Het hele jaar geen bijtelling maar wel met een auto van de zaak op vakantie, mag dat?
Je rijdt een auto van de zaak en je betaalt geen bijtelling. Je rijdt dus minder dan 500km privé met je auto en op vakantie gaan naar Zuid-Europa lijkt dus niet tot de mogelijkheden te behoren, maar klopt dat wel? Zijn er niet een aantal mogelijkheden om toch profijt te hebben van je zakelijke auto als het vakantietijd is? We bespreken een aantal veelgehoorde suggesties.
‘Gewoon doen, komen ze toch niet achter’
Hmm, sowieso krijg je natuurlijk jeuk als je dat iemand hoort zeggen maar laten we er even induiken. De eerste tegenwerping betreft vaak de camera’s boven de grensovergang, die controleren toch je kenteken, dan hang je, toch? Ja, de Marechaussee controleert inderdaad alle voertuigen die de grens over gaan. Maar de Belastingdienst heeft in 2018 al aangegeven dat ze sowieso geen gebruik meer maakt van camerabeelden om privégebruik van zakelijke auto’s aan te tonen.
Ze kunnen je natuurlijk altijd nog wel staande houden, maar constateren op basis van videobeelden dat jij wel degelijk de grens over gaat is er niet bij. Maar laten we eerlijk zijn. Als je voor het volledige voordeel gaat dan wil je ook je tolgeld en je brandstof declareren. En over het algemeen zal de boekhouder het toch wel vreemd vinden dat je getankt hebt in Luxemburg maar daar geen klanten hebt. Al met al ook geen optie, om meerdere redenen wat ons betreft, deze ‘illegale route’.
Je leaseauto huren van je werkgever
Ok, die moeten we even uitleggen. Uiteindelijk komt het erop neer dat je denkt dat je het casino kunt verslaan. Verrassing, dat gaat in de meerderheid van de gevallen niet lukken. Het idee is dat je een leaseauto hebt, deze niet bijtelt, maar in de vakantieperiode de auto door middel van een huurovereenkomst ‘huurt’ van je werkgever. Het voordeel kan zijn dat je dan met je vertrouwde auto op vakantie kunt en wellicht compenseert jouw baas je wel voor de ‘huur’ die je voor de auto betaalt. Op zich een sluw plan, want je betaalt toch? Fout! De fiscus heeft deze ‘truuk’ al eind 2016
afgeschoten.
De redenering is dat de auto gewoon het hele jaar ter beschikking staat van de berijder en dat een gedeelte daarvan onder een huurovereenkomst valt doet daar niets aan af. Dus alle kilometers worden opgeteld en kom je boven de 500km dan geldt toch gewoon de bijtelling. Een mooi idee, maar in de praktijk al afgeschoten.
Tijdens je vakantie in een andere auto rijden van de zaak
Ja, dat kan. Ook wel bekend als Uitvoeringsafpraak. Je kunt je eigen auto inleveren en gebruik maken van de mogelijkheid om zelfs je bijtelling op je zakelijke auto tijdelijk stop te zetten (sleutels bij je baas of leasemaatschappij, afspraken samen vastleggen). Je werkgever mag dan je bijtelling stoppen voor je hoofdauto en je iets anders ter beschikking stellen, waar je dan WEL bijtelling over betaalt. Stel je voor dat je normaal een elektrische auto rijdt en voor de vakantie een lekkere diesel- of benzineversie wilt.
Het gevaar is echter dat de belastinginspecteur dan niet zal stoppen bij de 22% bijtelling van de vakantieauto maar je wellicht gewoon voor het hele voordeel wil belasten omdat je hem tijdens de vakantie ALLEEN voor privédoeleinden hebt. Want om zakelijk kosten af te kunnen trekken moet het doel nog altijd zijn dat de auto VOORAL zakelijk wordt ingezet. Pas hier dus mee op. Vooral ook omdat er meerdere berichten zijn dat de fiscus hier niet (meer) mee akkoord is. En nee het is niet mogelijk om alleen tijdens je vakantie WEL bijtelling te betalen. De fiscus kijkt naar jou als berijder per jaar of je kiest wel of niet bij te tellen. Dat kan wel bij afscheid van je baas, je auto of een andere verandering een keer wijzigen. Maar niet met als reden: ik heb hem nu nodig voor vakantie.
Je betaalt bijtelling maar je tankpas doet het alleen in NL
Nou, denk je, mijn tankpas werkt overal dus dat is geen punt. Die fout hebben we ook wel eens gemaakt. Er zijn voldoende tankpassen die brandstofmerk specifiek zijn in NL, kom je bij een pomp van dat merk in het buitenland, dan werkt ie echter niet. Eerste tip is natuurlijk altijd een backup betaalmiddel hebben, maar dat terzijde. Stel je werkgever wil alle autokosten betalen in het buitenland, dan kan je volstaan met een declaratie bij thuiskomst. Bewaar de bonnetjes van tanken, tol en parkeren en je ziet het bedrag vaak een maand later terug op salarisstrookje als onbelaste vergoeding.
Heeft jouw baas echter geen zin om de kosten te coveren voor jouw vervoer tijdens de vakantie los van de kilometers die jij in de leaseauto maakt dan heb je een uitdaging. Als je daar actief mee aan de slag wilt dan moet je vooraf met je werkgever in conclaaf om vast te stellen dat je bij thuiskomst de bonnetjesberg mag dumpen bij de salarisadministratie. Daar kunnen ze de gemaakte kosten verrekenen met de ingehouden bijtelling. Let op dat je dus minder bijtelling gaat betalen maar dat dit nooit negatief wordt, dus bij veel kosten in een maand kan de bijtelling voor die maand hooguit naar 0.
Informeer je voordat je jezelf rijk rekent en vooral: stem alles goed af met je werkgever!
Met dank aan: Mobility Service Nederland
fanboy zegt
De tankpas haalt denk ik het slechtste in mensen naar boven. Ja, leuk als je zo’n ongelimiteerde tankpas hebt hoor. Maar je hoeft nergens meer over nagedacht.
Dan heb je iemand via marktplaats voor de deur staan, die helemaal uit de andere kant van het land komt. Joh, met brandstofkosten en al, had je dat ding dan niet net zo goed nieuw kunnen kopen? Maarja, lease auto en tankpas he, pfff.
Bekende van me is zo’n enorme krent, maar met z’n lease auto gaat hij lekker op vakantie hoor. Rijdt overal heen. Valt hem toch tegen hoeveel geld er doorheen gaat wanneer je zelf moet betalen, dan zou hij een stuk dichter bij huis blijven.
str8six zegt
@fanboy: maat van me deed precies hetzelfde met auto onderdelen. Heel NL reed ie door met leaseauto en tankpas. Nu van baan gewisseld, zo min mogelijk prive rijden en een NS businesscard…
viezefreddyw zegt
@str8six: Het kan nog erger. Vriend van mij doet hetzelfde maar is ook nog eens niet zuinig met de auto want baas betaalt. Vol gas rijden constant, piepende bandjes etc.
olivier420 zegt
@viezefreddyw: Is wel beetje gewetenloos ja, maar komt bijna niet meer voor toch?
Ik krijg bijv X aantal euro’s per maand terug en zodra ik buiten de norm val (met correctie omdat fabrikanten niet heel eerlijk zijn :-)) mag ik het terugbetalen. Is zo 400 euro extra op jaarbasis.
Dutchdriftking zegt
@viezefreddyw: Ik zou dat niet eens kunnen. Een collega van me trapt ook altijd zo met z’n leaseauto. Maar of een auto nu wel of niet van jou is, je gaat toch niet trappen op een koude motor?!
lekbak zegt
@dutchdriftking: Een voormalig collega van mij deed niet anders. Puur uit gebrek aan mechanisch gevoel. Midden in de winter, auto heeft twee weken aan dek van het schip gestaan, sneeuw ligt er nog op en de auto moest eventjes een paar meter verplaatst worden (altijd zo, om plek te maken voor de volgende auto die van boord ging). Dan ging de motor aan, werkelijk binnen een halve seconde ging de ijskoude diesel naar 2500rpm en met spinnende bandjes schoot de auto vooruit. Het deed gewoon pijn om te zien… krabben was er ook niet bij. De voorruitverwarming (ford focus) aan en de ruitenwissers erbij. De eerste minuut krassen die natuurlijk over het ijs, maar dat boeide niks. Beetje sproeien smeert wel, ofzo. Sommige mensen hebben zo bizar weinig gevoel voor techniek, dat is bijna onbegrijpelijk.
Diezelfde man heeft die nieuw gekochte auto na drie jaar ingeruild zonder dat die ooit een druppel olie heeft gezien (reed 50+k per jaar) want olie verwisselen is oplichterij van shell. Was dus niet eens een leaseauto maar privé bezit!
Dutchdriftking zegt
@lekbak: Ongelooflijk… Je zal zo’n auto maar kopen….
lekbak zegt
@dutchdriftking: dat hebben wij ook heel vaak tegen elkaar gezegd…
lekkaah zegt
@viezefreddyw: daarom uitkijken met occasions (ex leasebakken), kun je bijna nog beter een demo kopen bij wijze van spreke
koffiekopje zegt
@lekkaah: Mwah, dat valt ook wel weer mee. De olie is in ieder geval verwisseld bij een leasebak.
Mijn ex-leaserts zijn over het algemeen zelfs redelijk goed onderhouden geweest.
Hoe de auto er uiterlijk bij staat zegt een hoop. Hoeveel onderhoud (banden, remblokken/schijven, koppeling) eraan geweest is ook. Een auto met 150.000 km die al aan z’n derde koppeling is, daar heb ik geen zin in.
karhengst zegt
@viezefreddyw: zulke kneuzen vind je ook onder de privé rijders. Als er bij mij een setje banden teveel doorheen gaan wordt het overigens gewoon aan de werkgever doorberekend. Dat kan een keertje tegen het eind van de lease periode. Maar als je er op de helft al door zit komen er echt wel vragen. En terecht.
henkhekje zegt
@viezefreddyw: leasemij’s worden daar ook wel mondiger in.. als jij snel je bandjes glad hebt en veel meer brandstof verbruikt met gelijke kilometers t.o.v. je collega dan krijg je vanzelf een tik op je vingers
olivier420 zegt
@fanboy: Maar diegene betaalt toch netjes bijtelling? En zit toch (bijna altijd) vast aan een max aantal privé km per jaar..?
berlinetta zegt
@olivier420: Leasen is nog altijd goedkoper dan diezelfde auto privé rijden, juist met name door die tankpas. En het klopt dat er een max zit aan het aantal privékilometers, maar meestal is dat iets van 15.000 km. Niet heel weinig. Daarnaast is ook maar de vraag of het gecontroleerd wordt. Bij mijn eigen werk doen ze dat niet en de werkgever van mijn doet het ook niet.
unknown234 zegt
@berlinetta: maximale kilometers? Jaartje of 10 geleden toen ik mocht rijden in mijn pa zijn lease auto, er binnen een jaar 80 duizend km (prive) er bij op gereden.
Nooit iets van gehoord, ook niet toen ik drie keer banden heb laten wisselen binnen twee maanden.
Wel een brief met het verzoek of het gemiddelde verbruik wat beter kon. 1 op 8 met een 2.0 tdi was nogal..apart.
berlinetta zegt
@unknown234: Dit is dus een voorbeeld waarom ze van mij de tankpas per direct mogen afschaffen.
unknown234 zegt
@berlinetta: Tsja, als ik de context er bij schets wat het de werkgever extra heeft gekost en wat de werknemer de werkgever oplevert per jaar dan zou dit geen goed voorbeeld zijn. Nog niet eens een procent van de omzet, laat staan de winst.
Als ik er zo over nadenk; dan zou een werkgever elke werknemer een wel een tankpas geven met dat soort vooruitzichten als dat een garantie op succes zou zijn.
Maar ik heb er iig van genoten en door leren rijden. Was het bewust? Nee, kwam zo uit.
Gebruikte de auto altijd om naar (sport)evenementen, verjaardagen, vrienden, vriendin die wat verder woonde (80km) te gaan.
Marktplaatstafarelen en met een koude motor vol knallen, dat zijn voorbeelden waar ik mij dan weer niet in kan vinden.
berlinetta zegt
@unknown234: Het gaat mij er niet om wat het een werkgever oplevert. Het gaat mij erom dat onze wegen overvol raken, mensen steeds asocialer gaan rijden en we het milieu minder moeten gaan belasten. Het afschaffen van een tankpas zou in mijn ogen positief zijn voor al deze drie punten. En ik snap dat niet iedere leaserijder zo is, maar zoals fanboy al mooi verwoord: het brengt bij een hoop mensen het slechtste naar boven. Ik zie alleen maar nadelen aan een tankpas. Het levert een werkgever wellicht alleen minder administratie op.
unknown234 zegt
@berlinetta: Over het asociale ben ik het met je eens. Vooral de laatste jaren zie ik het steeds meer om mij heen gebeuren of mijn perceptie verandert..
En wat betreft de overvolle wegen en milieu. Ik denk dat dit nogal sterk samenhangt met een welvarende economie. Tijdens de economische crisis reed er echt veel minder verkeer op de weg dan een aantal jaar later. Ik kan mij dit herinneren omdat ik dus best veel op de weg zat en het ineens minder druk leek te worden.
Klinkt hard; maar als er natuurrampen gebeuren, waar dan ook, geen mensen meer steunen die daar zitten. Elkaar in stand houden is niet goed voor het milieu.
berlinetta zegt
@unknown234: Het klopt zeker dat economische groei bijdraagt aan meer drukte op de weg. Maar het zal op de langere termijn sowieso drukker worden. En om de doelstellingen uit het klimaatakkoord te halen en de wegen niet helemaal te laten verstoppen, zullen we toch mensen moeten aanmoedigen om de auto iets meer te laten staan. Een tankpas doet precies het tegenovergestelde.
Heb meteen twee recente voorbeelden:
Ik ging gisteravond sporten met een vriend en ik vroeg wat zijn vakantieplannen waren. Hij had een vliegreis in gedachte, maar kreeg vorige week z’n leaseauto met tankpas. Hij gaat nu dus met de auto op vakantie, want dat kost hem niks.
Een andere vriend vraagt zojuist om dit weekend naar de tour de france te gaan kijken. Benzine is gratis zegt hij (want tankpas).
Ik snap het volkomen dat ze dit doen en ik zou precies hetzelfde doen als ik een tankpas had. Maar dit staat haaks op de bedoelingen van onze overheid.
koeberg zegt
@olivier420: Ik heb geen maximum aantal kilometers op mijn leaseauto. Bij mijn vorige werkgever ook niet en die daarvoor ook niet. Mijn eerste werkgever had dat wel.
berlinetta zegt
@fanboy: Precies dit. Ik heb ook 3 van die vrienden. Pakken voor alles de auto, want het kost ze toch niks. Rijden ook altijd lekker vol gas, want verbruik boeit ze toch geen klote.
mashell zegt
@fanboy: de afgunst druipt er weer vanaf… De leaseauto met tankpas is een arbeidsvoorwaarde die met bijtelling bestraft wordt. Als je die niet inzet voor dingen als een vakantie ben je juist inefficient bezig.
fanboy zegt
@mashell: Je bedoelt wat anders dan inefficient. Je bedoelt goed voor je portomonnee.
Het is namelijk rete inefficient om naar de andere kant van het land te rijden voor een paar tientjes verschil.
Het is ook rete inefficient om voor ieder stukje de auto te pakken.
En zomaar overal heen rijden is gewoon onbezonnen op een gegeven moment. Ik vind het hetzelfde als voor 20 euro ergens naar toe vliegen om maar wat te noemen.
Tuurlijk is er bijtelling, dat is ook prima. Maar dat je daarna een modus heeft die (voor sommigen) geen limiet meer kent, dat is het probleem. Als er geen financiele impuls is om iets te laten, dan wordt voor alles de auto gebruikt, ook voor onzinnige ritten. Gaat helemaal nergens meer over zoals de vele reacties weergeven.
olivier420 zegt
@fanboy: Ja soit, in dit soort voorbeelden is het vrij kansloos. Maar dat is niet gelijk elke leasert met een tankpas..
Zo voelt het een beetje als je jouw reactie leest :-).
Bij het bedrijf waar ik werk zitten er ~ 3.000 in de lease en iedereen wordt gecheckt adhv z’n verbruik en iedereen heeft max aantal km, daarna 19ct per km.
Tuurlijk is dit nog steeds relatief voordelig rijden, maar je moet het dan ook nog altijd zien als stukje arbeidsvoorwaarden
fanboy zegt
@olivier420: Bij jouw bedrijf zal het dan ook niet zo snel leiden tot dit soort uitspattingen. Want dat is simpelweg niet ongelimiteerd rondkarren. Prima toch.
mashell zegt
@fanboy: efficient voor je portomonee is de hoogste vorm van efficient, dat is waar heel de economonie op draait. Daar hoeven we geen schande van te spreken. En wie bepaalt wat onzinnige ritten zijn? Jij, ik, Mark Rutte of bestaan onzinnige ritten helemaal niet? Je hebt gewoon de vrijheid om zelf te bepalen wat jij zinnig vindt en waarvoor je jouw (ter beschikking gestelde) auto in zt. Die vrijheid is een groot goed en daar moeten we niet aan willen tornen.
Dat mensen met deze arbeidsvoorwaarde de auto meer inzetten dan een particulier is niet gek of zelfs maar verkeerd, die suggestie dat daar iets mis mee zou zijn vind vind ik onterecht.
Natuurlijk is het voor het milieu niet optimaal (hoewel een jonge leaseauto natuurlijk het milieu per kilometer vaak minder belast dan een “youngtimer”). Maar milieudoelen zijn eigenlijk nooit de reden om een leaseauto in te zetten voor een bedrijf. Het prive gebruik is een gevolg van het ter beschikking hebben van de auto, daar betaal je bijtelling over en als je er al een flatrate bijtelling over betaald dan mag je die ook zoveel gebruiken als je wilt, dat is gewoon eerlijk.
Willen we prive kilometers door leaserijders ontmoedigen dan zouden we de bijtelling niet flatrate over de cataloguswaarde maar over de werkelijk gereden prive kilometers moeten doen. Dat hadden we ooit ook zo, maar was een administratieve chaos en werkte fraude in de hand.
Overigens is er naast het kostenaspect ook nog het tijdsaspect. Veel kilometers rijden kost gewoon tijd, een marktplaats aankoop aan de andere kant van het land ophalen kost je gewoon tijd. Leuk voor wie vrije tijd teveel heeft, maar dat zijn er maar weinig, lang niet genoeg om beleid op te willen maken. Ook is het, voor mij zo, dat als ik veel zakelijke kilometers maak ik juist in het weekend weinig kilometers maak, ik heb het gevoel al genoeg in die auto te zitten.
Samengevat, het geschetste probleem met betrekking tot execessieve prive inzet van de auto van de zaak bestaat wat mij betreft niet eens of is hoogstens een verwaarloosbaar probleem. De afgunst van “kijk de buurman gaat al weer naar de winkel met de leaseauto, als ie dat zelf zou moeten betalen ging hij wel met de fiets” is het ware probleem. En natuurlijk de onwetendheid dat de buurman het dankzij de bijtelling ook gewoon zelf betaalt!
plastichero zegt
@mashell: helemaal mee eens. Ik ben er zo 1, kan ongelimiteerd rijden, ook in het buitenland. Ik vind het heerlijk om te rijden, dus pak zo vaak mogelijk de auto. Spanje, Frankrijk, Italië vakanties, lekker met de auto. De rit alleen is al feest en het is dus goedkoper dan vliegen en een auto huren. Ook voor marktplaats advertenties aan de andere kant van het land (meestal ik combinatie met iets anders, want idd: tijd) pak ik mijn auto. Ik betaal bijtelling, mijn salaris is niet ‘je van het’ dus ik zie dit als een plezierige bijkomstigheid. Bovenstaande reacties begrijp ik niet helemaal van autoliefhebbers, want een mooie bak, gratis benzine = toch lekker veel rijden?
vaakbenjetebang zegt
@plastichero: Nou ja, het is welbeschouwd natuurlijk wel wonderlijk als een werkgever de benzine of diesel voor iemands privékilometers betaalt ‘want leaseauto’. Leuk voor degenen die in zo’n regeling zitten, maar je kunt (ook als autoliefhebber) rationeel toch niet anders dan daar je vraagtekens bij zetten. Persoonlijk heb ik er geen moeite mee, begrijp me goed, maar het is bijzonder dat dit nog steeds behoorlijk gebruikelijk is in een tijd dat de belastingvrije kilometervergoeding voor zakelijk gebruik van de privéauto al tig jaar niet omhoog is gegaan.
berlinetta zegt
@vaakbenjetebang: In deze tijd waarin we te maken krijgen met steeds groter wordende fileproblemen en milieuproblemen zou ik het dan ook niet raar vinden om dit aan banden te leggen. Ik snap het overigens wel hoor, ik had precies hetzelfde gedaan als ik een leaseauto met tankpas had.
vaakbenjetebang zegt
@berlinetta: Voor mij persoonlijk zou het niet eens veel uitmaken. Rijden in mijn vrije tijd doe ik in auto’s die ik leuk vind, juist om het rijden en niet zozeer om ergens te komen (of een onbeduidend marktplaatskoopje binnen te hengelen), dus dan zou het leasehok gewoon stilstaan. Voor veel mensen is een auto eerst en vooral een stuk gemak, en gratis is wel het ultieme gemak, natuurlijk.
fanboy zegt
@mashell: Waar heb ik gezegd dat we die vrijheid aan banden moeten leggen? Precies, helemaal nergens.
Voel je niet zo bedreigd met je tankpasje. Doen alsof die onzinnige ritten niet voorkomen, kun je doen. Kijk even bij de rest van de reacties zou ik zeggen. Zelfs iemand die het met je eens is kachelde 1x in de maand naar Polen. Prima als hij er blij van werd. Maar dat is typisch zoiets wat niet (zo vaak) gedaan zou worden als het allemaal zelf betaalde. En dat is nou precies mijn punt. Als je geen limiet hebt, dan is er dus ook geen impuls meer voor verbruik. Mensen die een vast bedrag zijn aan energie (dmv huur) zal het soms ook aan hun reet roesten dat ze het huis proberen te verwarmen met ramen wagenwijd open. Er is voor hun geen motivatie om te doen, en vaak een gebrek aan inzicht.
Het is een all you can eat, waarbij mensen niet persee vol hoeven komen te zitten en dus doorgaan. Als ze tijd hebben, want ik zou het er niet voor over hebben, voor een paar tientjes het land heen en weer rijden.
En de economie dan wel eigen portomonnee boven alles stellen doen we altijd wel. Daarom gaat de aarde ook naar de klote.
Afgunst is het niet, lease auto’s zijn er nou eenmaal. Ik heb nu geen lease auto, maar kwam enkel omdat ik bij een bedrijf ging werken dat me leuker leek dan anderen. Anders had ik wel ergens gewerkt met lease auto, banen genoeg. Maar ik vind het niet zo belangrijk. Het kan wel, afhankelijk van optelsom salaris + leasen, een financieel voordeel opleveren uiteraard. Maar ik zag ook dat het dan vaak over consultancy banen ging, waarbij je heel veel kilometers maakt zoals een vriend van me. Ik vind autorijden leuk, maar niet eindeloos in een lease auto over een snelweg. Dat is namelijk ook gewoon nog werk.
berlinetta zegt
@fanboy: Jij verwoordt het goed
bmw2coupeeigenaar zegt
@mashell: Inderdaad zo vermoeiend dit. Toen ik junior consultant was reed ik bijvoorbeeld ook minstens 1x per maand naar Polen op en neer. Moet allemaal lekker zelf weten. Mensen die dit uit milieu oogpunt schandalig vinden moeten ook maar eens goed achter hun oren krabben. Zo ken ik er 1 die een rondreis heeft gemaakt door Azië en daarnaast hier techno festivals bezoekt.
kareljansen zegt
@fanboy: Mn buurman die met zijn leasauto een mountainbike van 50 euro op gaat halen in Maastricht (220km enkele reis). Mijn medewerkers doen dit gelukkig niet..
Arnoud zegt
@fanboy:
Ik heb ook zo’n plastic pasje van de baas. Maar ik werk al bijna sinds oprichting bij het bedrijf en heb mooie en moeilijke tijden meegemaakt. Dus probeer ik op te letten waar ik tank en rij gewoon normaal.
berrychello zegt
Kleine aanvulling : ook een autowissel midden in het jaar geldt niet als reden voor wijziging wel of niet bijtellen. Dit staat in het artikel niet helemaal juist beschreven.
gove zegt
huur toch gewoon een auto als je er 1 nodig hebt…
flutterby zegt
@gove: dat is een leaseauto toch?
stephane8200 zegt
Dit helpt wel in de discussie rondom bijtelling die aldoor sluimert en actief is. Dit vind ik pas echt schraapgedrag.
Toen ik 3 auto’s had waarvan 1 zakelijk heb ik het een jaar of 2 stop gezet en me dus ook gewoon netjes aan de regels gehouden.
Naheffing met boete wordt hierboven volgens mij ook nog niet eens genoemd, maar dat vind ik volledig terecht omdat het belastingfraude is.
poursuivant zegt
Stop anders met dat leasen. Kijk dan of je veel kilometers niet anders geregeld kunnen worden door anders werken, stimulatie van verhuizing, toepassing van technologie om afstanden anders te overbruggen, etc. etc. Akkoord, je hebt daar wel een visionaire regering voor nodig om dit te stimuleren en daar schort het stevig aan, maar als we écht willen kan het.
(En nee, ik ben geen zure privérijder die ook wel wil leasen maar het van zijn baas niet gedaan krijgt.)
Gulli zegt
@poursuivant: Hey je hebt m’n comment onder het vorige artikel over bijtelling gelezen ?
OT; Ik ben dus wel zo’n leaserijder maar ik betaal ook gewoon bijtelling (22%). Ik krijg al genoeg voordeel dus ik ga me niet ook nog in allerlei illegale bochten wringen om er nóg meer uit te halen. Vervolgens hebben we een soort fair use policy wat privégebruik betreft. Als ik 10km van m’n werk woon en ik rij gemiddeld 3000km per maand gaan er toch vragen gesteld worden.
poursuivant zegt
@gulli: hehe nee in het geheel niet :-)
mashell zegt
@gulli: als je vragen krijgen over je prive kilometers wordt je privacy geschonden. Ontslaan die oncompetente manager!
lekbak zegt
Dan heb je al zoveel voordeel omdat je een leaseauto rijdt, wil je alsnog de boel besodemieteren…
mashell zegt
@lekbak: een paar jaar terug stond in het regeerakkoord al dat die 500km zou worden afgeschaft. Bij een lease auto gewoon bijtelling betalen. Dat zou fraude voorkomen, en als mooi neveneffect hebben dat de busjes uit de wijken zouden verdwijnen. Maar de VVD leden, die uiteraard bekend staan om hun integriteit, die wilden dat niet. Want die 500km vrijstelling is inderdaad gewoon een open deur naar fraude.
rutgerg zegt
@mashell: dat van die busjes vraag ik mij af omdat die voor woon-werk
km gebruikt worden en die niet onder privé gebruik vallen in NL… wel een doorn in het oog in veel wijken in NL overigens. Die busjes die het hele weekend parkeerplaatsen bezet houden…
krisp zegt
Voor pakweg 500 euro huur je twee weken een auto, met onbeperkte kilometers. Waarom moeilijk doen?
ab1963 zegt
Volgens mij kan je alle prive gemaakte kosten aan je leaseauto weer verrekenen met de bijtelling: scheelt ook een hoop. Hoe dan ook is een auto van de zaak uiteindelijk een koopje als je hem ook prive kan gebruiken.
flutterby zegt
@ab1963: dat kan dus helemaal niet. Je werkgever mag alles kosten vergoeden, maar jij of je werkgever mogen deze niet gekoppeld aftrekken van de bijtelling.
Het enige wat je mag aftrekken is een periodieke “bijdrage voor privé gebruik”. Dit is bedoelt om de kosten voor jou privé kilometers naar jou werkgever te vergoeden (extra brandstof/onderhoud en BTW heffing). Uiteraard is deze regeling wel te misbruiken, door bijvoorbeeld boven je budget te rijden of een potje om eerder genoemde vrijgestelde vergoedingen uit te betalen.
nathanael zegt
“Daar kunnen ze de gemaakte kosten verrekenen met de ingehouden bijtelling”
Sinds wanneer is bijtelling een inhouding? Het is alleen een fiscale ophoging van je salaris, waardoor je minder netto salaris hebt, omdat er meer belasting wordt geheven ?
Enfin… Het klopt, als je de bonnetjes (tankbonnen, tol, enz) van het buitenland bewaard, kan het zijn dat jouw werkgever dit wilt verrekenen met de bijtelling. Je houdt netto meer over, maar hebt de kosten al uit je netto betaald. Nog een voordeel voor zakelijk lease-rijders…
karhengst zegt
En als je nu niet over de grens mag tanken, gaarne brandstof sparen doormiddel van 90 op de rechterstrook te rijden en daar te blijven. Niet door met 111 iemand die 110 rijdt in te halen en daar het complete verkeer met je vrekkigheid mee op te houden.
hehe zegt
De tekst ‘Want om zakelijk kosten af te kunnen trekken moet het doel nog altijd zijn dat de auto VOORAL zakelijk wordt ingezet’ klopt niet.
De regel is dat een auto minimaal 10% van het aantal gereden kilometers zakelijk moet zijn ingezet om als zakelijke auto gekwalificeerd te mogen worden.
Minder dan dat is het privé bezit voor een zelfstandig ondernemer.
rutgerg zegt
@hehe: daarbij komt dat dit nooit te controleren is want als er bijtelling betaald wordt hoef je geen km administratie te hebben… volgens mij zal er nooit iemand gepakt worden hierop. Hoeveel echtgenotes waarvan de man een eigen bv hebben rijden geen mini/bmw cabrio vd zaak terwijl ze maar 1 ochtend in de week de koffie verzorgen…?
scrmeagle zegt
Zakenreisje naar een klant in Zuid Frankrijk
healey zegt
Bedenk ook dat de 500 km gelijkmatig verdeeld worden over het jaar. De 500km is echt bedoeld om afwijkingen in de km registratie te compenseren.
Maar goed, leasen is toch niet altijd goedkoper. Kwam ik ook pas achter toen ik mn lease auto inleverde en ervzelf een kocht. Rijd nu luxer en goedkoper.
cloverleaf zegt
@healey: hoe dan? Goedkoper snap ik. Maar luxer en goedkoper? Ouwe 5 serie als youngtimert?
cloverleaf zegt
Boek gewoon een dagje “management training” aan de Costa en plak er een vakantie aan vast!
fanboy zegt
@bmw2coupeeigenaar: Kerel, je bevestigd precies mijn punt! Je ging echt niet iedere maand naar Polen als je daar iedere keer zelf voor moest betalen.
En over het milieu mag je niet zeuren want je kent een techno backpacker? wtf?
Los van dat het nergens op slaat, moet je misschien maar even uitrekenen. Naar Polen heen en weer iedere maand staat ook wel gelijk aan een paar vliegreisjes hoor.
bmw2coupeeigenaar zegt
@fanboy: Zo wat, ik bepaal zelf wel of ik het ergens op vind slaan. Overigens ging het om 8x per jaar, omdat ik de wintermaanden liever hier in NL bleef. In ieder geval leuke tijden beleeft met de Poolse dame.
Ik wil alleen maar aangeven dat de techno backpacker (mooie benaming van jou) in vele gevallen wordt ontzien over zijn CO2 uitstoot. Laat staan dat er een woord gerept wordt over de technofeesten die hij geregeld bezoekt. Denk hierbij aan bepaalde type versnaperingen en gedumpte afval in de natuur. Vertel maar eens op een verjaardagsfeestje. Niemand die erna kraait. Maar owe als je de leaseauto gebruikt om naar Polen heen en weer te rijden. Jij doet mij denken aan 1 van die pessimistisch ingestelde mensen die er iets slecht van moet vinden, maar de rest van het spectrum buiten beschouwing laat. Ze halen vaak het milieu aspect naar voren om hun motivatie te bekrachtigen, maar uiteindelijk is het pure afgunst en hebben ze de feiten niet op een rij.
Zoek op CO2 calculator en reken maar uit: AMS – Bangkok – Bali – AMS. Al zeker 3700 kg CO2. Ik stootte daarentegen 2850KG CO2 (14400km/j) uit. Dus jouw statement over paar ‘vliegreisjes” slaat als een tang op een varken. Gouden tip van mij: als je iemand erop aanspreekt dat hij research moet doen, zorg er dan voor dat je zelf ook goed voorbereid hebt.
fanboy zegt
@bmw2coupeeigenaar: Nogmaals, mijn punti s niet dat je niet naar Polen had moeten gaan. Je maakt dezelfde fout als Mashell, die denkt dat ik alleen maar alles wil verbieden of dat ik iemand iets nou zou gunnen door pure afgunst.
Mijn punt is dat als je geen limiet hebt, geen (financiele impuls) dat mensen er dan goed gebruik van gaan maken. Sommige voorbeelden zou ik zelfs misbruik noemen. Als je 40 euro op kosten van de baas 20 euro gaat besparen met een marktplaats aankoop bijvoorbeeld. Dat je dan een rit naar Polen maakt voor plezier vind ik dan nog beter.
Het punt is dat er gewoon grof meer kilometers worden gereden hierdoor. En mensen niet nadenken waar die kosten allemaal terecht komen.
Ik ben ervan overtuigd dat je vast iets minder vaak dat ritje had gemaakt, als je als starter op de arbeidsmarkt nog je eigen auto had moeten kopen en zelf de brandstofkosten had moeten betalen. Was je vast ook wel gegaan, maar veel minder vaak. Of had je in zo’n Euroliner bus gezeten.
Dat is gewoon menselijk gedrag.
Ik begrijp je schuine blik naar die backpacker wel een beetje.
Ik heb zelf trouwens vorig jaar een lange reis gemaakt, juist met auto ipv vliegtuig. Dan zit je alsnog op aardig wat kilometers etc. Kortom, ook uitstoot genoeg (wel 4 personen). Verder waren we aardig zelfvoorzienend.
Ik denk dat ik net zoveel heb uitgestoten als dat ik thuis was gebleven en iedere dag naar mn werk gereden was zoals ik nu weer doe. Maar er wel een hop lol van gehad. Meer dan thuis.
Als ik dan kijk naar bekenden, die zijn echt de hele wereld over gevlogen. Afrika, zuid-amerika, noord-amerika en weer terug, en nog tussentijdse vliegreizen. Ik heb niet alle vliegbewegingen dus ik kan het niet uitrekenen, maar daar gaat een hoop doorheen natuurlijk.
racerx zegt
Als je alleen zakelijk rijdt ga ik ervanuit dat je privé ook nog een auto hebt. Een reden voor mij om alleen zakelijk een leasebak te willen, is omdat ik privé een leukere auto heb staan. Daar wil je dan toch ook mee op vakantie ipv met je leasehok? Of is dat een rare denkwijze…
berlinetta zegt
@racerx: Maar met de leasert op vakantie is gratis!!