Met al die vrolijkheid rond de kerstdagen hebben we de Carmageddon-updates maar even achterwege gelaten, maar inmiddels is het moment toch weer aangebroken dat we met beide beentjes terug in de harde realiteit komen te staan. Reuzen GM en Chrysler staan nog steeds te wankelen met de kans om op de gehele autoindustrie neer te ploffen. De eerste $8 miljard in eerste-hulpcentjes wordt klaargelegd.
Vandaag nog ontvangen GM en Chrysler elk een lening van $4 miljard van de Amerikaanse regering. Begin volgend jaar krijgt GM nog eens $9,4 miljard, al moeten de laatste vier miljardjes eerst nog even langs Congress komen. Voor 17 februari moeten de automakers vervolgens met een plan komen om binnen afzienbare tijd weer een beetje omzet te draaien. Tenzij de regering van Obama er iets aan verandert is de ‘car czar’, in tegenstelling tot eerdere berichten, nog niet van de baan. Deze alwetende verteller zal op 31 maart beslissen of de twee fabrikanten goed bezig zijn of niet, of ze deze leningen meteen terug moeten betalen, en daarmee of ze al dan niet failliet gaan.
Ondertussen heeft Ford laten weten dat ze niet direct hulp nodig hebben, maar dat ze wel graag om een extra $9 miljard zouden willen kunnen vragen, mocht dat nodig zijn. Neuh, gaat prima met hen zo te horen. UPDATE: Ondertussen heeft miljardeninvesteerder Kirk Kerkorian al zijn overgebleven aandelen in de Blue Oval van de hand gedaan. Dat schept vertrouwen.
SAIC en SsangYong blijken ook op dit gebied kopieergedrag te vertonen en hebben inmiddels de regering van Zuid-Korea en verschillende banken om financiële steun gevraagd. De Korea Development Bank heeft al hulp toegezegd, mits SAIC eerst zelf wat dieper in z’n zakken gaat tasten. Het Cerberus-verhaal niet meegekregen, jongens?
BmwMPower zegt
Lang geen update geweest. Wil dit dan betekenen dat het weer een beetje redelijk gaat met de autoindustrie? ….
JPM zegt
De reden dat de grote drie hulp kregen was dat ze te groot waren om om te laten vallen. Dat er teveel banen verloren zouden gaan. De reden dat SsangYong steun krijgt is omdat er veel banen gekoppeld zijn aan die werkgever. De vraag is eigenlijk: is er hede ten dagen nog een globaal danwel internationaal bedrijf dat niet te groot is om om te vallen? Wil dit zeggen dat als men maar groot genoeg wordt de overheid garant staat voor het oplossen van problemen? Een nationale crisis van een nietszeggend landje kan zomaar omslaan in een internationale crisis (vb Ijsland). We zijn zo verweven met elkaar dat wij hier problemen kunnen krijgen met het kopen van ons huis omdat een of andere bananenrepubliek schulden maakt. Daar komen ook de problemen voor de autoindustrie vandaan. Nieuwe modellen volgen elkaar steeds sneller op, er zijn gigantische marketing budgetten evenals ontwikkelingskosten. Als een model dan flopt brengt dat meteen de winst van een bedrijf in gevaar, als meerdere modellen floppen dan is het bedrijf in gevaar. Omdat wij ons kolonialisme voortzetten als kapitalisme en weer afhankelijk worden van de groei in opkomende markten raken we verweven met plekken die ons eigenlijk helemaal niet in gevaar zouden moeten brengen.
Citrofiel zegt
Oh wat leuk toch, dat Nederlands. “zouden willen kunnen vragen”
Moest ik even zeggen. ;)
Maar over Ssangyong… Hier wordt het tegengestelde beweerd.
Citrofiel zegt
Of wacht… Daar staat regering, jullie hebben het over een bank. Ik vergeleek twee compleet verschillende en aanvullende, niet overlappende, berichten. Foutje… Vreemd dan dat jullie elkaars nieuws weer niet melden.
RA999 zegt
@ BmwMPower
Ik denk niet dat het nu al weer redelijk gaat hoor, eind december komt er gewoon weinig slecht nieuws naar buiten (iets met kerst). Het slechte nieuws wordt vast bewaard voor de eerste weken van 2009 als de jaarcijfers van 2008 bekend worden gemaakt…
RA999 zegt
Oh, ze staan er nu maar ze moeten nog worden goedgekeurd. Dat gaat vast lang duren op dit uur…
Of ik maak er gewoon een plaatje van, dan stopt het spamfilter me ook niet :)
Esprit_de_Flandre zegt
@JPM: de crisis is niet begonnen in IJsland, maar in de US. IJsland heeft gewoon de malchance van het zwaarst getroffen te zijn erdoor.
Bob zegt
@Esprit .. ik denk dat er wel meerdere landen de schuld zijn aan de crisis hoor. Een deel is de VS .. dat wel.
JPM zegt
@ Esprit de Flandre
Nee dat begrijp ik ook maar ik doelde op de ‘Ijsland crisis’ waar wereldwijd duizenden beleggers en overheden de dupe van zijn geworden.
@ Bob
Er is maar één land echt ‘schuldig’ aan de crisis en dat is de VS.
RubenBaeten zegt
@RA999: Sneaky!
WieAndersDasAuto zegt
@ Bob
VS is schuldig, zij zijn de veroorzakers van de crisis…
OT: Ik ben benieuwd of de grote 3 het nog lang volhouden.
Als GM het echt niet meer volhoudt dan zou ik er helemaal geen geld meer insteken… Het is net alsof je al je waardevolle spullen in een zinkend bootje stopt.
lincoln zegt
8 miljard ?? waar heb je het over ??
in nederland hoeft een leasebedrijf maar een pruillipje te trekken en er staat een bankgarantie van 200 miljard tot hun beschikking ..
o,ja .. en consumenten die welvaart de schuld geven van de crisis zijn raar ..
databekker zegt
Als de lening word gebruikt om het bedrijf gezond te maken, en als er auto’s met winst worden verkocht moet een gedeelte gaan na de afbetaling van de lening. Zo lang de overheid de lening maar terug krijgt.