomi. Ik vind het een prima merk. Een prima na-aap merk van de wat meer premium spullen en daarna brengen ze ook nog lijnen uit die al voorliggen op de merken die ze eigenlijk eerst aan het na-apen waren. Over het algemeen werkt hun zooi prima, ziet het er goed uit en heeft het een prima prijs.
En in dit geval dus even niet. Maar zo kan je bij elk merk wel wat voorbeelden na voren toveren.
petroldrinker zegt
We moesten aan de EV voor het zogenaamde klimaat probleem, dit helpt dat probleem ook echt in de goede richting…. De EV gaat de kant op van de mobiele telefoon; na 4 jaar gooi je hem bij de recycle bak om een nieuwe te kopen die je ook weer na 4 jaar kan weg gooien, en zo door blijven gaan…
pomoek zegt
Wat is dat voor een onzin? En dat zeg je op basis van één incident? Er is op dit moment een complete industrie aan het opstarten die afgedankte EV’s wil gaan recyclen. De batterij vormt een nieuwe uitdaging maar kan bijvoorbeeld prima ingezet worden als thuisbatterij. https://arn.nl/een-second-life-voor-oude-ev-accus/
petroldrinker zegt
Dat denk ik bij elk bericht ook dat jij schrijft maak je geen zorgen :) en zal best dat ze zullen ge-recycled worden, maar is nog altijd vervuilender dan als ze het gewoon zouden doen en niet gerecycled zouden hoeven worden omdat het langer dan een paar jaar mee gaat…
pomoek zegt
als mijn moeder ballen had, zei Verstappen onlangs nog….
THSD zegt
Lekker kort leven dan al die afgedankte ev’s maar doe jij er vooral je voordeel mee.
wimof zegt
Is er wel een “dienst na verkoop”?
Ik zag onlangs een nieuw Chinees merk dat in België zijn fabriekswaarborg via een verzekeraar laat lopen (wie stapt mee in zo een verhaal?)
net10 zegt
Een storing bij een nieuwe auto is heel vervelend en verwacht je zeker niet. Ik heb zelf wel vertrouwen in de kwaliteit van Xiaomi.
In het begin van deze eeuw kwamen veel merken met veel nieuwe elektronica , om die reden kenden BMW, Mercedes, Jaguar, Renault etc. relatief veel elektrische storingen.
We hebben het over auto’s die ongeveer 24 jaar geleden op de markt kwamen.
Ik heb een Laguna 2 fase 1 gehad, en veel kilometers mee gereden.
Daarna lang een Laguna 3 gehad, die was veel beter, en super betrouwbaar. Geen enkele elektronische storing mee gehad. Bepaalde merken leerden heel snel.
debeier100 zegt
Doodeng die Alibabba auto’s , zien er leuk uit maar tis rotzooi. Kijk maar de komende jaren , ik voorspel ongekende ellende en mega afschrijvingen.