Naast zonnebloemolie, chippies, benzine en tonijn in blik, worden nu ook zomerbanden kneiterduur.
Het zijn zware tijden als je net als ondergetekende leeft op biefstuk, goedkope paprika chips en af en toe een scheutje Shell V Power. Die dingen zijn namelijk allemaal kneiterduur tegenwoordig. Goed, eigenlijk is gewoon alles kneiterduur tegenwoordig. Het nieuwste item wat nu toegevoegd kan worden aan deze lijst, is de zomerband.
Rubberen rakkers
Deze gezellige rubberen (soort van) rakkers zijn geliefd op de redactie. Hoewel onze head honcho er vaak onzorgvuldig mee omgaat en ze veelal oprookt. Zoals iedereen weet heb je uiteindelijk alleen die vier vlakken waarmee je heilige koe contact maakt met de aarde. Als die koe je lief is, dan is het dus logisch om er fatsoenlijke sloffen onder te monteren in acceptabele conditie.
Zomerbanden kneiterduur
Dat mag wat kosten, maar het is wel jammer dat zomerbanden nu dus ook kneiterduur gaan worden. Dat bericht in ieder geval Automobilwoche op basis van data van platform Alzura Tyre24. Dit is een bedrijf waar handelaren bandjes kunnen kopen. In februari en maart zijn die banden ongeveer vijftien procent duurder geworden vergeleken met dezelfde maanden vorig jaar. En daarbij dient aangetekend te worden dat er toen al een stijging van 6,5 procent was ten opzichte van 2020.
Vlad en de ECB
Als schuldigen worden zowel stijgende kosten voor grondstoffen als voor vervoer gegeven. En dan is het al snel makkelijk om te wijzen naar Vladimir Putin en zijn onzalige acties in Oekraïne. Nou zijn die natuurlijk uitermate verwerpelijk, doch dat doet niet af aan het feit dat de echte reden dat bij ons dingen duurder worden natuurlijk vooral is dat de ECB de Euro fors minder waard gemaakt heeft door onheumige hoeveelheden geld bij te printen. Dit terwijl het enige mandaat dat de ECB officieel heeft letterlijk is om de inflatie in te perken. Maar goed, in oorlog sterft de waarheid het eerst, kennelijk.
Hoe dan ook, zomerbanden worden dus kneiterduur. Ga jij dan toch maar wat minder driften om kosten te besparen? Laat het weten, in de comments!
(ooo--V--ooo) zegt
Als die bom straks valt rij ik dan wel door op m’n nucleaire winterbanden
rulefollower zegt
Pak wel een setje sneeuwkettingreacties mee.
mashell zegt
De ECB koopt al sinds 2015 obligaties op (het zogenoemde bij drukken) en dat had tot haar eigen verbazing 0,0 effect op de inflatie. Dan is het toch zeer onwaarschijnlijk dat opeens in 2022 dat wel de inflatie zou aanjagen?
Nee, de huidige inflatie wordt veroorzaakt door speculaties op een olie tekort door de Oekraïnse oorlog en bedrijven die de corona verliezen willen goedmaken. Met het ECB beleid heeft dat niks van doen. Dat ECB beleid heeft zelfs zeer gunstig uitgepakt, doordat ze al zo lang de rente zo laag houden konden Staten (maar ook huishoudens) hun schulden gunstig herfinancieren zodat ze in de coronacrisis geld konden uitdelen aan ondernemers zonder dat het een probleem voor de staatsschuld vormde.
jaapiyo zegt
Dit is een beetje als zeggen ‘ik dronk in 2015 al twee glazen wijn per dag maar toen had ik tot mijn verbazing helemaal geen problemen, maar toen ging ik er acht per dag drinken en begon de ellende opeens hoor. Maar aan die glazen kan het dus niet liggen, want met die twee per dag ging het immers gewoon goed’.
Kijk even hoe het grafiekje sinds 2015 veranderd is…Daarbij waren de inflatiecijfers al naar tien procent aan het kruipen voor de oorlog.
pindakoning zegt
@jaapiyo: precies, plus: als het ‘gewone volk’ gaat realiseren dat geld minder waard aan het worden is begint het feest pas. Dat moment is nu (aan het komen). Het monetair beleid van een langere periode slaat als een boemerang terug..
Rick-dos zegt
“Nou zijn die natuurlijk uitermate verwerpelijk, doch dat doet niet af aan het feit dat de echte reden dat bij ons dingen duurder worden natuurlijk vooral is dat de ECB de Euro fors minder waard gemaakt heeft door onheumige hoeveelheden geld bij te printen.”
Dit is onzin om vooral de anti-EU sentiment aan te wakkeren. Ja, het helpt niet mee maar om het dan ‘de echte reden’ te betitelen is pertinente onzin. Er zijn veel meer factoren die bijdragen aan de inflatie en die daar een veel grotere rol in hebben. Als de ECB de echte reden is waarom is de inflatie in Amerika net zo historisch hoog? Turkije heeft een nog hogere inflatie is dat ook de schuld van de ECB?
jaapiyo zegt
Nou dat is eigenlijk vrij eenvoudig: omdat de FED exact hetzelfde heeft gedaan en de ECB en FED een wedstrijdje wie kan het meeste geld printen hebben gedaan. En -jawel- in Turkije heeft Erdogan geweigerd de rente te verhogen om inflatie tegen te gaan omdat dit in strijd is met het geloof.
Zeggen dat de FED en de ECB niet verantwoordelijk zijn voor deze inflatie is gewoon de kop in het zand steken. Het is een wetmatigheid als gevolg van hun acties. Daar hoef je geen econ voor gestudeerd te hebben. Nou heb ik dat wel gedaan, maar goed.
Aan de ene kant hebben ze er onheumig veel geld bijgeprint. Aan de andere kant weigeren ze continu de tool die ze hebben om inflatie te beteugelen (renteverhoging) in te zetten om die inflatie te beteugelen. Dat is in beide gevallen een bewuste (politieke) keuze. Mensen die achter die keuzes staan zijn in schrikbarende mate bereid over te gaan op magisch denken om dit te ontkennen. Dit terwijl dus voor de ECB nogmaals geldt dat het enige mandaat wat zij hebben, hun hele reden tot zijn (officieel) is om inflatie te beperken. Een taak die ze dus gewoon niet uitvoeren. Voor de FED is dit één van hun kerntaken, maar ook zij voeren die dus niet uit.
Dat dit tot resultaat heeft dat in de rijkere Europese landen elke Euro vermogen minder waard wordt en in de minder rijke landen elke Euro schuld minder waard wordt en zodoende een waardetransfer bewerkstelligt (zelfs nog los van EuroBonds) zonder dat er letterlijk geld overgemaakt moet worden, zal wel ‘toeval’ zijn…Evenals het feit dat de inflatie wél beteugelen waarschijnlijk zou leiden tot een (noodzakelijke) recessie die de status quo (wie de macht heeft en wie rijk is) zou kunnen opschudden, wat de huidige politieke/economische elites liever niet zien natuurlijk. Dus schoppen we het blikje maar steeds verder de weg op…
Rick-dos zegt
@jaapiyo Je hebt uitleg gegeven aan datgeen wat niet de inflatie heeft veroorzaakt maar wel er aan bijdraagt. Nogmaals als je naar de ECB wil wijzen dat dat de echte reden is dan is dat pertinente onzin. Dat ze dat geld de economie aan het inpompen waren heeft een reden dat samenhangt met de economische crisis. Hadden ze dat niet gedaan dan had iedereen zitten klagen dat er geen werk is en dat de economie aan het krimpen is.
Dat geld in de economie pompen zou te managen zijn geweest ware het niet dat er andere knappe koppen dachten dat we er al waren met de energietransitie en we minder gas hadden opgeslagen dan nodig was, we met een pandemie te maken kregen en nu ook nog een oorlog. Die drie factoren zijn de echte redenen en daar helpt het ECB beleid nu niet bij maar daar zit een nuanceverschil in. De inflatie kwam maar niet opgang totdat de wereld weer langzaam openging na alle lockdowns en heel het systeem verstoord was.
Dit heeft niks met je hoofd in het zand steken maar wel alles met weten hoe het chronologisch is gelopen en weten waar het echte probleem vandaan komt.
560pk zegt
@Rick-dos: vergeet de invloed van speculatie en bewuste economisch/industriële keuzes niet: voorbeeld speculatie is zonnebloemolie. De zonnebloemen die nu niet gezaaid kunnen worden ivm de oorlog in Ukraine leveren op z’n vroegst olie tegen komende winter. Toch is de olie nu al niet meer te koop in Nederland (hier op Madeira staan de schappen gewoon vol). Voorbeeld keuzes: onze stroomprijs (voor een belangrijk deel verantwoordelijk voor de hoge inflatie) wordt bepaald door de duurst mogelijke productiemethode. Dus alle stroom kost zoveel als de duurste paar procent kost om te produceren. Dat is een keuze, geen gegeven.
Rick-dos zegt
@560pk Klopt. Speculatie is zeker ook een factor geweest de afgelopen maanden.
zjos zegt
In de VS is de inflatie ook gestegen door het massaal geld bijdrukken door de FED. De FED doet nl hetzelfde als de ECB, massaal geld creëren uit het niets ! . De inflatie is een tijd lang beperkt gebleven omdat die massale hoeveelheden geld (dollars en Euro’s) eerst op de beurs terechtkwamen en niet in de reële economie. Daarom is er op de beurs die enorme bubbel ontstaan ( ook een soort inflatie dus) Nu komen die enorme hoeveelheden geld uit het niets langzaam in de reële economie terecht en neemt de inflatie snel toe. Feitelijk is wat nu gebeurt hetzelfde als wat in de Weimar republiek gebeurde. Het duurde daar ook even voor de hyperinflatie losbarstte. In Europa is het hoofdzakelijk de ECB die verantwoordelijk is voor de huidige hoge inflatie. Elke eerstejaars student economie kan je dat uitleggen. De inflatie in Turkije is tot stand gekomen door dat Erdogan de rente kunstmatig omlaag heeft gebracht.
Rick-dos zegt
@zjos Nogmaals, en voor de laatste keer, geld in de economie pompen draagt op dit moment inderdaad bij aan het probleem maar is niet het ‘echte probleem’. Je vergelijk met de Weimar republiek gaat op zoveel vlakken mank dat ik er niet eens meer op inga. Een eerstejaars student economie zou me dat inderdaad uit kunnen leggen maar dan zou die student me alleen één van de facetten van het probleem uitleggen en niet het hele probleem. Je gaat er namelijk voor het gemak aan voorbij dat de hele wereldeconomie net een schok heeft gehad door de pandemie. Mede door deze grote rimpeleffecten zijn de prijzen gestegen. Onze gasvoorraden waren laag waardoor speculanten in gas gingen speculeren en ga zo maar verder.
En trouwens, aangezien je het vergelijk met de Weimar republiek maakt, die hyperinflatie waar je op wijst die gaat er niet komen.
sportabgasanlage zegt
Onlangs achter nog 2 achterbandjes laten vernieuwen. Met €250 per stuk vond ik ze al best duur. Gelukkig kan er er voorlopig even tegenaan.
DeWitteCondor zegt
@sportabgasanlage: heb je ze met bladgoud laten inleggen 😂
Dieseltor zegt
Ik heb afgelopen week vers rubber onder de motor laten leggen. Achter kostte €198 en voor €140. Nadat ik de factuur gepresenteerd kreeg, was dat precies de vraag die ik de dealert stelde.
Ik kreeg te horen dat ik blij moest zijn dat ik überhaupt al zo snel terecht kon en een setje kon bemachtigen. Bepaalde maten liggen in backorder.
b088y zegt
Het geld word niet uitgedeeld, maat uitgeleend, belangrijk verschil. ECB kan het geld dus ook weer uit de ‘markt’ nemen, zie ook de grafiek.
AutomotivePassionNL zegt
1,5 week terug twee nieuwe Michelin PilotSport5’s op de (meesturende) achteras laten leggen. Komende week twee nieuwe PilotSport 5’s op de voorzijde, en ik kan er weer even tegenaan. Over een jaar of twee zijn de prijzen hopelijk weer gezakt…
faalhaas zegt
Moeder Faalhaas zegt: “Klootzakken!, allemaal!, 1 voor 1! Heb je helemaal niks aan als normaal persoon!”
hansjeb zegt
Dan maar het hele jaar op winterbanden.
rogerzz zegt
Die slijten dan harder door de hogere temperaturen, dus heb je in de winter nieuwe winterbanden nodig? En bij een noodstop sta je ook wat meters later stil lijkt mij..
Maargoed, brandstof/energie is duurder, rubber niet lijkt mij, dus bandenboeren hebben wat logistieke kosten verwerkt in de prijzen. Overigens heb ik net nieuwe banden gekocht en die waren nog net zo duur als ‘normaal’. Maar iedereen roept inflatie, dus is er inflatie, want zo werkt de wereld. Paniekvoetbal, wat ‘geldprint’ opmerkingen en anekdotes en je bent er blijkbaar qua uitleg want zo het stond op feesboek. Kleine zucht, en dat terwijl er ook al berichten te lezen zijn over deflatie. We zullen zien.
kniesoor zegt
Kan voorlopig nog even vooruit, één staat letterlijk op nieuwe banden, een andere op vrijwel nieuwe en de derde, waar weinig mee gereden wordt, heeft nog een procent of 50 profiel op z’n banden. En dan inderdaad maar hopen, dat de prijzen weer een beetje gekalmeerd zijn als er een oto aan de beurt is voor een setje nieuwe sloffen 🛞
VeniVidiVici zegt
“Zomerbanden worden kneiter duur”… leuk maar waar praten we over? 10 euro prijsverhoging ofzo voor een band?
ouwedibbes83 zegt
@venividivici: “In februari en maart zijn die banden ongeveer vijftien procent duurder geworden vergeleken met dezelfde maanden vorig jaar.” Dat komt neer op ruim 2 tientjes op een band van voorheen 150 euro.
volvoturbo zegt
Eindelijk wordt de geldprinter van de ECB maar ook FED ’s benoemd en nog wel op Autoblog :) De economen verzwijgen zit massaal in de media. Ja, brandstof/gas is duurder geworden, dat weten we nu wel. Maar t probleem is structureler en al jaren gaande. Nu inflatie hyperinflatie aan t worden is, wordt men gelukkig wakker.
e38ossie zegt
Net vier nieuwe 16” bandjes gekocht voor 200,- per stuk. Moesten helemaal uit Spanje komen. Niemand had ze hier liggen.
tjorque zegt
Dju dju dju!
De GS heeft een nieuwe voorband nodig.
De Octavia zijn eco sloefjes zijn qua profiel nog wel ok, maar het rubber is na 4 jaar (30k km) al vrij verduurd. Ik vraag me af of dat normaal is, ik vind dat best snel…
Zal me dus enkele honderden pleuro’s gaan kosten om te vervangen.
Voila klaar met zeuren 😝