Enerzijds misschien wel de ultieme BMW van dit moment, maar er is ook een nadeel. In de rijtest fileren we deze week de BMW M2 CS. Riemen vast.
We zijn BMW M2 fan. De redactie heb ik het dan over, want thuis kreeg ik de volgende opmerking: “Deze auto koop je echt voor jezelf.” Het ruige randje en het compacte formaat wat ik zo tof vind, is voor de iets meer praktisch ingestelde autokoper geen USP. Waarvan akte.
Van M2, maar M2 Competition naar M2 CS
De in 2016 gelanceerde M2 had het bekende N55 blok met in dit geval 370 pk onder de motorkap. De mooie zes-in-lijn met een twinscroll turbo was te vinden in bijna alle BMW’s van 2-serie tot siebener. Maar het was geen “echt” M-blok en vandaar dat de M2 Competition het 410 pk sterke S55 blok uit de BMW M3 en M4 kreeg.
De M2 CS kreeg weer een bak meer vermogen: totaal komt het TwinPower turbo blok nu op 450 pk en het maximum koppel piekt op 550 Nm tussen 2.350 en 5.200 tpm. Allemaal meer dan voldoende voor een niet al te grote coupé uit de BMW stal.
Erg prettig is dat BMW nog de keuze biedt tussen handbak en een zeventraps DCT automaat met dubbele koppeling. Een hardcore purist koppelt en schakelt het liefst zelf, hoewel de DCT bak de M2 CS een betere auto maakt. Met handbak duurt de sprint naar de 100 4,2 seconde, een M2 CS DCT doet het in 4 seconde rond. Aangezien de M2 CS standaard is voorzien van het M Drivers Pack is de begrenzer opgerekt van 250 naar 280 km/u.
Motorisch voelt het niet heel anders, de stap van M2 naar M2 Competition was groter. Daar kwamen een groot toerenbereik en rauwer randje wat de upgrade zo de moeite waard maakt. Motorisch biedt de M2 CS “alleen maar” 40 pk extra. Het is geen kattenpis, maar het is minder dan 10%. Dus om te zeggen dat je het direct merkt…..
Lekker veel carbon
Hetzelfde recept dat we kennen van de M3 CS en M4 CS: het magazijn met CFRP-onderdelen werd geplunderd. Motorkap, dak, frontsplitter, spoilerrand op de bagageklep en achterdiffuser zijn van koolstofvezel gemaakt. Niet zichtbaar is de carbon veerpootbrug, die de stijfheid van de voorzijde van de carrosserie verhoogt. De gewichtbesparing is nihil, de Competition en CS wegen hetzelfde. Het carbon dak verlaagt natuurlijk wel het zwaartepunt en het ziet er dik uit, dat telt ook.
Andere zaken waar je een M2 CS aan kunt herkennen zijn de 19 inch wielen in Y-spaak styling en de exclusieve Misano Blau kleur die alleen leverbaar is op de M2 CS. Het houdt het midden tussen Ford Racing Blue en Rebelblue waar snelle Volvo’s mee gespoten werden. Mijn smaak is het niet, maar je herkent er wel direct de M2 CS door.
Keramisch en adaptief
En die twee woorden slaan niet op dezelfde dingen. Laten we met de dempers beginnen, standaard krijgt de M2 CS het Adaptieve M Onderstel. Voorheen was dit onderstel alleen te verkrijgen op de M3 en M4. De M2 Competition kreeg al de aluminium voor- en achterwielophanging van de M3/M4, dus het adaptieve onderstel pastte er naadloos in.
Optioneel kan de M2 CS worden uitgerust met BMW M Carbon keramische remmen. Je hebt dan remklauwen met zes zuigers voor en vier stuks achter. Het zijn forse jongens die subliem remmen, maar dat doet het standaard staal van de M-Sport schijven van 400 mm ook.
De driftkoning
Vierhonderdvijftig pk en 550 Nm op de achterwielen is een recept voor feest. Zeker omdat BMW alle M2’s met het Active M sperdifferentieel uitrust. Het elektronisch aangestuurde sper met meerdere platen reageert snel en met precisie om tractie en stabiliteit te optimaliseren wanneer je dit wilt. De M Dynamic Mode (MDM) – een subfunctie van DSC – kan een grotere mate van wielslip toestaan en de bestuurder extra vrijheid bieden om de dynamische limiet op te zoeken. Met de elektronische nanny helemaal uit kan de M2 CS dikke moddervette drifts neerleggen.
Als je niet de rokende hooligan wilt uithangen, is er ook echt veel uit de M2 CS te halen. Het motorblok heeft niet perse de zangkwaliteiten van atmosferische zespitters van vroeger, maar de rauwe power maakt veel goed. Het weggedrag is ook echt subliem, met communicatieve besturing kan je de M2 CS lekker goed plaatsen.
De minpunten dan
Als je in wat recente BMW’s hebt gezeten, dan is instappen in de M2 CS een tijdreis. Het interieur is op zich prima, maar voelt inmiddels wat gedateerd. De 2-serie coupé (en Active Tourer) zijn de laatste van deze generatie BMW’s (de F-series), dus het is niet hagelnieuw meer.
Erger nog is de financiële pijn. De stap van M2 naar M2 Competition was al flink, maar voor de M2 CS mag er weer flink in de buidel getast worden. In Nederland kost de M2 CS 138.217 euro, grofweg het geld wat de grotere M4 (Cabriolet) ook kost. En een slordige 40 mille duurder dan de M2 Competition. Duizend euro per pk. Oei. Overigens is de Belgische prijs 96.500 euro en is het gat met de Competition een mille of 30.
Of 30-40 mille voor wat carbon items (die het gewicht niet verlagen), 10% meer vermogen, een adaptief onderstel, andere stoelen en een gewijzigde motorkap het waard zijn? Geen enkele M2 wordt rationeel aangeschaft, maar om dit recht te praten moet je in een delirium zitten. Ik hoop dat er genoeg mensen zijn die het geen bal uitmaakt, dat dan weer wel.
Conclusie BMW M2 CS rijtest
Na de rijtest BMW M2 CS bedacht ik me één ding: de meerprijs voor de CS is echt te gortig, maar de M2 is weer hoger op het verlanglijstje gekomen. Het recept voor een compacte coupé met achterwielaandrijving, een potente motor en een fijn onderstel is in de M2 CS tot perfecte wasdom gekomen.
berlinetta zegt
Ik vind de M2 echt een van de gaafste BMW’s ooit, maar een CS lijkt me iets te hardcore. Daarnaast ook die hoge prijs erbij. Ik zou eerder voor een Competition gaan. Snel genoeg, maar waarschijnlijk net wat fijner voor dagelijks gebruik. Daarin zit ook net de kracht van de M2. Als je een pure sportwagen wil, dan denk ik dat een Cayman GT4 de betere keus is.
tvr1974 zegt
@berlinetta: of een Lotus oid. Genoeg andere speeltjes voor veeeeeeel minder geld. De prijs van deze BMW is echt absurd..
hhitalia zegt
Mooie fotografie ook ??
Dutchdriftking zegt
Hij is gaaf, maar veel en veel te duur. Voor dit geld koop je ook een Alpina B3. Dat zou dan toch mijn keuze zijn.
kenner zegt
@dutchdriftking: appels met peren vergelijken. Allebei lekker maar ik zou voor een daily en autobahn stormer zeker de B3 nemen.
Dutchdriftking zegt
@kenner: Een M2 CS is een speeeltje voor BMW liefhebbers, een B3 de ultieme daily voor BMW liefhebbers. Als je een M2 voor het weekend hebt kan de daily wat saaier zijn. Als de speeltjes echter zo duur worden is geld stoppen in een fijne daily wellicht een beter idee.
karhengst zegt
Eigenlijk vind ik het verschil qua interieur ten opzichte van de nieuwe 1-Serie heel niet zo groot. Natuurlijk glimmen de spiegeltjes en kraaltjes nét wat mooier, maar een hoop zaken zijn ook grotendeels hetzelfde gebleven en kwalitatief nu niet per sé sterk verbeterd. Niet zoals tussen de E- en de F-generatie in ieder geval. Sterker nog, het i-Drive cluster is er juist op achteruit gegaan: Hier zijn het nog losse toetsen, in de nieuwe modellen is het een enkele plastic plaat. En over het instrumentencluster hoef ik niet te beginnen.
tttijn zegt
Stoer apparaat. Een van de weinige auto’s die ik in het zwart super gaaf vind.
vindik zegt
Heerlijke auto Wouter.
Verzoeknummertje voor de volgende keer: aan het einde van dit soort video’s nog even een shot van de achterbanden..
Pascal zegt
Coole video boys! Wat een heerlijk bommetje deze M2, gewoon zoals een BMW hoort te zijn. Heerlijke auto voor erbij of als je single bent, anders zou ik toch snel naar een maatje groter kijken.
SpeedGeek zegt
Na de CSL toch de meest begeerlijke auto die BMW heeft geproduceerd. Heb recent voor het weekend een M2 Competition mee gehad en de auto geeft bij iedere blik of bocht een grijns op je gezicht dus ik kan mij voorstellen dat de M2CS dit nog even overtreft.
Alleen de prijs…. als ik even vluchtig op Marktplaats kijk dan zie ik daar een e46 M3 CSL te koop staan met wat ervaring maar voor bijna €50k minder. Dan is de keuze zeer snel gemaakt. Plus dat je dan de auto hebt die BMW met de M2CS wanhopig probeert te evenaren.
Pascal zegt
Ah een E46 M3 CSL… dat geluid alleen al!
SpeedGeek zegt
Daar kan de M2CS niet tegen op nee.
Bas zegt
@wouter
Wat ik mij nu afvraag:
Moeten jullie de banden vergoeden na een dergelijke video?
Prachtige auto trouwens??
sollie1984 zegt
Snap dat gezeik over het interieur niet zo. Het is 1 van de fijnste en aangenaamste interieurs vandaag de dag. Alles werkt fijn en ergonomisch. Niet teveel poespas en onzin dingen. Het interieur van andere merken gaat snel vervelen en vaak is het toch altijd weer even zoeken naar de knopjes en opties etc etc etc, ongeacht hoe vaak je in een bepaald model hebt gereden.
Deze M2 CS valt nog steeds onder de vorige generaties BMW’s, de F22, dus het is niet gek dat de auto ook het interieur krijgt van het basismodel.
mpgc zegt
Hele gave auto maar mijns inziens heb je met de oorspronkelijke M2 al alles wat je nodig hebt.
jacobt zegt
Ik vind hem er nu al gedateerd uitzien, veel te duur, en niet bijzonder genoeg tov andere bmw modellen. Voor dat geld 138k excl opties koop je een leuke gebruikte gt3 Rs .
Die pk’s van de m2cs haal je ook uit een N55, doe er een ohlins set bij met een gave akrapovic en het is minstens zo leuk voor veeel minder geld.
bmw2coupeeigenaar zegt
Dikke wagen, alleen valt deze qua prijs vies tegen in Nederland. Met 140.000 Euro (hoe groot ik ook een fan mag zijn van de 2-reeks) denk je toch eerder aan een Porsche.
In Zweden heb je deze wagen voor 95.000 Euro
nautique206 zegt
Kan nog steeds niet wennen aan de verhoudingen van een 2 coupé, had ik ook bij de 1 coupé. Lijkt toch net een te heet gewassen 3/4 serie
audiA41.8TFSI2013 zegt
Erg leuke auto om mee te spelen / rijden. Maar qua prijzen niet meer te doen. Oplossing is wachten tot ze 6 – 8 jaar oud zijn, goed onderhouden, netjes bereden en niet te veel kilometers. En dan snel toeslaan, want er zijn dan meer kapers op de kust.
mark997gt3 zegt
Zoals eerder genoemd hier: qua prijs op niveau van een GT3 RS met 20k kilometers op de klok. Daar kan deze BMW echt niet aan tippen. Maar ik weet van een bekende werkzaam bij BMW dat ze de CS-en alleen met heel veel korting verkocht krijgen. Minimum 15% korting, dus dat scheelt al snel 20k.